login |

I Think You Should Leave with Tim Robinson: az 1. évad

2019. 06. 11. 14:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha az epizodikus antológiákról elég nehéz írni, illetve nehéz döntést hozni arról, hogy nézősek-e, illetve, hogy meddig nézősek, egy szkeccssorozatra ez főleg igaz, hiszen ebben a műfajban nem 30 vagy 50 percenként kapunk új történetet (új szereplőkkel), hanem 2-3 percenként. Nem is véletlen, hogy a zsáner itthon nem lett annyira népszerű. Főleg, hogy a legismertebb széria, a Saturday Night Live a szkeccseit még a YouTube-ra is felpakolja, hogy külön megnézhetők legyenek.

A Netflix már korábban is próbálkozott szkeccs-sorozatokkal. A With Bob & David az egykor HBO-s Mr. Show felélesztése volt, a The Characters-ben nyolc komikus kapott egy-egy részt, hogy azokban homokozzon és megmutassa, hogy mit tud. A mostani újonc (magyar felirattal jött) Tim Robinson gyermeke. Robinson kapta anno a The Characters egyik epizódját, elég régóta ír az SNL-ben (színészként hamar “kibukott” onnan). A junkie-k pedig a Detroiters egyik készítőjeként és főszereplőjeként ismerhetik.

A sorozat abszurd és groteszk, nem fogja vissza magát, ahol kell, harsány, ahol kell, nüanszokra megy, és a témák, valamint azok megközelítése tekintetében sem nagyon ismernek határt, szóval bevállalósak, ha kell. Ilyen szempontból a Netflix-es felület áldás számukra.

Egy kis videó/jelenet-ízelítő az 1. évadból, köszönhetően a YouTube-os Netflix-feltöltéseknek – az első kettő győzött meg arról, hogy belevágjak a sorozatba, a 3. és 4. már nem a kedvencem:

A stílus természetesen a szokásos, ahogy a szkeccsekben megszokhattuk, egy poént felépítenek, majd azt felpörgetik ameddig csak tudják, elviszik a végletekig – kérdés, hogy addigra kipukkad-e, vagy épp ellenkezőleg, sokkal viccesebb lesz-e, mint a kezdeteknél. Tim Robinson mindehhez annyit tesz hozzá, hogy jóval agresszívabb és két fokkal sötétebb tónusban nyomja, tipikusan edgy végeredményt tesz le.

Amellett, hogy Robinson elég sok szkeccsben benne van (és hoz nem egyszer valami teljesen elborult figurát), a széria természetesen egy rakat vendégszereplőt is felvonultat, ahogy az efféle sorozatoktól azt megszokhattuk, leginkább SNL-es arcoknak (Vanessa Bayer, Cecily Strong, Will Forte, Andy Samberg) lehet örülni, de feltűnik például Steven Yeun vagy Tim Heidecker, és a Detroiters másik pillérje, Sam Richardson is. De egyébként bőven vannak ismeretlen komikusok is.

Ha nem lenne elég az, hogy az ember akár 2-3 perces szeletekben is fogyaszthatja az I Think You Should Leave-et (“van pár szabad percem, megnézek valami lutrit, hátha szórakozok rajta”), akkor jelzem, hogy maguk az epizódok is hozzák azt a 15 perc körüli játékidőt, amit az elmúlt hetekben több széria (Special, Bonding, It’s Bruno) a platformon. Ez lett az új divat? (Mondjuk a játékidő rövidségének nem látom nagy jelentőségét, lehetett volna a szezon 4*30 perces is.)

Egy szkeccssorozat kapcsán az elég hízelgő kritika lehet, hogy végignézi az ember. Ha pedig olyan ember nézi végig, aki egyébként nem szokott ilyesmit nézni (JELEN!), akkor az végképp meggyőzőnek tűnhet. De ez esetben azt kell, hogy mondjam, hogy mivel nem együltő-daráról van szó, a Netflix-faktor és a “Ha már itt van előttem, akkor miért ne?”-hozzáállás ebben komoly szerepet játszott.

Szóval nem volt rossz az I Think You Should Leave, de nem is szállok el tőle, bár nyilván a kipörgetése azért mégiscsak közepesnél jobb véleményt feltételez. Természetesen voltak nagyon eltalált jelenetek benne. És voltak olyanok, amiket nem sokkal a kezdés után szkippeltem, mert éreztem, hogy nem érdekelnek. De azt hiszem, hogy Tim Robinson őrültsége, elszálltsága (mint író) és bevállalóssága (mint komikus) eladta nekem a sorozatot.

1 hozzászólás Ne habozz!

quatro quatro - 2019. 04. 24. 15:06

Másfél részig bírtam. Én igazán szeretem a sketch comedyket, d3 ezt kénytelen voltam elengedni. Olyan mint a Tim and Eric awesome show, vagy a mr. show csak minden poén a végtelenségig elnyújtva. Pedig szerettem volna szeretni, plusz a rengeteg Snl-s vendégszínész miatt kitartani, de sajnos eddig bírtam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz