login |

Pilot: City on a Hill

2019. 06. 18. 14:47 - Írta: human

28 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, ,

Folytatódik a kiemelkedő pilotok hete? Lehet, hogy nem mindenben értünk egyet, de az biztos, hogy a mostani felhozatalra a szürke és az unalmas jelző nem illik. És ide áll be a Showtime-tól a City on a Hill is, ami a maga módján zseniális. (Az HBO Go-n amúgy nézhető magyar felirattal.)

A valós eseményeken alapuló történetről azt érdemes tudni, hogy a 90-es évek elején játszódik Bostonban, a város átalakulásának kezdetén, amikor komolyabb lépések történtek a korrupció és a rendszer szintű rasszizmus visszaszorítására. Itt kóstolgatja egymást egy régimódi FBI ügynök és az új, fekete, diversity hire ügyész. Mégis meglepő szövetségre lépnek idővel, amivel mindent felforgatnak.

Az események katalizátora egy gyilkosságba torkolló fegyveres rablás. Mármint ezt így a rész felépítéséből ki lehet hámozni, mert amúgy cselekményileg nem pörög a City on a Hill, sokkal inkább a nyugis alapozás híve, szépen lassan bemutatja a főbb karaktereket, így mindenki igazinak érződik, a rasszista FBi ügynök, a bűnbanda, az ügyész, senkire nem lehet legyinteni azzal, hogy “mindegy, mi történik vele”.

Tudjátok, igazából mi ugrott be róla? A The Wire. Egy rész után persze nem lehet teljes szívvel ilyet mondani, de egyelőre a részletesség stimmel, semmit sem áldoznak be a drámai fordulatokért, és egy rendszer mélyen gyökerező problémái is előkerülnek. Remélem él vele a sorozat, mert eddig székbe szegezett.

Mondjuk erről a szereplőgárda is tehet. Persze Kevin Bacon szinte mindig jó, főleg ilyen simlis FBI ügynöknek, viszont a pilot tele volt ismerős arcokkal, olyanokkal akik tökéletesen illenek a környezetbe, és a sorozat kinézetébe. Tényleg, erről még nem is írtam, de teljesen a régimódi – ha lehet ezt mondani a 80-90-es évek bűnügyi darabjaira – filmeket idézi.

Egyelőre meggyőző a City on a Hill, bár lassan állhat majd össze, viszont igazán csak azoknak ajánlott, akiknek a The Townhoz hasonló filmek tetszenek. Na jó, minőségi darab, érdemes belenézni, csak még valamit hozzá akartam fűzni egy 8/10-hez.

28 hozzászólás Ne habozz!

Pip - 2019. 06. 17. 13:27

Untam a pilotot és gyakorlatilag semennyire se kötött le.

Lehet h maradok még 1 részre, hátha…..

noinipo - 2019. 06. 17. 14:07

megnéztem tegnap, nagyon oldskool nosztalgikus cucc, nekem bejött a pilot, várom a folytatást

dalia - 2019. 06. 17. 15:25

egészen véletlen fogalmatlanul kattintottam rá és odaszögezett a tv elé, jó.

jenga - 2019. 06. 18. 17:35

kivalo, eddig
olyen jo volt nezni, mint a true detektiv elso szezonjat

jenga - 2019. 06. 18. 17:36

true detective*

Python - 2019. 06. 18. 22:22

Most néztem meg. Engem megfogott, még ha így ’19 -ben tényleg egy klasszikus, lassú ütemű zsarus, nyomozós dráma azért kicsit életidegen, ebben a rohanó világunkban. Viszont tetszik, mert valószínű így akarják érzékeltetni velünk a ’90 -es éveket. Nem mondom, hogy tökéletes, mert ez egy rétegsorozat, de Kevin Bacon nagyon ott van a szeren a kurvázós, drogozós, asszonymegcsalós, simliskedő FBI ügynök szerepében.

Gevin - 2019. 06. 19. 13:12

Koszi az irast human! Erre ramegyek. Boston + 90-es evek, mi kell meg?

Python - 2019. 06. 19. 14:53

Na ki a két producer? Hát persze, hogy Matt Damon és Ben Affleck. ;)

human - 2019. 06. 19. 20:55

Python: jaja, elfelejtettem, mire a pilot elé ültem, de a végén: https://twitter.com/humaninsect/status/1140954415282696194

Gevin - 2019. 06. 20. 11:58

Kevin Bacon jo, de lesz meg jobb is szerintem.

Meg ki kell forrnia magat a sorozatnak, de tenyleg utos, van benne potencial. Jok a dialogusok es a szalak is erdekesen lettek felvezetve. Kellett mar egy ilyen.

Valoban hasonlit picit a Wire-re, de ott valahogy erosebbek, kiemelkedobbek a karakterek mar az elejen.

Benjy - 2019. 06. 22. 12:06

Látom rajta az igényességet, és a minőséget, de az alapszituban semmi extra nincs. Ami számomra válóok lenne, hiszen minek egyem meg felmelegítve a töltött káposztát – még ha ínycsiklandó is – ha valami egyedit is megkóstolhatok helyette. Tucker meg Szalonna miatt azért kap még esélyt, közben pedig bizakodok, hogy a szálakat is érdekesen fogják kibontani.

files32 - 2019. 06. 25. 11:42

Ha van a filmben Crown Vic és Chewy Suburban, akkor az én filmem.

Gevin - 2019. 06. 26. 23:50

Kicsit elvesztettem a fonalat a 2. részben, de Szalonnának ez még mindig jutalomjáték. Viszi a hátán.

Python - 2019. 07. 02. 11:46

Ez a sorozat egyértelműen Kevin Bacon jutalomjátéka! ;) :)

szk - 2019. 07. 14. 22:12

Egyetértek. Kevin Bacon-t sok filmbe láttam már, de ennyire jónak még soha. Mintha pár csíkot tényleg felszívott volna a forgatás előtt. Mellette talán Sarah Shahi emelkedik még ki. J.Tucker meg hozza az unalomig ismert formáját.

Python - 2019. 07. 15. 17:21

Ez a sorozat egyre jobb, Kevin Bacon valami zseniálisan hozza a karaktert. Lassan építkezős bűnügyi dráma ez, de nekem tetszik. :)

Gevin - 2019. 07. 16. 21:18

Tényleg egyre jobb.

Külön kiemelném a dialógusokat, baromi jól vannak megírva.

Snoopyzit30 - 2019. 07. 20. 11:13

5 rész után nagyon bejön ez a sorozat. Kevin Bacon tényleg odateszi magát, az a suttyó, paraszt karakter akit alakít nagyon jó. De úgy összességében is a sorozat stílusa, a dialógok nagyon rendben van.

Jonathan Tucker a Kingdom óta kedvencem, de akit még ki kell emelni az az öccsét játszó Mark O’Brian. Itt most jobb a karaktere mint Tuckernek, nagyon hálás szerep ez a szétcsúszott, drogos lúzer gyerek karakter.

Gevin - 2019. 07. 23. 20:48

Akkor innentől az Úr kegyelmezzen annak, akire lesújt Jackie Rohr haragja?

Pietro - 2019. 07. 25. 06:23

Úúú, ez a sorozat, de rohadt jó! Kevin Bacon penetránsan jól hozza a karaktert, tényleg az egyik legjobb alakítása.

CaTo - 2019. 07. 25. 10:43

Nekem is tetszik, erősek a karakterek, és jól ki vannak dolgozva a másodvonalbeliek is (feleség, anyós, újságíró, veterán, stb.). Egyedül az zavar, hogy annyira akarnak hangulatot teremteni; egy kicsit izzadságszagú ez az igyekezet.

noinipo - 2019. 07. 31. 19:05

hangulata kb. mint egy ‘san francisco utcáin’ krimi, csak bostonban :)
tempója nekem nagyon lassú, kicsit nyögvenyelős
a karakterek a legnagyobb erőssége, abban tényleg átlag feletti
sztori a végére biztos jó lesz és összeáll, de óriás okosság, meglepetés nem lesz benne
jól megcsinált iparos meló, frankó színészekkel
6,5/10

Gevin - 2019. 08. 08. 11:20

Kicsit hianyoltam, hogy Jackie Rohr az elozo reszben mennyire konnyeden vette a lanya bantalmazasat es megeroszakolasat. Hat most erre szepen reagaltak az irok, es Jackie haragja baromi gyorsan lesujtott. Pont valami ilyesmire szamitottam, bar a hidegver meg engem is meglepett.

Shed - 2019. 08. 14. 13:10

Ennek a sorozatnak az eleje jobb volt, mint most a vége felé. Kezd kicsit szétesni számomra az egész. Eleve a Rohr elleni hajszát sem értem, illetve a fekete ügyész sértettségét, lévén hogy Rohr volt az aki hozott minden infót, és ő tartotta magát az egyezséghez. Hozta a pénzszállító autót, a fegyvereket, a hullákat, lényegében mindent.Csak utána köcsögölt, hogy az ügyész dobott mindent a pillanatnyi eredményért.

Azt sem értem, hogy egy random FBI-os besúgóra miért is mozdultak így rá.

A lövöldözésnél is néztem, lényegében ha az FBI nem érkezik meg, akkor pár rendőr akarta volna a felfegyverzett bandát elfogni? Eleve miért két sima nyomozó ült a pénzszállítóban, úgy hogy az előző rablásnál is AK-47-el lőtték szét az őröket?

A kistesó hülyegyerek motivációi is elég zavarosak, hogy mi a fenét akart.

A legjobb meg Rohr feleségének adott tanácsok voltak: “Lopd el a számlákat, a bankkártyákat, szedj össze minden bizonyítékot, forgasd ki minden vagyonából a férjedet, hogy aztán még a válást követően is ő tartson el. ”
Itt már azért elfogott kicsit a hányinger.

Most már végignézem, de igy az utolsó részekkel együtt jelenleg 6/10-en áll ez a sorozat, pedig lehetett volna jobb is.

Snoopyzit30 - 2019. 08. 16. 12:28

@Shed

Ugyanezen kérdések fogalmazódtak meg bennem is. Nagyon jól tudta a fekete ügyész srác (vagy legalábbis mondták neki, hogy Rohr milyen, de lévén, hogy átnéztek rajta kellett a segítség. Rohr valóban azt csinálja, amit elvárnak tőle, amihez ért. Az ő karaktere nem hazudtolja meg magát.

A “kistesó hülyegyerek” motivációi a teljes homály számomra. Először öngyilkos akar lenni, de aztán már eljut odáig, hogy beköpi a saját bandáját(családját) a zsaruknak, hogy ha neki nem jó, akkor a tesója is szívja meg. És vastagon benne volt a pakliban, hogy mondjuk a tesója meghal a rajtaütés során.

Mivel tudjuk, hogy be van rendelve a 2. évad, így az eddigieket felvezetésnek tekintem. Maradok továbbra is, mert a hangulat meg a karakterek nem rosszak. Szerintem viszont sokkal több nyomozás kellene bele és kevesebb az ügyészi dolgokból (meg az ügyész feleségéből, aki rohadt unalmas szerintem).

Meglátjuk milyen kártyát húznak elő az évadzáróra.

Snoopyzit30 - 2019. 08. 19. 14:07

Jobb lett a zárás, mint amire számítottam. Tulajdonképpen akkor nem is ezen sztori folytatása lesz a 2. évad, hanem jön egy újabb ügy, újabb szereplőkkel, ugye?

A városon van a fő hangsúly Rohr-on és Wardon. A többi itt csak körítés, a rendőrség, az ügyészség, a korrupció a bűnözés csak eszközök ahhoz, hogy bemutassák a várost a hegyen.

A kis szaros, pszichopata Jimmy azért nem semmi ahogy végigvitte a bíróságon az egészet. De azon kívül hogy az ügyészt eláztatta, mit akart Frankie azzal, hogy Jimmy vallja be a Kinicki-gyilkosságot? Azt hitte, hogy nem fog emiatt mentességet kapni? Ezt nem értettem tisztán, mert attól még ugyanúgy vallott a testvérére, aki börtönbe került és onnan nem is nagyon kell már szabadulnia, ha jól sejtem.

Viszont azt Jimmy sejtheti, hogy nem lesz hosszú életű a börtönön kívül, szerintem…

Várom a következő évadot, erre egy megbízható 7/10-et ki lehet osztani. Szerintem nem kellett volna időt húzni az ügyész feleségének ügyeivel (a pap, akit kirúgattak totál érdektelen volt), de valószínű ez is hozzátartozik a város akkori állapotának bemutatásához. Reméljük a 2. évadban tudnak majd fejlődni, mert azért lenne miben.

Kevin Bacon ellopta a show-t, nagyon csúnyán. Remek volt végig minden megmozdulása.

JRC - 2019. 08. 23. 20:25

Frankie arra játszott a Kinicki-gyilkossággal, hogy Jimmy nem fog igazat mondani, hamis tanúzás, és hátha magával tudja rántani a tesót a perjury-vel, ezzel bukja a mentességet.

Jimmy viszont teljes mentességet kapott, így nem volt mitől tartania a beismeréssel. Charlestownba már így se úgy se mehet vissza.

Feri - 2020. 01. 28. 12:57

Shed:
Rohr-ra alapból rá akartak szállni, ha lezárták az ügyet, mert kellett addig a segítsége, de a riporternő gyanús kómába kerülése felpörgette a dolgokat.

Jimmynek valami mentális betegsége van, gondolom azért is akarta felakasztani magát + plusz a tesó árnyékában él + barátnő eljegyzése.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz