login |

Deep State: kezdett a 2. évad

2019. 06. 12. 14:50 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Hiába van nagyon sok sorozat, hiába képvisel majd minden műfajt többszörös mennyiségű széria a pár évvel korábbi felhozatalhoz képest, azért még mindig előfordul, hogy egy adott időpillanatban minden pihen, és nem találunk kedvünkre valót az adott zsánerben.

Vegyük például a kémes, olykor politikai témájú thrillereket, ahova a Homeland, a Berlin Station vagy a Condor tartozik. Hiába a nagy választék, aki ilyet akar nézni, az vagy némelyik rövidszezonos angol sorozathoz fordul (biztos akadt 1-2 a közelmúltba, csak nem ugranak be), vagy pedig örül annak, hogy visszatért a Deep State. És még az is tapsikolhat, aki nem látta az S1-et, hiszen új főhőst kapunk és egy teljesen új történetet.

A Fox International sorozatának (ami azt hiszem, hogy képregény-adaptáció) első évadjában Mark Strong volt a főszereplő, most pedig Walton Goggins veszi át tőle a stafétát. A többiek persze visszatérnek (legalábbis egy részük) kisebb-nagyobb kapacitásban, de már csak a szezon szerkezete miatt sem kell aggódnia annak, aki nem látta, vagy nem kedvelte volna a korábbiakat, viszonylag új néző-barát a start.

Az a start, ami elég in medias res-jellegű, megölnek pár embert (köztük egy tolmácsot), felvillantanak pár viszonyt, majd pedig megsiratják a halottakat, és láthatjuk, hogy mindez milyen hatással van némely visszatérő szereplőre. Ekkor hirtelen azt hittem, hogy kimaradtam valamiből, de ráöbbentem, hogy majd jönnek a flashback-ek, és azokból ki fog derülni, hogy ki is volt az áldozat, és hogy milyen kapcsolatban állt az ügynökökkel. És az is, hogy Walton Goggins-nak miért van látszólag benne a keze a halálában.

Goggins egy tanácsadót alakít Washington-ban, azonban a visszaemlékezésekben 2 évvel korábban (vagyis még az S1 kezdése előtti időben) egy afrikai megbízatást kap egy frissen verbuvált ügynökcsapatban többek között Layla-val és a GoT-os Joe Dempsie által alakított Harry Clarke-kal – e küldetés közben ismerik meg a rész elején megölt (vagy csak elrabolt?) tolmácsot, de mivel a két sztori párhuzamosan fut, ezért még rengeteg a kérdőjel induláskor.

Mondanom sem kell, hogy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy azt tervezték, autós üldözések, verekedések, lövöldözések jönnek, no meg persze a folyamatos machinálás, és az sem lesz meglepő, ha a címre reflektálva kiderül, hogy minden egyes disznóság mögött valójában a politika áll, azon belül is az amerikai és az angliai magas körű érdekel

Az némiképp csalódást kelthet, hogy a két idősáv közül az egyikben Goggins öltönyös, a másikban pedig nem ő a főhős (de azért a csapat tagja), szóval talán nem keménykedhet olyan szinten, mint Mark Strong az első évadban, de maga a megoldás, hogy a karaktere bemutatásával egy időben kapjuk meg az eredetsztoriját (és többek között a visszatérő karakterek előzményeit is), kifejezetten ügyes megoldás.

Mindig is vonzottak a globális, politikai thrillerek (az egyik fő helyszín most Közép-Afrika, azon belül is Mali), szóval annak ellenére, hogy a Deep State 2. évadjának alapjait is a klasszikus panelekből ácsolták (politikai játszmák, keresztbe játszások, sunyi üzelmek, hősies terepkatonák), érdekel, hogy az építkezést milyen irányba folytatják. És az még a darkos, lehúzós hangulat is jól áll a sorozatnak, a látványvilággal is ráerősítenek erre.

Korrekt volt a kezdés (jobb, mint egy 6/10, bár a műfajjal elfogult vagyok), olyan, ami alapján beneveztem a folytatásra, a 2×03-ig biztos, hogy el fogok jutni, és akkor meglátjuk, mi sül ki belőle. Most egyelőre ugyanis csak az ígéretesség van meg, minden más kapcsán sötétben lehet tapogatózni.

10 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2019. 06. 12. 15:19

Ajánlom, szerintem jó, de szerintem is csak annak, aki kémes érdeklődésű.

Spoiler nélkül, annak aki nem látta az első évadot: érdemes lehet utánaolvasni a történetének (nem tudom a képregény vagy ami alapján készült ugyan az volt-e, vagy változtattak), igazából a visszaemlékezések a második évadban az első előtte nyúlnak vissza, a jelenbeli cselekmény meg az első évad után van, és van akinek a motivációja az első évadból jön (egyik főszereplőé), valamint …

félig SPOILER:

… van akinek az egészségügyi állapota jelentősen megváltozott a visszaemlékezések és a jelen között, pont az előző évadban, fura lehet nem találkozni vele a jelenben, esetleg várni, hogy felbukkan (nagyon későn említik, hogy hát na, mi is van vele).

noinipo - 2019. 06. 12. 15:27

2×06-nál tartok, de nálam sokkal gyengébb, mint az első évad sajnos

cherockee - 2019. 06. 12. 15:29

@noinipo:

Hát nekem is volt egy olyan érzésem, hogy nem sok történik igazán benne :).

noinipo - 2019. 06. 12. 16:04

az abszolút szokásos ‘deep state’ sztorit mesélik el, nem túl nagy költségvetésből, nem túl jól, pontosan előre látható módon, nyári darának elmegy

bvr - 2019. 06. 12. 19:20

Nna, nem is gondoltam volna hogy ebből lett 2. évad! Ahogy elkezdtem olvasni hogy új történet, már-már gondoltam akár bele is kezdek – na de aztán ahogy olvasom az egyik visszatérő szereplő pont Joe Dempsie – hát maradjunk annyiban hogy az első évadban Mark Strong volt számomra a húzónév és nem ő… (és kb. annyira jött be az alapfelállás is mint mondjuk a hírhedten gyenge diehard 5ben, tehát semennyire….)
Innen már úgy mentem tovább hogy na esetleg ha a kommentek majd nagyon dicsérik – hát nem úgy tűnik, főleg aki szerint még az elsőnél is gyengébb… (ráadásul 6 rész után), szóval akkor erre az évadra azt hiszem nem nevezek be :)

Geza Kovacs - 2019. 06. 12. 22:37

Dögunalom baromság volt az 1. évad, ez még olyanabb annál is, zagyva, értelmetlen, egy csomó kiváló színész elpazarolt munkája, ráadásul nagyon jó kis Libanonban és Maliban játszódó sztorikat hozhattak volna össze, de sajnos nem ez lett.

cherockee - 2019. 06. 12. 23:28

@bvr:

Őszintén én sem tudom javasolni, a már említettek (Homeland, Condor, Berlin Station) mind jobbak, azokat nézd meg ha még nem voltak meg. Vagy a Counterpart-ot.

bvr - 2019. 06. 12. 23:47

Természetesen azokat mind követtem, mint ahogy ennek is láttam az első évadát.

Bacsi - 2019. 11. 18. 10:50

Szerintem nézhető ez a sorozat. Kifejezetten izgalmasnak tartom, hogy az előző évad idősíkja elé néznek a történet visszatekintő részei. Én is Mark Strong miatt kezdtem el az előzőt, de nekem egyáltalán nem hiányzott ebből az évadból. Hiszen ő lezárta életének ezt a fejezetét immár másodszor is. Épp az volt az üzenet, hogy a családot ne keverjék bele ezekbe az ügyekbe. Ez az évad pedig másról sem szól, mint a család folytonos belekeveréséről. Elgondolkodtató és jól bemutatja azt, hogy ebből nincs kiút. Egyébként a jelenlegi világpolitikai történések mellett nagyon aktuális és nagyon reális képet fest az álatlunk csak sejtett valós történésekről. Az meg már senkinek sem meglepő, hogy a profit mindenkor mindent felülír. Rögtön itt van egy aktuális történés, ami mögött akár egy hasonlóan szövevényes történet is meghúzódhat… https://index.hu/kulfold/2019/11/17/feher_sisakosok_alapitoja_le_mesurier_isztambul_nyomozas_orosz_propaganda_sziria/

carlos - 2020. 08. 18. 09:36

A kommentek elriaszotttak,de végül bevállaltam.Csatlakozom,bőven nézhető, jó kis nyári dara lett belőle. Mindkét évad hasonló,vannak unalmasabb részek,van pár erősebb és pár gyengébb színésszel,kis akcióval,de szerintem egy vállalható politikai thriller,de én alapból szeretem ezeket a deep state-s dolgokat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz