login |

Pilot-mustra: Los Espookys – 1×01

2019. 06. 17. 19:30 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A sátán napjai meg vannak számlálva.

Nem lepődnék meg, a valaki jelezné, hogy kezdtem már így kritikát, de muszáj megint leírnom: az, hogy ennyi (de tényleg piszok sok) sorozat készül óhatatlanul is magával vonja azt a tényt, hogy soha annyi eredeti koncepcióval rendelkező darab nem volt látható tévében (és más platformokon), mint manapság. Pár órája olvashattatok a Perpetual Grace, LTD-ről (ami nem semmi), most pedig itt van az HBO friss premierje.

A Los Epookys minden szempontból különleges sorozat, már a koncepciója is egészen meglepő, és az HBO sem próbálta mainstreamnek eladni, hiszen a péntek éjszakai kuriózum sávjában mutatta be. Erre is csak azt a közhelyet lehet leírni, hogy kifejezetten rétegcucc mivolta miatt lehet, hogy nem fog sok rajongót szerezni, de egyesek nagyon, nagyon fogják értékelni, nem véletlen, hogy sok kritikus is nagyon tapsikol. Én nem fogok.

LOS ESPOOKYS – 1×01 – 3/10

Pedig marhára várós volt a koncepció miatt ez a komédia, hiszen a középpontban egy horroros kunsztokat létrehozó amatőr brigád van, akik rajongásukat úgy fejezik ki, hogy mindenféle gusztustalanságot dizájnolnak felkérésre – hol egy szülinapi bulira, hol átverésekhez, hol pedig egy kísértetjárta ház kreálásához, hogy a vendégekre a frászt hozzák. Van köztük lótifuti színész, sminkes, maszkmester, kellékes, és persze az Agy.

A darab különlegessége az, hogy javarészt spanyol nyelvű – már amennyire ez különleges dolog. Tehát a spanyol szövegek angol, az angolok spanyol feliratot kapnak, pedig az executive producere Lorne Michaels, az egyik készítője és főszereplője pedig Fred Armisen (aki egy profi valet-t, autókat leparkoló fickót alakít, aki a főhős bácsikája), aki vagy eleve ilyen kicsavart koncepciót keresett, vagy látott annyit két főszereplő társa ötletében, hogy megvalósítsa azt.

Az első reakcióm a pilot láttán mindenképp a “MIVAAAAN???” volt. Vagy ha nem is az első, de némelyik jelenetnél biztosan előjött, mert a Los Espookys nem győzött mindenféle különcségekkel meglepni, kezdve a kék hajú csokibirodalom örökössel, aki úton-útfélen előadja az eredettörténetét, egészen a kvázi bekapcsolható tévés műsorvezetőig, aki a fényeket leoltva sajátmaga is kvázi teljesen OFF, “Hová menjek, ha kialszanak a fények?” lesz .

A különcséghez az is hozzájárulhat, hogy a sorozat helyszíne sem meghatározott, adná magát, hogy Mexikó, de mégsem mexikói a sztori, inkább valami szürreális alternatív világot kell elképzelni, amitől ugyan nem lesz fantasy a sorozat, de bőven van benne olyan abszurdba hajló vagy lehetetlennel határos elem, ami kicsit túl “sok” lenne IRL. Ennek megfelelő különleges hangnemet is kell elképzelni.

Az az igazság, hogy én voltam talán legjobban meglepődve, hogy ennyire hatástalan volt számomra a sorozat (pedig a pilot végén még fel is lelkesültem, és előkaptam a screenert az 1×02-vel, mondván, hogy végre látni, hogy mi akar lenni az egész, de ugyanolyan csalódás volt a folytatás is, nyílt ugyan a világ, jöttek érdekes szereplők, de semmi extra), pedig ez a műfaj, az idiotisztikus humor sokszor bejön, ld. az ugyancsak horroros köntösbe öltöztetett What We Do In The Shadows esetében.

Igen, a rétegsorozatoknál mindig benne van, hogy körön kívülre kerülve csak irigyeljük azokat, akik őszintén rajonganak a végtermékért, de ezúttal az volt a helyzet, hogy nagyon mentegetni sincs kedvem a Los Espookys-t (majd kommentben, ha jön a népharag), túl esetlennek tűnt számomra (lehet, hogy a spanyol nyelv és a dialógok stílusa? nem tudom, de nekem teljesen ritmustalan volt az egész), és bár valóban kiszámíthatatlan, de rég rossz, ha ennyi (és az, hogy bájos meg jót akar) elég lenne az elismeréshez.

2 hozzászólás Ne habozz!

k.dave - 2019. 06. 24. 20:57

Az elsőn nagyon jól elvoltam, mindfuck hülyeség az egész. De a második, már erős középszer :/

Pip - 2019. 07. 08. 19:16

Két részig jutottam. Az első még csak-csak, de a második már kifejezetten gyenge volt.

Kár érte.

Kezdek egy kicsit pánikba esni, h mit nézzek nyáron….

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz