login |

Cloak & Dagger: vége a 2. évadnak

2019. 06. 12. 16:35 - Írta: Necridus

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Két hónapja kezdte a Freeformos Marvel-sorozat, a Cloak & Dagger a 2. évadját, de a rajongók máris el kellett, hogy búcsúzzanak tőle – egyelőre nem véglegesen, mert a berendelésről/kaszáról semmi hír, bár a nézettsége nem éppen a legjobb számokat mutatja.

Az évad elején többször írtam a heti részekről, amikben dicsértem, ahogy a sorozat elemzi a karaktereit. Nem csak a részletezés, de a tálalás is rendkívül bejött. Megvolt minden epizód maga negatívumba, de kimondottan jó részeket hozott az S2, miközben komolyabb problémákat helyezett előtérbe.

Hőseink kalandja ugyanis az önbizalomhiány, a gyilkosság, az öngyilkosság, a sex trafficking és a bántalmazás témaköröket is bejárta, ráadásul nem kapálózva, megizzadva, hanem pont olyan mennyiségben, amennyiben kellett.

Emellett az évad legerősebb jeleneteit a főhősök folyamatos elemzése és fejlesztése jelentette. Említettem, hogy az egész S1 eredettörténetként fogható fel, és valójában a második is. Míg az első szezonban Tandy és Ty ismerkedtek az erejükkel, addig a másodikban hibáikkal, erősségeikkel, s tulajdonképpen önmagukkal kellett, hogy megismerkedjenek, hogy igazi hőssé válhassanak.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

A vudu motívumok jelenlétét megkérdőjeleztem az évad elején, de most már értem, mi szerepe volt. Az évad főellensége ugyanis egy Loa volt (a vudu ismerőinek ez biztos mond valamit, a sorozatból annyit tudunk meg, hogy istenszerű lény), aki manipulálta áldozatait egyfajta bábmesterként, hogy saját fájdalmát enyhítse.

Korábban zenész volt, ezért is egy trombita a fegyvere, amivel elősegítette a sorozat erősségének fokozását: a zene kiváló használatát. Rengeteg jelenetet más sorozatok a feszültséget fokozó hangeffektekkel ékesítenek, míg a C&D készítői ezen pillanatokban inkább bevágtak valami rettentően hatásos zenét, amivel a nézőt is elvarázsolták – szerencsére nem úgy, mint a főgonosz.

A zenén kívül egyébként hangulatilag a Netflixes sorozatokhoz tudom ismét csak hasonlítani, hiszen meglehetősen sötét, és nem csak az ügyesen koreografált bunyókra támaszkodik, hanem a karaktereinek igen részletes elemzésére is, amit a C&D szintén nagyon ügyesen csinált.

Ugyan én az évad közepe után 2-3 részig elvesztem, mert elég zavaros történetmesélésbe kezdett a sorozat, de utána kitisztítottak mindent, a 2×08 volt az, amikor mindenre fény derült: hogy Mayhem és Brigid valójában milyenek is egymáshoz viszonyítva, mi is az a világ, amibe a Ty-ban rejlő sötétség vezet, s hogy Tandy és Ty kivel is állnak szembe, ki mindenkit kell megmenteniük.

Ha már Mayhem és Brigid.

Beharangozták, hogy érkezik, s az évad főgonoszaként kezelték, de számomra Mayhem annyira kihasználatlan maradt, hogy lassan azt mondom, nem is kellett volna. Hozott az első két részben jó pillanatokat, de utána nem igazán helyezték semelyik oldalra sem a karaktert, több részig el is tűnt, aztán az utolsó részekben visszatért, s segített Tandy-éknek, de valljuk be, azon jelenetek feleslegesek voltak, ugyanúgy teljes történetet kaptunk volna nélküle.

A főszereplőkkel több jelenetet is kapott, olykor igen jókat, de önmagában nem igazán állta meg a helyét, nem úgy mint Cloak vagy Dagger karaktere. Ők önmagukban is nagyon erős figurák, akiket bármelyik mellékszereplő mellé helyeztek, jól működtek.

A két főhős kapcsolata pedig az egyik legjobb, amit mostanság tévében két főszereplő közt láttam: nem erőltetik rájuk a románcot, és ügyesen felépítették, ahogy az ellenséges tinédzserek hogyan barátkoznak össze, s hogyan lesznek legjobb barátok, akik egymást teljessé teszik.

A színészek játéka is jó, habár Olivia Holt néha leragad az aggódó arcánál, de Aubrey Joseph-fel karöltve kimondottan ügyesen, aki az évadzáróban megmutatta, hogy nagyon tud – csak a karaktere nem feltétlen kívánja meg.

Az évadzáróban Ty és Tandy eldöntötték, hogy legyőzik saját félelmeiket, így erősebbek voltak, mint valaha, s így tudták legyőzni a Loát is – Ty ex-barátnője és Mayhem segítségével. Az első évadból jött körözött bűnözős szálat úgy tűnik, Ty oldalán lezárták, elvégre a szenátort letartóztatták, Mayhem pedig a rendőrök tudtára adta, hogy Connors a bűnös, és nem Ty.

Ami Tandy-t illeti, visszakapta édesanyját, és rengeteget tett a városlakókért, ráadásul saját problémáit is leküzdötte, így az ő története is teljes. Hogy ez azt jelenti-e, hogy a sorozatot valójában kaszálták, csak még nem jelentették be, azt nem tudom, mindenesetre egy kerek történetet kaptunk, ahol Ty és Tandy New Orleans-t jobb várossá tették, s buszra szállva mennek egy új városba, hogy ott is hősök lehessenek, s segítsenek az emberiségen.

Sajnálom, hogy a sorozat nézettsége ilyen drasztikusan csökkent, ugyanis sokkal többet érdemelne ennél. Megvannak a hibái, ahogy az évadban Mayhem elhanyagolása, a zavaros történet a szezon közepén, mégis az 7/10-es első szezon után szállított egy minőségi 7/10-es második évadot is.

Ha jön folytatás, mindenképp nézem, s remélem, többen is esélyt adnak neki. A hasonlóságok ellenére azért nem teljesen olyan, mint a Netflixes Marvel sorozatok, de megvan a saját varázsa, a saját identitása.

17 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2019. 06. 12. 17:05

Egyetértek azzal, hogy mindenképp van egy saját stílusa, pl. a zenei választások, a képességek képi világa szerintem nagyon egyediek, a hangulat emiatt nekem bejött. A történet is jó volt, érdekes “főgonosz” volt, Marvel filmekhez mérten nekem még jobban is tetszett, volt motiváció, rejtély, eredet, egész kerek lett az íve, nem csak volt egy “enyém lesz az egész világ”.

Remélem folytatják. Ajánlom mindenkinek, elég hamar kiderül, hogy tetszik-e a stílusa, vagy sem, és viszonylag egyenletesnek érzem.

FP Jones - 2019. 06. 12. 17:13

én itt kiszálltam. a kaszált Inhumans után a legsemmirekellőbb Marvel sorozat.

mSO - 2019. 06. 12. 17:21

Azt hiszem kell egy érettség ehhez a sorozathoz.

Elég sajátos és komoly hangulata van, főleg egyben megnézve az évadot. Nem gyerekmese, nem csillivilli csodakapitányos képregénytéma, hanem valódi emberi zűrök és értékek körül forog. Az első évad még kicsit esetlenke volt, ebben is voltak megzuhanások, és valóban szükségtelen volt Mayhamet belekeverni (főleg, hogy se fő- se másmilyen gonosz nem lett belőle; zűrös alak, de jó ügyért küzdött). Bár így talán játszhatott kicsit a színésznő is.

Kíváncsi vagyok, mi lesz ez után, de ha semmi, akkor is szép kerek a történet. A főellenfélnek is megvolt a kibontott háttere, és remekül alakította a színész.

ferenc - 2019. 06. 12. 17:28

Igen, nagyon furcsa, hogy a Freeformon megy egy ilyen sorozat, ez sokkal felnőttesebb, komolyabb a téma a stílus ellenére is. Nem véletlen, hogy a készítő előtte az Undergroundon dolgozott.

cherockee - 2019. 06. 12. 17:41

@FP Jones:

nagy szavak, semmi indoklás.

FP Jones - 2019. 06. 12. 19:00

miért kellene kisregénnyel indokolni, hogy én kaszáltam?

cherockee - 2019. 06. 12. 19:15

@FP Jones:

Nem kell, csak szerintem “legsemmirekellőbb” megérdemel egy kifejtést. Nem egészen csak azt jelenti, hogy “hát nekem tetszett, nem nézem tovább”.

Itlosz - 2019. 06. 12. 21:57

Szóval André tanár volt.
Bocs, ha kétségbe vonom, hogy mennyire is érdekelt az évad.
.
Rohadt jó évad volt, mely még a netflixesek között is a legjobbak között lenne.
Akár kaszálják, akár nem, Köpeny és Kard remélhetőleg Los Angelesbe mennek a Szökevényekhez, vagy New Yorkba a Luke Cage utalások miatt.

Itlosz - 2019. 06. 12. 22:02

Kifejtem én neked helyette is:
A pasi/csaj utál gondolkodni, utál komoly dolgokkal foglalkozó alkotásokat nézni, un mindent, ha nincs benne peecenként egy odaböfögött vicc, és unja, ha egy sorozatban nincs millió dolláros számítógépes animáció, szörnyek, földönkívüliek, városrombolás és globális kataklizma.

Necridus - 2019. 06. 12. 22:07

Itlosz:

Megesik, hogy írás közben már a következő szóra gondolunk, és ezért elírunk valamit, azt hiszem, ez még megbocsátható. De köszönöm, hogy szóltál (bármilyen stílusban is:)), igazad van, nem zenetanár volt. Javítottam.

Mom - 2019. 06. 18. 21:28

A képregényt nem ismerem, de csak a sorozatra alapozva, nekem a vudu már kicsit sok volt az évad második felében. Az elmejáték részemről remek lett volna, ha kicsit jobban homályban hagyják, hogy ő ezt a képességet kapta, mint Tandy és Ty a balesetben, pont. Biztos van akinek ez sokat hozzátesz, nekem inkább elvett belőle. Nem is igazán figyeltem oda, sokat ugráltam is ezeken a részeken.

Maga a két főhős, a főellenség remek volt. A dinamikájuk, a kémiájuk, az alakításuk, egytől egyig bejött. És ahogy a képességeiket használják harc közben, az időnként mesterien volt koreografálva. (A pusztakezes harc már kevésbé)

A hülye kamerarázást felejtsük még el (nem, magától nem tudna így rázkódni, ezt direkt rázzák az tuti…), mert gondolom NO-t elhagyva a vudu dolog jóval visszafogottabb szerepet kapna amúgy is, és állok elébe a következő évadnak!

Mate4182 - 2019. 07. 23. 10:27

NA, ennek is a vegere ertem es te jo eg mennyire imadom ezt a sorozatot!!!

Nagyon nagyon nagyon remelem hogy nem less kasza, siman neznem meg par evadon keresztul.

Tandy es Ty kozottoi kemia egyszeruen tokeletes, pont ezt varoom el egy ilyen felallastol egy ilyen sorozatban.

nincs tultolt romantika, de azert erzekeljuk hogy mennyire fontosak egymasnak. tetszett a hogy kezen fogva utaztak el a finale vegen, kivancsi vagyok hogy a 3. evadban esetleg less e koztuk valami. remlik hogy anno DarkEagle emlitette hogy ok hazasok a kepregenybe vagy ilyesmi

ja es baromira remelem hogy osszejon a crossover a runaways-e;!

Tyberius06 - 2019. 08. 16. 01:43

Mayhemért kár volt. Nem is az, hogy nem lett belőle az évad gonosza, hiszen sokkal inkább úgy lett bevezetve mint egy antihős, hanem hogy annyira hanyagolva volt. Az évad közepe nekem picit lejtmenet volt, viszont a végére jól visszatért. Az utolsó részben a párcsere nem volt rossz, illetve előtte azért Ty anyja meglepett.
Ha lesz folytatás azon ott leszek, illetve a Runawaysben láthatjuk majd őket. Mindkét sorozatot bírom, szóval érdekes lesz látni, hogy hozzák össze a crossovert.

DarkEagle - 2019. 10. 06. 16:30

Sajnos megkésve de végre megnéztem az egyik kedvenc sorozatom 2. évadát is.

Nekem nagyon bejött az évad, valóban kicsit lassan épült fel de én ezt már az 1. évadban is szerettem és tényleg baromi jól építik fel a fontos sztorikat is mint pl a nők verése szexkereskedelem drogok etc amik a képregényekben is nagyon fontos részei C&D-nek.

Ami Mayhem-et illeti nyilván a promók is tehetnek róla de elég sokan félreértették az ő karakterét. Ő nem gonosz, sőt a képregényekben is együtt dolgozik úgymond a srácokkal. Inkább amolyan szürke zónának mondanám, ő a szükséges rossz. Na meg igazából Ty és Tandy sem épp 100%-is szuperhősök ezt láthattuk többször is. Nyilván jó lett volna ha kifejtik jobban Mayhem-et de erre még lesz idejük bőven hiszen szerintem tuti hogy berendelik a 3. évadot is. Máskülönben minek vesződnének Runaways crossoverekkel amikből ráadásul több is lesz elmondásuk szerint.

Szerintem jobb lenne ha Hulu-n menne hiszen amúgy is ott nézi a többség, nem véletlen hogy a Freeformon ennyire rossz a nézettség. Tipikus dara sorozat ez is.

winnie - 2019. 10. 06. 17:55

DarkEagle: valójában fogalmad nincs arról, hol nézi a többség – még megközelítőleg sincs fogalmunk a hulus adatokról, sem itt, sem más sorozatnál.

de. nem ez a lényeg, hanem az, hogy ha ott nézné, akkor nem lenne jobb. rosszabb lenne. ha ott menne, mert akkor a teljes licencdíjat kellene a hulunak kifizetnie, és ahhoz lenne egy nézettségi szint, amit produkálnia kéne, és semmi, de semmi garancia, hogy ezt hozza/hozná a sorozat. viszont így a freeform fizeti a licencdíjat, a hulu pedig csak töredéket fizet, és így a sorozatnak jóval kisebb számokat is elég produkálnia. szóval így a legjobb a hulunak. aminek ráadásul megvan a lehetősége, hogy ha nagyon jól hoz neki a sorozat, akkor egy kasza után átvegye a sorozatot – ha megéri neki.

DarkEagle - 2019. 10. 06. 19:43

Én csak az alapján mondtam amit neten láttam hogy elég sokan írják hogy ők inkább bingelik Hulun vagy ott nézik hetiben. Mert ha jól rémlik aznap kerül fel rögtön oda is de lehet tévedek.

De akkor az alapján amit te mondasz végül is nem probléma annyira a rosszabb nézettség még Freeformhoz mérten sem mert nem buknak annyit. Mondjuk én nem csodálom hogy nem nézik sokan. A képregények sem voltak soha igazán hype cuccok. A sorozat meg tényleg túl komoly a mai közönség többségének főleg Marveltől mert tőlük nem megszokott ez a sötét komoly stílus.

winnie - 2019. 10. 06. 21:43

jó, de az “elég sok” értelmezhetlen mindig, mert még 100 “nézem a sorozatot a hulun”-t sem tudsz elolvasni, nem hogy 100 ezret, ami még mindig kevés lenne, pedig nagyon sok. simán lehet, hogy nagyon, nagyon sok, több millió, vagy lehet pár százezer, csak az a nagy kérdés, hogy annyi, amennyiért megérné a hulunak egyedül vinnie a sorozatot, vagy annyi, amennyi fejében így éri meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz