login |

The Good Doctor: vége a 2. évadnak

2019. 06. 20. 14:50 - Írta: Shannen

2 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Bár alapvetően tetszett az évadkezdés, nem hittem volna, hogy ennyire be fog jönni a The Good Doctor 2. szezonja.

Annyira nem bíztam benne, hogy hosszú hónapokra pihentettem pár rész után, hogy aztán most gyorsan ledaráljam és elismerősen bólintsak nemcsak az országos drámáktól kevésbé megszokott, feelgood, cliffhanger-mentes fináléra, hanem az egész S2-re. Ugyanis idén végre kiemelten karakterizáltak és már nemcsak Shaun és Glassman tűnt hús-vér szereplőnek, hanem szinte mindenki háromdimenzióssá vált.

Persze a sorozat továbbra is a heti esetekre építkezik, amelyek idén is hol jobban-hol kevésbé voltak érdekesek. A karanténos dupla rész (2×10 és 2×11) például kifejezetten izgalmasra sikerült és jó volt látni, hogy az akkor történteknek következményei is lettek, amelyekkel még részeken át foglalkoztak.

Szemben az első évaddal, a heti esetek idén több teret adtak a kicsi átalakult csapatnak. Beleláttunk többük magánéletébe, de épp csak annyira, hogy jobban megértsük a viselkedésüket a kórházban és a döntéseik hátterét. Mondjuk azt kár lenne tagadni, hogy időnként elnagyoltak lettek a mélynek szánt pillanatok (például Reznick rövid életű románca), de a céljukat elérték, sikerült közelebb hozni a szereplőket a nézőkhöz.

Mindeközben Shaun-nak egyszerre kellett bizonyítania, hogy autizmusa ellenére is ott a helye a legjobb sebészek között (lehet-e jó orvos az, aki nem érez empátiát a betegei irányába? Shaun autizmusa jelenti-e egyáltalán azt, hogy ne törődne a betegeivel?), másrészt rájönnie, hogyan tudja feldolgozni Glassman betegségét.

Freddie Highmore továbbra is a sorozat lelke. Idén az érzelmek kifejezetten széles skáláját kellett végigjátszania, aminek a csúcspontja egy olyan összeomlás volt, ahol a nézőnek tényleg a szíve szakadt meg. A tovább mögött röviden, kisebb spoilerekkel folytatom. 

Betegsége miatt Shaun-nak folyamatosan bizonyítania kell. Nem azt, hogy elég jó orvos-e, hiszen legtöbbször épp az ő diagnózisa menti meg a heti beteget és rezidens társai is rengeteget tanulnak tőle. Azt kell bizonyítania a kétkedőknek, hogy elég jó sebész-e, akire a rázós helyzetekben is lehet számítani és aki kellő odafigyeléssel fordul a betegei felé.

Egy kicsit ugyan önismétlőnek éreztem, hogy az évad utolsó harmadában megint valaki rászállt szegényre, de valójában ez logikus lépés volt egy olyan valakitől, aki előtte nem ismerte Shaun-t és nem látta, hogy máris mennyit fejlődött az elmúlt két év alatt.

A kórházon kívül Glassman szála szolgáltatta a fő drámát, aki agydaganattal küzdött. Nem meglepő persze, de azért meg kell említeni Richard Schiff-et, aki remekül hozta a frusztrált, dühös és tehetetlen orvost. Glassman betegsége azt is jelentette, hogy most Shaun-nak kellett támogatnia mentorát és barátként mellette lennie. Kettejük jelenetei részről-részre a legemlékezetesebb pillanatokat szállították, élükön a roadtrip-es résszel.

Az évadzárót pedig azért volt nagyon jó nézni, mert tulajdonképpen mindenki megkapta a maga kis boldogságát. Melendez gesztusa annak ellenére is szép volt, hogy az ő és Lim kapcsolatát kicsit nehezen tudtam elfogadni, Glassy szerelmi évődése is már kezdett sok lenni, de legalább megérte kivárni a végét.

Shaun húzott egy bátrat és meglepőt, ami előre is vetíti, hogy a következő évadban egy újabb fontos mérföldkővel fogja szembetalálni magát, az első romantikus kapcsolatával. Bár kedvelem Lea-t is, de ők Shaunnal valószínűleg sokkal jobban működnek barátként, mint párként. Érdekes lesz látni, hogy kapcsolata milyen új dinamikát hoz be a Lea-val való barátságába és az együttélésükbe, na meg a sebészi életébe.

2 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2019. 06. 20. 21:12

Alapvetően tetszett az évad, én Dr. Han szálát éreztem egy kicsit elkapkodottnak. Nekem úgy tűnt, mitha egy részben jött volna, egyben kirúgja Shaunt, egyben meg felmond. A valóságban talán tovább tartott a dolog, de nem éreztem, hogy ezt a karaktert kidolgozták volna, ahhoz képest viszont nagyobbnak éreztem a füstjét, mint amekkora láng lett végül.

Shaun baráti kapcsolatai nagyon jól működnek, kíváncsi leszek, hogy a következő évben a romantikus mennyire lesz eltalálva.

Glassman kicsit sok volt már néhol, remélem a következő évadban nem csak a makacs önfejűségéből látunk majd jeleneteket, hanem aktívabb szerepet kap majd.

De tényleg, hozta a színvonalat, maradok!

Deny - 2019. 06. 21. 01:14

Nekem azért nem volt olyan jó ez az évad, különösen az első fele döcögött. Ott egy darabig még a kaszán is elgondolkodtam. Aztán a téli finálétól szerencsére beindult, és egyre jobb lett. Remélem, tartja majd azt a szintet a továbbiakban is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz