login |

Krypton: kezdett a 2. évad

2019. 06. 13. 21:20 - Írta: Necridus

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Több, mint egy év telt el a Syfy scifi-sorozata, a Krypton első évadja óta, amit kezdése alapján elég sokan el is engedtek, ahogy human is. Őszintén nekem is nehezemre esett második esélyt adni a sorozatnak, de ahogy olvashattátok az évadkritikánkban, megérte maradni. Nem mondom, hogy kiemelkedően jó, még a műfaján belül sem az, de a folyamatosan javuló tendencia mindenképp biztató, s ezzel könnyen elérte, hogy megbocsásson neki az ember a gyenge premier után – már ha adott neki még egy (vagy több) esélyt.

Tudjuk ugyan, mi lesz a sorozat vége (bár nem mondta senki, hogy nem térhetnek el a szokásos Superman-sztoritól), mégis olyan ismeretlen vizeken evez a sorozat, amelyeken kedvükre csűrhetik-csavarhatják a történetet, elvégre igen kevés (van egyáltalán?) képregényben esik szó arról, amit a Krypton el akar mesélni.

A politikai sci-fi dráma igen könnyen eléri, hogy ne is azzal foglalkozzunk, hogy a Krypton úgyis elpusztul majd, hanem sokkal inkább az izgasson minket, hogy erre miképp kerül sor. Mert már az első évadban fenekestül felforgatták az Acélember mítoszában ismert karakterek életét. (A karakterei pedig egytől egyik olyanok, akiket vagy nem ismerünk még ilyen részletesen, vagy a sorozat eredeti szereplői közé tartoznak, esetleg olyanok, akiket nem igazán láttunk még tévében.)

Emellett – habár az elején nem is – az átlagos tévésorozatokhoz képest sokkal jobb látványvilággal dolgozik a Krypton. A jelmezek, a CGI-karakterek kidolgozottsága, a városkép mind olyan stílust és minőséget mutat, ami nem túl gyakori. Az évadnyitó alapján néhány jelenet közben az jutott eszembe, hogy simán elmehetne az adott része az epizódnak egy filmes jelenetnek.

A második évad nyitánya pedig ugyanezt a tendenciát követte. Az eleje elég nyögvenyelős és vontatott volt, de a végére felpörgött, s ígéretes lett. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

A történet 6 hónappal az első évad befejezése után kezdődik: Zod kialakította saját, hadi erővel irányított birodalmát, s az egész univerzumra ki akarja terjeszteni hatalmát, miközben Lyta, vagyis édesanyja segít neki. Velük szemben természetesen ellenállás szerveződött, aminek része Nyssa (akinek már Seg-gel közös gyerekéről is gondoskodnia kell), Jax-Ur, illetve Val-El, Seg nagyapja, aki helyet cserélt vele a Phantom Zónában. Adam pedig természetesen ismét botladozva belecsöppen a szituáció közepébe…, csakhogy ezúttal teljesen jól működik a karakter.

Lytával ellentétben, aki most Zod mellett egy igen gyenge karakternek érződik, Adam rengeteget fejlődött, s valahogy a tavalyi bénázása, majdhogynem erőltetettsége most a visszájára fordult: öröm volt látni a képernyőn. Nem is csoda, hogy ő szerepelt a legtöbbet.

Seg Brainiac cselének köszönhetően kikerült a Phantom Zónából Brainiac szülőbolygójára. Egy ideig csak beszélgettek, illetve a gonosz kihasználta erejét, s kínozta a főhőst, de Seg végül off-screen megölte, ami nagyon remélem, nem a karakter végét jelenti, mert Brainiac még sokkal többet érdemelne az alapján, amilyen ígéretes és erős szereplő volt az első évadban.

De helyet kellett csinálni Lobónak (már fejlesztik a saját sorozatát!, talán lesz belőle valami), aki alig szerepelt 1-2 percet, de valószínű mindenkit levett a lábáról. Az eredetileg vicces, szabadszájú karakter egyelőre nem mutatta meg azon oldalát, amit annyian ismernek, de stílusa egészen más a többi szereplőhöz képest, ami mindenképp üdítően hat.

Adam, miután eljutott Seghez, s meglátta, mit tett Brainiac-kel, megnyugtatta barátját, majd vissza akarta juttatni magukat a Kryptonra, hogy megállítsák Zod egyenuralmát, amikor Lobo elkapta őket, s a rá jellemző láncokkal megkötözte, majd elhurcolta őket.

Ezzel a sorozat jelentősen megnyitotta maga előtt a teret. Már nem csak a Kryptonon lévő egyetlen város épületeit illetve kőfolyosóit láthatjuk, hanem új bolygókra is kiterjednek karaktereink kalandjai, kezdve Brainiac szülőbolygójával.

Ezután várhatjuk a Seg és Adam közti dinamika egyre erősebb fejlődését, a kettejük szembenézését Lobóval, valamint elszigetelt szálakon (reméljük nem sokáig!) az ellenállás és a Zod birodalom közti harcot. Na meg tavaly kiszabadult Doomsday is, aki nem fért bele a premierbe, de egyelőre nem is baj, mert Lobo kárpótol minket. A kezdés legyen 6/10, mert mégiscsak elég laposan indult az epizód. Na meg tudjuk, hogy lesz ez még sokkal jobb is, úgyhogy lehet hova fejlődni.

17 hozzászólás Ne habozz!

Caligvla - 2019. 06. 13. 22:07

Elképesztően szép (és ahol kell képregényhű) a sorozat látványvilága. Jó lenne, ha az évad végére Strange is belebújna a gúnyájába. Igazi klasszik sci-fi kinézet lehetne. Egyébként eléggé alul lett pontozva az epizód, ennél sokkal jobb.

cherockee - 2019. 06. 13. 23:11

Nagyon kellemes meglepetés volt az első évad is, és a mostani epizód is, a legelső részt untam, tovább néztem, és meglepődtem, mert semmit nem láttam ebben az alapötletben, az első évad végére meg szó szerint azt tudtam csak megmondani azon a héten, hogy várom ezt az epizódot (pedig nézek egy rakás sorozatot, nagy szó, hogy ez jutott eszembe közülük).

A látvány tényleg pazar, első évadban is az volt, pont annak a bezártságát most orvosolták (akkor pár utcán játszódott egy-egy rész, most már több bolygón van helyszín. A politikai szálak kifejezetten érdekesek lettek, mostani részben is átkábeleztek pár dolgot, egy idézet:


– We are busy honoring his sacrifice.

– There is never a “we” when it comes to power.

Mate4182 - 2019. 06. 14. 03:52

Ez eddig csemege bár én az első évadot is imádtam.

Lobo baromi jól néz ki, és én speciel örülnék ha ennyi lenne Braniac.
Nekem tetszett hogy simán szétverte a fejét. Kicsit Got érzésem volt (semmiképp sem NightKing kamufosszar halála hanem inkább Nedd Stark az első évadból)

Caligvla - 2019. 06. 21. 08:14

A második rész is hibátlan. Vizuálisan továbbra is orgazmus, ezt nem lehet eléggé hangoztatni. Az elején ahogy Doomsday levadássza a hajókat egyszerre hozza a szuperhősös zsánert és a Star Wars feelinget. Zod zseniális, és a Seg-el, Strange, Lobo hármas nagyon jól működik együtt. Lobo hozza a képregényes bastich karaktert. Ami viszont a spin-offjára azért aggodalommal tölt el, mert mellék karakterként ez a figura nagyon jól működik, viszont főszereplőként hamar sok lesz belőle. A spin-offban különösen oda kell majd figyelni a jó mellékkarakterekre.

punyapapa - 2019. 06. 21. 19:00

Nekem két rész után bejött. Tény, hogy nem hibátlan meg egy kicsit lassúnak érzem, de lekötnek annyira a karakterek, hogy maradjak, és a történet is szépen épül.
Ajánlom, és az első évadot is, ott csak az első 3 részt kell túlélni.

A - 2019. 06. 22. 00:53

Sajnos az első évadot szinkronosan néztem meg, ami nálam erősen levont a sorozat értékéből, de ha ettől eltekintek, jó kis évad volt. A másodiknál eddig csak az elsőt láttam, az bejött.

Mate4182 - 2019. 06. 30. 15:49

az elso resz alapjan nem voltam benne biztos hogy Lobo megfelelo karakter egy spinoffhoz, de a harmadik resz utan inkabb ugy fogalmaznek:

MIKOR LESZ MAR A PREMIER????

ahogy a harmadik reszben atjutott a falon … az nalam a honap jelenete volt!

Ayrons - 2019. 07. 05. 07:32

Ez a Zod de egy rohadék :D anyja agyát is módosította. Legjobb gonosz, nagyon eltalálták, mindenidők egyik legjobb Zod ábrázolása.

Azt pedig sejtettem, hogy Brainaic él még. Kíváncsi leszek mi lesz de tippre Seg lesz Kandor veszte és a bolygóé is.

Mate4182 - 2019. 07. 05. 15:12

a vilagert se lennek taho haver, de ha sugarzas utan par oraval megnezed, ne irj mar ennyi spoilert egy kommentbe ha egy mod van ra…

amugy peace! :D

Ayrons - 2019. 07. 05. 16:26

Sajnálom
Nem gondoltam, hogy spoiler lesz,mivel már lement a rész.

Mate4182 - 2019. 07. 06. 11:35

kar hogy iden nincs akkora hypeja mint az elsonek volt tavaly, jo volt kidumalni az epizodokat itt a junkien

jo volt a 4. resz bar en hianyoltam Lobot :D
kivancsi vagyok hova vezetik ki ezt a Seg Braniac dolgot

jah es nem ertem mi szukseg volt megborotvalni a sracot

Ayrons - 2019. 07. 07. 09:02

Azt én se értem, szakáll jó volt neki.
Szerintem a Branic-Seg szál a Kandor vesztéhez fog vezetni. Tippre Lobo valamikor befut a bolygóra.
Doomsday nagyon eltűnt remélem a végére jön azt pusztít.
Azt nem tudom hogyan lehetne ezt még több évadon át húzni

punyapapa - 2019. 07. 11. 16:21

Hát az 5. rész után kíváncsi vagyok, hogyhova fog kifutni az évad.
szerintem most már teljesen felpörgött az 5. részre a Krypton.

Ayrons - 2019. 07. 12. 08:15

Nagyon remélem hogy megölte Lylat és nem csak manipulált felvétel volt. Lyla volt a leggyengébb láncszem a csapatból.

Caligvla - 2019. 07. 12. 10:10

Ahogy Seg írtja a Sagitari-t, miközben Brainiac irányítja simán a hét (hónap) jelenete volt.

Mate4182 - 2019. 07. 14. 09:45

ereztem en hogy nem szabad kommentet olvasnom musorido utani 2 napban :D

durva resz volt, tenyleg felporgott rendesen

en nagyon remelem hogy meghalt lyta bar oszinten tartok tole hogy valahogy meg less mentve vagy vissza less hozva vagy nem is o volt vagy mittudomen

remelem az evad folyaman less meg Adam Seg kozos bandazas mert Kemmel is jol mukodik Adam de Seggel sokkal jobbak voltak :D

hianyziklobo :D

Mate4182 - 2019. 07. 21. 11:09

na csak meghuztak ! :D

kivancsi vagyok mi less ebbol, de mindenesetre baromi eros a 2. evad. nem hittem volna, de megugrotta az elso evad szinvonalat!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz