login |

Blindspot: vége a 4. évadnak

2019. 06. 10. 16:50 - Írta: Necridus

15 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Na, ezt nem gondoltam volna!

Mármint nem csak azt, hogy megkapja a Blindspot az ötödik, egyben utolsó évadját, hanem hogy ennyire félresikerült évadot kapunk az NBC bűnügyi drámájától, ami nem csak népszerű, de különleges és szórakoztató is volt még az első két szezonjában (a pilotkritika itt olvasható).

Egy egyszerű, nyomozós sorozatot felturbóztak egy igen bonyolult, mégis nagyon jól működő átívelős szállal: megjelent egy nő, aki nem tud semmit magáról, és a testén lévő tetoválások mind egy-egy bűneset tervének szerves része. Ezzel sikerült engem is megvennie a sorozatnak, hiszen ez különlegessé tette a többi, egyre menő nyomozós között.

A második évad még inkább elmélyült az átívelésben (jé, az első írásom az oldalra), csatlakozott a stábhoz Luke Mitchell, aki eltiporta a többi, a kezdetektől jelen lévő karaktert, annyira érdekes és szórakoztató volt. A harmadik évad már a csúcsponton túli lejtmenetet jelentette, kezdték az átívelést hanyagolni, Roman karaktere pedig egy teljesen elszigetelt szálon szerepelt, és csak az évad végén kapcsolódott a többiekéhez. Ellaposodott, majd az évadzáróval ismét visszarántotta nézőit.

A tovább mögött pedig kicsit spoileresen folytatom.

Az évadkezdés ígéretes volt, s fel is vázolta, mi lesz a szezon fő cselekménye, de ez nagyjából csak az évad feléig tartott. A készítők mintha rájöttek volna, hogy ebben a történetben nincs egy évadnyi szufla, ezért el kell varrni a szálakat. Csak az a baj, hogy nem kerültek a képbe újak, egyszerűen nem kezdtek magukkal semmit. Én el is jutottam addig, hogy jegeltem a sorozatot (és ahogy a kommentszekcióban látom, ti is), hátha majd utólag darálva jobban csúszik le. Hát, nem.

Az évad közepén Jane-t meggyógyították, Zapatáról kiderült, hogy csak kettős ügynök volt Madeleine mellett, Patterson és Rich csak tették a dolgukat, ők ugyanúgy működtek, ahogy eddig. Wellert pedig egyszerűen lefokozták férjjé, és innentől kezdve nem kezdtek vele semmit, ahogy Reade is csak úgy volt.

Terepre se sokszor mentek, az epizódok nagy része monitorok előtti agymenéssel telt, és néha off-screen történt valami, amiről utólag meséltek. Azon jelenetet pedig, ahol végre kiküldték az FBI ügynököket az irodából, kevésbé voltak jól koreografáltak, mint a sorozat elején. Minden tekintetben elfáradt az évad.

A kétségbeesett “most meg mit kezdjünk magunkkal?” írói viselkedést tovább fokozták az utolsó részei az évadnak, ahol elkapták Madeleine-t, majd úgy döntöttek, mégis kell, hogy legyen gonosz az évadban. Közben Weitz-re is ujjal mutogattak (de ezt minden évad végén eljátsszák), meg a főszereplőket is egymás ellen fordították, amivel Edgar karakterét sikerült csak még jobban megutáltatniuk. Eddig sem érződött túl fontos és jelentős karakternek (a színész játéka szintén felejthető), de az évadzáróban egyszerűen mindenkit támadott, mire Weller is bedobta, hogy ők nem egy család, csak munkatársak. De ennek egyszerűen semmi előzménye nem volt, elvégre pont az ellenkezőjét bizonyították egymásnak az évek alatt.

Az évadzáróban Madeleine átvette az FBI vezetését, Jane, Zapata, Patterson (kezdem elengedni, hogy megtudjuk a keresztnevét), Rich, Edgar és Kurt pedig körözött bűnözők lettek. Rich kivételével, aki az FBI épületében bujkált, mindegyikük repülőre szállt, majd kiugrottak ejtőernyőkkel Izlandon (semmi trükk nem volt!), ami látványos jelenetre sikerült, majd a közepén volt 20 másodperc, ahol azt néztük, ahogy Patterson elesik és próbálja lecsatolni magáról az ejtőernyőt. A sík terepen volt, így tulajdonképpen veszély nem fenyegette, és így az egész jelenet úgy hatott, mintha a bakiparádé egyik része is bekerült volna az epizódba (ez tényleg röhejes, 18:50-nél van, ha valaki megnézné, de a részt nem).

Végül megbújtak egy elszigetelt kunyhóban, ahonnan Jane kiment levegőzni, s közben Madeleine rakétát küldött a kunyhóra, amiben Jane társai voltak a robbanás előtt. Elsőre azt mondtam, hogy “na!”, aztán rájöttem, hogy a szánkba rágták, hogy van egy alagút a ház alatt (ráadásul Weitz is lelépett), így egyikükkel sem történhetett semmi, úgyis túlélik. Cserébe izgalmasan hangzik a status quo ilyen szintű átalakítása, elvégre már nem tudják az epizodikus nyomozásokkal teletömni az évadot – hacsak nem oldják fel a cliffet az ötödik évad első 1-2 részében.

Hiába a sok kültéri forgatás, megalapozatlan, izzadtságszagú évadzárót és 4B-t kaptunk, amiben ha történt is valami, már előre lehet tudni, mi lesz a következménye, így nem tudom ezt a részt 3/10-nél jobbra értékelni, de az évad is maximum 4/10, annyira elvesztette önmagát a sorozat útközben. Hatalmas csalódás volt, na.

Hogy az ötödik, egyben utolsó évadban mi várható, azt nem merem előre kijelenteni a látottak alapján, mindenesetre én már csak olvasni fogok a sorozat történéseiről. Ha tényleg elhagyja a nyomozgatást, és ismét izgalmas átívelést hoz, mint a Roman-korszakban, akkor talán visszatérek.

15 hozzászólás Ne habozz!

kpeter - 2019. 06. 11. 23:54

Köszi az írást. Engem a 3. évad vége úgy felbosszantott, hogy ebbe még bele se kezdtem. Lehet nem is fogom, még nem döntöttem el 100%-ra. Az értékelésed mindenesetre nem ezt vetíti elő :)

lvjtn - 2019. 06. 12. 10:05

tényleg elég lapos és ötlettelen lett a 4. évad, kár a sorozatért

Zoli - 2019. 06. 20. 16:54

Igazi megalapozott kalandos remek évad volt .Teli csavarral akcióval szerethető szereplőgárdával 10/9

Gheri - 2019. 07. 01. 20:26

Számomra a legnagyobb hiba a sorozatban az az, hogy Romant megölték. Egyébként szerethető sorozat, néha túlzásba esnek egy két dolog kapcsán. Én azért várom a következő évadot.

D.DoRKA - 2019. 08. 12. 22:09

Én imádtam a sorozatot az elejétől a végéig de a 4.évad befejezése az sok volt főleg hogy nem tudjuk mi történik utána ezért is nagyon várom a folytatást!❤

Pomi - 2019. 10. 25. 21:48

Nekem ez lett a kedvenc sorozatom. Igen, többször említik az utolsó rész(ek)ben, hogy a csapat egy család. Nos, a családi élet sem mindig fenékig hepinész, vannak benne unalmas, monoton részek is… Egyszóval, ha tényleg lesz 5.évad, hát én nagyon várom…

winnie - 2019. 10. 26. 08:02

Meg tudod nézni, hogy lett-e 5. évad, erről már született döntés.

Erdna - 2019. 12. 11. 11:16

Nekem a Feketelista jobban bejön, de erre meg már egyszerűen csak kíváncsi vagyok. Mármint a végére :)

Niki - 2019. 12. 26. 02:48

Szerintem zseniális volt végig izgultam a legtöbb részt és másfél nap alatt ledaráltam az évadot.
Persze nekem is jobban tetszettek az első évadok, de ez minden sorozatnál így van. És mivel a készítők is csak 3 évadot terveztek nem nyuzhatták tovább ugyanazt amit két évadon keresztül.

winnie - 2019. 12. 26. 04:45

A készítők nem terveztek 3 évadot, egy csatorna sosem indítana el egy sorozatot, amihez 3 évadot terveznek, az eladásoknál mindig 7 évados tervet vázolnak fel, 7 évadra szerződnek a színészek, stb. (Esetleg, ha valaki 3 évadot tervezne (még egyszer, nem lenne logikus, hiszen sok soorzatkészítő életében csak egyszer kerül olyan pozícióba, hogy saját sorozata kerüljön képernyőre, ezért nem fogja a hatalmas fizetést 7 év helyett csak 3 évre beválllani), és egy csatorna folytatni akarna egy sorozatot, akkor hozna más írót, hogy folytassa.) Lehet valakinek egy ponton csak a 3. évad kifutása a fejében és homály a többire nézve, de ez egy olyan műfaj, ami optimális esetben 10+ évadon át tart.

solymosgyu - 2020. 01. 26. 16:16

A 4. évadot melyik magyar csatorna adta le?

winnie - 2020. 01. 26. 18:56
Gregor Ágnes - 2020. 05. 07. 08:42

A 4. évad nagy csalódás. Azért ekkora fordulat mégsem kellett volna, hogy a gyilkosokbol áll az FBI meg az igazságügy, stb. Így úgy tűnik Seperdnek volt igaza?
Nem kellett volna ennyire megingatni a hitet az igazságban. Mert ha ez megtörténhet még ha csak egy filmben is akkor nagyjából semminek semmi értelme. Azért kellene valami erkölcsi értékrendet nyújtani és nem azt súlykolni, hogy mindenki esendő és mindenki megérdemli a sorsát.
Szóval nekem csalódás, hogy a hősök bűnözőkké válnak, a gyilkosokból meg a legfőbb vezetők. Rossz érzés mert azt sugalja, hogy ez akár igaz is lehet.

Gm - 2020. 06. 04. 18:07

Vajon Jane lánya hová tűnt? Róla mintha teljesen megfeledkeztek volna…

Enzo - 2020. 07. 28. 17:50

Na múltkor befejeztem ezt az évadot is – epizódonkénti kommenteket nem akartam hozzá írni, csak egy-két highlight:

4×01: Meglepett, hogy Blake-et ilyen gyorsan kiírták a 3.évad végi cliffhanger után, és kvázi “kicserélték” a főellenséget Madeline-re.

4×04: Izgalmas volt, ahogy rájöttek, hogy a karantén valójában csapda.

4×07: Ez a Lori nevű csajszi egyrészt nagyon jól néz ki, másrészt mennyire durván p0rnós neve van már a színésznőnek (Sasha Diamond) :DD Továbbá remek volt a bombás húzása Kurtnek :D

4×08: Mindkét nagy szálon elég fontos rész volt ez, és dupla cliffhangerrel hagyták abba (Kurt-Jane bunyó, Zapata Mexikóban). Deepfake említés, halad a korral a sorozat. Negatívum: amikor 20 perccel ezelőtti dolgokra flashbackelnek, ennyire rövid az átlagnéző esze??
#hétidézete:
“-What about the Missile Defense Shields?
-From that launch point the shields would only have a 20% success rate.
-What? Condoms have a 98% success rate! Why is our protection from nuclear weapons only at 20?” :DD

4×09: Minden sorozatban kell ilyen kómás rész? A The 100-ban emlékszem h volt, de mintha itt Pattersonnak is lett volna ilyenje már asszem. A kvázi recap mondjuk jó, ügyesen megcsinálták, még horror, meg videojáték-szerű elemek is voltak benne.

4×10: Óóó, ja hogy az egész csak átverés volt, hogy Zapata beépült Blake-hez, a veszekedés is, és még Claudia lelövése is, wow! Well played.

4×11: Tetszett, ahogy eljátsszák a csapat író által megálmodott verzióját :D

4×12: Ken Lee nevű szereplő? Nem röhögtem kicsit se :D

4×14: Nem is emlékeztem, hogy ez a múltbeli robbantós ügy ilyen fontos volt (Zapata kilépett akkor, Rich meg be, és most kiderül, hogy Weitz is sáros)

4×15: Blindspot társas :O kell! Ez a Dave Kirkpatrick (VHÜ-s arc) rettenet idegesítő.

4×17: Hogy van vétel a föld alatt? Meg persze, pont az utolsó 2-ben van Jane a 60-as listából. Mondjuk önmagában izgi volt a rész, nem volt rá ötletem, hogy találják meg. Madeline ügyvédje hatalmas köcsög figura, de jól nyomja :D

4×18: Lol, a FearTWD-s Ginny itt is Ginny nevű karaktert játszik :DD Amikor a rész kétharmadánál lezárták az ügyet, sejtettem, hogy nem ennyire egyszerű, pedig 3 szál is ment párhuzamosan…

4×19: Megint 3 szál, szájbarágós anya-fia-párhuzammal. Inzulinpumpa mint Bluetooth-adattároló, what?

4×21: Negatívum: “meg kell őket találni” – ding, meg is vannak. Ne már. Negatívum 2: Barryvel nem volt senki fontos a panzer attacknél? Na ne, ez még úgy is nehezen hihető, hogy Nash is benne volt. Nagy szívás van: Keaton áthelyezve, és Nash kapja meg a fontos helyet Weitz helyett, a bizalom Reade és Weller között romlik, áramellátás off a teljes keleti parton…

4×22: A következőképpen tudnám megfogalmazni a végét nagyon szépen:
4 évad alatt kialakult apró hazugságokból, beépülésekből, titkokból, személyes démonokból összegyúrtak egy akkora szarlavinát, amilyet még a világ nem látott, na és ez most elsöpörte őket. Madeline láttán rendesen ökölbe szorul az ember keze…ilyen tervet, hogy Brianna elintézte hogy a Dominic által megölt emberek Kurtre legyenek kenve, miazisten…nagy jelenet volt, ahogy párhuzamosan ment a tárgyalás meg a gépen a veszekedés… és a végén egy dróntámadás, amit persze nyilván túléltek, de still WTF??

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz