login |

Jessica Jones: kezdett a 3. évad

2019. 06. 14. 21:30 - Írta: Necridus

13 hozzászólás | kategória: kritika,

(Mivel Netflix-es a sorozat, ezért az egész évad egyszerre került kiadásra, így későbbi részek ismeretében érdemes általánosságban kommentelni, vagy megvárni az évadkritikát, vagy jelezni a SPOILER-t.)

Amikor 2013-ban bejelentették, hogy 5 új Marvel-sorozat érkezik a Netflixre, mindegyiknél csak 1-1 évaddal számoltak, és lásd, a Jessica Jones már a 3. szezonjával premierezett reggel. Igaz, ez lesz az utolsó Marvel-Netflix szezon, de ez már így is több, mint amit várhattunk, hiszen az Iron Fist és a Luke Cage két-két évaddal köszönt el nézőitől, a Daredevil hárommal (és volt még egy The Defenders is), és a The Punisher, ami eredetileg nem is szerepelt a tervek közt, szintén két évadot kapott.

Az előzetesek igen hangulatos évadot ígérnek, nagyjából fel is vázolják, miről fog szólni az idei sztori, és a premier is hasonlóképpen tesz. Egyszerűen megkapjuk a tavalyi évad utáni állapotot, megalapoznak az új szálaknak. (Természetesen, ahogy az elvárható, a teljes szezon magyar felirattal érkezett.)

A 3×01 nem tolja az arcunkba, hogy ki hogy sír, ki hogy szenved, de PTSD-szál továbbra is komolyan jelen van, Krysten Ritter karakterének narrálásában pedig elejtenek egy-egy félmondatot, hogy akinek nem nyilvánvaló, hogy melyik karakter miért boldogtalan, milyen múltbéli esemény nem hagyja nyugodni, annak is leessen.

Nagyjából olyan a premier, mint a második évad kezdése: korrekt, nem kiemelkedő, de nem is rossz, jó pár ígéretesnek tűnő szálat kezd, kár, hogy a vége elég tipikus lett. Történik valami cliffhanger, de mind tudjuk, hogy nem fog sokáig tartani a feloldása.

A tovább mögött pedig spoileresen folytatom.

Kezdem azzal, hogy sokkal érdekesebben indul Trish szála, aki tavaly megölte Jessica anyját, miután szuperképességekre tett szert, aminek következtében elzárkózik mindentől és mindenkitől, és nekiáll hősködni. Jess-szel pedig a korábban történtek miatt nem éppen jó kapcsolatot ápol – talán ez lesz a főkonfliktus az évadban, ami nem is feltétlen probléma, elvégre a két karakter közti dinamika simán kárpótol minket, ha nem lesz egy konkrét főellenség – csak ne legyen elcsépelt a konfliktus megoldása.

Hogy a hősködése mennyire valós, az már más kérdés, elvégre a második évadban is kimondta, hogy féltékenységből szeretne ő is olyan erőt, mint amit Jess is birtokol, és úgy tűnik, továbbra is az irigység, és a düh vezérli.

Hogarth történetében nem sok változás lépett életbe, ugyanolyan hangulatot hordoz magával, mint eddig: depresszív, s ha Jessicával közös jelenete van, akkor rendkívül feszült, ahogy a premierbeli segélykérése és annak következményei is. Malcolm szála pedig minden egyes percben újabb kérdést vet fel. Érdekes a történet, de nem tudom, hogy mennyire lesz elszigetelt és távoli a főszálhoz képest.

Jessica pedig amellett, hogy a hírnévvel küzd, amolyan összekötőként funkcionált az évadnyitóban: nem feltétlen kapott saját szálat (leszámítva az utolsó másodperceket, ahol a folyosón megszúrták, s összeesett), inkább csak arra kellett, hogy összekapcsolja Trish, Hogarth és Malcolm történetét, és hogy bemutassák az új kiemelt karaktert, Eriket. Ez nem azt jelenti, hogy Jessica feleslegesnek tűnt, mert a beszólásai, a színészi játéka és maga a stílus, amivel a sorozatot a hátán viszi, mind-mind visszatértek ugyanolyan mértékben, mint korábban.

Cserébe az új szituációban már kezdi átvenni a többi főszereplő a munkáját. Eddig csak Jessicát láthattuk, amint nyomoz, de már mind a négy (kezdetektől jelen lévő) állandó szereplő valamilyen módon magánnyomozónak állt.

Aki eddig szerette a Jessica Jones-ot, az szerintem most sem fog csalódni a kezdésben, ami megkapja tőlem a 7/10-et, de tudjuk, hogy a Netflix leginkább az évad végére pörgeti fel a sorozatait, úgyhogy van mire várni. Vajon lesz valami nyoma annak, hogy a Netflixes Marvel univerzum zárását jelenti a sorozat 3. évadja?

Ui.: az évad második részét rendezte Krysten Ritter, és az egész középpontjában Trish áll, amivel sokkal jobban megérthetjük, mi történt a karakterrel, s talán izgalmasabb cliffhangerrel zárja a részt, mint maga a premier. Ja, és megint kifejtik az írók a véleményüket a képregényhű jelmezekkel kapcsolatban.

13 hozzászólás Ne habozz!

Caligvla - 2019. 06. 14. 22:33

Ez a Jessica Jones erőtlen zárásnak tűnik a nagy reménnyel indult Marvel-Netflix kooperációhoz. Azért még végig nézem, de már a második évad is szerintem az egyik mélypontja volt ezeknek a sorozatoknak (véleményem szerint rosszabb mint bármelyik Iron Fist), ez meg semmivel sem tűnik jobbnak, bár még csak két részt láttam.

Kplesz - 2019. 06. 15. 19:17

Nekem nagyon tetszett eddig az évad. A 11.ik résznél tartok jelenleg.

Quantumleap - 2019. 06. 16. 05:56

Megnéztem az első két részt, eddig tetszetős. De nem értem, mi a cliffhanger a második rész végén? Vagy csak nem figyeltem valamire? Esetleg arról van szó, hogy Trish tette, és ennek valahogy le kellett volna esnie a jelenetből?

Brynden Rivers - 2019. 06. 17. 08:05

Nálam 7/10-nél jobb volt.

Eddig űgy tűnik méltó lezárása lesz a Netflix-Marvel univerzumnak, részemről kár hogy vége lett elnéztem volna még 1-2 évad Jessica Jones-t, Daredevilt és Punishert.

Laci - 2019. 06. 17. 08:34

Jessica … nem feltétlen kapott saját szálat (leszámítva az utolsó másodperceket, ahol a folyosón megszúrták, s összeesett)

Ez a poszt most akkor a második részről szól? Az első részben pont Jessica szemszögéből látjuk azt, amit a másodikban Trish-éből.

Isaac - 2019. 06. 17. 10:38

Spoiler…

Végignézve az évadot,már értem miért nem a Punisher-be raktak hasonló főellenfelet… ;)

joepappa - 2019. 06. 17. 16:56

gyalázat ez az évad.

keszi - 2019. 06. 17. 22:11

Második résznél tartok én is, eddig rendben van.

Nebojsa - 2019. 06. 18. 14:23

Eddig fényévekkel jobb mint az előző évad. Nagyon jó lett az antagonista.

LaCRossE - 2019. 06. 19. 16:10

Összességében nagyon jó évad volt, a szokásos Netflix szindrómát most is láthattuk, szerintem 10 rész is elég lett volna.
A lezárás nem lett valami felemelő és optimista.

Mate4182 - 2019. 06. 30. 17:18

na, 10 resz utan amiben a kezdetektol biztos vagyok:

– ez nem jobb mint az elso evad
– ez jobb mint a masodik evad
– kervenyeznem hogy a szemely aki a feliratot csinalta netflixre, keressen masik munkat mert attol hogy a kulonleges kepessegu embereket leegyszerusitette arra hogy TURBO azzal teljesen tonkretette a feliratos sorozatozas elmenyet….

turbo bazmeg…

az evad amugy 10 resz alapjan egy jo 7/10

winnie - 2019. 06. 30. 18:18

mi az eredeti megfelelő? a turbó egy tök jó elnevezés lehetne, ha elterjedne, vagy elterjedt volna. épp annak nem kell munkát keresnie, akinek van saját ötlete. már, ha ez saját és nem máshol használt. ez tipikusan olyan név (így látatlanban), ami mögött van gondolat, ami biztos, hogy nem elsőként beugrott elnevezés volt, amin agyalt az ember.

az, hogy nem mindenkinek tetszik, a világon semmit sem jelent, a legtöbb nem tükörbe fordított dolog, magyar cím megosztja a közönséget, de épp az jelzi, hogy jó, hogy vannak bőven, akiknek bejön. persze, ha ez senkinek nem jön be a nézők közül, akkor nyilván meg kell hajolnom, de maga a szó tetszik, mert jelzi, hogy nem normális ember, egy valamilyen szempontból felturbózott illető.

viccen kívül és nem az ellenmondás miatt, ez nálam minimum 8/10-es elnevezés.

Mate4182 - 2019. 07. 05. 19:30

ahogy a CW arrowverseben meta humannak hivjak a kulonleges kepessegueket, az x-menben mutansoknak, itt az MCU Netflix vonalon eddig nem volt ra kulon kifejezes

hasznaltak a power szot meg a specialt meg ennek a kombinacioit, de a harmadik evadban ugy dobta be a holgy a turbo szot a buliba hogy garantaltan soha egy reszt nem nezett meg semmilyen marvel Netflix temabol, laikuskent leult es arra gondolt: szoval akkor ok gyorsabbak, erosebbek mint mi. tehat turbo

es ez tok jol is mukodhetne… ha 92t irnank es most kezdenenek el divatba jonni a nyugati sorozatok a nagyseggu tvinken :D

ugy kepzeld el mintha fognak ax X-ment es hirtelen kicserelnek benn a mutans szot arra hogy SPECIALIS.

a szo mukodik, a jelentese megvan. megsem mukodik a dolog.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz