login |

Milyen is volt a How I Met Your Mother?

2019. 06. 09. 15:50 - Írta: Necridus

45 hozzászólás | kategória: ajánló, kritika, nosztalgia,

Nemrég írtam, hogy biztos mindannyiunknak vannak olyan sorozatai, amiket akárhányszor újra tudnánk nézni, annyira szeretünk. A Harper’s Island után egyből egy másik régi kedvenc darájába kezdtem, amelynek biztos, hogy rajtam kívül a mai napig több százezer újranézője van, mert ki ne akadt volna rá anno arra, ahogy Ted Mosby a gyermekeinek mesél arról, hogyan is járt az anyjukkal?

Szóval majdnem öt év telt el, hogy véget ért a nagysikerű kultkomédia, a How I Met Your Mother, amit 2005-ben kezdett sugározni a CBS, és 2014 márciusáig képernyőn is maradt. A sorozat Magyarországra egyébként kicsit később érkezett, 2008-tól láthattuk magyar szinkronnal 2014-ig, amikor már esténként 4 új részt mutatott be a Comedy Central.

Amerikai nézettsége viszonylag ritka esetet mutat, mert a 9 és fél milliós kezdetéből szinte alig vesztett, minden évad 8-8 és fél millió nézőt kapott átlagosan, míg az utolsó, a 9. évad már 10 és fél millió embert érdekelt valós időben. Mindemellett 72 különféle díjra jelölték, amiből 18-at vihetett haza összesen, köztük 9 Emmy-t –  és a JAws-on is igen sikeres volt.

De hogy miért is volt ilyen népszerű a sorozat?

Először is azért, mert egyedi. Mondhatják rá a Friends-rajongók, hogy koppintás (attól, amiért valami sitcom pár baráttal, még nem lesz másolat), de sok mindenben hozott újítást: kapott egy (drámai) fő szálat, ami miatt visszarángatta a nézőket minden héten a képernyő elé, hiszen az anya rejtélye 8 évig rejtély maradt, s csak az utolsó évadtól (pontosabban az utolsó előtti szezon utolsó részétől) kezdve láthattuk, ismerhettük meg a karakterét. Emellett újított a bevágásokkal, cutaway gegekkel, amik egy-egy random humoros jelenetet mutattak be, ráadásul – csupán becsülve – az egész sorozat egyharmada ilyen vicces snittekből áll.

(Az egyedisége egyébként még a stílusából is fakadt, hiszen afféle hibrid komédia volt. Egykamerásként rögzítették (tehát, mint egy filmet, nem pedig stúdióban, élő közönség előtt, mint a Friends-et vagy a The Big Bang Theory-t), azonban a végeredmény levetítették nézőknek, akiknek a nevetését bevágták a képsorok alá, így olyan hatása volt, mint egy többkamerás szitkomnak. Csak épp sokkal természetesebb, életszerűbb volt, hiszen nem mondatok végén voltak a poénok, és a karakterek sem vártak pár másodpercet a megszólalásaikkal, míg elhal a közönség nevetése.)

A másik nagy erénye a sorozatnak, hogy a karakterek valódi emberek, olyanok, mint mi. Hétköznapi húszasok, harmincasok, akik próbálják megtalálni az élet értelmét. És az öt főhős minden olyan jellemvonással rendelkezik, amelyek közül valamelyik alapján magunkra ismerhetünk, hiszen Ted Mosby a reménytelenül romantikus, különc srác, akit mindig pofon vág az élet, Barney Stinson a csajozás mestere és a humorzsák, Lily Aldrin az elsőre jó kislánynak tűnő művészlélek, aki megtalálta szerelmét, Marshall Eriksent, aki a lúzer srác, aki élete szerelme mellett a legjobb barátját tartja legfontosabbnak az életben, és Robin Scherbatsky a csapat újonca, aki keresi helyét a nagyvilágban. Na, de rá később visszatérek még…

A színészek egyébként az átütő siker után se vonultak vissza: Cobie Smulders ugye fel-fel bukkan Marvel-filmekben, Neil Patrick Harris A Series of Unfortunate Events-je épp nemrég ért véget, Jason Segel filmezik, Josh Radnor előbb a Mercy Street-ben, majd a Rise-ban folytatta, Alyson Hannigan pedig jelenleg a Pure-on dolgozik. Ja, és Cristin Miliotti pedig az A to Z főszereplője volt, azóta színházazik. (Az új országos szezonban Smulders saját krimisorozatot kapott, a Stumptown-t.)

Szóval 9 évad, 208 rész, és egy halom olyan poén, ami a nézőknek a mai napig mosolyt csal az arcára. Rengeteg beszólás vagy motívum van, amit akár mi is mondunk, hiszen az olyan aranyköpések és egyszavasok, mint az Öltözz ki!, a Fergeteges!, az Ügyvédelve, a Tizedes vessző, a Most figyelj!, vagy a Rókamentes a móka [itt elmondjuk a saját esetünkben ideillő évszámot] óta simán beleillik egy-egy baráti beszélgetésbe, közösen eltöltött laza estébe, mint amilyeneket Ted és barátai is megéltek.

És igen, szándékosan magyarul írtam őket, hiszen ez a sorozat egy ritka példánya annak, hogy milyen jó és kreatív lehet a magyar szinkron. Nem csak a hangok illenek a színészekhez, de a szöveget is olyan nagyszerűen írták meg, hogy előfordul, hogy jobban hangzik magyarul a poén, mint eredeti nyelven. (Természetesen a sorozatot eredetiben nézőknek zömében más lesz a véleménye, de a többségük nem is látott magyarul sok részt, így nem tapasztalhatta meg igazán.)

És mindeközben olyan poénokkal halmozott el minket, amik a sztereotípiákat és a hétköznapi érzéseket gúnyolták (mint például a talonba tevés vagy az első randi utáni “türelmi idő”), és nem félt elővenni régi filmbeli effekteket sem, és azokat kiparodizálni, de ügyesen használta ki a narráló szerkezetből származtatható humort is, hiszen többször előfordult, hogy Ted nem emlékezett pontosan, amiből egész részeket lehetett felépíteni.

És a hab a tortán, hogy rendkívül jó mellékszereplőket kreáltak a készítők! Hiszen ott van Victoria, Zoey, Stella, Don, Sandy Rivers, a Kapitány, Carl, Ranjit, Judy Eriksen, James Stinson, Patrice, Nora, Quinn, Mickey Aldrin, Kevin és még sorolhatnám az olyan visszatérő arcokat, akik minden percükben szolgáltatták a humort és/vagy a drámát.

De sztárvendégekből se volt hiány, hiszen rengeteg (akkoriban) hatalmas nevet sikerült megszereznie magának a sorozatnak: Katy Perry, Britney Spears, Jennifer Morrison, Joe Manganiello, Heidi Klum, Jennifer Lopez, Enrique Iglesias, Lucy Hale, Ashley Benson, Carrie Underwood, James Van Der Beek, Alan Thicke, Nicole Sherzinger, Bryan Cranston és persze Billy Zabka, csak hogy “néhányat” kiemeljek.

De hogy ne csak felsorolásból álljon az írásom: nyilván kevesek előtt lehet lelőni a végét, de a tovább mögött már spoileresen folytatom, hogy mi is történt a sorozatbeli karakterekkel és persze a negatívumokra is rávilágítok.

Csak nagyon nagy vonalakban az évadokról amolyan nosztalgia és memóriafrissítés végett: az elsőben megismeri a csapat Robint, Ted próbálja elnyerni a szívét, Barney csajozik, Marshall az egyetemmel van elfoglalva, Lily pedig óvónőként dolgozik. A másodikban Lily lelép San Fransiscóba, Ted és Robin járnak, Marshall a szakítással küzd.

A harmadik szezon tartalmazza Lily és Marshall esküvőjét, Ted és Robin szakításának következményeit, Ted és Stella kapcsolatát és Barney és Ted barátságának tönkremenetelét. A negyedikben hagyja Stella az oltárnál Tedet, Marshall és Lily az új lakásukba költöznek, Robin és Barney egymásba szeretnek.

Az ötödik évadban Ted egyetemi tanár lesz, Barney és Robin járnak, majd szakítanak, Marshall és Lily a babavállaláson gondolkoznak, Ted pedig házat vásárol. A következő, hatodikban Ted megkapja álmai állását építészként, megismeri Zoey-t, de később szakítanak. Lily teherbe esik, Robin szakít Donnal, Barney pedig randizni kezd Norával.

A hetedik szezonban Lilyék kiköltöznek a kertvárosba, Barney Quinn-el jár, a sztriptíztáncossal, Ted pedig ismét beleesik Robinba, emiatt elromlik a barátságuk. Lily megszüli Marvint, Marshall pedig környezetvédelmi jogásznak áll. A nyolcadik évadban Barney megkéri Robin kezét, Ted a szociopata Jaenette-tel jár, Marshalléknak adta a lakást, Lily új állást kap a kapitánynál művészeti tanácsadóként, Marshall pedig bíró szeretne lenni, miközben Robin már híres. Ja, Ted épülete pedig elkészül!

És végül a kilencedik évad, ahol egy hétvégét vezetnek végig egy egész évadban: Robin és Barney esküvője, Marshall útja Minnesotából Farhamptonba, Ted búcsúzása New York-tól és a barátaitól, Lily újboli terhessége, valamint Tracy útja Farhamptonba. És végül Ted találkozása az Anyával, majd egy-két pillanat kiragadása az életükből 2030-ig bezárólag (Huh!).

Szóval az első évadok klasszikus sitcom formában készültek: minden héten egy történet, amibe mindenféle humoros jelenetet ültettek – csak ugye hozzátették az egyedi snittjeiket is. Közben azért a történet sem állt meg, ahogy azt az előbb “röviden” felvázoltam, és a misztikum is középpontban maradt különböző eszközökkel, mint például a sárga esernyő.

Ezen kívül rengeteg olyan rejtett utalás, üzenet, szimbólum található meg a sorozatban, ami növeli az összetettségéből származó zsenialitást, mint például a háttérben lévő visszaszámlálás, aminek leteltével kiderül, hogy Marshall édesapja elhunyt.

És később, az S6 vége felé kezdték el az írók komolyabban csöpögtetni a drámát, hogy aztán az S8 legelején egy vödörrel öntsék a fejünkre. Mert akkor komolyabban elkezdték a főszereplőt kínozni (azzal, hogy ismét szerelmet vallott Robinnak), ahogy minden más karakter hatalmas pofonokat kapott, s szinte minden részben volt valami, ami a nézőtől elérzékenyülést követelt meg.

Szinte olyan, mintha a készítők csak a 6-7. évad környékén jöttek volna rá, hogy nekik egy történetet kell mesélniük, ezért bepótolják az összes eddigi drámai részt, hogy végül eljussunk a záróepizódhoz, ahol Ted 8 évnyi szenvedés után végül megtalálja az édesanyát, akit végül 2024-ben, 11 évvel a megismerkedésük után elragad tőle valamilyen betegség, majd gyermekei kérlelésére összejön Robinnal.

És hogy ez milyen vég volt? Alapvetően jó, ha azt nézzük, hogy a sorozat valami új, sokkoló lezárást hozott, és nem klisés heppienddel végződött. Ugyanakkor mégis azt kell mondjam, hogy nem olyan jó lezárást kapott Ted Mosby története… és ez Robin hibája.

Pontosabban azoké, akik Robin karakterét szinte skizofréniás beteggé írták, mert Cobie Smulders karakterére mindig is olyan kettősség volt jellemző, ami nem engedte megkedveltetni magát, hiszen rengetegszer nem adott hozzá a történethez a személyisége, s ilyenkor előhúztak egy másfajta Robint, s őt szerepeltették – ebből is látszik, hogy már a sorozat elején meg volt a készítők fejében a legutolsó jelenet, s ehhez csak az első, illetve az utolsó másfél-két szezonban ragaszkodtak.

Ha az előbb említett évadokban szereplő visszafogott, ambiciózus és erős hölgyet vesszük figyelembe, akkor áldásunkat adhatjuk rá és Tedre, mert ők mindenképp összeillenek. Ez esetben tökéletes zárásnak nevezhetjük a sorozat utolsó jelenetét annak ellenére, hogy az egész szériában nem kettejük kapcsolatán volt a legnagyobb hangsúly. Viszont a köztes évadokban feltűnő vadóc, kissé agresszív, elköteleződésellenes, fiatalos csajt nézve nem lehet Barney-nál jobb lelkitársa Robinnak.

A sorozat legnagyobb negatívumának is a karakter kettősségét tartom, hiszen a zárást is elrontották ezzel, ugyanis az utolsó jelenetekben Barney és Robin elválnak, majd Ted visszahódítja Robint. Előtte évadokon át nézhettük, ahogy Robin és Barney egymásba szeretnek, tökéletesen felépítették kettejük kapcsolatát, kidolgozták minden részletében ezt a gyönyörű románcot két személyiségileg oly hasonló karakter közt, majd nem egészen 20 perc alatt szétszakították őket, Robin karakterét ismét a két személyisége közé állították, s Tedet belekényszerítették abba a szerepbe, ahol még mindig odavan a riporterét azok után is, hogy annyi évet élt élete szerelmével.

Barney pedig a rengeteg év után, amik során a hölgyek szoknyájába próbált beférkőzni, szépen fejlődött, s lassacskán érett férjjé, s szerelmes lovaggá. Robin személyében megtalálta az igazit, s képes volt mellette megállapodni, de a válás után ismét a hölgyeket hajkurászta, mintha visszaesett volna függősége kegyetlen börtönébe.

Igen, Ted számára ez hepiend, de Robin és Barney karakterét bontógolyóval zúzták szét, ami miatt több százezer rajongó a világ legrosszabb fináléjának tartja a How I Met Your Mother utolsó részét – nem véletlen, hogy készült alternatív befejezés, ahol nincs válás és haláleset. És talán mindezek miatt is Robin a legkevésbé sikeres karakter – függetlenül attól, hogy egyébként Cobie Smulders nagyon jól játszotta a szerepet.

A többiek viszont mind szépen fejlődtek, hiszen a fiatalos Lily végül a csapat bölcsévé vált, Marshall is megérett, és sikeres bíró lett. Még talán Barney is ide sorolható, elvégre leállt az egyéjszakás kalandok utáni hajszával miután később gyermeke született, s ha nem is Robin mellett, de megállapodott. És Ted? Talán ő a kedvencem ilyen szempontból, mert Josh Radnor remekül adta át, hogy az első évadokban Ted mennyire életvidám, mennyire reménnyel teli, míg a sorozat végére már csak egy megfáradt, boldogtalan építész lett belőle, aki teng-leng, de igazából nem látja, hogy bármi célja lenne életének egészen addig, míg meg nem találja élete szerelmét, Tracy-t.

És Tracy-t, az anyát is szépen ismertették meg velünk, miközben a rejtély belepte az egész karaktert: először Ted meséiből derült ki róla egy-két infó, majd mi is láttuk az utolsó évadban, hogyan ismerkedett meg a csapat tagjaival, hogy is került Farhamptonba Robin és Barney esküvőjére, majd saját epizódot kapott, ami az egész széria 200. része lett How Your Mother Met Me címmel.

De talán a legkülönlegesebb jellemvonása a sorozatnak, hogy pár rész után már simán úgy érezheti a néző, hogy Ted előtt ül ő is azon a kanapén és hallgatja a történeteket, Ted tanításait arról, hogy hogyan is járt, és mi a tanulsága az adott esetnek. Főleg, ha az ember ezen sorozat közben nő fel. Én vagyok talán erre az egyik példa, mert a sorozat nézése során sok minden megmaradt bennem arról, hogy mennyi pofont kapunk az élettől, míg elérjük azt a boldog állapotot, amire vártunk; hogy a barátok milyen fontos szerepet játszanak az életben; és hogy mindig higgyünk.

Bekezdések tucatjain át tudnék még áradozni a sorozatról, de azt hiszem elég részletesen kifejtettem, miben is rejlett a How I Met Your Mother zsenialitása, hol bicsaklott meg (egy kicsit) az egész, miért nézték olyan sokan annyi éven át, és miért kap tőlem 9/10-et a sorozat. Rengetegszer megnevettetett, megríkatott, és rengeteget tanított a sorozat felnőtté válásom során, ami miatt annyira fontossá vált nekem, s minden bizonnyal még sok másik embernek is.

45 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2019. 06. 09. 15:59

milyen volt? sima középszer. sőt, engem inkább irritált.

Dex - 2019. 06. 09. 16:25

Tökéletes kritika. Minden szóval egyetértek. Máig az egyik legnagyobb kedvencem a sorozat, pedig a sitcomok annyira nem az én világom. Az utolsó évad az egy kicsit (nagyon) fájt, de mostansáig is azon kapom magam, hogy el-elindítok egy epizódot a netflixen. Imádtam, imádom.

Kissur - 2019. 06. 09. 16:31

Nekem ez az a sorozat, ami sokaknak a Jóbarátok. Akárhányszor végig tudom nézni, és a Comedy adja is a lehetőséget erre. :D De nem baj.

Edrick - 2019. 06. 09. 16:31

Jó írás, kb. tökéletesen leírta, miért szerettem a sorozatot, és miért nem – bár részemről az összkép inkább 7/10 mint 9/10), de ebben vastagon benne van, hogy ez volt számomra az egyik első sorozat, amit néztem, és talán a hetedik évad kezdésétől minden évad előtt le is daráltam az addigi részeket, mégis a kezdeti lelkesedésem (az 1-3. évad bármikor újranézős) az évek alatt a végére durván befásult, amit csak az anya dobott fel mint üde színfolt, és talán ezért nem is éreztem fairnek, ami a végén vele (és másokkal) történt. Talán egyszer nekiülök még egyszer, de sokszor gondolok rá vissza rossz szájízzel.

Viszont lenne egy kérdésem: “újított a bevágásokkal, cutaway gegekkel, amik egy-egy random humoros jelenetet mutattak be” – biztos, hogy ez újítás volt? A Scrubs is iyenekkel dolgozott már évekkel előtte

winnie - 2019. 06. 09. 16:46

edrick: egyikben sem vagyok tudós, pedig mindkettőt szeretem, nagyon kreatív komédiák, egyszer végig is nézem őket (mindből láttam minden második vagy harmadik szezont… röhej, de legalább van még muníció:), de bár technkailag hasonlók, az egyik zömében fantáziajelenetek, a másiknál pedig flashbackek voltak ezek?

Jarodfree - 2019. 06. 09. 16:52

Én mióta vége lett, nem tudtam magam rávenni, hogy nézzem. Egyébként se voltam akkora rajongó, nem láttam minden részt, csak az izgatott, hogy ki az anyja a két szerencsétlennek. Miután ennyire semmilyen vége lett, teljesen elvesztettem az érdeklődésem. A karakterek sehova nem tartottak, véleltlenszerűen történtek meg a dolgok. Az alavetően jó alapkerekterekkel szinte semmit nem kezdtek.
A “valódi emberek, olyanok mint mi” részen komolyan felröhögtem, de később megnyugodtam, mert a kritika(?) írója is szépen felsorolta azokat a dramaturgiai hibák egy részér, ami miatt esélye nem volt a sorozatnak életszerűvé válnia.

mark - 2019. 06. 09. 17:08

Számomra hasonló, mint a TBBT: jól indult, az első 3-4 évad nagyon jó, a második évad volt a csúcs, a későbbi évadok (ami azért a sorozat nagyobbik része) viszont nagyon hullámzó minőséget képviseltek, akadtak majdhogynem nézhetetlen részek is szerintem. Az utolsó évad szerkezete, felépítése jó ötlet volt, de pocsékul valósították meg, mintha önmaga paródiájává vált volna, majdnem abba is hagytam, de mivel utolsó szezon volt, leküzdöttem. Összességében szerintem egy átlagos sitcom sok nagyon jó, rengeteg középszerű és elég sok rossz résszel. Azért vannak részek (főleg a 2. évadból), amiket máig szívesen nézek vissza.

Aldo - 2019. 06. 09. 17:12

Sose tudtam igazán megszeretni, ennek ellenére viszonylag sok részt láttam belőle.

Big15 - 2019. 06. 09. 17:38

Mi is pont most kezdtük újra…
A legjobb rész természetesen az 5×08 playbook… atyaisten hányszor újranéztem XD

Kempesbaba - 2019. 06. 09. 18:12

Az utolsó évad számomra oly mértékben volt csalódás,hogy évekig nem bírtam visszanézni a sorozatból egyetlen percet sem.Mostanában kezd talán ez a dolog némileg enyhülni és már nem kapcsolok tovább ha meglátom őket a cc family-n (hála főképp barney stinson zseniális karakterének)

Ayrons - 2019. 06. 09. 18:56

5.évadig jó volt utána teljes mélyrepülés ahogy a TBBT is. Jóbarátok ezzel szemben végig tartotta a szintet.

sgtGiggsy - 2019. 06. 09. 18:57

Azért legyünk őszinték, ha ebben a sorozatban nincs Barney, legkésőbb a negyedik évad végén kaszálja a csatorna, de sanszos, hogy jóval előtte. Az első évadok után drasztikusan esett a minőség, a drámaiság pedig csak tovább rontott rajta, mert nem illet a sorozat jellegéhez.

Biohazard - 2019. 06. 09. 19:35

Amekkora kedvenc volt az elején, akkorát bicsaklott és zuhanórepült a legvégéig. Valahol a 4. évadnál éreztem a ‘törést’. ‘Okosan humoros’ témából ‘bután nem vicces lett’, sok kínlódással. Barney + Robin vonal fizikai fájdalmat okozott, klasszikus példája a karakter rombolásnak, amit velük műveltek. Az elejét bármikor újranézem, a közepétől ‘nincs az az isten’!
House-t cirka 10x újranéztem és mindig felfedezek valami újat.. Better Off Ted minden része zseniális. Ehhez képest egy HIMYM nem, nagyon nem..

vbalazs91 - 2019. 06. 09. 19:43

Nekem Robin karakterével sosem volt gondom, Lilyével annál inkább. Miután otthagyta Marshallt, már nem volt ugyanolyan, és többnyire idegesített.

Matyika29 - 2019. 06. 09. 21:23

Azért nem egy Jóbarátok szint. Az 1-5. évadot imádtam, a 6-7. még elmegy, de a 8-9. (főleg a 9. évad) rémes volt. Valahogy félrementek a karakterek az 5. évadtól. Ted egyre depisebb figura lesz, már-már lehangoló. Marshall és Lilly a vicces párból komoly pár lesz. És Robin meg Barney nálam totál nem összeillő. Az utolsó 2 évadban olyanok, mint a mágnes azonos oldalai… inkább testvérek, mint szerelmes pár.
Szóval eltűntek a poénok pont az említett drámai vonal erőltetése miatt. Tipikusan a “mennyivel jobb is lehetett volna” kategória.

zolkó - 2019. 06. 09. 21:29

A rész, amit a legtöbbször láttam 1×05
– Okay Awesome –

“- What… what happened to that, um… cutlet you were grinding with?
– That was my cousin Leslie.
– What?!
– No, no, no. We’re not laughing about this, Ted. This is not gonna be some funny story that we’ll be telling in a couple months. It’s not gonna be like, “Hey, ha, remember that time when you were grinding with…” No.
And you know why? Because– italics — this night did not happen. You promise me you will never, ever, ever tell another living soul what transpired here tonight.
You promise?
– All right.”

lvjtn - 2019. 06. 09. 21:45

amiért én szerettem: barney, a karakter is és ahogy nph játszotta. minden és mindenki más jellegtelen vagy fárasztó volt számomra

chamichaze - 2019. 06. 09. 21:49

(bocsánat hosszú lett)
én is úgy vagyok, mint fentebb írta valaki, hogy az utolsó évad annyira elrontotta az élményt, hogy azóta se volt kedvem belenézni. az egyetlen sorozat aminél jobban örülnék, ha nem láttam volna az utolsó évadot. pedig az első évadokat agyon néztem (nekem pl a második évadból a “paraszemű lány” rész az egyik kedvencem, ami pont egy Jóbarátok utalással indít)

És gondolkodtam sokat a vendégszereplőkön is, de én mindig úgy éreztem, hogy itt nem sikerült annyira kihasználni a híres vendégszereplőket, mint a Friendsben. Mert ott mindig volt valami csavar és mögöttes poén, ami miatt értelme volt az adott sztárt beválasztani. De itt pl Britney Spears vagy Katy Perry szerepét egy random csinibaba is játszhatta volna. De az, hogy a Jóbarátokban az akciófilmekben elhíresült Bruce Willis “csirkebaba” lett, de Vito meg sztriptíztáncos, ez valahogy plusz poén, amit a HIMYM-ben nem tudtak vagy persze lehet, hogy nem is akartak kihasználni.
A drámai részek egyáltalánnem zavartak, Marshall apja, vagy a rész, amikor kiderül, hogy Robinnak nem lehet gyereke, teljesen működtek nálam.
Amíg írtam a kommrentet, annyit agyaltam a végén, hogy rájöttem, talán az zavar a legjobban, hogy az ember vágyódik nagy gesztusokra, hepiendre, de a végén ottmarad, mint Ted, mint a kecske, hogy egy halott fleség és felnőtt gyerekek után sem tud lekattani a rágott törölközőrőől és ez végtelenül szomorú…
+ szerintem poén lett volna, ha az utolsó jelenetben Bob Saget áll Robin ablaka alatt, ha már…

Coffelia - 2019. 06. 09. 22:02

Szerintem Barney és Robin szétszakítása is a karakterükből adódott. Hiába lett Barney-ból hősszerelmes, majdhogynem érett férj, amikor így is olyan hiányt élt mrg a kapcsolatban, amit maga sem tudott megnevezni. Amikor gyereke született, akkor először csapott bele a villám, és vált valami olyan emberré, akivé Robin mellett sose válhatott volna, hiszen Robin épp ezt nem adhatta meg neki: a gyereket.
Szerintem így tökéletes lett a karakterek továbbívelése, sőt, egészen komolyan drámai lett és erős.

bambambam - 2019. 06. 09. 23:12

Ez a cikk nekem nagyon jól összefoglalta, hogy mi szerettem/nem szerettem benne. Nekem ez volt az első sorozatom, és valószínűleg ezért is áll ilyen közel a szívemhez. A finálé óta nem nagyon néztem mert szükségem volt egy kis időre (értsd: pár évre), hogy feldolgozzam mennyire csúnyán tönkrebasztak több évadnyi karakterfejlődést 40 perc alatt de mostanában újra rácuppantam és rá kellett jönnöm, hogy sok vele egyidőben készült sorozattal ellentétben elég szépen kiállta az idő próbáját. A poénok nekem még mindig viccesek, Barneyt nem lehet megunni és a drámai részeik is elég átütőek tudtak lenni. Különösen jól rezonált velem a “barátok az új család,, vonal, a főszereplők barátsága és kitartása egymás mellett mindig meghat engem, bár ez már inkább az én személyes hülyeségem lehet:) Azt kénytelen vagyok elismerni, hogy utolsó 3 évad nélkül is teljesen jól ellettünk volna de összességében egy nagyon szórakoztató és kellemes élmény volt nekem ez a sorozat, biztos vagyok benne, hogy mindig vissza fogok járni hozzá, hogy újranézzem a legjobb részeket.

Giskard Reventlov - 2019. 06. 10. 00:46

A magyar szinkron méltatásával nem értek egyet (de kinek a pap, kinek a …).
A karakterek kidolgozatlanok, a poénok nem kötődnek karakterhez (ha a poénok 85%-kát vesszük, nem tudnánk megmondani, hogy ki mondta, főleg a sorozat elején).
Ha már karakterek… minden friends karakternek megvan a mása a himym-ben, mely csak annyira lett módosítva, hogy ne szúrjon azonnal szemet. A friendsben az első perctől fogva kidolgozott, erős karaktereket kaptunk, de nem itt.
Összességében 5/10.
Btw először láttam a himym-t, akkor 8/10 volt. Utàána làttam a friends-t. Annak tükrében változott a véleményem. Ha már máaolunk, másoljunk jól…

Mom - 2019. 06. 10. 07:05

Bár többször is láttam a nagy részét és megvannak a kedvenceim, amiket bármikor örömmel újranézek, az utolsó évadra sajnos nekem sem kellemes visszagondolni. Sőt azt hiszem, az az egyetlen évad, amit nem is láttam többször, és ha adják is inkább elkapcsolok. Én úgy gondolom, hogy a végére elszúrták az arányokat. Nem egy komédiába írtak pár drámaibb szálat, hanem egy drámába tettek pár poént. Ez pedig számomra nem jól sült el.

Mivel itt többen is említették a Jóbarátokat, bennem felmerült a kérdés, hogy vajon egy Friends összefoglaló alatt lennének olyanok, akik szerint az is csak egy pontig nézhető?

A szinkronnak egyébként én is adok egy plusz pontot. Szerintem legalább annyira eltalálták a karaktereket a szinkronszínészek, mint a Friends esetében, viszont a félrefordítások itt inkább csak mutatóba fordulnak elő.

Bár van egy visszatérő poén, amit mai napig sem sikerült dekódolni, és eredetiben is megnéztem, úgy sem: az ügyvédelve! Ha ennek nincs mögöttes sztorija, akkor egyszerűen vacak poén. Ha van, akkor meg nem találtam rá.

vbalazs91 - 2019. 06. 10. 10:06

A szinkron szerintem korrekt, ugyan a rímfaragással sokszor meggyűlt a baja a fordítónak, de egyébként elég kreatív volt, jó poénokat, kifejezéseket talált ki. Például a pofogadás sokkal jobban hangzik, mint az eredeti, ami simán csak slap bet. Nyilván a szájra írás késztette a fordítót a rövidítésre, de mégis jól sült el a dolog.

Rambo - 2019. 06. 10. 11:37

Őszintén?
Az egyik legrosszabb komédia ez a sorozat.
Miért kell mindent túlhúzni. Az egész sorozat részelen át egy szerencsétlen pasiról szól aki minden csajban az univerzum üzenetét látja, és próbál valami okosat mondani hozzá. A történet addig jó amíg nem válik egyértelművé ki is az anya
A poénok jók, a karakterek erősek, néha még egész drámai is tudott lenni. De nem több egy túlhúzott középszerű sorozatnál.

Kempesbaba - 2019. 06. 10. 13:08

Rambo: mondj már nekem egy olyan sorozatot az elmúlt 15 évből,amit nem húztak túl

winnie - 2019. 06. 10. 13:15

és, ha mond egy példát, akkor azt mondod, hogy “nem is”, és ott vagyunk, ahol a part szakad. nem bizonyítékot kell kérni. a sorozatokat sem túlhúzzák, max a nézőnél szakad el hamarabb a cérna. (bármelyik epizodikus sorozat jó példa egyébként, illetve bármelyik, egy kérdésre alapuló.)

winnie - 2019. 06. 10. 13:22

de hogy az előzményre is reagáljak:

“Miért kell mindent túlhúzni.”

mert ez a sorozat definíciója. hogy sorozatban készülnek a részek. addig, amíg a nézők szeretnék, hogy készüljenek. aki végig nézte a sorozatot, az arra szavazott, hogy “még, még, még!” – az nyilván nem reklamálhat. aki nem nézte, annak teljesen jogos a siráma.

de attól, hogy egy sorozatból sok rész készül (de komolyan, aki sorozatot kezd el nézni, az arra nevez be, hogy siker esetében 5-10-15 évig nézheti, ezen nem kell megütközni), attól még sok-sok sorozatból készül 1, 3, 6 vagy 10 rész, vagy két évad. nyilván, ha valakinek ez fekszik, annak nem sikersorozatokat kell nézni, ennyi. pontosan tudom, hogy mindez milyen érzés, én is 3-4 évadnál szoktam sokszor kaszálni sorozatokat. és ilyenkor sem azért történik, mert a sorozat rosszabb lenne, hanem egyszerűen én fásulok bele.

a kulcs egyébként ott van, hogy van, aki félreérti a sorozatot. ld.

“Az egész sorozat egy szerencsétlen pasiról szól”
” A történet addig jó amíg nem válik egyértelművé ki is az anya”

a how i met your mother 5 barátról szólt, és az ő barátságukról. egy klasszikus haverszitkom volt.
az anya csak egy kampó, hogy azokat megfogja és megtartsa, akik egyébként nem néznének egy szimpla epizodikus komédiát. őket ilyen átíveléssel meg lehet tartani, és azt az illúziót kelteni bennük a szál elő-elővételével, hogy adott egy központi rejtély. de ettől még a sorozat egy sima, felnövés, vagy megkomolyodás sztori, ahogy 5 fiatal felelős felnőtté válik (többé-kevésbé).

minden más csak írói praktika.

ddd - 2019. 06. 10. 13:26

Nagyon jó írás!

Jóbarátokról is olvasnék hasonlót!

Kempesbaba - 2019. 06. 10. 13:33

winnie: a feltett kérdésem már-már költői volt,de sikerült félreértened,esetleg félre magyaráznod.
A hosszú,sok évadot megélő sorozatoknál MINDIG észrevehető hogy hol az a pont amikor a készítőknél már nem a sztori mesélés az első,hanem a pénztárgép csengése. És addig tolják-húzzák a sorozatot,amíg a nézettség látványosan csökkenni nem kezd

Dohi - 2019. 06. 10. 15:08

Nekem is az utolsó évad, de főként a vége tett be… Ennyire elrontani valamit, amit sokan szerették, hát megint egy kretén írói baki, amit még mindig nem lehet teljesen kiheverni. Robin sosem kedveltem igazán, de Barneyval együtt kevésbé volt bosszantó, de Tedhez sosem illett. Az pedig, hogy ennyi évadon arról dumál valaki, hogy mennyire szeretett valakit, aki x éven át igazából egy pótlék, aki tud gyereket szülni, majd mikor meghal visszatértünk valakihez, aki végig ott volt, hát szomorú. Az meg, hogy ezt a gyerekek szemrebbenés nélkül elfogadják, hát biztos így lenne a valóságban…. Mindegy velem úgy megutáltatták ezzel a lépéssel a sorozatot, hogy azóta is keserű szájízzel nézem a comedyn vetített reklámját is.

haruka - 2019. 06. 10. 16:29

A finálé óta egyetlen részt sem láttam belőle, és nem is tervezem. Ha a vasútállomáson megismerkedés lett volna a vége, valószínűleg másként gondolnám.

humorpalanta - 2019. 06. 10. 17:15

Hát, az első 2 évad nagyszerű volt, a 3-4 még jó, onnantól kezdve irány a tenger mélye. Őszintén szólva ezt a sorozatot három évad után kaszálták volna, ha nincs Neil. Még csak nem is Barney karaktere, hanem a színész, aki tökéletesen cipelte a hátán az egész sorozatot.
A történetről nem érdemes beszélni, hiszen már ezerszer el lett mondva, hogy miért volt óriási baromság.

A kritikára reagálva pedig. Az elmúlt 5 évben nem hallottam senkit használni akár csak 1 szócskát is a sorozatból, miközben például a TBBT-ből, a Dokikból, meg a Jóbarátokból is többször hallottam embereket egész részeket idézni.

A sorozat újító volt, de nem tudta ezt megtölteni történettel, ezért is a sok híres vendég.

Hellhound - 2019. 06. 10. 22:11

Én szerettem ezt a sorozatot akkor amikor ment, de most így pár év távlatából egyre idegesítőbbnek tűnik. Kicsit túltolták az anya körüli mizériát. El lehetett volna érdekesen mesélni úgy is ha nem keltik minden percben azt az érzetet, hogy na majd most megtudjuk. Sőt, amondó vagyok, az anya megtalálálása volt a legérdekltenebb az egészban, a barátok élete sokkal érdekesebb volt.
Ami Robint illeti, én pont az ellenkezőjét érzem. Sikerült neki megtartani a személyiségét végig, ami igencsak ritka, tekintve, hogy a legötbb klisés film/sorozat arról szól, hogy a karrierista, feminista, független nő megtalálja élete szerelmét, azonnal bekattan nála valami, megházasodik meg szül 10 gyereket akkor is ha előtte az életére esküdött volna, hogy sosem tesz majd ilyet. Én ezért sem bírtam annyira Lily és Marshall párosat. Olyan fájdalmasan szürke volt az életük. Házasság, kölykök azt’ ennyi… :/

vbalazs91 - 2019. 06. 11. 06:26

Nekem a fináléval sem volt semmi bajom, sőt, végre valami kevésbé klisés megoldás született.

Ace - 2019. 06. 11. 09:17

Én imádtam az elején és szerintem Ted és Robin tökéletesen illettek egymáshoz de mikor mindenáron Barneyval akrták össze erőltetni az nem tetszett muszály volt kaszálnom pedig tényleg imádtam a sorozatot de egyszerűen teljessen karakter idegen volt amit Barney+Robinal akartak elérni méghogy esküvő te jó ég hiszen ezért szakított Tedel pedig szerették egymást mert nem akart még ilyen erős köteléket erre összeházasodik egy szoknapecérrel. Szóval örülök ,hogy a végére mégis összejöttek. Na de a mi a lényeg a humor a vizuális megoldások a narrálás a problémák mind nagyon jól sikerült tényleg imádtam szóval ebben tökéletesen egyetértek a kritikával. És igen Kult sorozat a legjobb fajtából.

Luccanat - 2019. 06. 11. 10:57

Ez az írás egyszerűen tökéletes.
Szerintem sehol nem olvastam még, csak magamban morfondíroztam azon eddig, hogy Robin egyszerűen nem 1 karakter. Változtatgatják, ahogy kedvük engedi. És az utolsó évadban, amikor a házbúcsúztató Halloween buli van, haragudtam is rá. Mert szomorú, és inkább lelép, mert nem ragadta meg Tedet korábban. Aki hányszor elmondta, hogy szereti. Robin pedig, hogy egyedül van, már visszamenne hozzá. Persze a végén már a gyerekek is nagyok, így ez sem gond. Ez nem bántás, szimplán a fentebb említett karakterkiforgatás számomra.
Egy másik észrevétel, hogy engem például megsiratott, mikor a sárga ernyő alatt áll Ted és Tracy, és ahogy elmeséléseik alapján összeér kettejük sztorija. Zseniális. Lehet van pár buktató a storyline-ban, de ezt tökéletesen oldották meg. És itt jön a kritikában említett legnagyobb előnye a Jóbarátokkal szemben. (Amit egyre jobban megkedvelek, én a HIMYM után kezdtem nézni.)
A magyar szinkron pedig hihetetlen jó. Markovics Tamás, Csőre Gábor, Fesztbaum Béla, Závodszky Noémi és Németh Borbála, akik együtt sírtak az utolsó rész felvételekor. Mi ez, ha nem egy család?
Az írás tehát szuperjó, én viszont bármikor újra nézem bármelyik részt, mert a végétől függetlenül valami új, valami csodás, és hát: Semmi, mégis minden: lehetségtelen! :)

elliot - 2019. 06. 11. 12:36

Annak idején rendszeres kibeszélőkben aktív tag voltam a himym kapcsán (volt szerencsém akkoriban angolul látni a sorozatot). Aztán engem teljesen elveszítettek az utolsó évadra. De teljesen. Pont tegnap beszéltünk róla itthon, hogy újra kellene nézni néhány részt, esetleg bepótolni a kaszált évadokat (a férjem már az előtte levőt is kaszálta). Egyelőre nem vitt rá minket a lélek, meg a nyári dara.:)

De tényleg durva belegondolni, hogy egyetem után kezdtem el igazán aktívan nézni szingliként, Magyarországon és most családos, dolgozó ember vagyok egészen máshol és máshogy élek már. Azért ezek a sorozatok velünk maradnak, bárhogy is érnek véget.:)

RoyStmpler - 2019. 06. 11. 12:55

Én nagyon szerettem a sorozatot, de számomra a vége tönkrevágta az egészet. Értem én, hogy egy atipikus sitcomnak atipikus lezárást akartak, de tényleg óriási hibának tartom így kivágni Barney karakterfejlődését és kinyírni Anyut. Lehet, hogy az elképzelés a kezdetektől fogva a Ted-Robin páros volt, de olyan szépen építették fel Barney és Robin kapcsolatát, és közben annyit (8 éven át!) húzták a nézőt Anyu kilétével, hogy egy Ted-Anyu + Barney-Robin happy end illett volna a végére, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy bármelyik páros könnyű szülés lett volna. Így viszont képtelen vagyok úgy újranézni, hogy tudom, hova tart az egész. :(

Rambo - 2019. 06. 11. 14:36

Hát igazából igazatok van, nem tudtok meggyőzni, de igazából és sem tudlak titeket meggyőzni soha.
Nekem ez egy középszerű sorzat marad örökké egy szerencsétlenről aki az univerzumot látja mindenütt.
De mindenki az szeresse amit Ő szeret, nem amit más.

kahlan - 2019. 06. 11. 18:08

Nálam a Jóbarátokat nem közelíti meg, az az etalon, ha szitkomról van szó :) De azért szerettem. Az elején sokkal jobban, friss, jó humorú, különleges felépítésű sorozat volt. Aztán a humor már nem volt az igazi, ellenben sokat szenvedtek, főleg szerencsétlen Ted, de azért néztem, mert érdekelt, mi fog történni a karakterekkel, hisz megkedveltem őket. Az utolsó, esküvői évad tényleg nagyon vacak volt, az utolsó rész meg méltán kapott helyet a legszarabb évadzárók közt (hm, Dexter, GOT..) Csak fogtam a fejem, hogy most tényleg ez a vége? Ezért néztünk végig ennyi évadot, hogy a muter, akinek eljövetelét jobban vártuk, mint a messiást, kb 10 percnyi szereplés után meghal, majd vissza Robinra, akivel már vagy 5x szakítottak? Barney és Robin szerelme meg, amire az egész utolsó évad épült, megy a kukába? Bazi nagy csalódás volt… Ettől függetlenül azért simán visszanézhető nekem, pl. háttérzajnak remek fb közben :). Én adnék rá 7/10-et.
(Egyébként azzal nem értek egyet, hogy a Jóbarátoknál nem esett a színvonal az utolsó évadokban, azért ott is jócskán megfáradt a sorozat a végére és volt pár borzalmas rész/poén. De még mindig tudtak olyan fergeteges részeket produkálni akkor is, mint Barbados vagy a Szappanopera tetőbuli)

lvjtn - 2019. 06. 12. 10:16

@ Rambo: én igazat adok neked abban, hogy Ted karatkere és narrálása szörnyen fárasztó volt az állandó lapos, közhelyes de világmegváltónak megélt “tanulságaival”, de én úgy voltam vele, mint Barney a karate kölyökkel, nem az az igazi főhős, akit a közvélekedés annak tart

vicgeordie - 2019. 06. 12. 12:17

lehet csak szakmai ártalom (a baráti társaság egy jelentős része jogász, velem együtt), de a lawyered nálunk abszolút szállóigévé vált :)

és én vagyok azon kevesek egyike, akiknek az utolsó évad is tetszett. ahogy valaki írta korábban, nem egy sablonos megoldást választottak, ami valóban nem lett tökéletes, de (az utolsó részt leszámítva, az nálam is kicsapta a biztosítékot) böcsülettel megoldották a feladatot.

Nóra - 2020. 01. 23. 16:05

Sziasztok! Anno azért néztem rá a Sorozatjunkie-ra, mert Friends-pótlékot kerestem. Akkor a HIMYM-rel távoztam. Most HIMYM-pótlékot keresek :)
Utolsó szitkom-lista 2012-es :(

winnie - 2020. 01. 23. 16:42

ez való igaz, bár vannak egyéni kritikák.

olyan sorozat, mint a himym nem nagyon van. stílusában semmiképp sem, de még a jóbarátos megközelítés is jóval kevesebb, talán a big bang theory olyan, de ott a hangsúly más (viszont idővel nagyon jóbarátos lesz a felállás). még a community is szóba jöhet, hiszen végülis ott is barátok vannak, bár teljesen más a hangnem.

marad az, hogy komédiákat ajánlok pótlékként, például az jaws szavazásunk alapján: https://www.sorozatjunkie.hu/2020/01/05/jaws-2019-legjobb-20-30-perces-sorozat/ (ld. korábbi évek jelöltjei)

Nóra - 2020. 01. 24. 12:48

Nagyon köszönöm! Gondoltam, hogy ez lehetett az oka.
Egyébként nagyon hálás vagyok a Sorozatjunkiért, nem csak a HIMYM miatt, hanem mert műfajában egészen kiemelkedőt teljesít. Nemcsak a jó hangnem, de tele elképesztő mennyiségű és részletezettségű információval, na meg poénnal!
A legmeglepőbb, hogy 10 év szünet után is ugyanúgy élvezhető, ilyen az életben csak a Friends van még :D Csak így tovább!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz