login |

Emlékeztető: Fear The Walking Dead 5. évad + NOS4A2 1. évad

2019. 06. 03. 20:50 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: ajánló, ,

Ma. 22:00. AMC. Fear The Walking Dead – 5×01 (kritika a hét vége felé + szinkronos előzetes)
Ma. 22:45. AMC/COOL. NOS4A2 – 1×01 (pilotkritika szerda körül + szinkronos előzetes + szinkronhangok)

Általában a visszatérő sorozatokat nem szoktam túlragozni, bár a Fear kapcsán meg kell említenem, hogy egyrészt a The Walking Dead-ből ide átruccan Dwight (aki tipikusan whatever-kategóriás mellékkarakter, bár képregényes favorit), másrészt volt egy olyan hírszeletünk, hogy “valami olyan zombit harangoznak be, ami mindent megváltoztat – a készítők legalábbis azt mondják, hogy történetmesélés szempontjából rengeteg új lehetőséget nyit majd meg.”

A NOS4A2 Joe Hill, elég jól fogadott horrorregénye alapján készült, és alapvetően egy természetfölötti, kvázi vámpíros sztori (van egy képességgel rendelkező hős és van egy gonosz lény, akinek összeér az útjuk), de annyira egyedi a világ, és annyira nem tipikusak a szabályok, hogy egy mondatban nem is nagyon lehet leírni. Ez az AMC hivatalos leírása.

A tízrészes sorozat az Ashleigh Cummings által alakított Vic McQueent követi. Vic egy bámulatos képességekkel megáldott fiatal nő, aki felfedezi, hogy természetfeletti ereje van, képes megtalálni elveszett dolgokat. Ennek a képességének köszönhetően összeütközésbe kerül a gonosz és halhatatlan Charlie Manx-szel, akinek szerepében a korábban Emmy-re jelölt Zachary Quintót látjuk. Manx egy természetfeletti gazember, aki gyermekek lelkével táplálkozik, majd maradványaikat elviszi Karácsonyországba – egy helyre, valahol a képzeletében, ahol minden nap karácsony van, és a boldogtalanság törvénytelen. Vic le akarja győzni Manx-et, hogy megmentse áldozatait anélkül, hogy megőrülne, vagy maga is az áldozatává válna.

Nem is nagyon megyek bele abba, amit a kritikában le fogok írni, legyen elég annyi, hogy mivel az első évad kábé a könyvnek a harmadát fedi le, ezért mindenféle kreatív változtatást kellett eszközölni, ami nem csak a sztori szerkezetét illeti, hanem a status quo-t is.

Annak ellenére, hogy lassú, kicsit semmisemtörténikes és nem is biztos, hogy tiszta lesz mindenkinek a kezdés (egy-két dolognak utána kellett néznem), nekem abszolút bejött a hangulata (a kritikusoknak és az eddigi kommentelőknek meg nem), és kíváncsi lettem arra, hogy a két főhős mellett belebegtetett kiegészítő figurákat hogy fogják majd kiemelni, illetve miképp építik fel ezt a világot.

15 hozzászólás Ne habozz!

mrmackey - 2019. 06. 03. 21:12

Nem néztem még meg a NOS4A2-t, de az imdb-n most 6.9. Ez sorozatoknál a nézhetetlen kategória. Valószínűleg nem sok értelme van beleinvesztálni. Kár, hogy az AMC-nek most nem jött össze, jó sorozatokat csinálnak. Mondjuk a vámpíros tematika eleve kizárja, hogy nagyot gurítsanak vele.

winnie - 2019. 06. 03. 21:33

mrmackey: inkább úgy fogalmazmék, hogy a sorozatoknál korai értékelésű, még teljesen normális skálás kategória:) ha kiválasztok egy random, remek angol sorozatot vagy jó, de első évados kaszát, amit nem sokan láttak még, akkor az is 6,5-7,5/10 körül lesz talám. ezt látatlanban mondom. meg nagyjából minden, alig ismert cuccra ez igaz. nem azt mondom, hogy nem fog ez maradni, de igazából a 6,9/10 csak és kizárólag azt jelenti, hogy elég sok (itt 35%!!!!) a 10/10-es. sőt, minden második néző szerinte legalább 8/10. nyilván minden egyes adat értelmetlen, amit leírtam, csak arra célzok, ha 50% szerint tök jó, akkor van 50% esély arra, hogy te is az 50%-ban leszel.

még van egy érdekes eredménytorzulás olykor, miszerint a rögtön belőhető zsánercuccok jobb értékelést kapnak, mint azok, amiknél nem nagyon lehet sejteni, hogy melyik közönségnek szól. ugyanis előbbieket azok nem nézik meg, akik úgyis 1/10-re hoznak ki, utóbbiakat viszont igen, és csalódnak, majd 1/10-eznek. azok járnak jól, amiket meg sem nézik azok, akiknek nem jönne be.

winnie - 2019. 06. 03. 21:39

de mint írtam, elé sok a negatív vélemény. én meg most nézem másodjára a pilotot, és röhej, hogy mennyi minden nem esett le elsőre. mármint nem bonyolult dolgok, hanem alapok, és még így is tetszett.

Mikilós - 2019. 06. 03. 23:21

Ennek a NOS4A2-nak, amugy tök király sz a név. :) Eléggé, Castle Rock – Outcast hangulata, beütése van.

Critica007 - 2019. 06. 03. 23:48

Nos, a NOS4A2 pilotja eléggé love-or-hate epizód volt. Mivel nekem bejön ez a fajta stílus, ezért eléggé szerettem és részemről már most nézném tovább (csak annyi sorozatot nézek darában, hogy ezt inkább meghagyom hetinek).

mila29 - 2019. 06. 04. 08:02

Na hát a Coolnak gratulálok a sorozat premierhez-. Soha nem tv-ben követem a sorozatokat, most kivételes alkalom lett volna, direkt fenn maradtam, ami egy 2,5 éves sajtkukavc kisfiú és egy teljes munkaidős állás mellett azért rekordnak számít, erre sehol semmi csak a szenvedés 15 percig, elindítva újra stb stb, de sorozat nem lett belőle… Marad az online nézés :(:(

troc - 2019. 06. 04. 10:59

NOS4A2 olyan gyenge lett, hogy bele kellett tekernem. (Regényt olvastam.) Valahogy a vágás sem sikerült, több olyan párbeszéd is volt, amit kitartottak hosszabban a kelleténél – van ahol ez kell, hogy átjöjjön, itt most kínos hangulat van, de nem mindig.
Ha az 55 perces pilóta epizódot pl. több mint 2 perces tábortűz körüli énekléssel kell kitölteni, az elég gáz.

sorozat/gyilkos - 2019. 06. 04. 20:56

A lugosibélás sorozatot nem minősíteném egyelőre, de egy megjegyzést muszáj idebökni. Az anya-lánya casting feltűnően, már a komolytalanság határáig elcseszett életkorilag. A csajon határozottan látszik, hogy tízessel több a szerepénél, anyu, aki a valóságban csak 11 évvel több viszont feltűnően fiatalosabb a koránál, tkp még azt sem lehet elsőre megmondani, melyik az idősebb a két színész közül.

Nehezen hihető szülőgyerek castingot már láttam, de olyat, ahol teljesen hiteltelenre sikerült ezt összehozni, még nem. Ez a casting létező legegyszerűbb része, vagy legalább a sminkesek dolgoztak volna az ügyön. Ez a slendriánság viszont zavaró.

winnie - 2019. 06. 05. 04:49

sorozat/gyilkos: az, hogy mennyi a valóságban, az nem sokat számít, a látszat a lényeg. én is írtam anno, hogy elég érdekes döntés volt kullt cummings anyjának megtenni, más kérdés, hogy még így is bőven belefér papíron. (nekem biztos, hogy nem okozott gondot nézés közben.)

nem csak azért, mert sokkal idősebbek is alakítanak tiniket, hanem mert mindenki látott már olyan anya/lánya vagy apa/gyereke párokat, amik teljesen meglepőek kinézet alapján – úgy tűnik, hogy ők one of those anya/lánya párok.

és persze ott a szimpla matek, hogy a korkülönbség, mivel mindenkire ráhúzható +/- 5 év ránézésre (sokszor több is, bár az vagy ide vagy oda – engem sem mondanak senki annyinak, amennyi vagyok). itt is kitolható a korkülönbség, ha kell, 17 évre vagy 20-ra. azt aláírom, hogy a filmeseknek pont keresnie kéne olyanokat, akik hihetőbbek, de bármikor benne van, hogy ez is a koncepció része.

“egalább a sminkesek dolgoztak volna az ügyön.”

viszont. elég csak rápillantani virginia kullra, dolgoztak. mint ahogy cummingsot is fiatalították a hajával, amit nyilván sosem fogok látni benne, mert ahogy írtam pár napja, én sok mindent simán elhiszek, de azt nagyon nehéz, amikor láttam valakit felnőttet játszani korábban (és őt természetesen láttam évekig), és később diákként jelenik meg.

sorozat/gyilkos - 2019. 06. 05. 10:39

@vinnie Persze, a látszat számít, nekem is azzal volt problémám. Azt is megértem, hogy itt egy nagyon fiatal anya volt a koncepció, csak hát a végeredmény az lett, hogy egy (tinihaj idevagyoda) 25-30-as lányt nézek (pedig én nem láttam a csajt másban) egy látszatra 27-33-as anyával, ami nekem minden jelenetükben gerincbe töri a történetbe helyezkedést (a hitetlenség szuszpenzióját).

Lehet, hogy ez nálam szélsőséges reakció, de az a gyanúm, másoknak is zavaró (talán csak tudat alatt). Tehát elcseszték.

walaki - 2019. 06. 09. 18:53

Sziasztok!

Hiányolom a FTWD kibeszélőjét/kritikáját :-)
Nekem az első két rész bejött, de biztos lesznek, akiknek nem tetszik a TWD-s utóérzés.

Üdv

Biohazard - 2019. 07. 03. 20:05

NOS4A2 letudva, adom a 6.5 értékelést. Semmi kiemelkedőt nem adott nekem ez a sorozat az alap felvetésen túl. De azt cserébe túlhúzták. Horrornak nem elég ilyesztő, kriminek nem elég okos..talán dráma akarhat(na?) lenni.

SPOILER

Túlnyújtott, sokszor túljátszott(nna nem Dark-szinten, ott ezt nehezebben viseltem), a horror-elem csak elvétve tapasztalható. 50% ‘jajdeszaravidékiélet’ 25% ‘mégderosszabbtinineklenni’ 10% ‘uramistenmitörténikvelem’ 5% hatásvadász creepy gyerek-horror faktor és 5% a tényleg érdekes hmmm-pillanat.
A sidekick egy félig fekete(barna?) bőrű, kiélt-leharcolt leszbi-boszi (nem vicc!), aki tyúdenagyon lázad, de közben kirakós-nyomozik…jah és kinyalják az egyik részben meg felszed egy csajos-vonaglós dance után egy másik csajt, akinek csak a drogjai kellettek. Igen, pont ennyi a jelentősége, hogy ő lila hajú leszboszi.
Van persze must-have ‘kit válasszak’ szerelmi háromszög, nagytotálba kamerába nézős 1000 éves bölcsesség megmondás, olyan emberrablási széria hogy nyűszítve sír az ember az összes hivatalos szerv hatékonyságán.
Az egész alapja egy érdekes történet (vámpír-télapó), amit maximum 2 órában le lehetett volna tudni.

SPOILER vége

mulholland2 - 2019. 07. 30. 12:22

Hát ezt a NOS4A2-t nem értem, hogy miért kell több évadra elhúzni. Ennyi nincs ebben a történetben szerintem sem. A játékszabályok nagyjából ismertek. A szereplők nem annyira acélosak story szempontjából. Ezt még elhúzni több évadra, hát nem hiszem, hogy célravezető. Bár az AMC nem tudja sosem, hogy mikor kell abbahagyni valamit (lásd Walking Dead).

winnie - 2019. 07. 30. 12:24

konkrétan pont a történetben van ennyi, hiszen könyvadaptáció, és az első évad a könyv 1/3-a. majd a 3. évad után lesz aktuális a kérdés, hogy érdemes-e a folytatni, bár joe hill mondta, hogy vannak ötletei, amiket nem írt meg. szóval itt eleve 3 évados terv volt a készítők részéről.

a twd ugyanez a helyzet – van alapanyag, mégpedig nagyon erős. sok sorozat esetében lehet mondani, hogy érdemes lenne abbahagyni, de ahol konkrét megírt történetek vannak, ott ez nem állja meg a helyét. nyilván a minőség vagy az adaptálás minősége már más kérdés, de ha van sztori, akkor még a minőség is hullámozhat, szar évad után jöhet szuper. a lényeg úgy is az, hogy 1.) ha valamit akarnak nézni a nézők, azaz van nézettsége, akkor nem túl racionális és nézőbarát abbahagyni, 2.) ergő erről a nézőnek kellene döntenie – ha ő abbahagyja, a csatorna is abbahagyja.

Aleysa - 2019. 08. 03. 19:21

Nézem, de nem mondanám, hogy te tetszik is. Most olvastam a könyvet, annak nagyon jó a hangulata, ami a sorozatból teljes mértékben hiányzik. Annyira meg van kavarva az egész sztori, hogy aminek a könyvben helye van, pl. A pszichiátriai kezelés, az a sorozatban teljesen súlytalan. Azt gondoltam, ha már ilyen gyengécske a sorozat, lefut egy évad alatt, de ezek szerint nem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz