login |

Blindspot: vége a 4. évadnak

2019. 06. 10. 16:50 - Írta: Necridus

7 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Na, ezt nem gondoltam volna!

Mármint nem csak azt, hogy megkapja a Blindspot az ötödik, egyben utolsó évadját, hanem hogy ennyire félresikerült évadot kapunk az NBC bűnügyi drámájától, ami nem csak népszerű, de különleges és szórakoztató is volt még az első két szezonjában (a pilotkritika itt olvasható).

Egy egyszerű, nyomozós sorozatot felturbóztak egy igen bonyolult, mégis nagyon jól működő átívelős szállal: megjelent egy nő, aki nem tud semmit magáról, és a testén lévő tetoválások mind egy-egy bűneset tervének szerves része. Ezzel sikerült engem is megvennie a sorozatnak, hiszen ez különlegessé tette a többi, egyre menő nyomozós között.

A második évad még inkább elmélyült az átívelésben (jé, az első írásom az oldalra), csatlakozott a stábhoz Luke Mitchell, aki eltiporta a többi, a kezdetektől jelen lévő karaktert, annyira érdekes és szórakoztató volt. A harmadik évad már a csúcsponton túli lejtmenetet jelentette, kezdték az átívelést hanyagolni, Roman karaktere pedig egy teljesen elszigetelt szálon szerepelt, és csak az évad végén kapcsolódott a többiekéhez. Ellaposodott, majd az évadzáróval ismét visszarántotta nézőit.

A tovább mögött pedig kicsit spoileresen folytatom.

Az évadkezdés ígéretes volt, s fel is vázolta, mi lesz a szezon fő cselekménye, de ez nagyjából csak az évad feléig tartott. A készítők mintha rájöttek volna, hogy ebben a történetben nincs egy évadnyi szufla, ezért el kell varrni a szálakat. Csak az a baj, hogy nem kerültek a képbe újak, egyszerűen nem kezdtek magukkal semmit. Én el is jutottam addig, hogy jegeltem a sorozatot (és ahogy a kommentszekcióban látom, ti is), hátha majd utólag darálva jobban csúszik le. Hát, nem.

Az évad közepén Jane-t meggyógyították, Zapatáról kiderült, hogy csak kettős ügynök volt Madeleine mellett, Patterson és Rich csak tették a dolgukat, ők ugyanúgy működtek, ahogy eddig. Wellert pedig egyszerűen lefokozták férjjé, és innentől kezdve nem kezdtek vele semmit, ahogy Reade is csak úgy volt.

Terepre se sokszor mentek, az epizódok nagy része monitorok előtti agymenéssel telt, és néha off-screen történt valami, amiről utólag meséltek. Azon jelenetet pedig, ahol végre kiküldték az FBI ügynököket az irodából, kevésbé voltak jól koreografáltak, mint a sorozat elején. Minden tekintetben elfáradt az évad.

A kétségbeesett “most meg mit kezdjünk magunkkal?” írói viselkedést tovább fokozták az utolsó részei az évadnak, ahol elkapták Madeleine-t, majd úgy döntöttek, mégis kell, hogy legyen gonosz az évadban. Közben Weitz-re is ujjal mutogattak (de ezt minden évad végén eljátsszák), meg a főszereplőket is egymás ellen fordították, amivel Edgar karakterét sikerült csak még jobban megutáltatniuk. Eddig sem érződött túl fontos és jelentős karakternek (a színész játéka szintén felejthető), de az évadzáróban egyszerűen mindenkit támadott, mire Weller is bedobta, hogy ők nem egy család, csak munkatársak. De ennek egyszerűen semmi előzménye nem volt, elvégre pont az ellenkezőjét bizonyították egymásnak az évek alatt.

Az évadzáróban Madeleine átvette az FBI vezetését, Jane, Zapata, Patterson (kezdem elengedni, hogy megtudjuk a keresztnevét), Rich, Edgar és Kurt pedig körözött bűnözők lettek. Rich kivételével, aki az FBI épületében bujkált, mindegyikük repülőre szállt, majd kiugrottak ejtőernyőkkel Izlandon (semmi trükk nem volt!), ami látványos jelenetre sikerült, majd a közepén volt 20 másodperc, ahol azt néztük, ahogy Patterson elesik és próbálja lecsatolni magáról az ejtőernyőt. A sík terepen volt, így tulajdonképpen veszély nem fenyegette, és így az egész jelenet úgy hatott, mintha a bakiparádé egyik része is bekerült volna az epizódba (ez tényleg röhejes, 18:50-nél van, ha valaki megnézné, de a részt nem).

Végül megbújtak egy elszigetelt kunyhóban, ahonnan Jane kiment levegőzni, s közben Madeleine rakétát küldött a kunyhóra, amiben Jane társai voltak a robbanás előtt. Elsőre azt mondtam, hogy “na!”, aztán rájöttem, hogy a szánkba rágták, hogy van egy alagút a ház alatt (ráadásul Weitz is lelépett), így egyikükkel sem történhetett semmi, úgyis túlélik. Cserébe izgalmasan hangzik a status quo ilyen szintű átalakítása, elvégre már nem tudják az epizodikus nyomozásokkal teletömni az évadot – hacsak nem oldják fel a cliffet az ötödik évad első 1-2 részében.

Hiába a sok kültéri forgatás, megalapozatlan, izzadtságszagú évadzárót és 4B-t kaptunk, amiben ha történt is valami, már előre lehet tudni, mi lesz a következménye, így nem tudom ezt a részt 3/10-nél jobbra értékelni, de az évad is maximum 4/10, annyira elvesztette önmagát a sorozat útközben. Hatalmas csalódás volt, na.

Hogy az ötödik, egyben utolsó évadban mi várható, azt nem merem előre kijelenteni a látottak alapján, mindenesetre én már csak olvasni fogok a sorozat történéseiről. Ha tényleg elhagyja a nyomozgatást, és ismét izgalmas átívelést hoz, mint a Roman-korszakban, akkor talán visszatérek.

7 hozzászólás Ne habozz!

kpeter - 2019. 06. 11. 23:54

Köszi az írást. Engem a 3. évad vége úgy felbosszantott, hogy ebbe még bele se kezdtem. Lehet nem is fogom, még nem döntöttem el 100%-ra. Az értékelésed mindenesetre nem ezt vetíti elő :)

lvjtn - 2019. 06. 12. 10:05

tényleg elég lapos és ötlettelen lett a 4. évad, kár a sorozatért

Zoli - 2019. 06. 20. 16:54

Igazi megalapozott kalandos remek évad volt .Teli csavarral akcióval szerethető szereplőgárdával 10/9

Gheri - 2019. 07. 01. 20:26

Számomra a legnagyobb hiba a sorozatban az az, hogy Romant megölték. Egyébként szerethető sorozat, néha túlzásba esnek egy két dolog kapcsán. Én azért várom a következő évadot.

D.DoRKA - 2019. 08. 12. 22:09

Én imádtam a sorozatot az elejétől a végéig de a 4.évad befejezése az sok volt főleg hogy nem tudjuk mi történik utána ezért is nagyon várom a folytatást!❤

Pomi - 2019. 10. 25. 21:48

Nekem ez lett a kedvenc sorozatom. Igen, többször említik az utolsó rész(ek)ben, hogy a csapat egy család. Nos, a családi élet sem mindig fenékig hepinész, vannak benne unalmas, monoton részek is… Egyszóval, ha tényleg lesz 5.évad, hát én nagyon várom…

winnie - 2019. 10. 26. 08:02

Meg tudod nézni, hogy lett-e 5. évad, erről már született döntés.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz