login |

Barry: vége a 2. évadnak

2019. 06. 06. 21:33 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

– You have got to get in touch with your inherent darkness.
– It’s not inherent.

A Veep és a Fleabag leköszönésével simán lehet, hogy a Barry a legjobb még futó komédiává fog válni. Ez a 2. szezon biztos, hogy sokat tett ennek érdekében. És megint csak a fejemet verhetem a falba, hogy amiért nem volt lehetőségem külön írni az epizódokról, mert ez a szezon is rengeteg nüanszot tartalmazott, amikre most nem térhetek ki (terjedelem és feledékenység miatt – de erre vannak a kommentek), és amik egyenként csak emelték a sorozat zsenialitását.

Az évadkezdés megpendítette, hogy milyen irányba mehet tovább a színészként próbálkozó bérgyilkos története, mi pedig láthattuk, hogy vesz a sztori megannyi humoros és sötét fordulatot úgy, hogy… Ööö, most azt akartam írni, hogy mindeközben végig a földön marad és realitásra törekszik, de láttuk a 2×05-öt, ami egyrészt zseniális volt (wow, IMDb-n 9,8/10), másrészt időbe telt megemészteni, harmadrészt pedig még mindig nem tudom, hogy hová tegyem.

– Can I be blunt? You really don’t have the credits to be turning this down.
– Yeah, we’ve all seen your reel.
– You cut together my reel.

Nem mondom, hogy meglepett, hogy a 2. évadban sem csak és kizárólag Barry-re koncentráltak, de annak ellenére, hogy engem leginkább ő érdekelt volna, kifejezetten tetszett, hogy NoHo Hank gengszterkedése, Sally önálló szárnypróbálgatásai, Cousineau bánata és magánélete, Fuches szerencsétlenkedése, sőt, még a nyomozás is megkapta a kellő figyelmet. Aminek persze az volt az eredménye, hogy mindenből csak egy kicsi jutott az epizódokba, és ez lehet, hogy annyira nem jött be annak, akit némelyik szál untatott.

Lindsay sold out the place. She told people it was a diversity showcase and I think they were afraid not to RSVP.

Amellett, hogy továbbra is szupernek éreztem a színészeket (még mindig Anthony Carrigan a kedvencem, de most már Henry Winkler teljesen fellépett mellé), lenyűgözött, hogy a teljesen marginálisnak tűnő mellékszereplők a minimális idejükben milyen jól meg lettek rajzolva. Gondolok itt némelyik színésztanoncra, vagy akár Sally ügynökeire (filmes insider cuccok, priceless!). És nem csak karakter szempontjából működtek, hanem humor tekintetében is.

És itt nem harsányságra gondolom, hiszen a maguk visszafogott módján működtek, de aki odafigyelt egy kicsit is rájuk, az rém jól szórakozhatott. Gondolom. Tiszta “intim” élmény volt, a Barry alatt tényleg azt éreztem egyes apróságoknál, színészmomentumoknál, hogy azok csak nekem jelentenek hatalmas élvezetet, más lehet, hogy észre sem veszi őket, pedig ez biztos, hogy nincs így. És effélét nagyon ritkán vált ki belőle sorozat.

Annak ellenére, hogy nagyon élveztem a szezont, és a közepe felé valóban úgy voltam vele, hogy az egyik legjobb élményt jelenti idén (hihetetlen volt, hogy milyen gondos aprólékossággal voltak megtervezve a jelenetek, hogy milyen dolgokra odafigyeltek, hogy még a foghegyről odavetett mondatokban, mellékes gesztusokban is volt tartalom vagy poén), a legvégére, pont úgy, ahogy az első szezonban, számomra kicsit visszaesett a Barry.

You say, “Oh, we’re just a bunch of swim instructors.” That’s the title. They can’t cut that!

Tippre, nem ez az általános vélekedés, hiszen a szezonzáró kapcsán is csupa überpozitív szalagcímet olvastam, de mégis így csapódott le bennem. Egyrészt Fuches magánakciója nekem kicsit randomnak tűnt (gondolom, nem volt az, csak én sem emlékszek mindenre) és ugye milyen jelentőséggel bírt, másrészt pedig az idei Nagy Előadás volt kevésbé ütős, pedig ott is voltak remek gegek elrejtve.

I’m pretty sure that people can change.

És, hogy mi lesz a 3. évadban? Nyilván várós, de nem azért, mert az történt, ami, mert a készítők olyan helyzetbe írták magukat, amiből szerintem még ők sem tudják, hogy fognak kimászni, hanem azért, mert ez a Barry (vagy ‘bári’, ahogy Hank mondaná).

8 hozzászólás Ne habozz!

RoyStampler - 2019. 06. 02. 11:00

Számomra az idei év felfedezettje a Barry, és örülök, hogy kis késéssel találtam rá, mert így megszakítás nélkül nézhettem végig az első két évadot. Nagyon bejön a humoros és a drámai oldala is, remekül vegyítik a kettőt. Bill Hadert korábban csak az SNL révén ismertem, és ott nem volt a kedvencem, de ebben a szerepben remek, illetve nagyszerűen összerakta magának ezt a sorozatot (hiszen készítője, írója, rendezője és producere is egyben). Színészileg szerintem Henry Winkler viszi a prímet (zseniális az öreg), de a többiek is nagyon jók. Jó másban is látni a Good Place Janet-jét (még ha nem is egy hangsúlyos visszatérő mellékszereplő), és a cameok is tetszenek. A történet fordulatos, felesleges üresjáratoktól mentes, és a komolyabb része néha a Dexter legszebb napjait idézi. Hosszasan tudnék írni róla, de a lényeg az, hogy csak ajánlani tudom, és tűkön ülve várom a már berendelt 3. évadot.

clegane - 2019. 06. 06. 23:07

nekem az első évad azért jobban tetszett…
itt már túlságosan karikaturisztikusak lettek a csecsenek, élükön Hankkel. az első évadban még komolyan lehetett őket venni, itt már egyáltalán nem.
arról nem is beszélve, mekkora szuperhős lett a végén Barry, amikor egymagában lehentelt mindenkit – az már rendkívül komolytalan volt, akár cápaugrásnak is beillik.
ezzel szemben nagyon tetszett a párkapcsolaton belüli erőszakkal szembenéző színésznő története minden fordulatával, az nagyon is a valóság talaján maradt és tudott hitelesen újat mondani.

az előző évad végén a nyomozónő lelövésének nem örültem, mert ez tényleg kissé túl antipatikussá teszi szegény karaktert ha nem csak bohóckodásnak nézed a sorit, és hát az öreg színészmesterrel is teljesen tönkreteszi a kapcsolatukat, ezzel az egész színésziskolás szálat, ami hát a sori lényege.
ezt most úgy oldották meg, hogy elhalogatták a megoldást az évad végéig, így kb ugyanaz a cliffhanger mint az első évad végén.

de amúgy még mindig nagyon tetszik, csak egy kicsit limonádébb, mint az első évad.

Shannen - 2019. 06. 06. 23:08

Abszolút jogos a Veep és Fleabag mellé odatenni a Barry-t. Fantasztikus volt a 2.évad is. A humor állati, a sötét pillanatok pedig nagyon mélyre tudnak menni, és a készítők valahogy ezt a kettőt olyan szinten tudják ötvözni, hogy teljesen természetesnek érződik, ahogy egyik ilyen pillanatból átváltunk a másikba.

A 2×05-nél szerintem jobb sorozatepizódot idén már nem fogunk látni (na jó, persze ki tudja mit hoz az év második fele, de az tuti, hogy eddig ez vitte a pálmát).

Voltak olyan pillanat az évadban, amikor tényleg megijedtem, hogy elbúcsúzunk Hank-től de szerencsére valószínűleg a készítők is érzik, hogy Carrigan túl jó ahhoz, hogy elengedjék.

Sally meg nagyon érdekes karakter, mert nagyon tud idegesíteni, de közben meg idén kapott egy baromi erős sztoriszálat, amit nagyon szépen bontottak ki és zártak le.

Azért azt sajnálom, hogy ennyire rövidek ezek az évadok, még egy pár részt elnéztem volna.

turosz - 2019. 06. 06. 23:51

Én nem sok – sőt nagyon kevés – komédiát nézek, de a futók között nálam jelenleg a kedvenc. A 2×05 elképesztő volt, még úgy is, hogy tényleg nehéz hová tenni :)
A szezon vége egy kicsit talán tényleg leült, nekem ez az eltűnt barátnő szál eleve nem nagyon jött be, de összességében nagyon a topon volt az évad.
Nálam Cousineau talán egy hajszállal Hank előtt van, de Sally és Barry is nagyon rendben van, Fuches annyira nem fogott meg.

clegane - 2019. 06. 07. 00:12

nekem amúgy a Fuches-ot játszó színészről mindig az jut eszembe hogy “Ah, crazy business!”, azt olyan jól mondja a Ballad of Buster Scruggs-ban (már a trailerben is)

RoyStampler - 2019. 06. 07. 12:45

Nem tudom, mennyire gondolkodnak előre, és a második évad lezárásából többféleképpen is ki lehet jönni, de a Barry alapvetően sötét komédia, és az elejétől fogva kódolva van, hogy nem lesz szükségszerűen happy end.

*SPOILER*

A főhős alapvetően nem jó ember, és ez már az első évadban világossá vált, legkésőbb Moss meggyilkolásánál. De a pilotban is kész volt megölni Ryant, és egyáltalán nem rajta múlt, hogy végül nem kellett megtennie. (Mondjuk éppen ezért volt meglepő a rendőrnő likvidálása, mert az elején azt hittem, hogy a főhős majd mindig megússza valamiképp, hogy olyan embert öljön meg, aki nem érdemli meg. Ez olcsó, de hagyományos vígjátékhoz passzolóbb megoldás lett volna. Moss sorsa azonban feltette az i-re a pontot, hogy ez nem egy hagyományos vígjáték.)

Engem egyedül Fuches karaktere fáraszt. Ő a második évadban többször is tanúbizonyságát adta, hogy mennyire önző és megbízhatatlan, és többszörösen rászolgált arra, hogy Barry végezzen vele, ami egyfelől remek drámaforrás lett volna. Persze még meglephetnek a 3. évadban azzal, hogy valamiképp árnyalják a figuráját, de nem bántam volna, ha a 16. fejezettel lezárul az ő története.

*SPOILER VÉGE*

humorpalanta - 2019. 06. 09. 11:47

Fuches megmondta, hogy ha elveszik a piros tűzőgépét, leégeti az irodát. Hát, csúnyán magába fordult az öreg. :D AMúgy hihetetlen a pali, imádom, hogy a legnagyobb szarból is ki tud mászni, de most már tényleg kinyírhatnák. :D
Barry pedig egy kiégett, tönkretett ember volt az elején, akinek nem volt élete, akit tönkretett a sereg, egy tehetséges, de nem céltudatos katona. Ebből lett előbb felépítve egy ígéretes sors, ami célt adott neki és lett jobb gyilkos is, mert azt látta, hogy van kiút és végre ott tudná ezt hagyni, de az élet visszarántotta és úgy érzem, hogy a második évad végére lett belőle gyilkológép. Ehhez az is hozzájárul, hogy a csecsenek igazából nem értettek a fegyverekhez, így a mészárlás annyira nem elrugaszkodott. Az egyedüli a fiatal srác volt, aki kinyírhatta volna, de ő meg érzelmileg kötődött hozzá, s a lezárás megmutatta, hogy ez hova vezet ebben a szakmában.
Úgy érzem a következő évadra Barry elveszti az érzelmeit és két célja marad, a menekülés és Fuchs kinyírása.
Amúgy imádom Hanket, valami hihetetlen jó, kíváncsi vagyok újra felépíti-e a bandát.

kriol - 2019. 10. 14. 11:45

Hát ez a 2×05-ös rész tényleg valami hihetetlen volt. Nagyon élveztem minden percét. Persze az egész sorozat nagyon bejön.
A poénok betalálnak, bár néha Barry bamba maga elé nézésével nem tudok mit kezdeni, de valahogy mégis átjön az, hogy mennyire próbál kiszabadulni a gyilkolás világából. S bár szorítottam neki sokáig, de ez mégsem helyes, mert volt pár olyan húzása, ami felett már nem lehet csak úgy szemet hunyni.
NoHo Hank jelenetei a legjobbak. Sokszor már meg se kell szólaljon, elég ha csak meglátom és máris röhögök.
Szóval várom a folytatást!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz