login |

Black Mirror – 5×02: Smithereens

2019. 06. 05. 21:40 - Írta: Necridus

22 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

Black Mirror így, Black Mirror úgy… A csapból is az angol epizodikus antológia folyt, én meg még mindig nem láttam egy részt sem, úgyhogy az új évadba kötelező volt belenéznem.

human és winnie már írtak az évad első és harmadik részéről, én pedig a másodikról, a Smithereens címet viselő részről indítanám a kibeszélőt – arról az epizódról, amit a három közül a legkevésbé vártam, mégis nagyon, nagyon bejött.

A történet igen egyszerűen kezdődik: van egy Uber-sofőrünk, aki becsületesen végzi munkáját, bár kissé mogorva, délutánonként pedig olyan támogatói csoportba jár, ahol az emberek valamely hozzátartozóik elvesztését próbálják közösen feldolgozni.

Ennyi. Unalmasnak hangozhat, de nagyjából 5 perc kell a sorozatnak, és máris nekiáll kibontogatni a főhős személyiségét azáltal, hogy egyre közelebb kerül azon céljához, ami manapság élteti. Ezt pedig nem pár perces mesében csinálja, hanem szépen elnyújtva az egész részen keresztül, hogy kellően odavágjon a drámának minden egyes titok.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A 16. percnél már azt éreztem, hogy a feszültség elérte a plafont, szinte szét akarja feszíteni, s ez a maradék kábé 50 percben nem is változott. Andrew Scott addig nagyon furán viselkedett, némely reakciója teljesen kizökkentett, de kiderült, hogy nem volt véletlen, és az első drámai fordulópontnál teljesen megváltozott a véleményem, ahogy bizonyította, hogy ki***szott jó megformálója a főhősnek.

Az egyszerű, magányos taxisofőr történetét pedig hamar kapcsolatba hozták a technológia és a közösségi média árnyoldalával, miközben kis betekintést nyerhettünk egy rendőri procedúrába, majd behozták a gyász motívumát is, amivel az elején csak célozgattak, a végén pedig magyarázatot adtak.

Ebből talán már kiderült, hogy ezen részben nem a fejlett technológia viszi a prímet (az ijesztően mai volt), hanem az emberi dráma.

Ezúttal nem is a klasszikus, thrilleres történet, a színészi játék vagy a látvány volt a fontos, hanem az, ahogyan elmesélik a sztorit, ahogy a titkok folyamatos felszínre kerülése során egyre görcsösebben nézzük a részt. Nem is azért, mert érdekel, milyen titka van még a főhősnek, hanem hogy hogyan kerül ki a túszejtős helyzetből a rész végén?

Bit of user feedback for you there.

A vezetés közbeni telefonozás és a függés (ugye az ember és a technológia szimbiózisának árnyoldalai) kapcsán a tanmesés óvása tényleg csak a háttérben húzódó szál, mint ahogy az sem újszerű, hogy az ártatlan, újító, sokszor pozitív céllal indított közösségi platformok milyen hatalmat összpontosíthatnak közvetve vagy közvetlenül bizonyos kezekbe. Mégis, az összkép kivételesen hatásos és magával ragadó volt.

Igen sok témát körbejárt ez a 70 perc, amiket nehéz képernyőre vinni úgy, hogy ne legyen cheesy, sok vagy csak szimplán gagyi. De a Black Mirror ügyesen tálalta a függőséget, a feldolgozhatatlan gyászt, az önmarcangolást és az emberi jóság komplexitását, miközben láthattuk, hogy a vezetői pozíciókban mennyire személytelen és mechanikus bánásmódot részesítenek előnyben.

A történet tulajdonképpen semmi komolyabb meglepetéssel nem szolgál (azért az apró csavar a végén az utolsó kívánsággal elég feelgood volt), sima, emberi sztorit kaptunk a 2018-as Londonból látvány és kütyük nélkül, de a rész struktúrája segítségével egy erős 9/10-esre ugrott fel az értékelésem, ami azt jelentheti, hogy a újoncoknak, mint én, rettentő jó kezdő részként szolgálhat. Kérdés, hogy mennyire volt Black Mirroros az 5×02. Mindenesetre az, hogy mi lett a vége, mindenki kitalálhatja magának.

22 hozzászólás Ne habozz!

Cardas - 2019. 06. 05. 22:38

Spoiler
Három fő problémám volt vele:

1.
Emlékszem, hogy a második évad “Be Right Back” című része elején az egyik főszereplő folyton a telón lógott, és forgattam a szemem: “jaj ne, valami balesetes sztori lesz ebből, hogy milyen függők lettünk”. Megkönnyebbültem akkor, hogy nem, erre úgy tűnik több évvel később azértis megdobtak vele:D

A fő témája bár elcsépelt, ki biztos ki lehetne hozni valami új szempontot belőle, de ez nagyon szegényes lett. Egyáltalán nem tudtak meggyőzni arról, hogy itt bármiféle módon a technológia vagy annak előállítói hibásak lennének, mert ennyi erővel a sörre is mondhatnánk, hogy olyan finomra csinálják, amitől vezetés előtt is innunk kell, és emiatt részegen karambolozunk. Átélhetetlen volt számomra a tragédia és a tech-függősség közötti párhuzam, egyedül a karaktert láttam hibásnak miatta. Innentől kezdve viszont nem tudtam rá black mirrorként tekinteni, mert nem volt benne semmi, ami a sorozat címéhez kötötte volna.

2. A balesetes “csattanót” akkor már érezni lehetett, mikor közölték a rendőrökkel, hogy a menyasszonya is meghalt a karambolban, így nem is volt igazán csavar (persze ha valaki nem látta jönni, akkor gondolom az volt).

3. Nem volt semmilyen morális vagy az emberi jellemet kifacsaró/meggyalázó/taszító töltete a résznek, amitől azt mondaná a néző, hogy “ide jutott az emberiség, mit tettünk magunkkal?!”. Csak egy sima thriller-dráma.

Két dolgot tudtam csak értékelni, a túsz és a fogva tartó színészi játékát, illetve a képi világot.
4/10, talán ha egy bűnügyi antológián belül készült volna el, többre tartanám. Sajnálom, de nem mondanám hogy csalódtam, mert a trailer alapján még rosszabbra számítottam:D

dukyka - 2019. 06. 05. 22:46

Ebben a részben semmi fantázia nem volt. Ez a “senki nem figyel a másikra, mert mindenki a telefonját nyomkodja” sablon annyira unalmas már. A telefonos sírós-rívós vallomásnál már csak ráztam a fejem.

ngear - 2019. 06. 05. 23:12

andrew scott kimagaslótt játszott ebben a részben.
sajna a résznek sztem semmi köze nem volt a black mirroros érzéshez, de nagyon jó rész volt.

sidoka - 2019. 06. 05. 23:32

Nekem az volt a legnagyobb bajom a resszel hogy nyitott lett a vege. Amugy tetszett.

Biohazard - 2019. 06. 05. 23:36

Nálam is sima 9/10, nagyon elkapott a hangulat, a mondanivaló ÉS a karakterrel is együtt tudtam érezni. Nagyon is erős a technikai jelenlét, csak nem annyira látványos. A helyi rendőrtől kezdve, az FBI ügynökön át MINDEN hivatalos személy a social media-t használva tudott meg szinte mindent egy vadidegenről a semmi közepén, cirka 1 óra alatt. Kicsit 1*01 érzésem volt, hogy elég ijesztő egy ilyen fokú ‘lefedettség’ és a személyes tragédiát is felül lehet írni bármikor.

Biohazard - 2019. 06. 05. 23:44

+ finomság:
Utolsó utáni jelenet: az ‘óóób*zmeg’ arcok, amik arra utalnak, hogy a túszt lötték le!
Élőben kivégezték..a rossz embert. Ugye, hogy nem is akkora jóság a mindenhol jelenlevő media?

sidoka - 2019. 06. 06. 00:23

Vagy valamelyik idiota bameszkodot kapta el a golyo.

Laja - 2019. 06. 06. 00:40

Közhelyes, elcsépelt.. nem annyira azért, a sorozatok 90%-a semmilyen mondanivalóval nem bír, és semmi mélyrehatóbb története nincs. Egy Black Mirror részhez képest lehet kevés a csavar, és a mondanivaló, de akkor is kiemelkedően jó, jóval a sorozatos átlag feletti rész volt, engem végig leközött, és a végén is jó volt a lezárás.

warcat - 2019. 06. 06. 00:41

Én arra tippeltem miközben hajtogatta,hogy ez az utolsó napom, hogy törölni akarják a menyasszony fiókját miközben neki már nincs hozzáférése, privát fényképekkel meg mindennel együtt, amiről persze nincs másolata és a főnökkel akarja leállíttatni.
Egy ilyen online tárhely miatti totál elgurul a gyógyszer jobban passzolt volna Black Mirrorhoz mint amit kaptunk…szerintem.

sidoka - 2019. 06. 06. 02:17

Laja hat itt minden volt csak lezaras nem. Amugy eggyetertek siman a sorozatos atlag felett van ez a resz/evad is, eleznek en evi 30 ilyen reszt is de azt meg kell hagyni hogy az elozo evadokhoz kepest van egy kis hanyatlas nincs igazan kiemelkedo resz szerintem ami eddig minden evadban megvolt.

blueberry - 2019. 06. 06. 10:41

Sztori szempontjából csalódást keltett a részt – nem azért, mert minden Black Mirror résznek hihetetlen csavarosnak kell lennie, de a feszültségépítés utáni megoldás nekem túl semmilyen lett.
És lehet azért is érzem ezt, mert a három színész játéka nagyon erős volt – ami miatt összességében maga a rész is az lett. Es igen, három, mert nyilván Adam Scotton múlt nagyrészt a dolog, de a túszt és Billy Bauert játszó színészek is nagyon árnyaltan hozták a karakterüket.
Viszont nekem a Persona-jelszó az anyukával kicsit idegen volt. Passzolt a részhez, nem azt mondom, de annyira egy karakterre épült az epizód, hogy ez az egyetlen, kevés időt kapó mellékszál részemről kimaradhatott volna. Értem, hogy milyen szép, egyetlen kérésével ezzel a nőnek segít – de itt éreztem, hogy nem a karakterek motivációi a fontosak, hanem az egész Persona-profilt azért írták bele a részbe, hogy tudjon valami kedveset kívánni a főszereplőnk.

Biohazard - 2019. 06. 06. 13:02

Esetleg nem azért, hogy nicsak, még egy online felület, ami a rideg policy miatt ellenséges az emberekkel? És a csattanó annyi, hogy a nagyfőnök egyetlen telefonjával felülírta a szabályzatot.

kakofónia - 2019. 06. 07. 11:02

Felesleges visszaesésről beszélni, minden évadból lehet gyengébb epizódokat felsorakoztatni: entire history of you, waldo, men against fire, arkangle. Legalábbis szerintem.

A Smithereens nálam 8/10, összességében lekötött, hiába csontig rágott a sztori, mégis egy picit más perspektívából láthattuk.

Két dolog viszont kizökkentett:

– az IT-s múlttal és átlag feletti intelligenciával rendelkező, évek óta az emberrablást tervező hősünket meglepte, hogy lehallgatják

– egy órán keresztül ment a problémázás, hogy felhívják e Billy-t vagy ne. Igazából 10 perc után egy teljesen random csávó is megtehette volna a cégtől vagy a rendőrségtől, hisz Chris amúgy sem tudtam volna ellenőrizni. Ez csak engem zavart?

Divide - 2019. 06. 07. 14:30

kakofónia

Nem, engem is zavart, vártam volna valamiféle egyértelmű utalást rá, hogy Chris ismeri Billy hangját (ha már a smithereentime nem volt opció, hehe). Nem volt ilyen, vegyük úgy, hogy offscreen megtörtént…

Andrew Scott-nak jutalomjáték volt ez az epizód, és szerintem elég jól el is vitte a hátán, cserébe még a fejfogós zárást is hajlandó vagyok megbocsátani.
Viszont szerintem se volt “Black Mirror-os” ez a rész, abban az értelemben, hogy nem valamiféle nyomasztó techdisztópiát láttunk. Ez nagyon is a jelen.

CZP - 2019. 06. 08. 00:48

Jó kis krimi/thriller/dráma volt amúgy, de BLACK MIRROR sztoriként eladni???… Már elnézést kérek az érintettektől, de ha ez a film valaki szerint a helyén volt, az súlyos értelmezési zavarban szenved a FEKETE TÜKÖR kifejezést, és ezzel együtt a sorozat lényegét illetően. Hol volt itt a társadalmi fejlődés irányáról újdonsággal szolgáló, azzal kapcsolatban baljóslatú képet mutató, és a sorozat szellemiségéhez méltóan >ütős< közlés? Mellesleg lett volna lehetőség egy ilyen közlésre kiélezni a történetet, pl. arra, hogy lassan már nem az állami szervek birtokolják az információt, tartják ellenőrzésük alatt, irányítják az életünket, hanem közösségi oldalak, vállalatok, de éppen ezzel a szállal nem foglalkoztak különösebben. Na, ebből pedig nagyon kemény dolgokat ki lehetette volna hozni. Úgy látom, a BLACK MIRROR korábbi önmaga torz tükre lett, azt teljesíti be, aminek anno maga alkotta meg a legerősebb, legélesebb kritikáját: elment a popularitás, a demagógia, a lájkvadászat, a fogyasztói kultúra kiszolgálásának, a fogyasztói lét erősítésének az irányába. Mi másra vélhető az, hogy a részek puszta krimikké/akciófilmekké silányultak, tipikus hollywoodi befejezésekkel, happy endekkel, mint arra, hogy már nekik is kizárólag csak a nézettség, a profit számít? Ezek nem bénázások szerintem, ahhoz amúgy is túl igényes a kidolgozás, hanem egyszerűen csak elkezdték a tömegigényeket figyelni, hogy mit szeret az emberek többsége, és beálltak a sorba. Felvettek pár marketingest, aztán most azok tanácsait követik. Alkotókból árutermelők lettek. Legalább a nevet dobnák le magukról, és találnának ki a mostani alkotásaikhoz való címet, mert eredetileg zseniális volt a címválasztás, szégyen a mostani művek fémjelzésére használni. Mondjuk lehetne az új részek címe BLACK CURTAIN, a FEKETE FÜGGÖNY. RIP.

idioty - 2019. 06. 08. 08:48

Nekem nagyon tetszett a rész függetlenül attól, hogy én sem tartom Black Mirrornak. Persze nyilván rá lehet húzni abból a szempontból (, ha valaki nem tudná), hogy már most is képes erre a technika. Nyílván emiatt volt kiírva az elejére, hogy ez a múltban játszódik, nem a jövőben.

Szóval számomra is felmerült a kérdés menet közben, hogy miért nem adtak neki egy randomcsávót? Aztán gondolkodtam rajta, hogy lehet, hogy személyesen tud róla valamit, amit mások nem. De kiderült, hogy nem. És lehet emiatt is nem mertek megkockáztatni egy randomcsávót, mert utána ő lett volna a hibás (vagy a cég), ha történik bármilyen tragédia.

Tetszett az is (bár valaki negatívként gongolt rá), hogy nem is igazán volt mit mondania a techgurunak. Nem gondolta volna ő maga sem, hogy valójában kapcsolják és meg is lepte, amikor felhívta.

Az is tetszett, hogy a techguru nem volt magasabb szinteken (értsd: spirituálisan), mert úgy utaltak rá, mint ha ő maga lenne Isten, aki mindent tud és meg tud oldani. Szóval egy tök átlagos ember volt, aki ugyanúgy nem tudja mit lehet tenni egy ilyen esetben.

És a vége is tetszett, hogy mindenki gondoljon amit akar. Valakinek ez, valakinak az volt a vége. És a techguru is folytatta tovább az elvonluását, mint ha mi sem történt volna. Valamint nyílván kellett a végére a tragédia és az egész film erre hajazott, mert akár lehetett volna az is, hogy a túsz élve elhagyja a helyszínt. De ezzel a befejezéssel nem biztos, hogy megúszta élve, sőt!

Szóval összességében nekem nem hozta a Black Mirror érzést ugyanakkor tetszett az egész!

Gevin - 2019. 06. 09. 16:04

Igazából Brooker már az előző évadban is kifogyott az ötletekből, önmagát ismételgeti egyre lájtosabban. És most az van, hogy inkább drámát ír, mint Black Mirrort, ami nem akkora baj, mert még így is egy jó kis részt kapunk, de semmi új, semmi váratlan, és semmi technikai vívmány nem volt benne.

Szerintem is sokkal jobban értékelnénk ezt, ha nem a Black Mirrorhoz tartozna. Brookernek lehet, hogy abba kéne hagynia a BM-t, és másfél órás filmeket írnia, de gondolom így azt tehet, amit akar, a lóvé jön, évente megír három egyórás scriptet, aztán nesztek.

Az 5. évad első részéről is hasonló véleménnyel vagyok, de mindkettőt elnéztem, tetszett, ugyanakkor nem fog megmaradni bennem úgy, mint egy San Jupitero vagy korábbi epizódok.

itchap - 2019. 06. 14. 10:52

Hú ez de rossz kritika volt.
Az első két részt láttam eddig, de sajnos ezek voltak a BM történetének talán leggyengébb epizódjai. Igaza van mindenkinek, aki azt mondja, hogy ezek nem is nagyon illenek bele a BM világába.

ooo - 2019. 06. 14. 21:43

Nagyon tetszett, szörnyű látni, hogy rengeteg ember telefonozik vezetés közben veszélyeztetve a saját és mások életét. A jobbik eset, hogyha piros lámpánál csinálja és “elfelejt” elindulni zöldnél, de az autópályán 130-nál rendszeresen nyomogatják azt a szart…

Ez is egy görbe tükröt mutat a társadalomról. És szerintem pont azért ütött ekkorát, mert nagyon aktuális a social media-függőség.

gy - 2019. 06. 26. 16:16

Szerintem az egész résznek a lényege a legvége, mikor csipog az emberek telefonja. Előveszik, 2 mp-nél tovább nem nézik, visszarakják a zsebükbe és élik tovább az életüket mintha mi se történt volna. Na kb ennyire felszínes az emberek social media függősége. Ennyire hatja meg őket egy hír, de mégis 7/24ben pörgetik a posztokat, mintha bármi is számítana…

Sajt - 2019. 07. 19. 08:30

Ez a történet úgy kb. 4 évvel ezelőtt lett volna Black Mirror, most (már – szerintem) nem az, így lényegében minden eredetiséget nélkülöz.
Nekem majdhogynem csak az az apró fricska tetszett benne igazán, hogy mi volt az öngyilkos lány Persona jelszava, egyébként meg a Zuckerberg-klónt nem lehetett volna csak úgy felhívni, ha jól láttam direkt akkor vitték ki a műholdas telót neki (ezért kellett személyesen felkeresni).

Madó - 2020. 04. 22. 18:50

Hát egyet kell hogy értsek ! Nem volt egy Black Mirrorhoz hű rész DE!
Azért szépen fel volt építve az egész rész, az ember végig gondolkodik hogy..vajon?! mi lesz?
Szépen bemutatja a mai világ “borzalmát” – (szerintem is az). És át is éreztem a főhős szerepét és baját. Sajnos a vége tényléeg elég nyitott lett.
Elég sok szempontból tudtam volna én is folytanti :
Először is mielőtt megöli magát a főnöktől megkéri hogy csináljanak olyan szabályzást hogy az ember menet közben – értem ezt járműre. Ne tudjon írni.. vagy valami hasonló. Hogy mégegyszer ne forduljon ilyen elő.
Második : Végén mint láttuk az ENTER lenyomásával puska hang volt . Ez szerintem arra ad következtetést , hogy a lány öngyilkos lett, mint ahogy Scott is akart lenni.
Vagy ahogy írtátok a túszt is megölték.
Elég gondolkodtató lett a vége meg kell hagyni :D “AGYALJ TE BAROM A VÉGÉN…” :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz