login |

Dűne-sorozatot is kapunk

2019. 06. 11. 20:50 - Írta: human

15 hozzászólás | kategória: az év híre, hírek,

A WarnerMedia is érkezik nemsokára a saját streaming szolgáltatásával, amiből még idén indulhat egy béta, 2020 első negyedévében pedig széles körben is elérhetőbbé válhat. Ha a keresőbe beírjátok, akkor összeszedhető pár dolog, ami várható náluk, most indultak be a berendeléseik (ld. Love Life Anna Kendrick-kel és a Tokyo Vice Ansel Elgort-tal – majd a reggeli hírekben bővebben is írunk róluk).

A mostani berendelés viszont annyival nagyobb projektnek tűnik, hogy mindenképp külön is akartuk említeni – egyrészt az IP, másrészt a filmes kapcsolódása miatt.

A Bene Gesserit a régi művekben

Ugye Denis Villeneuve (The Arrival, Prisoners, Sicario, Blade Runner 2049) épp a Dűne-könyvek filmmé való adaptálásán dolgozik, viszont a vonatkozó jogokat viszi mindenhova a Warner és a Legendary: videójátékot és képregényt is terveznek a film, valamint a most szóba került, berendelt sorozat mellé.

Szóval nem teljesen külön készül a Dune: The Sisterhood, hanem a filmmel párhuzamosan, annak nem ellentmondva, azt kiegészítve. Konkrétan Villeneuve nem csak az egyik executive producere lesz a sorozatnak, hanem még rendezi is a pilotot. Mellette Jon Spaihts, a film egyik írója dolgozik még a szkripten.

Az azonnali sorozatberendelést kapott széria Dűne-univerzumban feltűnő Bene Gesserit női rendről szól majd, mely tagjai tökéletesen urai a testüknek és az elméjüknek. Hozzáértők módjára boldogulnak a The Imperium hűbéri rendszerében, és a terveik Arrakis-ra viszik őket.

15 hozzászólás Ne habozz!

Csaba121 - 2019. 06. 11. 21:01

Magyarul még nem jelent meg a sorozat alapjául szolgáló regény:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dune_prequel_series#Great_Schools_of_Dune

Energiavampir - 2019. 06. 11. 21:20

Dűnébe már beletört pár filmes bicskája
nagyon nehéz jól visszaadni a könyvet
ez kb olyan mint a Rejtő könyvek, azokból is képtelenség jó filmet készíteni, persze más okokból.
Kíváncsian várom mi lesz belőle, mert a történetben hatalmas a potenciál, de ez nem egy Trónok szint, itt már több kell.

Caligvla - 2019. 06. 11. 21:44

Sok jót nem jósolok neki. Ha jó, úgyis kaszálják. Sokan az AT&T bizniszt pozitívan várták, de gyakorlatilag a WB kicsinálta magát vele. A legsikeresebb és legelismertebb csatornájuknál (HBO) lecserélték a vezetőt aki az utóbbi évek nagy sikereit szállította, egy nem túl bizalomgerjesztő múlttal rendelkező fickóra. Az idei filmjeik mind alulteljesítenek, a PR-juk borzasztó. Olvastam egy cikket, hogy a DC Universe app filmjei mennyire javították a DC és a WB megítélését a közösségi médiában és úgy általában a kritikusok között, erre jön a Swamp Thing ügy (és ugye a Doom Patrol sincs még berendelve, és szerintem nem is lesz), hogy ismét a béka segge alá lökje a WB-t. Ráadásul az adóügy valószínűleg terelés, megint fentről akartak beleszólni, hogy természetesen rossz irányba tereljék a dolgokat a’la Warner. A Disney agresszív árazásával nem tudnak mit kezdeni, bazi drága lesz a Warner streaming appja, bár ennek az HBO is része lesz valószínűleg, csak várhatóan romló minőséggel. A Dune film nem valószínű, hogy kiugró anyagi siker lesz (e tekintetben sajnálom Villeneuve-t), a sorozat meg a fentiek miatt elég reménytelen jelen helyzetben. Mondhatnánk, hogy innen biztos csak felfelé lehet elmozdulni, de az élet és a Warner számtalanszor bizonyította, hogy mindig van lejjebb. A DC-t mondjuk eladhatnák mára pl. a Comcast-Universal-nak. Ők tuti csinálnának belőle egy mozis fejőstehenet.

galocza - 2019. 06. 11. 23:42

még egy anyag, amit kb lehetetlen mozgóképpé varázsolni. nekem vmennyire tetszett mind2 adaptáció, de hát – hogy lehet feldolgozni a legjobb könyvet, a dűne istencsászárát? tán a legvastagabb, és nem történik benne szinte semmi.
oszt ott van zelazny dupla amber pentalógiája vagy a rozsdamentes acélptkány sorozat, kiáltanak képernyő után: humor, akció, párbeszédek, kimeríthetetlen anyag – ááá, ilyeneket nem…

ps: a korongvilágos őrség-sorozatot pedig mióta is várjuk? pedig azzal az anyaggal megintcsak lehetne mit művelni.

MrZed - 2019. 06. 12. 02:23

A David Lynch által készített Dune film ugyebár az etalon.
Ez pedig egy olyan magas léc, amit csak leverni lehet, átugrani nem.

Kezdjük ugyebár a szereposztással (csak a java):
Linda Hunt
Kyle MacLachlan
Virginia Madsen
Everett McGill
Jürgen Prochnow
Patrick Stewart
Sting
Dean Stockwell
Max von Sydow
Sean Young

Ezt nem überelni, hanem csak utolérni is csillagászati összeg lenne.

A másik, a történet. Ugyanis fogták a Dune szoriját, és piszkosul átírták. Nem csak 1 filmbe zsúfolták a könyvet, hanem totál át is alakították pl Paul személyiségét.
És jobb lett, fényévekkel jobb mint az eredeti.

A harmadik, hogy már más is belebukott, lásd a Sci-fi Channel minisorozat. Ragaszkodtak az eredeti történethez (1965-ös könyv!), gyenge CGI, gyenge színészek, amit csak a rendezés tudott alulmúlni.

Szóval várom, de erősen tartok tőle kategória.

cherockee - 2019. 06. 12. 08:00

@MrZed: etalon? Dűne rajongók körében a röhej és az undor sűrűbben merül fel a film kapcsán, mint a megbecsülés. Bevételeket sem annyira mondanám sikernek. Ha neked tetszettek a változtatások a könyvhöz képest örülök, csak ezt nem jó ötlet kivetíteni mindenkire, az a film hatalmasat bukott, és nem lett klasszikus.

cherockee - 2019. 06. 12. 08:05

@Csaba121:

Volt róla információ, hogy a Brian Herbert (eredeti könyveket író ember fia) könyvét akarják feldolgozni sorozatként? Remélem maradnak inkább az eredeti könyveknél.

cherockee - 2019. 06. 12. 08:09

A téma nagyon jó, a filmmel erősen kapcsolódhat, akkor is ha nem a film közvetlen előzményét, hanem jóval előtte levő eseményeket mutatnak be (a Bene Gesserit több ezer éves terveket hajt végre), az hogy a rendező ebbe is belefolyik nekem jó előjel, egybefüggő univerzumot hoznak gondolom létre akkor, én amúgy is reméltem, hogy TV sorozat lesz a könyvekből (bár én az eredeti könyveket láttam volna szívesen 10 rész per könyv formájában), de még így is félek, hogy a film sikere nem tud akkora lenni, mint az elvárások, de csalódjak, csak csalódjak kellemesen, boldog leszek.

Margo - 2019. 06. 12. 08:13

MrZed:
“A David Lynch által készített Dune film ugyebár az etalon.”
Érdekes, én konkrétan utáltam/utálom. Lynch szerintem orvosi eset, kezelni kéne. Sting lehet remek énekes, de nem színész (és ez látszik is). Stewart nyilván jó, de itt a vége a felsorolásnak. A “trükkök” már akkor is nevetségesek voltak.
Ami a legjobban fájlt, hogy az átírással tönkretette a könyvet. A bizánci intrikus Harkonnen házból egy csapat pszichopatát csinált. A fremenek nem azért nyerik meg a háborút, mert az ember által ismert legellenségesebb környezetben élve kifejlesztettek olyan képességeket, mint a féreglovaglás vagy a víz nélküli életben maradás, neeeeem, azért győznek, mert az Atreideseknek van hangmodulátora…
A 2000 utáni minisorozat szerintem sokkal jobb volt (már ha eltekintünk a gagyi trükkfelvételektől). Ott legfeljebb a jelmeztervező kezére csaphatott volna valaki időnként :)
Viszont tény, hogy kb. megfilmesíthetetlen alapanyag a rengeteg “belső térben” játszódó (és a cselekmény szempontjából kritikus) momentum miatt, pl. amikor Paul megissza az élet vizét, vagy amikor párbajozik Feyd-el. Ott sem a kard a lényeg, hanem ami közben a fejekben történik. És a Dűne Messiása vagy az Istencsászár sokkal rosszabb ilyen szempontból :)

Qedrák - 2019. 06. 12. 11:37

Sosem tudtam megkedvelni a Lynch-féle Dűnét. Lehet, hogy azoknak, akik nem olvasták a könyvet, tetszik, de engem nem nyert meg a feldolgozás, mert lényeges pontokon változtatta meg a könyv mondanivalóját.
A minisorozat e tekintetben hűbb maradt az alapanyaghoz, csak a kivitelezés sikerült vérszegényre.

Csiki - 2019. 06. 12. 11:51

En abba a taborba tartozom, akik elobb lattak a minisorozatot, majd annak hatasara olvastam az elso 2 kotetet, es ezutan lattam a Lynch verziot, hat mit ne mondjak nekem a toronymagasan a sorozat a kedvencem. Es azota lattam a Jodorowsky dokufilmet, es hal istennek, hogy az nem keszult el… Es ha Lynch orvosi eset, akkor Jodorowsky nem tudom mi…

korum - 2019. 06. 12. 12:44

A Lynch Dűnéje brutálisan jó film lett, de nem merném rá azt mondani, hogy jól adta vissza könyvet.

galocza - 2019. 06. 12. 15:21

“És jobb lett, fényévekkel jobb mint az eredeti.”
ajjjajajjjajjajjajajjjjajjajaj…

én nem török pálcát egyik felett sem, mivel dűnét filmre… ne eröltessük. pedig erős dűne kedvelőnek tartom magamat – igaz, hogy én több kölök-féle előzmény/utánzmány könyvet biztosan nem fogok elolvasni – vissza az alapokhoz.
a lynch félében tetszett a design és epikusság, a minisorozatban pedig a könyvhűség.
általában nagyon kritikus vagyok kedvenceim feldolgozásával kapcsolatban (2 epizód és érkezik pár keserű mondat a 22-esről, és előre rettegek a good omens-től), de itt adok engedményeket. eleve lehetetlen feladat volt, mind2 eddigi próbálkozás máshogy nyúlt hozzá – így sikerültek.

ja, a film bizony kultfilm, és bizony bukásnak számított annak idején.

érdekes amúgy, hogy a kétezresek eleji rts a lynch féle design-ra alapozott (+hangfegyverek pl) nem könyvre vagy saját látványbéli tolmácsolásra.

cherockee - 2019. 06. 12. 15:28

Lynch-féle film szerintem önmagában nem borzalmas, vannak részei amik jó illusztrációk a könyv mellé, de egyrészt voltak nagyon erős módosítások, amik agyonvágnak főbb gondolatokat, vagy nem is akarták érteni a könyvet és csak a nevet akarták kihasználni, vagy totál félreértették (a könyvek írója annyit mondott: “a visual feast”, kb. annyit jelent, hogy pazar látvány, és ez után hallgatott, kacagva egyet). Viszont mint film szerintem megvan a szerkezete, működhet annak is aki nem olvasta a könyvet, el tudom képzelni, hogy nem követhetetlen. Érdekességnek mindenképp nevezhető, de akinek nem tetszett szerintem az is bátran olvassa le a könyveket, legalább az elsőt, mert tényleg lényeges gondolatokban tért el a könyvtől a film. (Megjegyzés: kifejezetten nem szeretem Lynch műveit, nem tudom értelmezni amit csinál, de ez a leginkább követhető filmje, nem mondható meg róla szerintem ismeretlenül, hogy Lynch film, már amennyire az, nem tudom mennyit változtatott a stúdió.)

A minisorozatot nem láttam, belenéztem, amatőrnek hatott (finnyás vagyok), és a módosításokat értelmetlennek, ostobának találtam anno. Purista vagyok, vagy legyen a lehető leghűbb a forráshoz a feldolgozás, vagy nevezd átdolgozásnak, csinálj amit akarsz, de jelezd, hogy remix. Lásd a Jodorowsky Dűnét is megnéztem volna, nem láttam másik filmjét (leírás alapján elég zavaros, nekem már sok), de voltak fantasztikus látványelemek kidolgozva hozzá, minimum érdekes lett volna, de ő nem is titkolta, hogy az az ő Dűnéje lett volna. Aki ismeri a képregényeit elmondhatná, hogy mennyire vitte tovább tényleg a gondolatait-terveit azokba (a dokumentumfilmben azt mondta, hogy sokat felhasznált belőle).

Brynden Rivers - 2019. 06. 12. 23:53

A Warner streaming – HBO viszony érdkel hogy fog alakulni illetve általában a streaming piac. Beolvassza a Waerner a daját nevű streamingbe az HBOt- vagy páthuzamosan fognak futni? Van értelme ennyi streaming szolgálatónak piacon? A Disney piaci erőfölénye és ragadozó árazása mennyi kárt fog vajon még okozni?

Egyetértek az előttem szólóval hogy a Warnerben megvan a képesség hogy jó dolgokat elrontson, lásd Gyűrűk Ura filmek utána Hobbit filmek vagy amit a DC IP-vel művelnek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz