login |

Designated Survivor: kezdett a 3. évad

2019. 06. 18. 21:30 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Erről írjatok gyorsan, hihetetlen változáson ment keresztül a sorozat, a kedvenceim közé ugrott kevesebb, mint 1 résszel az új évadból. Rondán beszélnek, emberi módon viselkedve izgágák, nyomulnak, idegesek a szereplők, igazi politizálás folyik benne. Egy percre se nyugszik, pörög végig, nyoma sincs annak a steril országos csatornás tanmesés stílusnak, ami az első 2 évadban volt (1 rész-1 fő téma, rész végére mindig megoldják, stb.)

Ilyen ajánlások/kérések bármikor jöhetnek, mert én ugrom mindenre, amit ti mondtok.

Az az igazság, hogy nem terveztem az első pár rész, a 2. évad eleje és a 2. évad közepe (a “nagy esemény”, ugye) után újabb esélyt adni a sorozatnak (aminek visszatéréséért azt hiszem kábé 17 ember kampányolt), de a fenti komment azért meggyőzött. Meg aztán pontosan tudjuk, hogy showrunner-váltás esetén mindig lehet reménykedni, ld. Fear The Walking Dead 4. évad. Itt mondjuk az ötödik sorozatfőnök érkezett, de a Netflix-re kerülés jelentős lépésnek mondható.

Igazából a nagy számok törvénye alapján várható volt, hogy egyszer olyan író kezébe fog kerülni a kormányrúd, aki tudja, hogy mit akar csinálni. Vagyis helyesbítek: az eddigi showrunneröknek is voltak elképzeléseik, csak azok egyrészt nem voltak túl érdekesek (inkább elcsépelt összeesküvős, politikai napirendes, problémamegoldós irányba mentek el olykor családi szálakkal), másrészt pedig egyiknek sem hagyta az ABC, hogy végigvigye az ötleteit, mindig másnak kellett elvarrnia az elindított szálakat. Nem is volt csoda, hogy a kezdeti hype-ból elég hamar frusztráltság lett a széria kapcsán.

A 3. évad elején kapunk egy hosszabb áttekintés az addig történt dolgokról, de igazából aki ismeri a sorozat alapfelállást és a kiemelt karaktereket (voltak későbbi jövevények is, de őket nem nagyon hozták vissza az S3-ra), annak elég annyit tudnia, hogy Kirkman elnökválasztás előtt áll (mert indul, megméretteti magát, mégpedig függetlenként – ergó meglepő módon a REP és a DEM oldal is ellenfél és keresztbe tesz, bár nem kell ahhoz jóstehetség, hogy azt tippeljük, a fő ellenlábas az előbbi lesz), és a szezon a választási kampányt kíséri végig.

Ez már eleve vonzó felállás, hiszen a kampány a versengésnek köszönhetően az egyik legizgalmasabb politikai esemény, és minden belefér, a taktikázás, a hátba szurkálás, az értelmes politikai vita, még a tanító jelleg is, arról nem is beszélve, hogy bőséggel lehet reflektálni a jelen politikai és társadalmi helyzetre is, több nézőpontból megválaszolni bizonyos kérdéseket. Engem persze mindig is a háttérmunka izgatott legjobban, a kampánytechnikák. (De azért Hannah is maradt a sorozatban, ő a CIA-től kap egy testhez álló átívelő sztorit.)

Több kiemelt új szereplő is érkezett, de a legfontosabbak (és a legjobbak) egyértelműen az Anthony Edwards által alakított új kabinetfőnök, valamint Julie White, mint kampánymenedzser – utóbbi azonnali telitalálat. Mint ahogy a kezdés is az volt, hiszen egy elbaltázott, indulatosra vett State of The Union, “országértékelés” után kapcsolódunk a sztoriba.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A sztoriba nem is akarok nagyon belemenni, inkább azt írnám le, hogy mennyire üdítő volt egyrészt a tempó, másrészt pedig az, hogy nem akadtak le a sekélyes lelkizéseknél és papolásnál. Ha dráma pillanat volt, akkor azt jól kezelték, ha családi szál volt, az lekötött, ha politikai gebasz történt, akkor azt, ugyan a várt végeredménnyel, de mégis érdekesen tálalták, és elérték, hogy úgy érezzem, hogy érdekeljen Kirkman jó szereplése a választáson, hogy szurkoljak neki.

Szerintem Kiefer Sutherland is örült, hogy kicsit visszavehetett a monoton jólfésültségből és a hangjának kiszámítható fölemeléséből, így sokkal izgalmasabbnak tűnt a karaktere annak ellenére, hogy a szimpatikus idealista mivoltja azért előbújt. Ami persze nem baj, mert valahol jó érzés nézni azt, hogy egy politikus tényleg törődik az emberekkel (vagy átadni magunkat ennek illúziójának), és nem csak azért, mert ez szükséges a szavazatmaximalizáláshoz.

Ezt a szálat még azzal is nyomatékosították, hogy az évadnyitórész végére a sorozat is hangot adott a valódi embereknek, afféle dokujelleggel (nem tudom, hogy ez végigvonul-e a teljes szezonon). Ez (annak ellenére, hogy aki cinikus, az talán ebben is megtalálja majd a negatívumot) megint egy tök szimpatikus dolog számomra, még akkor is, ha nyilván nem mindenkinek halljuk a hangját, és azokat is szerkesztik, de ettől még hallunk valódi, autentikus hangokat, és ez a fontos.

Szóval remekül kezdődött szerintem is a 3. évad, és nem hiszem, hogy ezt fenn lehet tartani végig, de azért reménykedem, hogy minél tovább maradni tudok. Azzal kapcsolatban viszont abszolút szkeptikus vagyok, hogy ennek a kései feltámadásnak lehet-e bármilyen pozitív hozadéka. Egy dolog, hogy én olyan vagyok, akik képes minden szezon elején esélyt adni némely sorozatnak, de tippre a többség, azok, akik már kiszálltak, akkor sem fognak visszanézni, ha a szemük sarkából olvasnak némi pozitívumot a visszatéréséről. (Elég beszédes, hogy a nagyobb tévés lapok többsége még kritikára sem vette a fáradságot, ők sem belenézősek.)

Mondjuk a Netflix-en eddig is globális hetenként premier volt a Designated Survivor, tehát tudták, hogy mekkora közönséget vásárolnak, és ezt akarták növelni azzal, hogy egy fokkal edgy-bbé tették a sorozatot. Most már csak az a kérdés, hogy nem lesz-e mindennek nagyobb a füstje, mint a lángja? Meglátjuk, hogy Neal Baer az ER-os és Law & Order: SVU-s időket idézi-e meg, vagy inkább az Under The Dome-osokat…

Ja, és ha már Netflix. Annak ellenére, hogy még csak az évadnyitót láttam, ez a stílus abszolút darapozitív, szóval, ha nekiállok a folytatásnak, akkor mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül fogok több részt megnézni. Az epizodikus darabokat nem nagyon szeretem tömbösítve nézni, de ennél szerintem gond nélkül lecsúszik napi pár rész.

ui: a fenti kép pedig csodás callback volt a rész elejére. El is feledkeztem róla, pedig tudhatnánk, hogy bármi történik, annak jelentősége van.

22 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2019. 06. 08. 01:47

Erről írjatok gyorsan, hihetetlen változáson ment keresztül a sorozat, a kedvenceim közé ugrott kevesebb mint 1 résszel az új évadból. Rondán beszélnek, emberi módon viselkedve izgágák, nyomulnak, idegesek a szereplők, igazi politizálás folyik benne. Egy percre se nyugszik, pörög végig, nyoma sincs annak a steril országos csatornás tanmesés stílusnak, ami az első 2 évadban volt (1 rész-1 fő téma, rész végére mindig megoldják,stb.).

Simán House of Cards pótlék lett nekem, míg az első 2 évadban ez szóba se jöhetett, és mindig sajnáltam azokban a részekben, hogy a többnyire igen érdekes felvetett témákat ilyen gyatra megvalósításban kaptuk meg (szent és mindenkinél bölcsebb elnök mindig megoldja a problémát, mégse akarják elismerni az erényeit).

Még csak 2 részt láttam, de simán elröppentek az 50 perces részek, és nyilván jót fog tenni, hogy csak 10 része lesz, nem 20-22, és ez a 10 is egyszerre jött ki ugye.

Pilot - 2019. 06. 08. 19:23

A második évad epizodikussága után felüdülés volt ez a 10 rész. Egyben daráltam le a tíz részt, és annyira komoly és aktuális problémákat boncolgatnak benne, hogy alig vártam egyik részt a másik után.
Az első évad után a másodikban eltűnt az akciódúsabb FBI szál, az akkor nem nagyon tetszett, de itt most sokkal jobban kidomborodott a politikai vonal, ami nagyon jót tett.

Szerintem az is próbálja meg, aki első két évad valamelyik részében elkaszálta.
Persze biztos lesz sok, akinek nem fog bejönni ez az évad sem, de szerintem jót tett a csatorna és az újabb showrunner váltás. Ez áll jól a sorozatnak, amikor egy nagyobb eseményre épül, mint most a kampány, vagy az elsőben a terrortámadás felgöngyölítése.

heidfeld - 2019. 06. 09. 19:05

5 rész után, ép az a gond, hogy nincs irány..
Van meleg dráma, indiai dráma, latin dráma. Egy teljesen sótlan elnök, és rengeteg magánélet..
Edwards, Holly, meg a kampányfőnöknő alakítója jó, meg Areon barátnője.
És nála meg is állnék egy szóra. Régebben történt vele, az-ami. Helyébe messzire kerülném az elnök környékét is, most meg, áhh.
Nyomozás, és főleg az összeesküvés volt az igazán jó, de előbbi most egy rossz vicc. De a világ első szériája, ahol összeesküvők szivárogtak, készítők közé…Második évadban, már majdnem győztek, érdekes karakterek, szörnyen unalmasakra cserélésével, de nem akarnak túlélőket, így tovább próbálkoznak.
Van meleg szex, meg picit több káromkodás, ami mondjuk ABC-n, még 30 év múlva sem, de délelőtt ismétlésnél nem kell 2 percenként kisípolni.
Oda jutottam, ahol még soha: Nem akarok Kijelölt Túlélőt nézni, de becsületből befejezem a maradék 5 részt, pár hét szünet után.

Isaac - 2019. 06. 11. 09:53

Csatlakoznék az előttem szólóhoz,nagyon jót tett a netflixes váltás a sorozatnak , jobban beleállnak az aktuálpolitikába, nagyon tetszenek a valós személyek videónyilatkozatai vannak bevágva a megfelelő helyeken. Így számomra sokkal közelebb hozza az aktuális rész problémáját,empatikusabban kezelik is,emberibbek a szereplők problémái és reakciói is. Érdekes a nyomozós szál is, ez a vírus/dns kavarás :D

Geza Kovacs - 2019. 06. 11. 22:59

Végignéztem, sajnos később nem volt annyira szuper, mint a legelején, de az első évadok tanmesés jellegénél fényévekkel jobb. Nekem túlságosan is dominált LGBTQ-vonal túlzott nyomása meg a papolás, és a végét is kissé ellaposították, de összességében jó kis amcsi elnökös politikai sorozat lett.

Neoprimtiv - 2019. 06. 18. 21:40

Nem láttam a részt, de Anthony Edwards figurája szerintem kabinetfőnök és nem vezérkari főnök (az mindenhol hivatásos katona, a képen pedig civilben van).

winnie - 2019. 06. 18. 21:41

jaja, tudtam, hogy van erre egy szó:)

clegane - 2019. 06. 18. 21:49

amúgy van értelme most a harmadik évadnál elkezdeni?

pl a Veepbe is a 4. évadnál szálltam be és semmi gond nem volt a követhetőséggel, de ez talán egy fokkal jobban épít a drámára és akkor fontosabb lehet a kivel mi történt korábban.

winnie - 2019. 06. 18. 21:57

ha az embernek van lehetòsége rá, akkor érdemes az elején kezdeni nyilván, nincs biztosíték rá, hogy nem jönne be, de a jelleg miatt, ha bejön most, akkor kevésbé lenne érdekes a korábbi két szezon – más kérdés, hogy talán be sem jönne.

de ha nincs tervbe véve korãbbi szezon, akkor erre a tíz részre miért ne alapon be lehet nevezni, még akkor is, ha nem mérföldkő, mert mégiscsak kieger, de szerintem a karakterekről érdemes azért tudni, legalább annyit, hogy kik és mik ők.

Ancsa - 2019. 06. 18. 22:34

@clegane: Ha néznéd, szerintem nézd meg a pilotot, esetleg még olvasd el itt a junkie-n az első két évad záró kritikáját (ha van, akkor abban nagyjából benne vannak a történések), aztán jöhet a harmadik évad.

Mondjuk én az első évadot láttam, de túl sok volt a vekengés, úgyhogy kukáztam, de az ajánlók hatására bepróbáltam a harmadik évadot úgy, hogy a második történéseiről még csak nem is olvastam. Nem volt hiányérzetem.
Az 1-4 rész teljesen oké, az 5.-et már tekertem, mert annyira nem jött be, meg bosszantott néhány logikai bukfenc a sztoriban, úh. “időkímélés” címszóval már csak az évadzárót néztem meg.
Ez így nekem pont elég is volt.

heidfeld - 2019. 06. 18. 22:37

@clagane: Teljesen más a 3 évad. 1. Összeesküvés, érdekes karakterek, korrekt nyomozás.
2. Átnevezett országok, égetni való karakterek.
3. /első 6 rész/ Valódi országok, kicsit több káromkodás. Égetni való karakterek kukázása, pár jobb színész, de rengeteg, magánéletbeli drámázás.

wice - 2019. 06. 18. 23:08

Változott vmi azon a téren, h a második szezonban teljesen ejtették az összeesküvés/katasztrófa/éncsakügyvezetőelnükvagyok vonalat, és teljesen átmentek szegény ember West Wing-jébe?

Aldo - 2019. 06. 19. 12:05

Egyelőre csak az èvadnyitót láttam. Nem volt rossz, az 50 perces játékidő gyorsan lepergett. Ebből a kampánytémából sokat ki lehet hozni. A 10 rész jobban hangzik mintha 22-őt kéne végig nézni hogy hátha történik valami.

Shap - 2019. 07. 09. 16:23

Nem tudom, más hogy van vele, de én örülnék neki, ha lenne folytatása.

Roxi - 2019. 07. 16. 08:18

Két részen vagyok túl és most kell megtudnom,hogy az új kampányfőnök Anthony Edwards? Eskü nem ismertem fel,pedig minden E.R részt láttam :)
Mike a testőr hiányzik vele mi lett?

Roxi - 2019. 07. 26. 20:52

Össszeségében nagyon jó volt a 3. évad,de azért felemásak az érzéseim. Annyira túltolták benne a nemváltás,melegség,bevándorlás dolgot,hogy néha kicsit sok volt. Aaron barátnője kifejezetten idegesítő volt ezzel a témával egy idő után,az meg,hogy volt egy szinte melegpornó jelenet,hát….
A sógor(nő) is megmaradt végéig,már csak az lett volna a hab a tortán,ha összehozzák Kirkmannel.

A tömegvírusos,nyomozós része jó volt,akik maradtak az állandók közül őket továbbra is kedveltem.

Az elnök a végére ízig-vérig politikus lett a szó rossz értelmében is.

winnie - 2019. 07. 26. 21:13

ezek elég aktuális és érzékeny témák, és amíg szerintem elég sokáig napirenden lesznek a rikácsolók miatt (ha nem lenne rikácsolás, akkor nem lenne szó róluk), addig tolni fogják, főleg, mert nagyon írómágnesek, ilyesmiről eddig nem nagyon írtak, most meg kapnak az alkalmon – mondjuk én igazából nem mondanám túltolásnak (csak más sorozatok tekintetében, de egy DS-írónak nem kell foglalkoznia azzal, hogy mi megy máshol a tévében), mert pl. a bevándorlás folyamatosan aktuális, nem lesöpörhető, míg a nemváltásról mégsem szólt a teljes szezon, az csak egy sztori volt, és mondjuk a vírusra, a jelentős súlya ellenére mégsem mondja az ember a túltolást:)

Kuksi - 2020. 04. 03. 02:13

Sziasztok!
Nagyon új vagyok ebben a rendszerben. Remélem nem fogok semmi rosszat írni!
Én most néztem végig a kijelölt túlélőt. Ez volt az 1. Sorozatom amit imádtam, és végig néztem. Mellesleg imádom az amerikai elnökös filmeket (a támdás a fehér ház ellen az egyik kedvenc filmem) na szóval…
Nekem az egész nagyon tetszett. Talán a 2. Évadot untam néhol de az is csak párszor. A 3. Évad a kampánnyal telitalálat volt. Viszont hiányoltam a régi szereplőket!
SPOILER!!!!
pl. Mike, Chuck, Lyor is csak úgy eltűnt, azt hiányoltam hogy legalább megmagyarázzák hogy hová tűntek de ez egy sorozatban sajnos előfordul. Viszont az új szereplők szuperek voltak!
Még egy nem tetszett: mégpedig a lezárás. Nagyon tanúlságos hogy Kirkman végul nem maradt a régi őszinte szokásánál. Nem egy szabad, bulis vége lett. Emily szomorú volt, Isabel is, Emily terhes lett valószeg, eléggé sok rossz dolog történt a végén, kicsit mintha 4. Evad lesz tortenesek voltak. Tehat en a lezarast sokkal vidamabbra csinaltam volna. Leginkabb emilyt sajnaltam

Varom a válaszotokat!

Jerryco - 2021. 01. 06. 09:44

Kb. egy hónapon belül ledarálva a remek felütés után a harmadik évadra már nincs is értelme a címnek, hisz az az első részekben adott pluszt, mostanra nem. Viszont a sorozat lezárása tetszett. Spojler:
Kezdem megszokni, hogy a jó egy-egy sorozatban végül elbukik. Hol meghal, hol ellovagol a naplementébe vagy szembe megy mindennel, amit korában vallott.
Tetszett. Mondjuk vártam volna, hogy végül elcsattan elnök bá és sógor asszony között egy csók, drukkoltam is, voltak hozzá viszonylag közel, de nem lépték meg. :)
A vírusos szál kifejezetten tetszett, mert pár éve magam is agyalok ezen a vonalon. Most épp kecskemájból és békavelőből kivont sejtekkel kísé…

Katcha - 2021. 06. 09. 08:00

Véletlen kezdtem el nézni a sorozatot, de kb. két hét alatt ledaráltam mind a 3 évadot. Szerintem aki rajong érte főleg azért teszi, mert mindannyian szeretnénk ilyen típusú politikusokat és főleg elnököt látni a való életben, aki nyílt őszinte és igaz.
Kis spoiler is lesz :)
Az első két évad nekem nagyon bejött, főleg másodikban a csapatdinamika (Seth-Aaron-Emily-Lyor-Kendra). És megvallom nekem a harmadik évadban az hogy sokan se szó se beszéd eltűntek nehéz volt megszokni. Hiányzott addigi pár szereplő (Mike), pláne úgy hogy magyarázat sem jött arra mi lett velük.
Mars karaktere jó volt de zseniális lett Lorraine. Miatta került bele végre kis ironikus humor is.
A harmadik évad szerintem első kettőtől nagyon különbözött és sajnos nekem nem jó értelemben. Hannah nyomozása és sajnálatos vége tulajdonképp érdektelen szál volt, kár érte Őt sajnáltam. Emily vergődése már szinte idegesítő, pálfordulása érthetetlen. Sasha karaktere izgalmas de igazából semmit nem tett hozzá.

Összességében ütős kis sorozat, bár hiányozni fog több nem volt ebben. De végtére is a jó itt is elesik a politika mocsarában. :(

rary - 2021. 06. 12. 23:51

Egyet értek a fentebb írtakkal.
Mindig szerettem a politikai témájú sorozatokat, az elnökös pedig kiemelkedik ezek közül.
Maga az alapkoncepció nagyon tetszett a három évadban, de meg kell valljam, voltak unalmas részek.
Az első évadban összeszokott csapatot nagyon szerettem benne, az utolsó évadra jött szereplők közül is lettek kedvenceim. De szerintem sem kellett volna nyomni 1-2 manapság felkapott témát, nyomuló és már mindenhol ez folyik. Bár tudom, hogy Amerikában máshogy megy.
Sajnálom, hogy vége lett, POTUS, Aaron, Emily, Seth mindig a kedvenceim voltak, de igaz, hogy Emily fordulását nem értettem én sem. Mars-ot bírtam. Aaron barátnőjét rühelltem meg az újonnan kinevezett LGBTQ-jogok felelősét is. Nekem nem jön be ez a téma.
Összességében még csak most értem oda, hogy megnézzem a sorozatot, ha folytatódott volna, akkor követném.
10/6 pontot kap tőlem.

Shap67 - 2021. 09. 12. 21:53

Egy hete kezdtem újranézni az 1. és 2. évadot. Jelenleg a 2. évad 4. részénél tartok. Nekem nagyon bejött a sorozat mindegyik évada, akárcsak a Madam Secretary. Kár, hogy utóbbiból csak az első évad jutott el a magyar tévécsatornákra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz