login |

Pilot-mustra: Jett – 1×01

2019. 06. 18. 19:30 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ó, de szeretem én a stílusos, jól kinéző sorozatokat! És a Cinemax pár napja bemutatásra kerül újonca mindenképp ilyen volt, egy kicsit két korábbi erősségét idézte meg a csatornának, a Quarry-t és a Banshee-t. Nem clickbait akarok lenni, műfajban teljesen más, mint ez a kettő, de bizonyos elemek azért ismerősek voltak, például a stílusos bűnügyi dráma és a ponyvás motívumokból, könyvszerűen építkező sztorimesélés.

Persze ez csak hab volt a tortán, mert engem azzal már alapból meg lehet venni, ha a főhős egy tolvaj, hiszen akkor már van egy heist-szálunk, azaz rablós-átverős mókára kilátásunk. Persze a Jett annál sokkal komolyabb, afféle füstös, noiros hangulatot áraszt minden porcikája.

JETT – 1×01 – 7/10

Először is, mennyire tökéletes már Carla Gugino ebben a szerepben! Karaktere nemrég szabadult a sittről, és persze legszívesebben felhagyna a bűnözéssel, azonban alkalmai szeretője, egy főgengszter (Giancarlo Esposito) csak beszervezi őt egy melóra, ami (mondom, hogy klasszikus ponyvás motívumok!) rosszul sül el. Azonban, ami ezután következik, az már kevésbé kiszámítható, hiszen ha bosszú és/vagy visszavágás is élteti, akkor sem egyértelmű, hogy kire veti ki a hálóját.

A Jett megint egy olyan sorozat, amiről egyszerűen lerí, hogy készítő darab. Sebastian Gutierrez filmjeivel eddig nem robbantott nagyot, de Sam Esmail nyomdokain haladva írta és rendezte is a széria teljes szezonját, és mind a szkript, mind pedig a megvalósítás piszok tudatosnak tűnik, nagyon pontos, minden bizonnyal nagy műgonddal megtervezett képeket látunk, és még azt is bevállalták, hogy a pilotban elutaznak Havannába forgatni, mert csak, kellett az autentikus környezet és hangulat.

A Jett is az a típusú sorozat lesz, amely jóval komplexebb, mint elsőre tűnik. A pilot fő sztorija alapvetően elég vékony és hamar ledarálható lenne, de a készítőt a világnak a megteremtése érdekelte, és annak feltöltése karakterekkel, akik révén vagy féltucat mellékszálat is megindít, s arra mérget vehetünk, hogy ezek nem csak helykitöltők lesznek és a semmibe futnak majd, hanem jelentőségekkel fognak bírni.

Arról nem is beszélve, hogy a történetmesélés (megint egy gyengém!) nem lineáris, az időben olykor előre és hátra ugrálva ügyesen építik fel a narratívát, és úgy, hogy a megoldásoknak legyen funkciója, hiszen ha az ember bizonyos történéseket időrendbe helyez, akkor azok az előkészítés és a kötelező expozíció miatt közel sem lennének olyan hatásosak, mint így. És mindig jár a kalapemelés, ha valaki tesz azért, hogy a néző jobban szórakozzon, hogy érjék meglepetések.

Ahogy írtam az elején: Carla Gugino. Ennyi. Ő uralja a képernyőt, és bár lehet, hogy a megvalósítást lesz, aki modorosnak fogja megítélni, szerintem ehhez a stílushoz ez dukál, nagyon nem véletlen, hogy olykor osztott képernyőt vagy ismerős vágási technikákat használnak, ezek mind passzolnak a zsánerhez. (Gugino ide vagy oda, egyébként is nagyon jól választottak színészeket, már a pilotban lett rajta kívül pár kedvenc.)

Nem sodró lendületű az 1×01, eleve több, mint egy óra, szóval bőven lélegeznek a jelenetek, kapnak teret a kisebb szereplők is, de a stílus rajongóinak még akkor is csemege lesz, ha csak a végére pörög fel, hogy aztán egy meglepő pisztolylövés józanítson ki minket, s tudatosítsa bennünk, hogy ebben a világban hiába játssza valaki a magabiztosat, bármikor a kés rossz oldalára kerülhet.

Ez a szintlépés, tétnövelés pedig, ha lehet, még jobban felkeltette a figyelmemet, szóval mondanom sem kell, hogy jöhet a 2. rész. Csak nem értem, hogy miért kell szombatig várnunk rá.

16 hozzászólás Ne habozz!

addictsheep - 2019. 06. 18. 21:01

CG miatt nekem mindenkeppen nezos volt, de az elso resz utan inkabb felretenni tervezem es ledaralni egy esos hetvegen, osztatlan figyelemmel.

phoenix26 - 2019. 06. 18. 21:40

Amig nem jelent meg itt az oldalon par napja addig fogalmam sem volt rola, aztan a hetvegen latva hogy HBO Go-ra is felkerult, beprobaltam, es mondhatni kellemes megelepetes volt es nagyon bejott. Az irassal teljes mertekben egyetertek, mind a karakterek, mind a sztori nagyon jo igy elsore, aztan majd meglatjuk hova fut ki. Igy elsore nalam 8/10 es ahogy olvastam a kulfoldi kritikakat ott is csak jokat irtak. Remelem a folytatas is ilyen szinvonalas lesz.

Benjy - 2019. 06. 18. 22:10

Giancarlo Esposito? Gengszter? I’m in!

bvr - 2019. 06. 18. 23:58

Jó hogy írtatok róla, már el is felejtettem hogy ezt tökre vártam! :)
Szeretem ezt a zsánert, és tök jól is hozza (nem kérdés hogy néztem volna azonnal tovább), egy apró kis elégedetlenségemnek (és ezzel szembemegyek az ismertetővel) azért hangot kell hogy adjak: bár régen nagyon szerettem Carla Gugino-t de most egyelőre nem éreztem erre telitalálatnak, sem az itt hozott színészi játékát, sem úgy egyáltalán. Persze szó sincs arról hogy rossz lenne, csak mondjuk ahhoz képest hogy Giancarlo Esposito megint mekkora volt, stb, stb.
Összeségében meg jó lesz ez, pl. nem szoktam szeretni a rész végi “előzeteseket” de itt ha lehet még jobban meghozta a kedvemet!

(még attól is hajlandó vagyok eltekinteni hogy az ilyen átverős sztoriknak a vége döntő százalékban csalódás, amit amúgy hajlandó is vagyok elnézni ha addig az “utazás” tényleg hangulatos és szórakoztató. Ez pedig annak tűnik)

_Peter - 2019. 06. 21. 20:37

Nézős lesz!

Quantumleap - 2019. 06. 22. 07:53

A Banshee-hoz mérten mennyire komolyan vehető és erőszakos?

noinipo - 2019. 06. 22. 19:26

@Quantumleap – érdekes a felvezetés két rész után, de Banshee-hoz még nem merném mérni, az korai lenne

Quantumleap - 2019. 06. 22. 21:10

noinipo: Natúr erotika gondolom van, a fenti képek egyikéből ítélve. Esetleg nő vs férfi bunyó? :)

winnie - 2019. 06. 23. 04:50

ponyva mindkettő, de ez sokkal inkább finesz, mint erőszak, és ha erőszak, akkor sem közelharc, max fejlövés az eddigiek alapján, gugino tényleg inkább estélyi ruhákba öltözötten elegáns, nem olyan, aki verekedésre törekedne.

Quantumleap - 2019. 06. 23. 10:11

winnie: Gugino-t én eddig csak a Gerald’s Game-ben láttam (ami szerintem egy elég jól sikerült Stephen King-adaptáció), az alapján fura őt bűnős antihősként elképzelni. :O

Cave - 2019. 06. 28. 21:35

Guginonak mi a szuperképessége azon kívül, hogy jól karbantartott 30-asnak néz ki ( 47 éves) ? Persze kedvelem a csajt( az Utolsó dobásban láttam elöször ), de eddig a sexen kívül semmit sem tett hozzá a történethez ( bár ez sem kevés ;) )

Mikka - 2019. 07. 08. 12:19

Megnéztem az első két részt. Simán lehet Banhsee. Tök jól nyomják.

Golyo - 2019. 07. 28. 21:27

Kár, hogy ennyire nincs nézettsége, és kaszálni fogják. Az utsó két rész elég beteg volt.

Kobun - 2019. 08. 02. 10:54

Nekem nagyon bejön a sorozat. Sajnálom, hogy nem nagyon van esély a folytatásra

_Peter - 2019. 08. 10. 17:00

Lehet esély még rá, hozott olyan számokat a Cinemaxnak amennyit a Strike Back is szokott.

Nem tudtam kerek tíz helyett csak kilenc részből áll az évad, a rész harmadánál esett le finálé szaga van a dolognak. A nem túl érdekes sztori ellenére jó kis ponyva volt!

noinipo - 2019. 08. 11. 09:49

az utolsó rész alapján nyilvánvalóan nem egy évadra terveztek, kérdés mit hoz az élet

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz