login |

Miracle Workers: vége az 1. évadnak

2019. 06. 06. 14:50 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Van, amikor nehéz megmagyarázni azt, hogy az ember miért szeret egy sorozatot. És azt, hogy miért szeret nézni egy sorozatot – tényleg, ez a két dolog ugyanazt jelenti, vagy lehet köztük különbséget tenni?

A TBS rövidke évados antológia komédiája (7*18 perc az egész – kvázi filmhosszúságú a szezon – a pilotjáról már írtunk korábban), ami a Mennyország Rt. működéséről szólt, számomra ilyen volt. Pár közhelyen kívül (színészek? karakterek? különc humor?) nem sok mindent tudok mellett felhozni, de az biztos, hogy nagyon élveztem.

Simon Rich, a Man Seeking Woman után ismét saját könyvét filmesítette meg, és ismét csak nem volt könnyű dolga, mert ezek a könyvek tippre nem annyira történetmesélősek, vagy egy nagy sztorifolyammal rendelkezőek. Előző komédiája esetében ezt azért sikerült átültetnie a képernyőre egy furcsa szerkezetben, azonban a Miracle Workers-nél nagyon lehetett érezni, hogy az átívelő sztori mellett, mintha az írott mű egyes fejezeteit adaptálná pár perces jelenetekké.

A sorozat első szezonja alapvetően egy munkahelyi komédia, amiben egy nagy vállalat működését ismerhettük meg pár dolgozó révén. Az, hogy mindez a Mennyország volt, az kellemes csavarral szolgált, és persze kiapadhatatlan poénforrással, hiszen helyenként határtalanul vicces volt, ahogy a “cég” különböző osztályait bemutatták, a bogarak irányításával foglalkozón át a felhőket alakítón át egészen az imákat teljesíteni próbáló osztályig.

Nyilván ahhoz, hogy működjön az egész, kellettek a szereplők is, akiknek bár a rövid játékidő miatt nem vihették túlzásba a karakterizálását, de negatívabb tulajdonságaik ellenére kellőképpen kedvelhetővé tették őket apróságokkal. Itt elsősorban a csipet csapatra gondolok (Eliza lett a kedvenc), mert Isten szerintem egy kicsit egypoénos volt, de nagy pacsi azért, hogy bár úgy tűnt, hogy a mennyországi mitológiával nem akarnak törődni, csak kapott egy saját epizódot (hazament egy családi ebédre), amiben középpontba kerülhetett a projektje.

A sorozat nagy erőssége volt, ahogy felvezetés nélkül vetettek be mindenféle hülye ötleten alapuló, de egyébként ötletes poént azzal kapcsolatban, hogy a Mindenható közvetlen környezetéből miképp tudnak manipulálni minket. Itt aztán tényleg szárnyalt az írói fantázia, szerintem az írószobában is próbálták egymást meglepni különféle elborult javaslatokkal. De persze nem csak a véletlenszerű “sokkolás” volt a cél, tényleg próbáltak mélyebb értelmet adni mindennek. Még akkor is, ha nem rugóztak rajta sokáig.

A Miracle Workers esetében az nagyon tetszett, hogy bármennyire is a Föld sorsa volt a kérdés, mindvégig könnyed, és ami még fontosabb, optimista volt képes maradni, ez a hangnem, az efféle tisztaság nagyon ritka manapság a tévében, komolyan igazi felüdülés volt, hogy ilyen szellemben írták meg. Ezért is szerettem nézni annyira.

Nyilván ehhez a komédiához sosem fognak díjakat vágni, ha nem kapott volna második évadot, akkor a Man Seeking Woman-nel ellentétben jövőre már nem is emlegettük volna, tippre nem is lett volna maradandó emlék, és az is meglepett, hogy egy ilyen, talán túl könnyed darabhoz és alapvetően eléggé mellékszerepet Daniel Radclife nem csak bevállalt, de annyira kötődött, hogy még executive produceri státuszt is kiharcolt magának.

Egy utolsó gondolat. A híradórészletek marha jó visszatérő poénként szolgáltak. Már csak az a kérdés, hogy miért nem Perd Hapley volt a hírolvasó?

Ja, még valami: a 2. évad be lett rendelve, de ha valaki elsiklott volna az infó fölött, akkor jelzem, hogy a Miracle Workers évados antológia, tehát a következő szezon teljesen másról fog szólni (itt írtunk a középkori körítésről), viszont jó hír, hogy a főszereplők vissza fognak térni.

10 hozzászólás Ne habozz!

Kissur - 2019. 03. 27. 19:18

1×07
Sajnos ez volt a leggyengébb része az évadnak, mert pontosan az történt, amire számítottam. Ettől függetlenül a sorozat nagyon kellemes feelgood élmény volt, többször erős mondanivalóval. A hírblokk volt mindig a kedvencem. :D Az évadzáró 6/10, az évad 7/10.

Sunabubus - 2019. 03. 29. 19:41

Hm. Engem a fejemben játszódó lehetőségek és gondolatok jobban lekötnek, mint a sorozat maga, amit látok a képen.
Nem vagyok hívő, de néha így is úgy éreztem, hogy az írók (vagy Simon Rich?) talán picccit túl messze mentek egy-két jelenetben. De közben teljesen on-borad vagyok a balfék istennel…
Megnézem magamnak ezt a “What in god’s name” könyvet, kivi vagyok, nekem ehhez kell valami kontextus.
Azon gondolkoztam még, hogy ez a mostanában “divatos” forced diversity dolog egy hullám, vagy most már ez így lesz? És akkor.. a színészek, akik ránézésre nem kéne, hogy keresztények legyenek, de ha a mennyben vannak, akkor annak mi az üzenete.. ha van neki, vagy csak túlgondolom?

Mom - 2019. 03. 31. 11:18

Sajnos nagyon nem… Már a legelső híreknél feljegyeztem magamnak a sorozatot, és baromira vártam, de a feléig se jutottam végül.

A humora nagyon nem talált be, az “insider infók” Istenről és a mennyről meg baromi felszínesek voltak. Nyilván nem az igaságtartalmukat vonom kétségbe, hanem a megalapozottságukat, vagy az ésszerűségüket? Nem is tudom körülírni…
Én ennél sokkal többet és mélyebben foglalkoztam már ezekkel a feldobott kérdésekkel, így semmi pluszt nem tudott nyújtani. A színészi teljesítmények pedig durván középszerűek voltak. Buscemit amúgy sem különösebben értékelem, de Radcliffet szerettem máshol. A karakterek közül talán még a kiscsajt tudtam volna kedvelni, ha érdekelt volna bármi is, amit a készítő meg akart mutatni.

El se tudom mondani, hogy mennyire mellé ment nálam. Utólag csodálkozom is, hogy nem jelöltem a hét csalódásának, pedig minden része, amit láttam, az volt.

Gevin - 2019. 04. 01. 21:40

Nyomokban majdnem fellelhető a Man Seeking Woman kicsavart zsenialitása, de annyira pc, illetve, ahogy fentebb már írták (nekem is ez volt az első gondolato) eszméletlenül olcsónak hat az egész mindenestől.

Meg nem tudnám magyarázni hogy miért, de végignéztem. Én is rettentően vártam a sorozatot, főleg Buscemi miatt (bár azt hittem 40 perces dramedy lesz, nem 20-as sitcom), és Radcliffe-t sem utálom csípőből (Swiss Army Man!), de annyira középszerű az egész, hogy néha már fájó. A poénok 95%-ban kiszámíthatóak, és talán a legjobbak azok voltak, amik a főszáltól elkülönültek.

Ja igen, az indiai csaj és srác egyszerűn borzasztó.

Bencee24 - 2019. 04. 02. 21:25

Egyetlen hiba hogy egy egesz evadot arra “pazaroltak”, hogy ket embert osszehozzanak. Pedig abbol, hogy ott van Isten, barmit ki lehetne hozni. De tenylegbarmit, hisz Isten barmire kepes lenne. De megis pozitiv csalodas a sorozat. A szineszek nagyon ott vannak. A poenok nem azok a fogom a hasam es meghalok a nevetestol poenok, de nagyon ott vannak. Kikapcsolodasra tokeletes sorozat! Varom hogy legyen masodik evad!

d.doki - 2019. 06. 06. 15:13

Király kis sorozat!

cherockee - 2019. 06. 06. 16:10

Megnéztem az első részt, nem nevettem egyszer sem, nem nekem való, gondoltam. Változik a későbbiekben?

Tomi - 2019. 06. 06. 16:16

Minden epizód legvégén a stáblista után volt híradó, mint az utolsónál vagy csak ott? Mert azt utolsónál láttam, hogy van és nem tudom, hogy lemaradtam-e a többiről?:)

turosz - 2019. 06. 06. 21:03

Valahol a 3-4.rész környékén kaszáltam, még jó hogy nem tudtam, hogy a Man seeking alkotója jegyzi ezt is, mert akkor vsz. azt el sem kezdem, és miről maradtam volna le :)
Összességében lapos és középszerű, sem a karakterek, sem a történet nem fogott meg, ezt az időnként meglepő humormorzsák sem ellensúlyozták.

CsuDa - 2019. 06. 07. 08:38

Nagyon várós sorozat volt, de számomra csalódás lett, én is leálltam vele kb. a negyedik résznél, sokkal erősebb párbeszédeket és humort vártam tőle, nekem egyszerűen kevés ez a sorozat, szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz