login |

Jessica Jones: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is.

2019. 06. 20. 21:24 - Írta: Necridus

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Nálam elég hamar lecsúszott a Jessica Jones harmadik, egyben lezáró évadja, de a premier írásánál úgy látom, nem sokan voltak úgy, mint én. Ennyire kiábrándító volt egyeseknek a második évad?

Kár, mert a pénteken a Netflixre magyar felirattal felkerülő szezon nem volt egyáltalán rossz. Voltak hibái, de teljesen korrekt, 7,5/10-es évadot kaptunk, ami ügyesen vitte képernyőre azt, amit már annyiszor láttunk, mindeközben igyekezett hű lenni önmagához, s méltó módon zárni egy remek sorozatot. A tovább mögött spoileresen folytatom!

One of the things I love about Jessica Jones is the backdrop is “superheroes” but the heart of the show is a relationship drama.

Ekképp nyilatkozott Rachael Taylor az egyik előzetesben. Ahogy az a kezdésnél is érződött, az évad főszálát Jessica és Trish kapcsolata jelentette. Kaptunk mellé egy zseni sorozatgyilkost, aki halandósága ellenére teljesen jól működött.

Hogarth és Malcolm részéről pedig azt láthattuk, hogy miképp éri el egy ügyvéd a céljait jogtalan, büntetendő úton. Előbbi cseppet sem változott, ugyanaz az önző, manipulátor volt ebben az évadban is, mint a többiben – nem is kapta meg a hepiendet.

Malcolm segített neki a piszkos ügyeiben, aki időközben ráeszmélt, hogy rossz útra tért, ezért felmondott, s ismét Jessica oldalán akart jó ember lenni. Nem gondoltam volna, hogy az első évados szomszéd junkie ilyen sokat fog szerepelni az évadban, de a szálának izoláltsága ellenére sem jelentett ez problémát, mert érdekes, morális kérdéseket vetett fel karakterének története.

Talán elsőre úgy tűnhetett, hogy az S3 karaktereinek történetei csak párhuzamosan egymás mellett futó szálak, de az etap végére szépen összeértek, amivel megnyugtattak, hogy volt értelme végignézni Hogarth visszataszító viselkedését annyi részen keresztül, ahogy Erik sem azért tűnt fel, hogy legyen még egy szereplő.

Valahogy mindenkinek szerepe volt a végjátékban, ami Jessica és Trish közt zajlott. Előbbi igen nagy népszerűségre tett szert, s a köztudatba hősként került be, így akarva-akaratlanul igyekezett ennek az eszmének helytállni – persze csak amolyan Jessica Jones-stílusban.

Trish pedig a képességei megszerzésével hősnek állt. Legalábbis azt gondolta. Érthető Jessica hezitáló hozzáállása Trish új szerepéhez, elvégre tényleg jót akart cselekedni azáltal, hogy megállítja a bűnözőket, mégis a hős szerepe helyett csak egy verőgépét öltötte magára. Nem Punisher-stílusban, hanem amolyan düh vezérelte, agyatlan gyilkológép stílusában.

Még jó, hogy az írók nem is akarták Trish-t igazi hőssé tenni. Minden pillanatában látszott, hogy valójában mi vezéreli, s hogy mennyire el tudja veszteni a fejét, hogy eltüntesse az útból azokat, akik nem jó emberek. A karaktere egyébként nálam azt a kérdést vetette fel, hogy csak az lehet hős, akinek szuperképessége van? Mindenképp kell valami fölény az átlagemberekhez képest, hogy segítsen a jónak legyőzni a gonoszt?

A lány több olyan részt is kapott, amiben főként ő szerepelt a címszereplő helyett, ilyen volt a 3×02, amiben jobban megismerhettük, miért is alakult át lelkileg olyanná, amilyen lett. A 11. epizódot is megkapta, ami azonban abszolút feleslegesnek érződött. Megmutattak ezt-azt Trish életéből, de néha jobb, ha nem rágják a szánkba mindent. Ebben a részben voltak flashback-ek is a gyerekkoráról, ahol főként Dorothy viselkedését próbálták ábrázolni, akit ugye megölt Sallinger, a sorozatgyilkos, amivel Trisht átlökte azon a bizonyos határon.

Ennek kapcsán szintén előjött a Jessica Jones erőssége, ami már az első évadban is igen erős és jól működő motívum volt: ki hogyan dolgozza fel a tragédiát, milyen érzéseket vált ki az emberből egy-egy családtag elvesztése, milyen tettekre kényszeríti az új helyzet, s maga a PTSD ábrázolása. Ezeket pedig Krysten Ritter és Rachael Taylor nagyon jól adják át a játékukkal (Előbbi emellett ugye az évad második részét is rendezte, és még szerintetek is kiemelkedő volt a teljesítménye a JAws-on).

A 7,5 pont ezen sorok után kevésnek tűnhet, úgyhogy rávilágítok, miért “csak” ennyi. Az első évad a különleges hangulata és a nagyon jó gonosz miatt (még az intró is nagyon állat vpét!) kiemelkedő lett, de ezek az összetevők valahogy hiányoztak idén – vagyis jelen voltak, csak nem ilyen módon. A rejtély, a stalkerkedés, a hidegrázós feeling megvolt, csak kisebb kapacitásban, a gonosz meg nyilván nem egy Kilgrave, de kellően összetett ahhoz, hogy ne untasson. 

Emellett zavaróan egyszerű volt mindkét ellenség legyőzése. A zseni sorozatgyilkos, Stalinger jó ellenfélként volt felvezetve, és mindvégig ügyesen kezelték, ahogy Jessica egyre reménytelenebb helyzetbe került vele szemben, de a legyőzése, a kamerás jelenet nevetségesen egyszerű volt. Nem gondolnám, hogy ha akkora zseni, ahogy korábban beállították, akkor nem gondol ilyen trükkökre. Trish esetében pedig nem volt nagy összecsapás, csak egy-két pofon, egy késsel történő támadás, majd földhöz vágás és letartóztatás.

Trisht ezzel Jessica börtönbe záratta, ahogy azt a vendégszereplő Luke Cage ajánlotta. És ez nekem baromira bejött! Annyiszor láttuk már a vigilante témát szuperhősös sorozatokban, s a vége valahogy mindig boldog, vagy ha nem is, akkor nyitott befejezés lett, ahogy a hős tovább járja az utcákat a hatalmas trauma után, s segíti a városlakókat.

Itt végre nem az volt a lényeg, hogyan titkolja Trish a szerettei elől a személyazonosságát, s a kettős életére se fektettek akkora hangsúlyt, sokkal nagyobb figyelmet kapott ehelyett Trish agendája, hogy miként válik rossz emberré. A történetének befejezése pedig nem boldog, de valósághű és nem elcsépelt az eddigi ábrázolásokhoz képest (tegyük hozzá, hogy én szerettem Trish karakterét a kezdetektől kezdve, szóval ez nem amolyan “ez az, megérdemelted!”-öröm).

A finálé utolsó perceiben Jessica végignézi, ahogy Trisht elszállítják, ezzel is azt bizonyítva, hogy törődik testvérével, de tudja, hogy ez a helyes út. Igazi hős lett úgy, hogy közben nem lett karakteridegen önmagához. Ugyanaz a sassy, megfáradt, alkoholista magánnyomozó, aki eddig is volt, csak már a város is elismeri, hogy valódi hős, ami ő mindvégig volt, hiszen mindig törődött az emberekkel, még ha a mogorva, undok álcát viselte előttük. Erre jó példa az eset, amikor Jess sikoltást hall a rendőrkapitányságon, és ahelyett, hogy vállat vonna, felrohan rémülten az emeletre, hogy megnézze, mi történt. És nem kíváncsiságból teszi, hanem azért, hogy megakadályozza a gonoszt, s segítsen az ártatlanoknak.

A zárójelenetben Jessica el akarja hagyni New Yorkot, miközben Malcolmra hagyja az Alias Investigations-t,  hogy ki tudja javítani saját hibáit ezzel, s jobb emberré válhasson. Jessica pedig Mexikóba menne új életet kezdeni, amikor egy ismerős hangot hall, és a termet lila fény világítja be. Kilgrave újbóli behozatala nem biztos, hogy jól tudna elsülni, cserébe sorozatzáró jelenetnek nagyon pofás volt, ahogy ennek hatására Jessica sarkon fordul, s mosolyogva visszatér New Yorkba, hogy harcoljon ellenségével.

Összességében a Jessica Jones 3. és egyben (nem tervezett) utolsó évadja nem lett rossz, de nem is akart robbanni. Egyszerűen csak egy zseniális első évad utáni második folytatás, ami nem olyan, mint elődje, de így is tud szórakoztatni. Ha ezt a stílust és minőséget megtartaná, még pár szezont simán megnéznék a sorozatból (a Daredevil és a Punisher mellett!), de sajnos erre már nem lesz lehetőség, így szomorúan, mégis elégedetten búcsúzom a Jessica Jones-tól.

15 hozzászólás Ne habozz!

Isaac - 2019. 06. 17. 10:38

Végignézve az évadot,már értem miért nem a Punisher-be raktak hasonló főellenfelet… ;)

LaCRossE - 2019. 06. 19. 16:10

Összességében nagyon jó évad volt, a szokásos Netflix szindrómát most is láthattuk, szerintem 10 rész is elég lett volna.
A lezárás nem lett valami felemelő és optimista.

Qedrák - 2019. 06. 20. 22:28

A második évadnál egyértelműen erősebb, az elsőnél pedig gyengébb volt ez a harmadik. Tényleg könnyebben csúszott, mint a szenvedős előző, és abban is egyetértek, hogy Sallingert ahhoz képest kurtán-furcsán intézték el, hogy milyen jó felvezetést kapott.

mikkamakka - 2019. 06. 20. 22:36

jó volt ez, nekem csak azért volt szomorkás mert nem lesz több netflixes marvel cucc

cherockee - 2019. 06. 21. 00:04

Nem sok esély van rá, hogy a második évadot végignézem, elkezdtem, megakadtam az első rész végén, hagytam. Nézhetem annélkül? Az se feltétlen zavarna, ha az egész második évadot elspoilerezné kb. az első rész. Az első évad nagyon tetszett (bár inkább Tennant karaktere és előadása miatt), meggondolnám.

Caligvla - 2019. 06. 21. 08:09

Katasztrófa ez az évad (is). De nem csak szimplán rossz, hanem még dögunalmas is.

sancho pansa - 2019. 06. 21. 08:18

Ezért nem lesznek más, rohadt jó sorozatok sikeresek, mert egyesek olyasmit néznek, ami szerintük rossz vagy dögunalmas, ahelyett, hogy valami olyat néznének, ami piszok jó. Nyilván mindenki azt választ, amit akar, mindenki a saját nyomorának a kovácsa, de ettől még furcsa a dolog.

Quantumleap - 2019. 06. 21. 08:47

A postcímhez még oda lehetett volna biggyeszteni: “És a Netflixes Marvel-sorozatoknak is.” :) Vagy egy Defenders-2.szezon talán még esélyes?

Necridus - 2019. 06. 21. 09:10

Quantumleap:

Nem, elvileg semmi esélye (bár én sehol sem láttam hivatalos kaszahírt).

Quantumleap - 2019. 06. 22. 08:15

“Kilgrave újbóli behozatala nem biztos, hogy jól tudna elsülni, cserébe sorozatzáró jelenetnek nagyon pofás volt, ahogy ennek hatására Jessica sarkon fordul, s mosolyogva visszatér New Yorkba, hogy harcoljon ellenségével.”

Szerintem ez csak egy vízió volt, a felelősségtudata kivetülése. (A második évadban is haluzta egyszer Killgrave-t.) Végül úgy döntött, marad, és felveszi a kesztyűt bármilyen jövőbeli problémával, amivel szembekerül.

Én megnéznék egy külön filmet vagy sorozatot arról a börtönről, ahova Trish-t vitték. (A régi képregényben Száműzöttek szigetének hívták, ha jól emlékszem.) Nyilván ő lenne a legártatlanabb karakter. :)
Valamint komolyan szeretném ha Jessica találkozna Punisherrel, és előjönne köztük a gyilkolni vagy nem gyilkolni dilemmából fakadó konfliktus. :) Dehát gondolom, ezekre nulla esély van, még másik csatornán is. :(

Biohazard - 2019. 06. 23. 02:29

Sajnálom, hogy vége. Határozottan jobban tetszett a 2. évadnál és elnézegettem volna még 1-1 évadot. Kevés hasonlóan sötét hangulatú hősös téma van képernyőn (Doom Patrol talán, de az valahogy más) és hiányozni fog a marvel-univerzum sötét kis sarka Daredevil-Luke Cage-JJ-Punisher(nem, az IF nálam nem üti meg ezt a szintet) prezentálással. Több crossover-t is simán elbírtak volna a sorozatok, de ugye RIP az egész. Kivételesen, öszintén sajnálom (és lélekben felkészülök a tini-emo-hős dömpingre)!

Geza Kovacs - 2019. 06. 26. 22:47

Egész jó volt. Jobb évad az előzőnél. De természetesen 3 résszel hosszabb, mint ahogy kellene, ahogy az előző évadok is. A karakter hiányozni fog, kár volt kinyírni a Marvel-sorikat a Netflixen.

Sentinel80 - 2019. 07. 06. 03:00

Milyen érdekes, hogy régen kevesebb sorozat volt, de azok éveken át mentek. Most meg – láthatjuk akár már az első évad alatt véget is ér. Alapvetően engem maga a képregényhős nem érdekelt volna sose, de amint elkezdtem nézni én magam is éreztem, hogy ennek egy egyedi hangulata van és néznem kell tovább. Hasonlót lehetett érezni a Luke cage nél is,lassan mintha már már családtagok lettek volna, vártam a folytatást.

Fura dolog azután, hogy az ember megkedvelte egyszerűen elengedni egy sorozatot 3 évad után, de mit tegyünk. Lehet ha a marvel nem akar egy szeletett a netflix-es online mozizásból, kaphattunk volna minimum 1-1 évadot kedvenceinkhez.

Utánaolvastam, hogy van-e bármilyen esélye, hogy látjuk-e még újra a karaktert, de rossz hírem van, nagyon Krysten Ritter-nek sincs kedve tovább játszani a karaktert, pedig zseniális volt. Ha folytatják is, lehet más fogja alakítani és mivel a showrunner is más lesz, lehet már nem lesz meg ez a hangulat se.

Nekem mindenesetre Krysten Ritter ezután már mindig is Jessica Jones marad….

Reménykedjünk benne, hogy esetleg egy csoda folytán még láthatunk jessica jones karakterét, mint ahogy Luke Cage et i.

Mate4182 - 2019. 07. 06. 16:36

hianyozni fog …

ennyi maradt bennem miutan befejeztem a 3. evadot is

a masodik evad utan remeltem hogy valami jobban rukkolnak elo es nagyjabol sikerult is a dolog bar en remenykedtem hogy Salinger marad a fogonosz az evad vegeig

ez az egyetlen bajom a JJ-vel az elso evad ota. az elso evadban megkaptuk az MCU tv kepernyos vilaganak a legjobb fogonoszat Killgrave szemelyeben

ehez kepest a 2. evadban a sajat anyja, a 3. evadban a sajat testvere a fogonosz amivel alapvetoen nem lenne gond, de az elso evad olyan magas merceje utan …. na mindegy

kar hogy nem less tobb, kar hogy Punisher es JJ sosem futnak ossze, kar hogy nem less tobb kozos bandazas Luke Cage-el es kar hogy Dany Rendtol is bucsut mondhatunk

kar az egesz MCU Netflix temaert mert nem birom kiverni a fejembol hogy a csunya mocskos anyagi indokok alltak a kaszak mogott a sajat streaming szolgaltatora hivatkozva …

Boti - 2019. 08. 25. 06:50

húúúú, második résznél tartok, egyik kedvenc sorozatom volt, csak reménykedtem, hogy lesz folytatása, íme itt van, (mert Jessicának az életunt, antiszociális fejét élvezet nézni.)
De: Trishnek az anyja kikészít. Irritál. És folyamatosan őt kell lássam. Már unom.
Elolvasva a kritikákat, hát megnézem, pedig jött, hogy abbahagyjam…..

Pedig szívesen néznék negyedik-ötödik-stb évadot is, ha Jessica-t tartanák a főszerepben. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz