login |

Black Mirror – 5×03: Rachel, Jack and Ashley Too

2019. 06. 05. 14:55 - Írta: human

36 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

Mi történt itt? Charlie Brooker megunta, hogy mindenki iszonyat pesszimistának tartja, vagy csak elfogytak az ötletei az 5. évad végére? Mert ez a rész vicces volt sokszor, bár a felvetett kérdései között azért akad sötétebb árnyalatú is természetesen, de.. “You ask me, the light’s winning.

(A teljes Black Mirror 5. évad felkerült ma a Netflixre magyar felirattal, és mindegyik részről még ma írunk sorban, de mivel külön “filmek” ugye, lehet egyenként is beszélni róluk, sorrendtől függetlenül.)

A történet amúgy nem túl érdekes első ránézésre. Egy csonka család lány testvérpárjáról szól, akik különbözőképp dolgozzák fel az anyjuk halálát, miközben az apjuk teljesen a munkájába temetkezik. Vagyis erre az érzelmi töltetre elég sok időt szánnak, hogy utána nagyon furcsán oldják fel a végére.

Viszont más is előkerül, a főbb kérdés, ahol már a technológia és Miley Cyrus is erősebb szerepet kap. De erről már csak spoileresen beszélnék a tovább mögött.

Bevallom nem éreztem igazi mélységet a sztoriban. Ugye Cyrus egy a szüleit elvesztő popsztárt alakít, akit a nagynénje, aki mellesleg menedzsere is lett idővel, befogadott fiatalon. És onnantól gúzsba kötötte a cselekedeteivel, igazi pénzcsináló gépet csinált belőle, egy tárgyat, akit imádnak a fiatalok.

Ennek a pénzcsinálásnak a következő lépcsőfoka az Ashley Too, egy robot, amibe a sztár személyiségét bemásolták. Ezt kapja meg a másik szálon levő csonka családos lánypár egyik tagja. De már látszik, hogy a posztár személyisége sem annyira stabil — a kérdés egy darabig, hogy miért? —, aminek az ő másolatát tartalmazó robotnál is fontos szerepe lehetne. Viszont itt felrúgják a horroros elvárást, nem egy Chucky lesz a dologból.

Kicsit sokat foglalkozok a történettel, és talán pont ez az egyik bajom, csak van benne a történés, de nem kapott el egy high concept gondolat sem. Nincs olyasmi, mint mondjuk a Crocodile-ban volt, nincs igazi fókusz. Tudom, az megosztó rész, de engem nagyon elkapott. Bár akkor jó támpont, hogy aki azt utálta, az meg lehet ezt imádja?

A lényeg, hogy míg az elején előkerül, hogy a lány testvérpár élete milyen üres, addig a végére már teljesen számíthatnak egymásra. Nincs itt semmiféle irány abból a kezdésből, hogy egy popsztár iránti rajongás miképp tölti fel az életét, és ehhez hogy asszisztál a lemásolt személyiséget tartalmazó robot. Vagyis ezt az elvárásunkat forgatja ki direkt a rész?

Miközben az popsztár szálán is csak érdekességnek számíthat, hogy a krimi mellékszálaként elkezdik a kómában levő agyából kinyerni a “zenéjét” és azt árulni. De ez oda jut el, hogy hologramot akar eladni a manager, ami ennyi évvel 2pac után… valahogy nem üt. Nem jól ér össze a szál, amiben ezt igyekszik megakadályozni a kómás popsztár, mert ez nem tűnik nagy dolognak.

Konkrétan ha belegondolunk: simán megbeszélték volna a hologram felvezetését, akkor az új karrierje mellett is működött volna a dolog, nem igazi a konfliktus. Persze előkerül, hogy ki is az ember, ki a sztár, és mit imádnak a rajongók, mi a valóság, de ebbe egyszerűen nem megy bele a rész, egy sima gyerekkalandos krimi az egész. Igazából nem hagyja ott a gondolat lenyomatát a fejünkben.

Mégis kíváncsi maradtam a többire, de meglepett, hogy nem pesszimista technológiai gondolatokkal álltam fel a rész után. Pedig a Black Mirrort ezért a technohorrorért is nézem, mivel sokszor csak a koncepciója üt, az ötletek húznak le, nem pedig a kidolgozása.

36 hozzászólás Ne habozz!

Anonymus - 2019. 06. 05. 15:20

Szerintem ez a rész volt az egész sorozat mélypontja. A lányok amit konkrétan leművelnek ott a kigyúrt emberekkel a házban az annyira kínos volt, hogy nem bírtam nézni.

Cardas - 2019. 06. 05. 15:41

az egész úgy vért véget mint valami disney mese. a gonosz boszorkányt letartóztatják, a jelentéktelen kislány a világ hőse lesz, a butus tini rajongók kimenekülnek a rész végi éneklős jelenetről ahol a király főszereplők jól érzik magukat. Ez valami vicc akart lenni?

dukyka - 2019. 06. 05. 17:27

A többi részt még nem láttam, de ennél csak jobb lehet. Ez nagyon kínos volt. Döbbenetes, hogy honnan hová süllyedt a sorozat színvonala.

A. - 2019. 06. 05. 18:23

Ez olyan volt mintha egy disney sorozat filmkülönkiadását néztem volna. A káromkodást leszámítva.

Marianna - 2019. 06. 05. 19:04

Elszórakoztam rajta, de azt hittem, hogy a technika vonalra jobban ráfekszenek benne,így elég soványka rész lett. Miley Cyrushoz szerintem passzolt a szerep, ha a karrierjére visszaemlékszem. Amúgy csípem is őt. A vége után nekem is az volt a véleményem, hogy disney-film káromkodással, pedig a sztoriban lett volna potenciál vagy gyomrosra alkalmas pomtok, mint ez az egyszerűség, amit kaptunk.

Necridus - 2019. 06. 05. 19:30

Ez szerintem egy 16-os karikával ellátott disney-s felépítésű Miley Cyrus film volt. Vártam a sokkoló pillanatokat, amiből volt, de max. 2-3, amúgy meg egy aranyos gyerekkaland volt kis erőszakkal és káromkodással megfűszerezve. Miley Cyrus egyébként itt is nagyon ügyes, és konkrétan az ő életének egy bizonyos részét mutatták be. Én vártam, hogy ez depresszívebb legyen, hogy esetleg a robot meghibásodjon, s ezzel a problémával foglalkozzon, de sokkal inkább elment abba az irányba, hogy a jó győz, ha összefog szeretteivel, a gonoszt pedig utoléri végzete. Ez meg itt elég lame volt.

A számomra jó/sokkoló pillanatok:
-a sztár “halála”
-a nagynéni beteg hajszája a pénz után, aminek következtében kinyerték az új zenéket
-Miley karakterének durva elnyomása, ahol a kedvenc jeleneteim a veszekedős és a sminktermes, ahol elrejti a bogyókat.

cherockee - 2019. 06. 05. 20:47

A boldog rocksztár már nem ír szívszaggatóan depressziós dalokat, ez van. Helyette most meg kell tanulnia pozitív de érdekes dalokat írnia, és fel kell készülnie, hogy sokkal kevesebb embert érdekel a hogyan-oldd-meg-a-problémád, mint a nézd-milyen-problémák-vannak.

human - 2019. 06. 05. 21:44

azt mondod ez a legszerzőibb darab a mostani 3 részből?

cherockee - 2019. 06. 05. 22:40

(Nem ismerem a kifejezést, hogy szerzői darab, hallottam már, google-el nem igazán találom, megköszönöm ha kifejted.)

Egyszerűen ugyan azt éreztem a 10. percben, mint a legtöbb dühös metálos csapat 5. albumánál, öregednek, lassulnak a reflexek, és legfőképp: kevesebb a düh, mert hát aki eddig eljutott, az általában vagy jól megél, vagy nagyon jól megél. (És van egy pár eset, ahol kiderül, hogy nem csak a düh vezérelte őket, maradt a magas színvonal, de ott általában az első album sem klasszikusan “odabacós”.)

Felületes értékelés ez persze, mert fingom nincs hogy él az író most, de nem lennék meglepve. Arra leszek kíváncsi, hogy merre fejlődik tovább, reménykedek, hogy fejlődik, és megtalálja a módját annak, hogy a pesszimizmus, a riogatás nélkül is figyelmet tudjon irányítani, esetleg megoldásokat is tudjon mutatni.

(Volt azért már optimista Black Mirror, és voltak már megoldott helyzetek, de azok ahogy láttam pont nem azt a közönséget szolgálták ki, akik többségben vannak.)

tommy - 2019. 06. 06. 02:17

ez tényleg egy szombat délutáni gyerekfilm volt, hatalmas WTF.

Biohazard - 2019. 06. 06. 12:57

Ez megint nem adta. Sokkal jobban nem, mint az 501. Volt egy halovány remény, hogy az instabil popsztár másolat babája majd durva dolgokat kezd el művelni..de nem. Se nem rémisztő, se nem sokkoló, se nem ijesztő technológia, se nem horrorisztikus. Nagyon rossz irányba tart a sorozat, kár érte.

irgum76 - 2019. 06. 07. 01:09

kedvenc részem benne a hackkelés volt
dugjuk rá, mi ez az izé? töröljük ki
hopp itt a teljes agyam tádá

az oroszok ezekhezképest sehol sincsenek :D

Brynden Rivers - 2019. 06. 07. 18:24

Túl hosszú volt a rész ahhoz képest mennyire kevés mondanivalója volt

CZP - 2019. 06. 07. 23:50

Igen, ennek a résznek az 5 másodperces rövidített verziója az lehetne, hogy nézd milyen durván kihasználják a tehetségeket puszta emberi erőforrásként, de ne aggódj, mert sálálá, a végén majd megmenekülnek (pl. segítenek nekik a rajongóik – ami ugye életszerű, és a térsadalomnak FEKETE TÜKRÖT tartani kívánó sorozatba való gondolat).

netuddki - 2019. 06. 09. 12:53

Jó volt ez. A 3 közül a középső epizód kicsit gyengébb lett, de a másik 2 OK volt. Kicsit nem annyira sötét volt most a sorozat, inkább viccesebbre vették. Kivéve a 2. epizódot persze.

bembembem - 2019. 06. 09. 23:22

Bármennyire is bírom Mileyt és bármennyire is akartam, hogy ez a rész tetszen nekem, ez egyszerűen borzalmas volt. Az a legrosszabb benne, hogy nem rossz volt, amin legalább röhögni lehet, hanem unalmas és semmitmondó ami eddig egyáltalán nem volt jellemző a sorozatra. Semmi Black Mirror feelingje nem volt ennek az évadnak, talán a Striking Vipers elment volna valami közepes résznek az előző évadban de a másik kettő olyan jelentéktelenre és álmosítóra sikeredett, hogy teljesen kiábrándultam a sorozatból. A színészek rendben voltak, főleg Topher Grace és Miley Cyrus tetszettek nekem mert nem láttam még őket hasonló szerepben de az epizódok története jobban hasonlított valami középszerű, tiniknek szánt, vigyázzmitkívánsz jellegű halloweeni különkiadásra mint a megszokott és szeretett Black Mirrorra amit eddig láttunk. Remélem nem kaszálják el a sorozatot emiatt mert szerintem még van benne potenciál de őszintén szólva megérteném ha mégis megtennék.

Rapguruz - 2019. 06. 10. 12:52

Nekem a végén amikor kiirtak a szereplőket esett le h Miley Cyrus volt a főszereplő, annyira távol áll tőlem… Hatalmas csalódás ez a rész… Durva h 3 részt hoztak ki idén, de ez már rég nem Black Mirror színvonal… Eljutunk majd oda H jönnek a remakek a korábbi reszekrol, mert tisztán látszik hogy az ötletek már régen elfogytak sajnos..

winnie - 2019. 06. 10. 13:13

“mert tisztán látszik hogy az ötletek már régen elfogytak sajnos..”

ez komoly? valakiben felmerül, hogy egy írónak nincsenek ötletei? ha gond van, akkor csak az, hogy a sok tucatnyi ötlet közül melyiket választja ki, és azt miképp dolgozza fel. ennyi. bármelyik író bármikor mondana 20-50-100 ötletet. ha valami elcsúszik, akkor az nem az ötleten csúszik el, hanem annak az epizóddá vagy sorozattá váló fejlesztésén. az ötlet nem olyan jószág, ami elfogy. ha valaki a végére ér a sornak, akkor újra generál ugyanannyit, mint korábban. főleg, ha valakinek az a foglalkozása, hogy ötletei legyenek.

Rapguruz - 2019. 06. 10. 23:35

Winnie ne haragudj én úgy látom… Akkor te mivel magyarázod azt h ennyire gyenge lett ez az ‘évad’?? Semmi Black Mirroros nem volt benne.. De lehet ezt csak én látom így..

kgbalee - 2019. 06. 11. 01:17

Szódával elment a rész. Mondjuk ami nekem tetszett, ázok a Nine Inch Nails átdolgozások. Azért azoknak a dalszövegeknek sok mondanivalójuk volt. Csak a rész volt sajnos kissé üres.

winnie - 2019. 06. 11. 05:26

Rapguruz: én egyszerűen nem kötném össze az ötletek hiányát azzal, hogy valami nem lett jó, vagy épp nem túl ötletes a sztori. ez nem annyira mechanikus, hogy először az ötletes sztorik kerülnek kidolgozásra, majd kénytelen kelletlen az ötlettelenhez nyúlnak.

és te is tudod, hogy a személyes vélemény az egy dolog – szerintem ebből a témából is lehetett volna sokkal jobbat kihozni, mindössze csak arról van szó, hogy más volt a cél. charlie brooker ilyen részt akart. lehet, hogy nem volt jó, lehet, hogy a szándéka volt hibás, hogy ilyet akart, de szerintem ez nem az ötletekre vezethető vissza, mindössze arra, hogy a céljai nem vágtak egybe a nézői elvárásokkal.

itt egy interjú vele erről a részről, amiben elmond egyet, s mást: https://ew.com/tv/2019/06/05/black-mirror-miley-cyrus-episode-interview/

human - 2019. 06. 14. 02:45

“mert tisztán látszik hogy az ötletek már régen elfogytak sajnos..”

ez komoly? valakiben felmerül, hogy egy írónak nincsenek ötletei? ”

miért ne merülne? még neve is van writer’s block néven, és van akinek évekig tart, nem? de amúgy szerintem is rosszul fogalmazott akire válaszoltál, mert lehet ötlettel tele a padlás, a kérdés, hogy jók-e.

winnie - 2019. 06. 14. 05:04

jók, itt is jó volt. (blokk maximum a megvalósítás közben jöhet, ha valaki nem tudja kidolgozni az ötletét. mire sor kerülhet rá, addig az ötlet megvan, a munkát megkapta és ül az üres lap előtt.)

human - 2019. 06. 14. 15:07

lehet csak nem tudom pontosan miképp dolgozik Brooker, és pontosan mi van a Netflix-szel kötött szerződésében, bár tény, hogy szeretnek szabad kezet adni, de ebből a részből például simán kinézem, hoyg az ötlet régebben készült (a hologrammos finálé miatt tippelném), és most azért került elő (“elfogytak az új ötletek”), hogy legyen valami. még ha nem is így volt, látszólag sok emberben keltette ezt az érzést (most nem is csak a fenti kommenteket nézve), és nem mindenki tudja pontosan artikulálni az érzéseit.

Beles - 2019. 06. 16. 13:16

Végre tudtam időt szakítani rá, hogy megnézzem az 5. évados BM részeket is. Trailer-t alapból sem akartam megnézni előre de azért sikerült belefutnom egy két negatív, lehúzós hangvételű cikk címébe.
Végül is az lett a véleményem, hogy valóban gyengébbek lettek az új epizódok de csak annak a fényében hogy eddig milyen zseniális (és főleg nyomasztó) részeket kaptunk. Ha el tud az ember vonatkoztatni és mondjuk nem Black mirroros szemmel nézi, teljesen élvezhető és izgalmas 3 részt kaptunk.
Ellentétben az 1×01-es résszel, ezek közül ajánlanám megnézésre valamelyiket annak aki még egy black mirrort sem látott.
Olvasgatva a nézői véleményeket, hirtelen rádöbbentem arra a tényre hogy annak idején valami oknál fogva kihagytam a karácsonyi történetet, szóval kvázi 4 új részt néztem 3 helyett :D Brutálisan jó volt, beteg, sötét és agyalós.
Tudnátok infót adni a magyar szinkronnal kapcsolatban? Tényleg csak az első két évadhoz készült eddig, és várható hogy csinálnak a többihez is?

winnie - 2019. 06. 16. 13:28

az első 2 évadhoz van, mert az ment a cinemaxon, hogy a folytatáshoz csinál-e a netflix, még nem tudni.

poohtheone - 2019. 06. 17. 13:37

” az ötlet nem olyan jószág, ami elfogy”

Au contraire, pont olyan. Lásd: G R R Martin esete a Tűz és Jég dala ciklussal…

Egyébként meg RIP Black Mirror. Ekkora színvonalsüllyedést már rég láttam. :(
Lehet ennél a sorozatnál is az lesz, hogy nem tudják időben abbahagyni? Illetve ez már eldőlt: a válasz igen.
Vagy lehet reménykedni, hogy ez csak egy kisiklás-évad, és a következő már újra a megszokott magas minőségű részeket szállítja?

Thomas - 2019. 06. 17. 21:26

Én akkor ezt a részt be is raknám a San Junipero után a 2. helyre a Black Mirror-örökranglistámon:) Engem elejétől a végéig lekötött, szórakoztatott, sajnáltam, hogy már vége is van:) De utólag nem szabad rajta gondolkodni, ezt már megtanultam a korábbi részekből.

Nik91 - 2019. 06. 18. 10:40

Az egész 5. évad egy nagy semmi volt, jobban jártunk volna, hogy ha várnak inkább pár évet, amíg új, jobban átgondolt történeteket találnak ki. Mert ezek igazán semmitmondóak, unalmasak voltak, nem volt bennük mélység igazán, amin úgy napokig is akár eltud gondolkodni az ember. Bár a harmadik tetszett a legjobban, mégis ez volt a leg nem Black Mirrorosabb rész is egyben. Kár érte.

icelander - 2019. 06. 20. 22:02

Cyrus beszédhangját most hallottam életemben először, és egy láncdohányos torokrákos 57 éves nő jutott eszembe

winnie - 2019. 06. 21. 04:47

jellegzetes, elég karakteres hangja van, ennyi, ami nyilván sok mindenre hasonlíthat.

denee - 2019. 07. 11. 00:16

Az ilyen részeket felesleges egy órásra húzni mert semmitmondóak. Love, Death, Robots ban elmennének 10-10 perces epizódokként, de 1 óra? Abszurd.

Elnar - 2019. 07. 13. 20:52

Talán mert NIN rajongó vagyok, és az első soroktól áthallottam az eredeti szöveget a számoknál. Úgy azért teljesen más nézni. Főleg a Right Where It Belongs mellett.
Miley Cyrus karrierjét nem nagyon ismerem, de úgy tudom, nála is volt egy nagyon erős váltás, gyanítom, hogy menedzseri nyomásra. Trent Reznor meg nem egy számát teljes depresszióban és/vagy bedrogozva írta.

winnie - 2019. 07. 14. 07:49

szerintem, ha váltott, akkor épp azért, mert a régi imidzse helyett a saját útját kezdte el járni, nem?

plantag - 2019. 08. 11. 20:26

szerintem, miota a Netflixen megy, egyre rosszabb lett.. közepes minösegü, semmi gyomros..

winnie - 2019. 08. 11. 21:14

pedig ők nem változtatnak semmit, maximum a játékidő kötetlenebb, és a lehetőségek sokrétűbbek.

de azért én úgy érzem, hogy remek részek és gyomrosok is voltak a 3-4. évadban:

Season 3

7. 3-1 21 Oct 16 Nosedive (63 min)
8. 3-2 21 Oct 16 Playtest (57 min)
9. 3-3 21 Oct 16 Shut Up and Dance (52 min)
10. 3-4 21 Oct 16 San Junipero (61 min)
11. 3-5 21 Oct 16 Men Against Fire
12. 3-6 21 Oct 16 Hated in the Nation (89 min)

Season 4

13. 4-1 29 Dec 17 USS Callister (76 min)
14. 4-2 29 Dec 17 Arkangel (52 min)
15. 4-3 29 Dec 17 Crocodile (59 min)
16. 4-4 29 Dec 17 Hang the DJ (51 min)
17. 4-5 29 Dec 17 Metalhead (41 min)
18. 4-6 29 Dec 17 Black Museum (69 min)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz