login |

Pilot-mustra: Lunatics – 1×01

2019. 06. 10. 14:58 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, pilot-mustra,

Tudom, hogy ki hiányzott nekem a tévéből! Chris Lilley! Referenciák: Chris Lilley is back! De minek…? és Chris Lilley még mindig él – tudom, hogy sokan szeretik, elég csak a trailer nézettségét és a lájkarányokat megnézni, de nekem a nemezisem.

Így kezdtem a Lunatics előzeteséhez írt posztomat. Amiben minden benne van, amit az ausztrál komikusról gondolok, aki olyan sorozatokat készített eddig, mint a Summer Heights High, az Angry Boys, a Ja’mie: A Private School Girl és Jonah From Tonga. A prekoncepcióm 100%-os volt, főleg, hogy a Netflix-es új szériája (magyar felirattal jött) is az előzőek elvét követte: Lilley pár kattant karakterről mesél, akiket ő alakít, és akiknek a történetét egymás mellett futtatja.

LUNATICS – 1×01 – 6,5/10

Ezúttal egy leszbikus állatpszichológus, egy tárgyakra gerjedő divatárus, egy 220 centis egyetemista lány, egy expornós hoarder, egy earllé váló, mocskosszájú tapló tinédzser és egy extrém nagyfenekű ingatlanos kerül a középpontba, hogy random történetekkel, kvázi szkeccsekkel vigye előrefelé a sztorijaikat – többet nem is nagyon lehet elmondani az alapokról, talán az feljebb linkelt trailer segít valamennyit. Ja, és mindezt áldokus stílusban prezentálják.

A karakterek leírása alapján adja magát, hogy Lilley ismét a politikailag inkorrekt humorhoz nyúl, ami miatt korábban már meg is ütötte a bokáját (vissza is fogja magát kicsit, de azért nem hunyászkodik meg), elég látványosan figurázza ki a sztereotípiákat (ami egyébként nem túl fantáziadús, de működő metódus), űz gúnyt a kisebbségekből, marginalizált csoportokból, hátrányos helyzetűekből, s ehhez olykor faék-egyszerűségű, túlságosan maguktól adódó poénokat vet be.

A Lunatics első blikkre tipikusan éretlen sorozatnak tűnik, olyasminek, amit egy kisiskolás talál ki, de biztos vagyok abban, hogy komoly munka előzte meg a sztorik és a karakterek megalkotását. Arról nem is beszélve, hogy korábban sem volt jellemző, hogy Lilley csak úgy lógni hagyná a levegőben a karaktereit, szóval ad azért valami ívet nekik, ami jó eséllyel érzelmes, esetleg tanulságos, tanmesés elvarrást fog kapni.

Mondom, nem viccelek, kifejezetten élveztem a Lunatics kezdését. A folytatás kapcsán ettől még szkeptikus vagyok, mert szerintem van az a pont, ahol besokallok Lilley-től (meg félő, hogy a nem sok poénos karakterek is kipukkadhatnak), de eddig javarészt működött, amit láttam. Nem mondom, hogy mindegyik karakter 100%-osan bejött, simán tudnék rangsort felállítani közöttük, de mindegyik történetében volt olyan elem, amit muszáj volt elismernem.

Biztos vagyok benne, hogy sokan nézhetetlennek fogják tartani a Lunatics-ot (mint én Lilley előző sorozatait), abban is, hogy a rajongók zöme imádni fogja. Részemről pedig… jöhet a folytatás? Nem hittem volna, hogy egyszer eljutok idáig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz