login |

Pilot: Euphoria

2019. 06. 17. 21:24 - Írta: human

79 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

I didn’t build this system, nor did I fuck it up.

Az HBO kőkemény tinisorozata, ami talán tényleg a Skins babérjaira törhet, legalábbis a mostani fiatal generációról, a Z-ről szól teljesen kendőzetlenül próbál mutatni valamit. Na meg iszonyat depressziósan?

Igazából nekem meglepőek voltak a látottak, mivel a bevezető “kiskorúaknak egyáltalán nem ajánlott” alapján nem tudom eldönteni, hogy most akkor kinek ajánlott ténylegesen. Mert nem a 15 éveseknek, az biztos. A kukkolóknak? A szülőknek, hogy jobban átérezzék a gyermekük nehéz életét és egzisztenciális problémáit? Vagy csak simán a polgárpukkasztás a cél? Néhol ez utóbbinak éreztem a túlsúlyát.

Nudes are the currency of love. Stop shaming us.

Nem véletlenül nem a történettel kezdtem, mert igazából csak szeletet kapunk pár tini életéből, amit a talán főhős lány narrálása köt össze valamennyire. Előkerül minden, de főleg a drogok, és az a pillanat, amikor a borzasztó életüket hátrahagyják a tinik az eufória pillanataiban, akármi is váltsa ki azokat. Azért a szeletek nyilván egy tányérra kerülhetnek idővel, de erre még semmi nem utalt.

Egy dolog azért biztos, az Assassination Nation írója és rendezője, Sam Levinson készítőként (meg az operatőr, Rév Marcell) megmutatta a lapjait. Vizuálisan elég erős a sorozat, főleg ha a drogozós részekről van szó. De igazából mindent erre épít fel, a képekre, és a narrációra való felfűzés konkrétan nem ad lehetőséget a néző számára semmiféle bekapcsolódásra. Ez csak elmondás, abból sem túl eredeti, nem pedig lebilincselő mesélés.

Talán ezért is merül fel, hogy csak belenézünk a dolgokba, mert empatikusnak nem igazán lehetünk egyelőre senki felé. Az mondjuk átjön, hogy az összes karakter szenved valami miatt, nehéz az élete, amit nem is igazán szeret. Ennyire nehéz tininek lenni manapság, vagy csak torzít a sorozat? Vagy csak ezek ugyanazok a körök, mint minden korosztály fiatal éveinél, semmi új nincs benne.

Igazából ezt is nehéz pontozni. Kukkolásként erős, művészileg is, de mégsem áll valahogy össze. 5/10? 8/10? Megosztó? Get off my lawn?

79 hozzászólás Ne habozz!

VvD - 2019. 06. 17. 08:39

Nem akarok negatív lenni, de ez most miről szól pontosan? Pár tiniről, akik depisek és ezért elkezdenek kábitózni? Van valami főbb történetszál vagy érdekesség (mint például a Sex Education-ben a sex education:)?
Mármint persze Zendaya-n kívül :)

Python - 2019. 06. 17. 14:58

Az első epizód alapján ütős bizony! A Csernobil után megvan a másik igen jó HBO sorozat ebben az esztendőben. ;) Bár szerintem az érzékenyebb lelkületű emberek nagyon nem fogják tudni befogadni, de azt hiszem egy remek szociológiai és pszichológiai látlelet született a sorozat formájában a Z-generációról.

jenga - 2019. 06. 17. 18:10

hat ooo…
varok meg par reszt, meglatjuk
nem eppen az a fajta sorozat, amit szivesen nezek
a szoke lany, transz? mert a bugyija eleg erdekesen domborodott :/

winnie - 2019. 06. 17. 18:40

jenga: mindenképp

winnie - 2019. 06. 17. 21:53

nekem bejött egy 7-8/10 szinten annak ellenére, hogy nem volt erős narratívája, mert azért a főhőst elég konkrétan kiemelte, kvázi mindenki mellékfigura volt körülötte, de, ha lesz is fősztori, akkor arra semmi nem utalt, csak kiemelték a kapcsolatát a szőkével.

az viszont bejött, hogy narráció ide vagy oda, mégis mennyire nem rágták szájba pár dolgot, hanem idővel derült ki ez-az a pilot szerkezetének köszönhetően.

viszont:

” empatikusnak nem igazán lehetünk egyelőre senki felé.”

mármint max azért, mert nem nagyon ismerjük őket, de ha arra utalsz, hogy azért, amilyenek vagy amit tesznek, akkor nem hiszem, hogy azzal összefüggne az empátia kinyilvánítása. mármint csak a drog vagy a szex miatt nem szűnik meg az efféle, nem?

” az összes karakter szenved valami miatt, nehéz az élete, amit nem is igazán szeret”

nem hiszem, hogy a szenvedés jó szó lenne, összességében nem nagyon szenvedtek ezek a gyerekek, épp ellenkezőleg, max volt olyan aspektusa az énjüknek vagy az életüknek, ami visszafogta őket, vagy ami rossz irányba vitte, de ezek csak random vonások, mint a szüzesség, a szakítás, vagy tudomisén milyen vágyak.

winnie - 2019. 06. 17. 21:57

VvD: nem csak a depi mozgatja őket, de szerintem azért később lesz valami narratíva is:)

Alterego9 - 2019. 06. 17. 21:59

Az Assassination Nation nekem tetszett, de abban pont a második felének a kicsit talán éretlen “SJW power fantasy” témájú katarzisa tette rá a pontot a dologra, nem tudom meg akarok-e nézni valamit ami amennyire látom annak a filmnek egy komolyabb, “realisztikusabb” változata.

human - 2019. 06. 17. 23:22

“mármint max azért, mert nem nagyon ismerjük őket”

ezt mondom.

“nem hiszem, hogy a szenvedés jó szó lenne, összességében nem nagyon szenvedtek ezek a gyerekek, épp ellenkezőleg, max volt olyan aspektusa az énjüknek vagy az életüknek, ami visszafogta őket”

valamiért nem élvezik az életüket, az egyik drogba menekül, a másik idősebb férfiakkal való anonim szexbe, a harmadik külső nyomásra elveszi a szüzességét, a negyedik utálja a testét pedig fantasztikusan néz ki, és még sorolhatnám. egyik sem az a vidám szál, nyomasztja őket, ránézésre szenvednek ezek miatt, és nem tudnak felszabadultan élni. Érdekes, hogy közben a kutatások szerint amúgy pont, hogy visszafogottabbak a mai fiatalok, mint régen.

https://www.businessinsider.com/generation-z-sex-alcohol-driving-study-2017-9

Nem azt mondom, hogy a karakterek ne mehetnének ezzel szembe, sőt, viszont emiatt is érdekes, hogy pontosan kinek is szánták a sorozatot, ki lebegett a szemük előtt nézőként, akinek nagyjából írták.

Shannen - 2019. 06. 17. 23:39

Ez bizony nagyon elkapott. Tetszik a stílusa, a fényképezés meg a rendezés is pazar volt, jó témákat boncolgat, és szuper, hogy nem szégyenlősködnek. Néha valóban kicsit sok és itt-ott kicsit extrém, de szerintem annyira mégsem, mint amennyire szeretnénk annak hinni.
Engem ez a pilot simán berántott és meggyőzött. Az egyedüli félelmem, hogy alapvetően nem szeretem a drogos filmeket/sorozatokat, így remélem, hogy az öntudatlanul tévelygés és hasonlók nem lesznek túlsúlyban.

Azt meg mondjuk nem értettem, hogy az HBO-s hivatalos leírásban szereplő egyik sztoriszál hogy hogy nem jött elő a pilotban.

Benjy - 2019. 06. 18. 00:03

Azt nem mondom, hogy tetszett, de mindenképp lekötött, vagy inkább lebilincselő volt nézni. Tanárként kicsit jobban rálátok, és többet kerülök interakcióba a mai tinédzserekkel, és tényleg ehhez hasonló problémákkal küzdenek, sőt… A valóság néha még komolyabb problémákkal állít szembe. Szóval nem mondom, hogy tetszett amit látok, de mindenképp érdekel, miképp fogják kibontani ezt a témát. Az viszont tök jó, hogy nem prűdködik el a komoly témákat, szóval itt most pont kizökkentett volna a cenzúrázgatás. Örülök, hogy nem jött ez elő. A képi világ szerintem rohadt jó volt, a színészek viszont még annyira nem tudtak kibontakozni. Jöhet a folytatás.

FP Jones - 2019. 06. 18. 05:36

nekem 10/10. ritka jó pilot volt és simán lement az az 1 óra.

Dolphine - 2019. 06. 18. 09:29

Mi tegnap megnéztük, de eléggé ledermedtünk. Nem nagyon tudtuk eldönteni még, hogy pontosan mit is szeretne ez a sorozat!

Fegyula - 2019. 06. 18. 10:15

Tegnap este a HBO3-ra kapcsoltam nyolckor és mikor tizenegykor nyomtam egy OFF gombot a távirányítón, feltettem a költői kérdést: milyen elcseszett világban élünk?
Ez volt a kínálat:
20:00 – Megszállottak viadala
21:00 – Hatalmas kis hazugságok
22:00 – Euphoria
Talán nem kellett volna egymásután megnéznem őket. :)

dbew - 2019. 06. 18. 10:24

@jenga : volt ádámcsutkája? :-D

Gevin - 2019. 06. 18. 11:38

Meg nem lattam, de kivancsi vagyok.

“Vizuálisan elég erős a sorozat, főleg ha a drogozós részekről van szó. De igazából mindent erre épít fel, a képekre…”

Errol az jutott eszembe, hogy a Z-generacio alapbol kimeriti ezt, amit irtal, nem? Vizualis generacio, mindent a kepekre epit (lasd social media, illetve barmiben a latvanyt keresi, senki sem olvas, stb.), szoval valahol ironikus, hogy a sorozat is ezt hasznalja ki, mikozben nincs mogotte tartalom?

Na, de nem okoskodok tovabb latatlanaban, este megnezem.

human - 2019. 06. 18. 12:51

Gevin: érdekes felvetés amúgy

Python - 2019. 06. 18. 13:02

@dbew és jenga: Jules karakterét Hunter Schafer alakítja, aki egy transznemű szupermodell. Szóval igen, van ádámcsutkája! :P

Babity - 2019. 06. 18. 15:41

“Ennyire nehéz tininek lenni manapság, vagy csak torzít a sorozat?”

Sajnos ennyire. Mármint alapból nem lenne oku(n)k panaszkodni, mert a mai kor gyerekei mindent megkapnak, amit szeretnének, mégis szorong mindenki és senki nem tudja megmondani ennek a valódi okát. Túltolt internetezés, megfelelési kényszerek mindenkinél és igen, sajnos a mai világba pontosan ez megy: drogozás, b**zás orrba szájba és s**rni mindenre és mindenkire.

Alapvetően ettől függetlenül nem tudom még, mennyire fog beszippantani ez a sorozat 6-8 részen keresztül, de a z generációt tökéletesen adja át, az fix.

Col-Lector - 2019. 06. 18. 16:46

A felénél kimentem a konyhába egy kávéra, és azt vettem észre, hogy elfelejtettem visszaülni a tévé elé, gyakorlatilag kiment a fejemből, hogy elkezdtem nézni. Tele számomra érdektelen témákkal, és a karakterek 95%-ától viszket az ember tenyere. Nálam kuka.

jenga - 2019. 06. 18. 17:32

@Python ertem. hat ez nekem nem jott le, csak a bugyirol. meg jo, hogy amikor en fiatal voltam es bulikba jartam, meg nem volt ilyen “csobehuzas”

cherockee - 2019. 06. 18. 20:28

A kérdés, hogy ez most egy nagy apátiás merengés azon, hogy milyen az élet, vagy az, amiből megtudják a nézők, hogy hogy lehetne nem így?

thatsnotmyname - 2019. 06. 18. 20:46

@Jenga

Nem akarlak meghurcolni 1 valószínűleg ártalmatlannak szánt félmondatért, de azért azt tisztázzuk, hogy nem volt semmi “csőbehúzás”.

Pont mivel említetted is, hogy simán lánynak nézted, ezért nem lehet azzal sem megvádolni, hogy a nagyon nyilvánvaló cross-dressinggel magára vonja mindenki figyelmét. Ezen kívül a viselkedésében sem volt semmi kihívó vagy figyelemfelkeltő (egészen addig amíg a partin belé nem kötött a srác). Az eddig látottak alapján nem mozdult rá egy fiúra sem nyilvános, egyedül azzal a férfival “kavart”, akit az appon ismert meg, de ő meg tudta, hogy mi vele a helyzet, pont az alapján választotta. Szóval ha te egy buliban meglátod és rástartolsz mert úgy tekintesz rá, mint bármelyik lányra, akiket általában a szórakozó helyeken egyszerű szexuális tárgyá degradálnak, akkor nem ő vezet meg téged, hanem te tárgyiasítod őt, és ha neked kellemetlenséget okoz, hogy ráizgultál valakira aki nőnek néz ki de igazából férfi, akkor sem ő “húzott csőbe” vagy provokált…

Ezt csak azért akartam tisztázni, mert a “csőbehúzás” már csak 1 hajszálnyira van a “provokációtól” és ezzel szoktak azok érvelni, ezzel próbálják megalapozottnak beállítani a tetteiket azok, akik erőszakoskodnak nem csak a transzneműekkel, de a nőkkel, kiskorúakkal vagy ámblokk úgy bárkivel akibe bele mernek kötni…

Daily social activism completed :)

Egyébként örülök, hogy ehhez a témához (eddig) jól nyúltak hozzá, mert szerintem a többihez (eddig) eléggé felületesen, kissé megalapozatlanul és finomkodva…a képi világ viszont tényleg jó, kedvenc jelenetem volt, amikor Rue “körbejárt” a falon.

Eddig számomra is 6,5-7/10 környékén mozog, viszont remélem mostmár a történet is felpörög…

Python - 2019. 06. 18. 22:04

@jenga: Nekem ott esett le ez a transznemű dolog, amikor a biciklis zakó után Jules beadja magának az ösztrogén injekciót vagy mit, hogy bizony ez a szereplő férfinak született, de már kvázi nőként éli az életét…!
Szóval onnantól nem volt akkora meglepetés ez a ‘meleg’ szál, viszont az már annál jobban meglepett, hogy a Eric Dane által játszott Cal Jacobs az bizony a házibulin balhézó Nate Jacobs (Jacob Elordi) apja. Szerintem ebből a szálból kifognak még érdekes dolgok derülni mind az apa, mind a fia vonalán Julesal kapcsolatban. Legalább is, ha én lennék az alkotó, ezt ki nem hagynám, mert lehetnek benne igen ütős, és potenciális csavarok.

degausser - 2019. 06. 18. 23:29

“hogy pontosan kinek is szánták a sorozatot, ki lebegett a szemük előtt nézőként, akinek nagyjából írták.”

Pontosan az ő korosztályuk, a mostani 18asok

tommy - 2019. 06. 18. 23:55

ez ultragáz volt. mi az üzenet, drogozzunk ha gondjaink vannak? az agyam eldobom. Skins érzetem meg végképp nem volt, a hangulata is más meg ott voltak jól megírt karakterek, de itt? persze megint huszonéves emberek játszanak gimiseket, jaa és a végén betolták az transz szálat mert azt most nagyon nyomni kell. szerintem totál káros sorozat, kikérem magamnak a fiatalok nevében.

Python - 2019. 06. 19. 00:27

@tommy: Ez a sorozat inkább a Z-generáció szüleinek szól, meg a velük napi kapcsolatban állóknak, pl. pedagógusoknak, stb.!Lehet kiakadni, de amikor idehaza is az a trendi már, hogy 6-7-8. osztályban is dívik a farokszelfi (Nem, nem fikció, hanem egy nem rég megtörtént eset egyik tanárnő ismerősömmel, igaz a diák véletlenül küldte el Messengeren neki, egy osztálytárs nőjének szánta a “művészi” képet…) akkor a mai középiskolások világa sem nagyon térhet el sajnos a sorozatban látottaktól, a főbb trendeket illetően.

winnie - 2019. 06. 19. 04:42

tommy:

“mi az üzenet, drogozzunk ha gondjaink vannak? ”

ők drogoznak. ennyi. nyilván kinek mi jön le, de szerintem nem kell mindenben üzenetet keresni, vagy legalább is nem a pilot után kell, hanem a teljesen történet elmesélését követően. tanulság sokszor a végén van.

meg egyébként is, lehet valami látlelet is, itt is egy vagy több karakterről akarnak mesélni, és elmondják, hogy ők milyenek, hogy miképp kezelik a világot. nem mellesleg, például a főhős elmondta, hogy miért drogozik, de a többség élvezetből teszi, nem azért, mert menekül valami elől, hanem valamibe fele rohan. az eufória fele. mondjuk.

a károsság szerintem megint személyfüggő – csak azért, mert valami megmutatja azt, ami a normától eltér, vagy legalábbis deviáns egyesek (sokak) szemében, még nem biztos, hogy káros. bár az is igaz, hogy értő módon kell a témához nyúlni, hogy ne legyen az.

szerintem inkább lehet egy ilyen epizód után a sorozat megítélése az “üres”. amellett simán lehetne érvelni.

“azt most nagyon nyomni kell.”

ez egy népszerű félreértés – nem mindegy, hogy valami azért van, mert “kell”, vagy valami azért van, mert akarja valaki. és az írók általában akarnak valamit. (a “kell” mintha felmentené az írót a felelősség alól, pedig épp ellenkezőleg, minden az író “sara”. nem ördögtől való azt képzelni, hogy valami azért van egy sztoriban, mert valakinek ezt diktálja a szíve.)

amellett, hogy ez egy 7 éves sorozat feldolgozása (amiben vagy volt ilyen szál vagy nem), ilyenkor az munkál egy íróban, hogy olyan történetet meséljen el lehetőleg, amit nem nagyon meséltek mások el – többek között azért, mert sok néző számára is új területről van szó, sokaknak gőze sincs a vonatkozó dolgokról. és manapság azért eljutottunk oda, hogy lehet transz karaktereket is bevonni (régen bár volt példa rá, de nagyon, nagyon ritka volt). ez pedig új lehetőségek tárházát nyitja meg az írók előtt, akik kapnak az alkalmon, hogy “úttörők” legyenek. és ez persze sok más, ma már jóval szélesebb körben elfogadott motívumra igaz, ma már sokkal több mindenről lehet beszélni. és naná, hogy ezekről sokan akarnak is beszélni.

(bár aláírom, lehet benne igazság, mert addig “kellhet” a nyomás, amíg sokan úgy reagálnak effélére, ahogy. nyilván, ha változni fog a gondolkodásmód, akkor “nyomás” sem lesz, meg akkor sem, ha már mindent elmondanak, bár ez nem hiszem, hogy fenyegetne.)

winnie - 2019. 06. 19. 04:44

“akkor a mai középiskolások világa sem nagyon térhet el sajnos a sorozatban látottaktól, a főbb trendeket illetően.”

a másik oldal egyébként az általánosítás, mert saját tapasztalatból is bőven látni totálisan normális, felelősségtudó fiatalokat, klikkeket (sportolók, eminensek, geekek, “aktivisták”), akik ugyancsak nem reprezentálják a generációjukat, de totálisan más témák kötik le őket, nem a szocmédia vagy a buli.

ezzel csak az “ezek a mai fiatalok” egyszerűsítést akarom lerombolni. elég sokszínű a társaság.

jenga - 2019. 06. 19. 09:30

@thatsnotmyname “azért azt tisztázzuk, hogy nem volt semmi “csőbehúzás”.”

Te magad irod:

“Szóval ha te egy buliban meglátod és rástartolsz mert úgy tekintesz rá, mint bármelyik lányra”

es itt kellett volna abbahagynod, mert ez:

“akiket általában a szórakozó helyeken egyszerű szexuális tárgyá degradálnak, akkor nem ő vezet meg téged, hanem te tárgyiasítod őt, és ha neked kellemetlenséget okoz, hogy ráizgultál valakira aki nőnek néz ki de igazából férfi, akkor sem ő “húzott csőbe” vagy provokált…”

meg szintiszta baromsag

sancho pansa - 2019. 06. 19. 09:42

egyrészt a sorozat flashbackben megmutatta, hogy ismerkedett a főhős a barátjával (itt nem volt félrevezetés), másrészt a moteles kalandja ugye eleve olyan pasival volt, aki ilyen lányt keresett, harmadrészt a buliban sem nagyon ismerkedett – mármint csak arra célzok, hogy ő nem vezetett félre senkit. minket félrevezethettek, ha erre célzol, egy ideig, hiszen ez is volt a cél.

thatsnotmyname meg gondolom azt mondja, hogy ő nem azért így néz ki, mert félre akarna vezetni bárkit is. tény, hogy ha valaki csak a külsejéből ítél, akkor “becsapódhat”, de csak akkor, ha bámulja vagy ahogy írta “ráizgul” (mint szexuális vágy tárgya) – ezt elkerülni, tisztázni a helyzetet elég pár szó. aki ennyit nem tesz meg, az tényleg csak magát okolhatja.

Hunhockey29 - 2019. 06. 19. 11:37

Te jó ég. Én nem is emlékszem, hogy mikor láttam utoljára ilyen rossz HBO sorozatot. Rá merem mondani, hogy nézhetetlen.

Python - 2019. 06. 19. 14:50

winnie: Nem általánosítás akart lenni, hanem a Z-generáció főbb trendjeire akartam utalni. Hál ég a mai fiatalok között is vannak úgymond ‘normálisak’, akiket nem a buli, közösségi média, drog, stb. mozgat! :)

audrey - 2019. 06. 19. 15:37

Engem berántott.

cherockee - 2019. 06. 19. 17:43

@Python:

Csak szólok, a “normális” az szó szerint az átlagost jelenti. Sokszor látom, hogy ahelyett használják, hogy “szerintem jól cselekvő”, “nekem tetsző”, ez viszont így nem helyes.

Mindemellett ajjaj, ha ez, amit láttunk, a normális. És úgy sejtem közelében van.

fcooper - 2019. 06. 20. 10:14

A pilotba elég szépen belesűrítettek mindent, amit el lehet mondani a mai tizenévesek sötét oldaláról. A baj az, hogy a néhol túldramatizált történet sajnos megfelel a valóságban, a szakmámból kifolyólag tapasztaltakkal. Tizenötéves kiscsaj besikít a tanterem ablakán, feltépi magán a pólót, majd fut egy kört topless, vagy a két hasonló korú srác, akik pusztán csínytevés gyanánt felakasztották a társukat a fűtéscsőre, majd fel voltak háborodva, amiért emberölési kísérlet volt a vád. Másik csaj, ő már 16(!), azért kérezkedik ki a mosdóba, hogy találjon valakit, akit magával vigyen és aki magáévá teszi. Csak néhány példa az általam tapasztalt valóságból, túldramatizálás mentesen. A további példáknak se száma, se szeri :) Ehhez képest, valami hasonlóval próbálkoztak már az amerikaiak, mégpedig a 13 Reasons-ben. Valahogy fel kell hívni az illetékesek figyelmét arra, ami a nagytudású felnőtt társadalom cinkosságával zajlik a fiataljaink között. A szeretkezés elvesztette a lényegét, az érzelmet, a brahiból elkövetett (bűn)cselekmények a másik lenyűgözése végett alap már tizenévesen. Sajnos itt is csak a baj kendőzetlen bemutatásáig jutunk el, talán elrettentés céllal, de a megoldást szerintem ennek a sorozatnak a végén sem fogjuk látni.

Gevin - 2019. 06. 21. 23:33

Ez valami mocskosul bejött.

A rendezés és a színvilág bivalyerős és engem a főszereplő csaj is megvett, mind színészileg, mind narrációban.

Én úgy érzem, hogy van mögötte tartalom, de még csak most kezd körvonalazódni. Human abban igazad van, hogy a csak “mond” és nem “mutat”, de mondani is lehet ütősen, ezt ne felejtsd el. De általában a “mutatás” az erősebb, érzékletesebb és kevésbé “on the nose”.

Ennek ellenére a kanapés beszélgetés, és ahogy abba beleszőtték hogyan vesztettel el az apját, és miként talált rá a módra, hogy éljen, nálam nagyon betalált.

Egyébként meg ja, a tartalom itt közöny, depresszió, mentális és testkép zavarok formájában mutatkozik meg – legalábbis egyelőre.

Lesz még sok botrány ekörül a sorozat körül, mint páré éve a 13 Reasons why-nál.

Mindenesetre kívácsi vagyok mit hoz ki belőle ez a Sam Levinson.

winnie - 2019. 06. 22. 10:57

ugye sokan értetlenkedtek a célokkal és egyébbel kapcsolatban, nekik lehet, hogy segít ez a készítői interjú: https://www.hollywoodreporter.com/live-feed/euphoria-creator-boundary-pushing-hbo-drama-didnt-pull-punches-1218588

Gevin - 2019. 06. 24. 21:54

Zendaya azt nyilatkozta, hogy az első rész a leglájtosabb.

Megnéztem a 2. részt, és azt kell mondanom, hogy hiszek neki.

A Skinsnek van lelke, ennek a sorozatnak nincs, mert kitépték, és nem akarod tudni, hogy mit műveltek vele.

Az HBO nagyot vállalt, az tuti.

Len90 - 2019. 06. 26. 14:39

Második rész után még jobban tetszik a történet, jók az alakitasok, a képi világ pedig egyszerűen zseniális.

Ugyanakkor továbbra sem tudok azonosulni azzal, hogy ezek a karakterek tok átlagosnak és ártatlanok és csak a korszellem és a körülmények nyomoritjak meg a jellemuket ennyire… Bocsi de ezzel továbbra sem tudok egyetérteni. Ismerek sokkal rosszabb családban felnőtt embereket akikből normális ember lett, ezért én ezt a viselkedést nem tudom nekik elnezni annyival, hogy “márpedig mostanság ez van”…

Marcipáncica - 2019. 06. 28. 12:32

Szerintem sem ez a jellemző. Eléggé kirívó eseteket szedtek itt össze. Amúgy kifejezetten nyomasztó az egész, engem hihetetlenül megviselt, pedig alapból jól tűröm a hasonló témákat és az agresszivitást is. Emiatt kicsit gondolkodtam a hogyan-továbbon, de nem leszek álszent, nyilván vagyok annyira kíváncsi hogy tovább nézem.

jenga - 2019. 07. 02. 18:15

ha lenne most “a het alakitasa” bejegyzes, jelolnem Zendayat
tehetseges leany

Gevin - 2019. 07. 02. 19:42

Jenga: Az első 2 részben sokkal nagyobbat alakított, mint ebben a harmadikban. Remélem, hogy lesznek még ilyen komolyabb szerepei. Kellenek a feltörekvő tehetségek.

dukyka - 2019. 07. 02. 23:26

Részről részre egyre jobb. Annyira stílusos és jól néz ki az egész. Az is nagyon pozitív, hogy nem finomkodik semmiben. Assassination Nation is bejött, de eddig ez simán übereli.

Rapguruz - 2019. 07. 04. 16:18

A fotózás egészen zseniális, lenyűgözö… Ez a rész kicsit lightosabb volt mint az előző, de nyilván kell a hullámvasút.. Várom a következő részt!

palinta - 2019. 07. 05. 15:51

Nekem nagyot ütött,szerintem 1 nyugodt percet nem okoz,amíg nézed.kemény,naturális.Nem ez a korosztály vagyok már,de az én fiatal koromban már kezdett látszódni az út,ami erre vezet..nem gondolom,hogy minden tini ilyen,de a főbb trendek mentén mutatja a valóságot,ebben biztos vagyok.Fényképezés fantasztikus,megadja a hangulatot.A színészek jók,a sztori durva…Várom a folyatást,ráfüggtem:-)

e-batta - 2019. 07. 05. 20:00

Engem is teljesen beszippantott, pedig az én tinédzseréveim közel sem voltak ilyen durvák, a környezetemben maximum a szipuzás tüneteit ismertem fel, meg a korai alkoholizmusét. Nem is Zendaya az, aki igazán lenyűgözött, bár meg kell hagyni, elképesztő alakítást nyújt, hanem Jacob Elordi, akit éppen előtte láttam a habkönnyű The Kissing Booth-ban, ahol rengeteget mosolyog, nevet, szemébe lóg a haja, fülig szerelmes és az iskola szívtiprója. És ugyanez a fickó ebben a sorozatban jéghideg pszichopata, akiről nem lehet eldönteni, hogy azért ilyen, mert megrugdalta az élet és az egyetlen mintát követi, amit értékesnek tart (a pszichopata apát), és talán még megmenthető, vagy gyárilag kegyetlen és acélkemény technikával fogja felőrölni a nála gyengébb jellemeket hidegvérrel kitervelt és kellően kidolgozott saját forgatókönyve alapján.

Zsombi2002 - 2019. 07. 06. 21:17

Aki az itt bemutatott dolgokat durvának tartja, tényleg nem ismeri a mai fiatalokat. De ami kicsit felemetes, hogy már én is érzek generációs különbséget. A mai 14-15 évesek bármit megcsinálnak. Bármit. xd

Marcipáncica - 2019. 07. 08. 20:37

Szerintem én ismerem a mai fiatalokat, de ettől függetlenül akkor is durvának tartom. Vágom hogy mi megy a neten (már nálam is ment ez), de a durva erőszak, a brutalitás, és a kemény drogok használata azért nem húzhatóak rá a komplett korosztályra. Persze, egy részére, csoportokra igen. Ami a netes részét, a próbálkozásokat, kompenzációt, össze-vissza szexelést illeti na ott már azt gondolom komolyabban lehet általánosítani. És hogy kicsit konkrétan a részről is írjak (SPOILER aki még nem látta!):
a 3. rész óta rettegtem hogy a maiban meghal a szöszi… nagyon megkönnyebbültem hogy végül nem. Nate-ben benne van a potenciális gyilkos, bár most kicsit változott a felállás. Lehetne egy tippelgetős halál-lottó hogy ki öl meg és kit. :D

len90 - 2019. 07. 08. 20:47

@Marcipáncica

Én sem tudom magamban eldönteni, hogy:
-Nate öli meg Jules (elkattan és megteszi)
-Jules (és Rue) öli meg Nate-t (nem látnak más kiutat)

vagy

-Nate öli meg az apját (így jön ki belőle az elnyomottság)

esetleg

-Nate apja öli meg a fiat (ha rájön, hogy túl sokat tud és túl sok action-t tett már az ügyben)

Izgalmas sorozat, a látványvilág pedig tényleg páratlan, a 4. rész még az eddigiekre is rátett egy lapáttal!!!

Gevin - 2019. 07. 08. 22:01

Még mindig a legérdekesebb újonc idén.

1×04

Azt tanítani kéne, hogy a rész első 30 percében milyen átlagos történések közepette tartja fent Levinson a feszültséget, és fokozza folyamatosan úgy, hogy egy tűt nem lehet elejteni. És várod, hogy mikor robban az arcodba az egész.

Shannen - 2019. 07. 09. 22:41

1×04

Ugyanazzal akartam kezdeni, mint fentebb Gevin, ezt az első 30 percet tanítani kéne. Levegőt venni nem volt ideje az embernek, pedig tényleg semmi különös nem történik, egyszerűen csak pörög-forog a karneváli forgatag (fényképezés és vágás csillagos ötös), közben szól a sejtelmes zene és várod, hogy mikor jön a gyomros, aztán puff.

Részről részre jobb ez a sorozat, pedig már a pilot is elég erősen indult. Szuperül összeszedtek egy elég ütős fiatal színész csapatot, élükön Zendaya-val és Hunter Schafer-rel. Jó, hogy még az évad fele hátra van.

Pont - 2019. 07. 10. 00:18

Respect!

e-batta - 2019. 07. 10. 02:54

És íme a forgatókönyv. Még perverzebb, mint gondoltam. Hidegvérű és módszeres. 5 napja írtam Nate karakteréről, de eskü nem gondoltam volna, hogy az ártatlan csetelgetés, képküldözgetés nem is olyan ártatlan, hanem egy piszkos terv része.

delMaar - 2019. 07. 10. 23:48

bomba. de tényleg. egyértelműen benne van az ez évi legnagyobb meglepetések között.

dukyka - 2019. 07. 15. 17:30

Egyre súlyosabb… Tetszik, hogy sokszor nem az történik, mint amire számítani lehet, szóval nem a szokásos sablonokat hozza. Ahogy haladunk, úgy lesznek a karakterek is egyre árnyaltabbak, nincsenek egyértelmű jók, meg rosszak.

Szegény Lexit sajnálom most a legjobban, bele van zúgva Rue-ba, ő meg szarik rá, észre sem veszi.

Látszott, hogy az 5. részt már nem Rév Marcell fényképezte, ebből a szempontból határozottan gyengébb volt, mint a korábbi részek.

Marcipáncica - 2019. 07. 15. 20:54

Lexi? Belezúgva? Hát ez nekem nem így jött le. miből gondolod? Amúgy továbbra is hihetetlen színvonalat szállít a sorozat, a fényképezés, a fények, a zenék lélegzetelállító minden.

dukyka - 2019. 07. 15. 23:20

Lexi eddigi nem sok jelenete alapján nekem tökre így érződik, főleg a mai rész után. Például mikor hátranéz rájuk az osztályteremben, vagy a csókos jelenet Rue-val. A 4. részben mikor Gia mondja neki, hogy szerinte Rue belezúgott Jules-ba, és utána látjuk reakcióját… Szerintem lesz neki nagyobb szerepe is, mint ami jelenleg van.

audrey - 2019. 07. 18. 15:07

Lexivel kapcsolatban nálam is felmerült, hogy kapni fog ő valami nagyobb szerepet. Legalábbis ezt szeretném, de az eddigiek alapján valószínűleg mégsem fog. Reméltem, hogy ő jön a következő részben. Cassie van még vissza, meg ő, nem? De a reakciókból abszolút nem az jön le, hogy bele lenne zúgva Rue-ba, szerintem csak magányos.

dukyka - 2019. 07. 18. 15:51

Elvileg Cassie lesz a 7., Fez a 8. rész fókuszban.

e-batta - 2019. 07. 21. 19:12

És Chris? Vele foglalkozik a mai rész?

Anni - 2019. 07. 22. 23:16

A 6. részből szerintem már tejesen lehet érezni, hogy Lexinek tetszik Rue és féltékeny Julesra. :)
Jó lenne egy Lexis rész de igen a következő Cassie a 8. meg ha Fez akkor Lexi marad 2. évadra.

Nem tudom, hogy Cassie-nek vagy Kat-nek kisebb az önbecsülése… előbbit hiába alázták már meg számtalanszor csak mindig újra lejáratja magát.. utóbbi pedig egy darab húsnak tartja magát.. szomorú.. pedig mindkettőjüket megtalálta egy viszonylag normális srác.

Rue-t sajnálom, hogy ennyire rákattant Julesra, aki maga is full labilis és azt se tudja mit akar.

Nate elég jól megoldotta a dolgot..nem szimpi a karakter de iszonyat érdekes. :D

dukyka - 2019. 07. 23. 00:33

Rész után Jules-ra akadtam ki a legjobban. Hagyja magát zsarolni, és börtönbe juttatna egy ártatlant, miközben nála is van egy “ütőkártyája”. Arról nem is beszélve, hogy szórakozik Rue-val. Értem én, hogy neki sem könnyű, de azért gondolkodhatna.

Cassie legalább egy kedves, jó szándékú csaj, de Kat…. gusztustalan. Számomra ő a legelkeserítőbb karakter mind közül.

Nem bánnám, ha valaki meghalna az évad végén. :)

Gevin - 2019. 07. 23. 11:41

6. resz utan:

Kisse enyhult a sorozat, eddig ez volt a leglightosabb epizod, talan kisse tul nagy adag szappanos tinidramaval. Es hiaba volt Halloween, most a latvany es a beallitasok sem igazan emeltek ki, ellenben a zenet megint iszonyatosan jol eltalaltak.

Az uccso Fez-es epizodra marha kivancsi leszek, ott szamitok valami hatalmas gyomrosra.

Egyebkent csak en erzem ugy, hogy amiota Rue jozan, azota kvazi reszrol reszre unalmasabb a karaktere? Jules sem igazan teszi erdekesse, hiaba a crush.

e-batta - 2019. 07. 23. 18:58

A Maddys résznél (5. epizód) az volt a bajom, hogy a kislány Maddy elképesztő adag önbizalommal rendelkezett, a tini Maddynél meg ezt hiába is kerestem. Az egész csaj inkább tűnt lábjegyzetnek, mint katartikus epizódnak. Nate mellé nem egy ilyen tizenkettőegytucat csaj illik, hanem pont Jules. Az ő párosuk aztán robbanna akkorát, hogy a fejem fognám. Mert szerintem Nate pókerarcot visel és senkinek sem teríti ki a lapjait. A 6. rész meg csalódás volt. Zendaya azt nyilatkozta, hogy az első rész a leglájtosabb. Nos, nekem a 6. volt az. Tele klisés jelenetekkel, ahol egyik karakter se tudott meglepni. Még Nate sem, bár okos húzás volt a részéről amit tett. Jules a piába menekül, mert hagyta magát megzsarolni, Kat a vagány domina jelmezében tetszeleg, de megrémül, ha valaki érzelmekkel közelít felé, Cassie nem bírja eldönteni, hogy tartson ki Chris mellett, vagy vesse bele magát a bulizásba (amire előélete alapján lehetne következtetni), Rue pedig teljesen átlagos tinilány (mármint létezik olyan?), ha drogmentes. A rész Chrisről kellett volna, hogy szóljon, de semmit sem tudtunk meg róla. Mármint semmi valódit. A főiskolai durva poénkodás meg szerintem túllőtt a célon.

JJ88 - 2019. 07. 24. 18:25

5.-6.rész kicsit tényleg gyengébbre sikerült, kíváncsi leszek a vég kifejlettre mivel akarják zárni az évadot. Nagyon nem szeretném ha történne valami Jules-al. Egyenlőre az ő története számomra a legérdekesebb, ill. a Nate-el és az apjával való kapcsolata, a Rue és közte lévő romantikus szálat elvarrnám nem látom értelmét hogy bedobták, remélem Lexivel jön össze azért is hozták most őt elő. Érezni lehet hogy Lexinek nem közömbös Rue. Rue drogos szála számomra érdektelen. Chrisről semmi komolyabbat nem tudtuk meg. Cassie többet szerepelt Chris részében mint ő maga. Maddy-t nem tudom hova tenni egyenlőre semleges. Fezre nem pazaroltam volna részt, semmi egyenlőre a karakter, de kíváncsi vagyok hogy tudnak e vele valami érdekeset kezdeni az utolsó részben. Bár nem gondolom. Kat sztorija nem rossz, kíváncsi vagyok meddig jut el a netes dolgaival. Na és Nate apja nagyon érdekelne vele kapcsolatban valami háttér a múltjából. De ezt már csak esetlegesen a 2.évadban kaphatjuk meg.
Kíváncsi leszek köszönünk e el valakitől az évad végén, bár én nem szeretnék egyenlőre.

Gevin - 2019. 07. 29. 21:28

1×07:

látvány, rendezés, vágás, zene, találékonyság 10/10 megintcsak. Alapvetően nincs szó nagyon-nagyon mély problémákról (vagyis érintőlegesen), viszont a sorozat gyönyörűen prezentálja őket.

Brutál durvulásra számítok a fináléban, csak Fezt ne nyírják ki, mert totál favorit a mellékszereplők közül.

polarbee11 - 2019. 07. 31. 07:33

Amit az operatőr művelt az 1×07-ben az valami fenomenális. Még az álmomra is kihatott ma éjszaka.

JJ88 - 2019. 07. 31. 15:16

Ugyan nem volt rossz a 7-es rész picit jobban megismertük Cass-t, de jobbára ismét Rue volt a központban, most már egyre unalmasabb a lecsúszása és kínlódása. Kimondottan kezd zavarni hogy ennyire sokat foglalkoznak vele, megértem hogy ő a fő karakter , de a többiekkel alig alig foglalkoznak …

dukyka - 2019. 07. 31. 17:13

Én pont fordítva érzem, hogy nem tenne jót a sorozatnak, ha Rue-t háttérbe szorítanák.

Az elmúlt 2 rész után kicsit féltem, hogy a fényképezés nem lesz már olyan erős, mint előtte, de ez a 7-es marha jól nézett ki. Nagyon sokat ad a sorozathoz.

Most ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy a Maddy-vel fog történni valami.

Gevin - 2019. 07. 31. 19:32

“de a többiekkel alig alig foglalkoznak ”

Hát pedig az elmúlt két részben pont az derült ki, hogy Cass és McKay karaktere annyira tipikus átlag, hogy gyakorlatilag semmi új vagy izgalmas nem derült ki róluk. Ezzel szemben Rue még mindig érdekes, és pont amikor kínlódik és padlón van, akkor bukkannak fel az érdekesebb gondolatok a fejéből. Engem inkább a Jules-al való kapcsolata hagy egyre inkább hidegen. Azt valahogy átformálhatnák.

e-batta - 2019. 08. 01. 21:37

A 7. rész végén volt egy rövid előzetes a fináléról. Az alapján meg kattog az agyam Marcipáncica által felvetett halál-lottón. Szóval induljon a death lottery. Ki lesz az áldozat és ki lesz a gyilkos? Rengeteg lehetőség rejlik a sorozatban és biztos vagyok benne, hogy nem a nyilvánvaló Fez-Nate páros lesz a végeredmény. Párszor már megleptek a sorozat készítői, számítok arra, hogy most sem lesz másként. Ki mit tippel? A legütősebb húzás az lenne, ha Rue halna meg, de szerintem ezt nem merik meglépni. Úgyhogy nagyon erősen drukkolok annak, nehogy Jules legyen az.
Nekem a tippem Kat. Belefutott egy olyan perverzbe, akinek nem látta az arcát. Akárki lehet. Talán olyasvalaki, akit ismerünk.
Jules pedig egyszerre két emberbe szerelmes, Rue-ba és Nate-be. Ebből semmi jó nem fog kisülni.
Nate újabb fokra lépett az elmebajos forgatókönyvében, már az apja is tart tőle. Nagyon lazán fogadta, hogy Fez halálosan megfenyegette, a feljelentés a részéről szerintem csak a kezdet. El fognak durvulni a dolgok.
A rész fényképezése idáig a legjobb, az első rész forgó szobája után most ez a fejtetőre állított világ hihetetlenül szédítő volt, Jules villódzó látomása pedig, mikor hol Nate-et látta, hol Jules-t, hol pedig Annát, az egyenesen szemkápráztató.
Az egyetlen vicces betét, amikor Rue mániás fázisában azt képzelte magáról, hogy Morgan Freeman és nyomozósdit játszott, az egyszerre volt mosolyogtató és végtelenül szomorú.

Marcipáncica - 2019. 08. 02. 15:09

e-batta:
Akkor én leszek az aki megteszi a nyilvánvalónak tűnőt: Fez.
Teszem ezt annak reményében hogy nem lesz igazam, mert az egyik legnormálisabb és legszimpatikusabb karakter az egész sorozatban. Nekem is kedvencem. Az ajtón dörömbölős, és a kanapés-bedrogozós jelenetek nagy kedvencek voltak.

walaki - 2019. 08. 04. 16:44

Olyan jó látni, mennyire rendben van az új generáció!

Mindenki elégedett magával, van jövőképe, és senki sem depis :-) Nyugodt szívvel rábízhatjuk a jövőt ezekre az emberekre, ugyan, mi baj lehet?

Gevin - 2019. 08. 05. 21:28

Finálé:

Vizuális és emocionális orgia.

Levinson érdekes szerkezetet választott, ráadásul szinte egyik karakternél sem a várható eseményt lépte meg, ez főleg kettőnél ütött igazán, de nem spoilerezek.

Lehetne még mélyebbre menni, de kimondottan tetszik, hogy Levinson inkább a vizualitásra bízza a komoly mentális és egyéb problémák bemutatását, ami valószínűleg mindenkinél más mélységekbe nyúlik.

A zenék iszonyat jók, már mindenhol kerestem, de nem találok elérhető soundtracket, pedig Labrinth valószínűleg karrierje legjobb zenéit rakta össze. Az uccsó részben még nagyobb szerepet kap a zene és atyaisten az Arcade Fire – My body is a cage mekkora választás. Aztán pedig az utolsó szám a tetőpontnál.

Stílusilag az Euphoria szinte mindent tartalmaz, amit imádok.

Az év meglepetése és legjobb sorozata számomra eddig. 8/10 (finálé 9/10).

Zsófi - 2019. 08. 06. 13:34
Rapguruz - 2019. 08. 06. 17:39

Fura hogy pont a zaroresz lett a legunalmasabb Sztem… Ez nagyon gyenge volt sajnos… Oké, vizuális orgia, amit eddig már láttunk minden részben… Buliznak megint… Ezt is láttuk már… Zendaya szenved.. Ezt is láttuk már… Azt hittem Fez megment minket és bosszút áll Tyleren.. Hát azt se kaptuk meg… Az első évad 10/8, a zaroresz 10/4…sajnalom

polarbee11 - 2019. 08. 09. 07:47

SPOILER
Attól függetlenül, hogy nagyon megindító volt Rue és Jules szakítása, ez a zárórész kevés volt. Már unalmasak ezek a fenyegetőzések, igy hogy nem történik ennek folyamán semmi, de mindenki kicsinál mindenkit szóban. Sajnálom, mert néztem volna tovább.

Bella - 2019. 08. 31. 17:11

Én azt nem értem, hogy Rue tisztában volt-e azzal hogy Jules transznemű? Erről nem volt szó az egész történetben…

jiu12 - 2019. 10. 18. 18:10

Az utolso reszben meghal Fez?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz