login |

Pilot: How To Sell Drugs Online (Fast)

2019. 06. 15. 15:00 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

‘Lemezmegakadáshang, bizonyára érdekel, hogy miképp kerültem ebbe a helyzetbe’. Ilyesmi kezdéssel bír a Netflix múlt héten bemutatott új, német sorozata. A fenti keresőszöveggel indult az egész. Vagy a barátnővel, aki 1 évet Amerikában töltött a srác nélkül, és közben megváltozott.

Mindezek hatására Európa is szállít egy jó tinisorozatot mostanában? A másikat az eddigi kritikák alapján az HBO hozza majd el Euphoria címmel holnap, de most térjünk vissza a drogot áruló nördre.

A történet tényleg úgy kezdődik, hogy a főszereplő barátnője visszatér Amerikából, és azt mondja tartsanak szünetet. “Hősünk” ezt nehezen viseli, rögtön áthágja a bizalmát, és bejelentkezik a lány Facebookjába, hogy kiderítse áll-e valami más is a háttérben. Így derül ki, hogy egy jóképű srác rá hajtott, és drogok szállításával próbál hozzá közelebb férkőzni.

Először csak azt próbálja megakadályozni Moritz, hogy a vetélytársa drogot szerezzen, így kikényszeríti annak díleréből a teljes készletét. De ez a vonal nem jön össze, plusz a nyakán marad a drog, tartozik ugye a beszállítónak, közben még az egyetemre sem veszik fel, szóval minden oda vezet, hogy mekkora loser. Viszont ért a gépekhez, meg a Darknethez, így elkezdi online árulni a hozzá került drogot. És akkor még csak a 2. részben járunk.

Igazából azért mentem ennyire bele a történetbe, mert a kidolgozása ügyes nagyon. Meglepően mélyre viszik a karaktert: ugye belép a csaj közösségi oldalára, amivel bemutatják, ahogy elindul az erkölcsi züllés lejtőjén, és hihetővé teszik az egyre nagyobb rosszcselekedeteit. És hihetővé a történetet, ami amúgy megtörtént eseményeken alapul, szóval annyira nem is meglepő ez a lépcsőzetes züllés.

Viszont ennek a kivitelezése is eléggé működik, mivel mindeközben a Z generáció, a most felnövő tinikről is szól, az online és a valós világ közötti növekvő eltérésről, ami befolyásolja a társadalmat. És ezt technikai oldalról is bemutatja. Elég csak a Snapchat filter áthozása a valóságba, vagy épp a skip intro gomb adaptálása a sztoriba, ami egyben kritika is a rövidülő odafigyelési időinkre.

Két rész alapján amolyan 7/10, de egy The Society-hez képest sokkal, de sokkal életszerűbb, egyáltalán nem olyan steril mint az, és emiatt jobb is.

9 hozzászólás Ne habozz!

Rendex - 2019. 05. 31. 11:58

Most kezdem, a pilot megvett, szerintem gyors dara lesz és ma be is fejezem :D

Rendex - 2019. 06. 01. 00:39

Be is fejeztem ma, könnyed kis sorozat, a Z generáció tagjainak kisebb-nagyobb problmái is felmerülnek. Hangulatában nekem kicsit a Sex Educationre hajaz. Várós a következő évad :D

clegane - 2019. 06. 09. 10:37

nekem nagyon bejött, kevés volt belőle a 6 rész.

winnie - 2019. 06. 15. 15:01

nálam lazán az év eddigi legjobb pilotja volt, 9/10, az ilyen lúzeres felállás mindig is bejött, a piszok kreatív megvalósítással pedig csont nélkül le lehet venni a lábamról.

winnie - 2019. 06. 15. 15:08

majd írok róla szerintem én is, mert a kommentemből, meg a többiből, meg a fenti írásból sem jön át, hogy milyen a stílus, szóval ez az a típusú sorozat, amit szavakkal nem lehet nagyon eladni, tényleg csak elég 20 percet szánni rá. sőt, 5-öt, már abból el tudja dönteni az ember, hogy beleszeret-e.

sőt, tovább megyek, az első jelenet annyira jópofa (vagy a főcím fent említett bevonása a sztoriba, a manapság a big short-ra hivatkozós “most xy anyja elmeséli, hogy mi is történik, ha drogozol” duma, “ami, ha nem érdekel, akkor szkippeld”.

zero - 2019. 06. 17. 20:26

Nem fogom megnézni, de ajánlok valami kurvajót, ehhez kapcsolódóan.
Vagy a true-crime podcast, talán a legjobb a sok-közül, a The Casefiles.
Ennek a több mint 100 megtörtént bűnesetet feldolgozó podcastnak az egyik leghallgatottabb, 3 részes darabja a “The Silk Road”, ami Ross Ulbricht esetét dolgozza fel. A pali a dark weben kezdett drogot árulni…. Lazán ezen alapul a sorozat alapötlete, ha jól értem.
Ebben a podcastban viszont rendőrségi iratokból és tanúvallomásokbó állították össze a 100%ban igaz történetet, olyan profi módon, hogy én már 2x végighallgattam a majd 4.5 órás adást. Nem szoktam hülyeséget ajánlani, aki angolul tud és meg akar hallgatni egy iszonyú profin összerakott és elmesélt teljesen valós történetet, annak nagyon is javaslom.
Nem mellesleg az egész The Casefiles is igen profi, sztem messze a legjobb ebben a zsánerben(true crime).

walaki - 2019. 06. 26. 10:41

Ledaráltam én is. Igazán kellemes. Nem fogja megváltani a világot, de teljesen vállalható, jobb, mint a középmezőny.

@zero: elvileg ez is igaz történet alapján készült, de nem hiszem, hogy Ulbricht-ról mintázták a főszereplőt (de nincs kizárva). Tudtommal ő jóval idősebb, jóval tovább tolta a darknetes boltot, és sosem próbált meg clearneten árulni. Egyébként a darknetes bűnözők jelentős többsége meglepő módon német, az egyéb náció (amcsi, ruszki, brazil, stb.) egészen elhanyagolható.

Mom - 2019. 08. 01. 08:08

A német miatt nagyon szerettem volna szeretni. Annyira, hogy még a számomra egyébként taszító drogos téma ellenére is pozitívan álltam hozzá, 4 résznyi esélyt kapott. Sajnos hiába, nem lett belőle szerelem.
A droggal kapcsolatos részek nem voltak olyan rosszak, ha csak az van benne, talán meg is fog. Plusz voltak benne érdekes megoldások, áldokus megállítások, szóval tényleg próbálták átadni a z generációs életérzést a nyilvánvalóan nem z generációs közönségnek.
Csakhogy volt benne egy szerelmi és egy baráti vonal is, amitől viszont a hajamat téptem. A főszereplő az a fajta szánalmas elhagyott fél, akivel ha az életben találkoznék, messzire kikerülném, annyira életképtelen önállóan és mérhetetlenül idegesítő. Emiatt pedig a baráti kapcsolata is folyamatosan megviselődik. Na engem itt vesztettek el. Több esélyt nem adok neki és ez szinte kizárólag a főszereplő – számomra elviselhetetlen – személyisége miatt van.

Abraka dabra - 2019. 11. 03. 22:26

Hát ezt ledaráltuk! :)
De miért csak 6 rész volt??? úgy néztem volna tovább!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz