login |

Dark: kezdett a 2. évad

2019. 06. 22. 14:50 - Írta: winnie

71 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

There are no coincidences. Every path is predetermined. Everything happens when it is supposed to, at the right time, at the right place.

ÚRISTEN, mekkora hangulatbomba volt ez a kezdés! Persze én szeretem az időutazós sorozatokat, és a mostani start eléggé feltekerte az elvárásaimat a Looper és a Primer egyes jellemzőit megidézve, paradoxonok felé haladva, de azért elég magas szintet kellett teljesíteni az S1 fényében. És az évadnyitónak eddig sikerült

Nyilván azzal nem mindenki ért egyet, hogy milyen jól sikerült a Dark első szezonja (én nagyon szerettemés zömében ti is), de azt szerintem nem sokan vitatják, hogy mennyire komplex és odafigyelős volt. Egy szűk réteg biztosan könnyen boldogult az arcokkal, nevekkel és összefüggésekkel, de nekem azóta sem nagyon volt olyan sorozatom, ahol konkrétan jegyzetelnem kellett, hiszen nem kevés karakter volt, ráadásul 3 idősávban.

Szerencsére a Netflix egy 3,5 perces összefoglalóval megkönyörült azokon is, akik nem nézték újra az S2 előtt az S1-et, de én még így is képtelen lettem volna annyi összefüggésre és szereplőre emlékezni, ha nem néztem volna újra a másfél évvel ezelőtt leadott részeket. Persze mindenkinek másképp működik az agya, de a 2×01 ugyan párszor megfogta a kezünket, de egyébként nem sok mindent magyarázott agyon, az egyéb mankókat is hanyagolta.

És ez így van jól. Főleg, hogy a Dark mindenféle expozíció vagy szájba rágás nélkül valahogy mindig elérte nálam, hogy ha valami nem is volt tiszta, akkor későbbi jelenetek vagy esetleges következmények láttán csak összeálltak azok a puzzle darabkák, olykor kis fáziskéséssel generálva a homlokra csapós felismeréseket. (Itt is volt homályosabb jelenet, ami pár perc múlva esett le bennem.)

A tovább mögött folytatom spoileresebben. És azt már most jelzem, hogy nem tudom, mikor lesz esélyem évadkritikát írni, szóval vagy kirakunk egy vendégírást még júniusban (valaki?), vagy óvatosan olvassatok kommentet, mert idővel óhatatlanul is spoileressé fognak válni.

Szóval apokalipszis. Érdekes húzás volt, hogy kvázi műfajt váltottak, vagy legalábbis az eddigi irány mellé egy újabbat hoztak be, hiszen így máris másabb szemüvegen keresztül nézhetjük a történéseket, más előjelet kapnak a gondolataink, az egész még egy nagyot kuszák a képen, és valójában még azt is elérte, hogy még kevésbé legyen elképzelésem arról, hogy mire is megy ki a játék. (Az eddigi ezer kérdés mellé még bekúszott pár száz…)

Persze nem mondom, hogy mindent értettem az évadnyitóban, ezért nem is vállalkozom sok konkrétumot tartalmazó kibeszélésre, de tetszett, hogy az első jelenettől kezdve kaptunk, ha nem is válaszokat, de új infókat és felfedezéseket, főleg a különböző időkben lévő karakterek kapcsán, amik közül nem egy piszok erős érzelmi töltetet hordozott számomra, ld. JövőJonas a jelenben vagy Elizabeth a jövőben.

Tényleg nem fanboykodni meg 10/10-ezni akarok , mert az elmúlt másfél évben nem is nagyon gondoltam a sorozatra, ami anno első napos dara volt nálam, de rég éreztem olyat, hogy egymás után többször is ennyire beleborzongtam volna snittekbe, karakterek puszta látványába, vagy abba, hogy ketten ugyanabban a jelenetben vannak. Ez annyira jó érzés, na.

Szóval mondanom sem kell, hogy a kezdés a szememben remek volt (erős 8-as volt mondjuk nálam a rész, és azonnal néztem volna a folytatást), csak bízni tudok abban, hogy a folytatás is az lesz, és akkor felajzva áhíthatjuk az utolsó szezont, amire remélhetőleg nem kell 2021-ig várnunk.

ui: Ja, reflektálva az 1. évados kritika utóiratára, mekkorát röhögtem, hogy a bekötött szemű zsaru (Völler, talán, említették a nevét) nem csak napszemüveget kapott a kötése helyett (mondom, hogy trollkodnak), de végre kiemelték a háttérből.

71 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2019. 06. 22. 15:33

A 4. részben egy eszméletlen gyomros van, utána valóban is meglepődik az ember.. már csak a 6, 7 meg a vége van hátra nekem, de… úristen. Nagyon jó sorozat még mindig!

Neel - 2019. 06. 22. 20:11

Wow, nekem nagyon tetszett a második évad. Szerintem lehetett követni, hogy ki kicsoda, de a helyzet még komplikáltabb, mint az első évadban. Nézzétek minél többen!

asd - 2019. 06. 22. 20:48

Most néztem meg az első részt, nagyon bejött. Csernobil mellett az év sorozata.

Rammsch - 2019. 06. 22. 21:35

Annyi csavar van ebben az évadban, hogy ember legyen a talpán, aki ennyi szereplőt a sok idősíkban követni tud… :D de ezt leszámítva durván jó, csak már azt se tudom néha ki kicsoda, és mi a fenét akar… xD

evilskati - 2019. 06. 22. 22:20

Negyedik részen vagyok túl, nagyon jó, letehetetlen!

SPOILER

A kérdés ami felmerült bennem, hogy az első évad future Jonas nyakán nem volt seb, de a második évad future Jonasan van. Az első évadban az volt a célja, hogy elpusztítsa a kaput, ami nem sikerült neki. Claudia meg is jegyezte, hogy ő nem tud róla, hogy csak bezárnia sikerült. Ha a második évad future Jonasa ugyanaz, mint az első-é, akkor tudnia kellett volna, hogy nem sikerült neki elpusztítani, hiszen át kellett, hogy élje mindazt, amit most a fiatal Jonas. (+ túlélnie a kapu elpusztítását.) Arra következtetek, hogy a második évad Jonasa nem lehet ugyanaz a future Jonas, mint akit az első évadban megismertünk. Volt Hannah-nak egy félmondata jóval azután, hogy mindent megtudott, hogy ki ő valójában?

Ha viszont ő más, akkor a kapu bezárásával ki kellett, hogy törjenek a hurokból.

Áhhh… Remélem a későbbiekben kiderül :)

Shannen - 2019. 06. 22. 23:31

Kellett 2 rész míg visszarázódtam és ráhangolódtam, hogy akkor ki-kivel, hol és mikor. Sajnos a Netflix-féle első évados összefoglaló nagyon keveset segített, annyira össze-vissza volt vágva. Ellenben ez a családfa kifejezetten hasznos volt így a 2.évad elején: https://www.sorozatjunkie.hu/2019/04/24/egy-kis-manko-a-dark-hoz/

Én végül angol szinkronnal nézem, mert ha olvasnom kéne a szöveget, tuti elvesznék, főleg ha közben németül duruzsolnak. Ezt mondjuk kicsit sajnálom, mert általában ragaszkodok az eredeti nyelvhez, de ez a sorozat már így is elég komplex.

Eddig 4 részt néztem meg, és tényleg le a kalappal a készítők előtt, mert egyelőre úgy tudják csavarni a sztorit, hogy abszolút nem izzadságszagú, és tényleg ütnek pillanatok.

Egyelőre egy dolgot hiányolok a dalok kapcsán. Az első évadban több olyan szám is volt, amiket azóta is hallgatok és már akkor rögtön megragadtak, most viszont eddig egyik epizódban sem volt hasonlóan maradandó dal a számomra.

winnie - 2019. 06. 23. 04:46

igen, a dalok nekem is eszembe jutottak, bár aztán mintha az első rész végén lett volna valami, de nem olyan, hogy rákeressek, vagy megnézzem, hogy az tényleg valami szám volt-e:)

(nem csekkoltam, hogy ugyanaz-e az angol szinkron, mint tavaly, de azt észrevettem, hogy nagyon odafigyeltek rá, _mintha_ sokkal profibb lenne, mint más sorozatok esetében.)

FP Jones - 2019. 06. 23. 10:31

zseniális volt az évad végig. sokkal könnyebb volt követni, ki kicsoda (honnan, melyik idősíkból), mint az elsőnél.

na és a vége. jól felvezették az utolsó szezont

Hellhound - 2019. 06. 23. 12:59

Jó kis sorozat volt. Kár, hogy semmire sem emlékszem már az elsőből. :( Ez a hátránya annak ha egy nap alatt dobják rád az összes részt aztán 1 évet kell várni.

winnie - 2019. 06. 23. 13:08

hát még, ha másfél évig! (de annyiban nem értek egyet, hogy hiába adják oda egyszerre, a néző dönti el, hogy milyen tempóban nézi. van netflix-sorozat, aminek még mindig nem láttam az első évadját, van, aminek 1-2-3 részét láttam azonnal, és azóta sem a folytatást, és nem azért, mert kaszáltam volna. van, amit beosztok, van, amit azonnal megnézek, stb. így mindenki olyan tempóban nyomja, ahogy akarja. és a legjobb, hogy a netflix mutatja, hogy mit kell folytatnod és megjegyzi hol tartasz, így nem egy nálam rész közben várja, hogy kattintsak rá.)

Tiffauges - 2019. 06. 23. 20:50

Három rész után még mindig remek, nagyon jó fordulatokkal. Nehéz megállni, hogy ne nézzem egyben végig, de türtőztetem magam, így többet tudok agyalni rajta.

evilskati - 2019. 06. 23. 21:32

Végignéztem. Tűkön ülve várom a folytatást.

Zenékkel kapcsolatban: Az évadzáró végi szám nagyon hatásos volt, de tetszett az Asaf Avidan is.

Lesz min csámcsogni :)

Shannen - 2019. 06. 23. 23:20

Ha akartam volna, akkor sem bírtam volna ki, hogy ne daráljam le (két részletben) a szezont.
Nagyon elégedett vagyok az évaddal, az írók remekül kavarták idén is a lapokat, hogy aztán sok minden részről részre összeérjen és értelmet nyerjen, majd a végén még a zárószezont is tökéletesen felvezették.

Én nem mondanám, hogy követhetőbb volt, mint az első évad, én most is olykor a határán voltam a fejfájásnak, annyira próbáltam koncentrálni és követni az eseményeket. :)

Az nagyon szimpatikus a sorozatban, hogy miközben folyamatosan dob fel száz meg száz kérdést, ez nem zavaró (annyira), mert arra is figyelnek, hogy válaszokat is kapjon a néző, ráadásul a csavarok tényleg nagyon természetesen követik egymást, abszolút fluidnak és egyáltalán nem erőltetettnek érződnek.

Baromi izgalmasnak ígérkezik a záróévad, remélem minden bele fog férni és még többet megtudunk szereplők múltjáról, jövőjéről. Elég érdekes helyzetbe (időbe) kerültek itt jó néhányan.

“nem csekkoltam, hogy ugyanaz-e az angol szinkron, mint tavaly, de azt észrevettem, hogy nagyon odafigyeltek rá, _mintha_ sokkal profibb lenne, mint más sorozatok esetében.”

Már nem emlékszem, hogy tavaly szinkronnal néztem-e vagy sem, de most én abszolút elégedett voltam, szerintem jól eltalálták a hangokat, a szövegek is érthetőek voltak, sokkal követhetőbb volt így számomra.

És igen a finálé utolsó száma tényleg ütött, de összességében maradok az első évados soundtracknél.

Tb - 2019. 06. 24. 10:49

Buta kérdés lesz, de Ti hol tudtátok már megnèzni? 😔🙄

winnie - 2019. 06. 24. 11:00

A Netflixen – netflix.com, pár klikk és máris nézhető. ha nem vagy regisztrálva, akkor pedig ingyen lehet nézni egy hónapig.

asd - 2019. 06. 24. 16:31

4 részen túl vagyok, eddig talán még az első évadnál is jobb. A 4.rész vége tényleg nagyon durva, bár én sejtettem hogy erre megy ki a játék.

kietlen - 2019. 06. 24. 19:17

Gyerekek ez most komoly? Ennek a sorozatnak semmi értelme. Ha tényleg valamit változtatni akarna bármelyik is már rég öngyilkos lett volna, hogy ne teljesítse be a sorsát. Ezek ilyen robotok nincs semmi kurázsi egyikben sem. Ugyan már. És persze semmit sem tudunk meg, sosem, a lényegi kérdéseket nem fedik fel csak szappanopera az egész. Át lettetek verve és észre sem veszitek, egyre jobban behúz a sorozat egyre több idősíkon játszódik, és ott egyre több probléma van, de csak arra megy rá az egész, hogy az ember szereti úgy érezni mintha lenne valami értelme az életének, hogy minden magától menne valami jó irányba, de hogy zizek szavaival éljek, “ha valaki azt mondja látja, a fényt az alagút végén, azt mondom az valószínűleg újabb vonat, ami felénk tart”

adamlyon - 2019. 06. 25. 11:55

@kietlen ez nem ilyen egyszerű.
a sorozatban is többször elmagyarázták, hogy nem olyan egyszerű megváltoztatni a múltat. egy időhurokban vannak és azt a pontot keresik, ami megváltoztatása esetén esetleg kitörhetnek belőle.
illetve, ha valamelyikük azért lenne öngyilkos, hogy megváltoztassa a múltat, nem sikerülne, mert valószínűleg az a hurok menetébe már be van építve – erre két példa is volt az évadban (Michael öngyilkossága, illetve Claudia próbálta Egont megmenteni és pont ez okozta a halálát).

A másik pedig, hogy rengeteg mindent megtudtunk, pont hogy nem húzzák el a sorozatot. Persze mellette sok új kérdés jön, de ez egy tudatos történetvezetés, minden ki fog derülni.

ferenc - 2019. 06. 25. 12:37

Én ezt nem értem. Ha valaki úgy érzi, hogy át lett verve (vagy felőlem azt érzi, hogy ő bizony átlát a palánkon), akkor miért akarja abba is beleszuggerálni ezt, aki nem érzi, hogy át lett verve, vagy… (és ezt félve merem leírni, de szerintem ez is lehetséges szcenárió) NEM LETT ÁTVERVE?

Nem meglepő, hogy nem mindenkinek jön be, vagy jön le, vagy érzi magát átverve, de attól, hogy nincs egy hullámhosszon a készítőkkel, még nem jelenti azt, hogy nincs is értelme a dolgoknak.

És most direkt nem ellenpéldákat akartam hozni, vagy megmondani a frankót, mert annak nincs értelme, nem megváltoztatni akarom, amit gondolsz.

wmartin94 - 2019. 06. 25. 16:56

@kietlen

Szerinted át lettem verve. Szerintem meg élvezem azt amit a készítők és a színészek összeraktak. Sorozat ennyire már rég bilincselt le.
Persze az is lehet, hogy én vagyok annyira sötét, amiért egy ilyen “szappanoperát” élvezni tudok.

asd - 2019. 06. 25. 18:36

SPOILER

Elképesztő milyen erős drámai jelenetek vannak a sorozatban. A két Mikkel találkozása, Jonas találkozása az apjával és Ulrich és Mikkel találkozása is nagyon nagy hatással volt rám.

kensei - 2019. 06. 25. 19:50

SPOILER:

valaki el tudnà nekem magyaràzni ezt a Charlotte/Elizabeth jelenséget?

Pezo - 2019. 06. 25. 21:20

@kensei
SPOILER

Charlotte Elisabeth és Noah lánya.
Elisabeth pedig Charlotte lánya.

Amellett hogy nagyon tetszett az évad a multiple dimension csavar valamiért nem jött be. De biztos megoldják majd

Andris - 2019. 06. 25. 22:04

Nekem is nagyon bejött az első évad is, meg ez is, de valamiért nagyon elhúzottnak éreztem ezt a második évadot. Tekergettem bele a másodperceket.
Borús, gondolkodós, melankolikus hangulata van oké, de nem tudom, olyan csiga lassúsággal halad hogy az valami hihetetlen. Egy snitten vannak fél-egy percig miközben nem történik semmi.
Én így kicsit felgyorsítva is értettem és átéreztem az egészet, tudtam gondolkozni is az eseményeken, le is esett minden, tehát (és lehet, hogy egyedül vagyok ezzel), de szerintem egy fokkal gyorsabb tempó simán beleférne. pl nem 55-60 perces lehetne egy rész hanem 45-50, és máris nem hatna ilyen unalmasnak, miközben nem is az, csak az teszi kicsit azzá, hogy alig halad.
De tényleg lehet csak én vagyok így ezzel.

A finálé nekem annyira nem jött be, vagyis pontosítok. Ha normálisan feloldják, és eljutunk valahova, akkor tetszeni fog a záró cliff, de egyelőre nagyon nem. Illetve ha nem tudnám, hogy a következő évad az utolsó, akkor még az is lehet hogy kaszálnám, mert akkor csak úgy tűnne nekem, hogy csak hozzák be az újabb és újabb mindblowing elemeket, hogy csak körbe körbe megyünk és csak mélyítik a történetet, miközben nem kapunk megoldást. Ez egyszerre zseniális szerintem, tekintve, hogy miről szól a sorozat, meg egyszerre kiábrándító is, mert azt az érzést adja, hogy semerre nem tartunk csak pakolják bele az új elemeket, és ugyanazokat a köröket futjuk (fhu tényleg nagyon durva, zseniális.. :D )

Akárhogy is, minden tiszteletem a készítőké és a színészeké, valami eszméletlen hogy mit alkottak meg, elképzelni sem tudom, hogy hogy tudták ezt megírni.

kensei - 2019. 06. 25. 22:09

@Pezo
SPOILER

Igen, idàig nekem is megvan, de egyszerűen nem bírom felfogni, és ennél a pontnàl kicsit csalódtam. Az első évad hatalmas kedvenc, a màsodik sem volt rossz, de őszintén szólva én nem ezt vàrtam.

peeee - 2019. 06. 25. 22:27

@kietlen

KÖ-SZÖ-NÖM!

Pezo - 2019. 06. 26. 08:46

@kensei

Értelek mivel nem látom a lényegét h Charlotte miért fontos. De persze kérdés hogy Bartosszal mi lesz mivel csak Magnusekat lattuk 1921ben. Hanna mit fog csinálni 1954ben. Ki Agnes férje / vele mi lesz. Főleg hogy mindeki összefügg. Kicsit Lost os érzésem volt valahol hogy ez egy zárt rendszer vagy valami purgatorium csak nekik.
Szóval akinek tetszett ez az évad is eleg nagy elvarasokkal ül majd neki a 3. évadnak

Kahnwald - 2019. 06. 26. 09:15

Nagyon vártam a második évadot, nekem kicsit olyan Mátrix 2 érzésem van. Tetszik, de mintha mar túl lenne agyalva és tekerve helyenként.

Lehet valahol nagyon nem figyeltem, de számomra meg mindig nem világos, magyarázzátok el: miért kellett a gyerekeket kinyírni az első évadban?

Candy - 2019. 06. 26. 22:02

evilskati! Nemrég ledaráltam az első évadot újra,hogy képben legyek,mielőtt nekivágok e zseniális 2.évadnak,és bizony ott van a a ‘futureJonas’nyakán a seb,már az első évadban is.Pont ez tűnt fel legelőször,és annyira tetszik,hogy hogy adnak az ilyen apró részletekre is.

mollyhooper - 2019. 06. 26. 22:31

A Charlotte/Elisabeth dolog már nekem sok volt. Ez egy hülyeség ugyanis, ez sehogyan sem lehet.

kensei - 2019. 06. 26. 23:20

SPOILER

nekem màr az is sok hogy Jonas=Adam. De most komolyan, ez a klisé minek kell?

wmartin94 - 2019. 06. 27. 02:18

@kensei

Lehet, hogy klisé, valamilyen szinten én is számítottam erre a csavarra, mégis a rész után csak hosszú másodpercekig meredtem a képernyőre, hogy “mi a **sz???”

Mielőtt elkönyvelném klisének én azért megvárom a 3. évadot, hogym it hoznak ki az egészből, tekintve, hogy ez tényleg egy olyan sorozat, amit első résztől az utolsóig megterveztek, ellentétben pl. a Lost-al. (amit szintén nagyo nélveztem) Itt viszont nagyobbak az elvárásaim.

A. - 2019. 06. 27. 06:02

Nagyon vártam, de egyáltalán nem tetszett, semmit nem nyertem vele, hogy végignéztem..
Az epizódok végén úgy éreztem, semmi nem történt megint. Nem tudnám összefoglalni mi volt az epizódok sztorija.
A Jonas-Adam fordulat sem ütött, a Charlotte-Elizabeth pedig kifejezetten kiábrándított a sorozatból, ez már csak a sokk-faktorról szólt.
Azt hiszem, az írók nem számítottak az első évad sikerére és a berendelésre, mert a 2. évadra semmi nem maradt a tarsolyban.
Ja, a vége: Az időutazás nagy kérdései c film végének pont ez lett a csattanója, nyilván alapmű a készítőknek is. Ott működött, mert poén volt, itt nem, mert nem poénként használták, hanem véresen komolyan, és ráadásul eredeti sem volt az ötlet.

ikelemen5 - 2019. 06. 27. 12:22

Végignéztem, picit hagyom ülepedni, mert most nekem kicsit se füle, se farka a történetnek.
A hangulata nagyon jó, ha egy mondattal kellene megválszolnom a Miről szól a sorozat kérdést? bajban lennék.

asd - 2019. 06. 27. 14:42

Na én is végignéztem, bár sokat nem értek belőle, meg kéne nézni még egyszer. Lehet hogy vannak benne logikátlanságok, de a hangulat, a fényképezés, a színészi játék kárpótol érte. Már nem is a megoldás érdekel hanem a karakterek sorsa.

Aldo - 2019. 06. 27. 18:33

Tetszett az évad, le is ment kb 2 nap alatt. Az első évad egy kicsit lassabban indult be, a végére pedig már nagyon sok mindent belezsúfoltak.
Itt kevésbé éreztem, hogy lassítani akarnának, nem nagyon volt idő nyugisabb részekre. Míg korábban volt egy erős misztikus faktor, hiszen nehezen állt össze miről is van szó és egyfajta nyomasztó elem, az eltűnt, majd évekkel később összeégetten előkerült gyerekekkel, itt már jobban elvitték a sci-fi irányába.
Nagyon népes a szereplőgárda, így páran idén háttérbe szorultak, míg mások fontosabb szerepet kaptak. Ez az egész szabad akarat vs. előre elrendeltség téma nem rossz, kíváncsi vagyok, hogy vajon fel lehet-e oldani az időhurkot és változtatni a történelmen, főleg most, hogy a párhuzamos világokat is behozták.
Kérdések vannak bőven, remélhetőleg jövőre jön a záróévad.

bercali - 2019. 06. 28. 11:35

Méltó folytatása volt az első évadnak. Talán nekem még jobban is tetszett, hiszen minden szálat izgatottan figyeltem az első etappal ellentétben. Egy komolyabb részlet zavart, az pedig az idősebb Jonas töketlenkedése. Oké, felépítették a tinédzser karakterét, mint egy döntésképtelen kislány, de nehezen emészthető ebben a világban a személyiségfejlődés hiánya.

Giles - 2019. 06. 28. 15:03

Az időutazós történetek általában két alapvetésen nyugszanak. Az első, hogy ha visszamész, ott nem szabad változtatnod, mert paradoxonokat generálsz, aminek a vége az lehet, hogy te sem születsz meg, illetve, hogy a változtatásaid, már az idővonal részei eleve. A második, hogy nyugodtan változtathatsz, mert egy alternatív valóság, párhuzamos dimenzió jön létre, más jövőt eredményezve. Ebben a sorozatban most úgy néz ki, összemosták a kettőt. Mindkét lehetőség létezik, ez így zavaros számomra. Mindemellett imádom, az utóbbi évek legjobbja szerintem.

bendrag - 2019. 06. 29. 02:41

Most végeztem a 2. évaddal, ledaráltam 2 nap alatt. Elég felemás érzéseim vannak vele kapcsolatban, mondhatni kicsit csalódott vagyok. Amennyire vártam, olyan szinten kicsit wtf érzésem van. Annyira keszekusza, káoszos, néha sehova nem tartó volt az egész.

Az évad első fele zseniális volt, izgultam, lekötött, az atmoszféra megint nagyon ott volt. De ahogy közeledtünk a finálé felé, valahogy lankadt a figyelmem. Nem tudom, hogy azért, mert daráltam és nem hagytam ülepedni, vagy tényleg ellaposodott a végére. Az utolsó 2 részen majdhogynem kiakadtam… :) Mi volt ez? Megszoktam már a sorozattól, hogy nem szájbarágós és megannyi kérdést tesz fel, de ez a finálé valami nagyon összecsapott lett. Spoiler után folytatom a kérdéseimmel.

SPOILER

Most akkor Adam (alias Jonas) végül mit is akart? Meg Claudia is? Nem igazán állt össze ez az “időháború”. Értem én, hogy Noah Adam csicskája, de vele is mi lett? Végül jó volt, csak rosszakat csinált vagy mindig is egy gyilkos alkat volt? Meg akkor kb. mindenki időutazó volt a gyerekek közül?

Hannah miatt meg nagyon kiakadtam, ekkora egy számító p@csát, de tényleg. Ott hazudott ahol tudott, annak akinek tudott, mindig csak a bosszún meg saját magán járt az esze.

Megmondom őszintén a végén már idegesített, hogy mindenki kapkod, telefonál, pánikol, sír, képeket és nyakláncokat nézeget, és minden 2. pillanatban ketyeg egy óra a háttérben. Annyira katyvasz és összecsapott lett a vége sajnos…

Ezt az Alexander Köhler szálat is annyira feleslegesnek éreztem. Kár, hogy a félszemű zsaruról nem derült ki, hogy mi történt a szemével, egész megkedveltem.

Akkor végülis végérvényesen Katherina idézte elő az egészet, ahogy kinyitotta az átjárót? A jövőbeli Martha mire célzott azzal, hogy “nem az számít melyik időből, hanem hogy melyik világból jöttem”.

Megannyi kérdés merült fel bennem, amire lehet nem is kapok soha választ. Pedig annyira vártam komolyan mondom, de a 2. fele miatt csalódott vagyok. Nekem az 1. jobban bejött. Ennél mintha az alkotók se tudták volna, hogy mit akarnak. Már túl sok volt a csavar, az időugrás stb.
Hát nem tudom, nálam ez erős közepes.

wmartin94 - 2019. 06. 29. 02:53

@bendrag

“Megannyi kérdés merült fel bennem, amire lehet nem is kapok soha választ. ”

A 2. évadban arra is választ kaptunk, hogy a kutyi hogy találta meg az utat a barlangon keresztül.

Szóval szerintem a készítők gondosan kigondoltak mindent… SSok kérdés van bennem is, de kivárom az utolsó évadot, bizakodó vagyok.

bendrag - 2019. 06. 29. 02:58

@wmartin94

Nem azt mondom, én is maradok a 3. évadra, de valahogy mást vártam. Szerintem kicsit túl lett tolva ez az évad. Lehet hagynom kell ülepedni és majd valamikor újranézve sok minden ki fog tisztulni. :)

Sragi - 2019. 06. 29. 11:39

bendrag – 2019. 06. 29. 02:41
Ez egy marha jó videó ami összefoglalja a cselekményt.

Nekem is volt pár nem tiszta dolog.Ez sokat segített.
Elmondja ,hogy Noah miért haragszik meg Adamra úgymond.
https://www.youtube.com/watch?v=2KjouTxoDNQ

Aldo - 2019. 06. 29. 16:51

“A jövőbeli Martha mire célzott azzal, hogy “nem az számít melyik időből, hanem hogy melyik világból jöttem”.

Nyilván nem a jövőből jött, hanem egy párhuzamos világból, bár akkor erről Adamnak is tudnak kellett volna.

bendrag - 2019. 06. 30. 12:31

@Aldo

Hát de az az a Martha volt, aki a legelején is volt a 2052-es idősíkon. Ott volt amikor ki akarták végezni Jonast, Jonas neki mutatta meg azt a fekete trutyis (idő)átjárót; és ő fogja rá Jonasra először a fegyvert az 1. évad végén, amikor Jonas hirtelen 2052-ben találja magát. Szóval nem értem egyelőre. Lehet a 3. évad választ ad persze.

Legnagyobb rejtély még mindig ez az időutazók szekta, hogy hogyan jöttek létre, mit akarnak, hogy került bele kb. az összes főszereplő gyerek. Mit akar Adam, mit akart Claudia? Claudia egy jószívű hölgyből hogy válik ilyen hazudozó gonosszá idős korára? Ja és Jonasnak mikor és hogy fog leégni a fél arca, ha valóban ő Adam?

Aldo - 2019. 06. 30. 13:22

A 2052-es sötét hajú csaj nem martha. Most hírtelen nem ugrik be a neve.
Adam megemlíti, hogy sok időutazás megviseli az emberi szervezetet így az arca állapotának ehhez lehet köze.
Mit akar a sic mundus szekta? Annyit mondott, hogy megtörni a ciklust, hogy ne csak 33 éveket lehessen utazni, tehát 2020-ból csak 2053-ba vagy 1987-be, hanem bárhová. Bár adam 1921-ből előre tudta küldeni jonast 2019-be, hogy találkozzon az apjával ami csak 98 év. Szóval ez még elég zavaros.

sasa - 2019. 07. 01. 08:57

A harmadik részben az Egon-Claudia három snitt egymás után nagyon állat volt.

Luca - 2019. 07. 01. 12:58

Nagyon jó volt ez az évad is. Féltem tőle, mert már az első is annyira jó volt, hogy nem hittem, hogy azt tudnák überelni. De sikerült. Nehéz valóban követni már, hogy ki kinek a kije. Már gondolkoztam rajta, hogy jegyzetelni kéne. A végén az utolsó csavar nagyon ütött. Ezek után biztos vagyok benne, hogy a 3. évad is fantasztikus lesz. Egy dolgot nem értek még mindig. Bár valószínűleg csak én maradtam le róla. Ha vannak időgépek, meg időárat, akkor minek kellett megölni a másik szerkezettel a gyerekeket??

winnie - 2019. 07. 02. 05:46

eddig nem sok készítői interjút találtam, de ez egy friss, talán van benne infó: https://www.vulture.com/2019/06/dark-netflix-season-two-time-travel-interview.html

Hugh Dreffner - 2019. 07. 03. 19:30

Sziasztok!

Nincs arról valami info, hogy mikor érkezik magyar felirattal a 2.évadhoz?

Értek jól angolul egyébként, csak van egy ilyen heppem, hogy német nyelvhez magyar feliratot olvasnék, nem angolt.

kolbászkarika - 2019. 07. 04. 09:54

Facebook –> VerkeSubs –> magyar feliratok :)

korom.adam - 2019. 07. 07. 13:35

Spoiler!!!!

Én arra lennék kiváncsi,hogy a 2. évad 8. részében ki az a pár aki beöltözteti Adam=Jonas karakterét az időutazáshoz?
Noah talán idősebb énje lenne? Es a hölgy?

Amúgy nagyon tetszett az évad. Remélem nem kell 2 évet várni rá. :)

Kahnwald - 2019. 07. 07. 16:58

Nekem totál egyértelműen az 1953-ban látott Helge anyjának néz ki az öreg nő

Candy - 2019. 07. 07. 17:20

korom.adam!
Franziska és Magnus.Legalábbis Magnus az biztos,mert elhangzik az egyik rész végén.

korom.adam - 2019. 07. 08. 13:03

Spoiler!!!!

Candy:
köszönöm az információt. Ez nem rémlet hogy volt róla szó.
Másik Téma:

Hanna most ott maradt a múltba és összejön a rendőrrel??
Nekem ez jött le belőle,főleg ahogy egymásra néztek mikor szívtak a cigit.
Biztos folytatják még azt a storyt…

Kíváncsian várom a 3. évadot,hogy már világok között is lehet utazni.. Wtf?? :)

Spoiler Off !!!

walaki - 2019. 07. 08. 19:01

Szánom, bánom, de eddig nekem ez a sorozat teljesen kimaradt. Most sikerült csak bepótolni.

Az én véleményem az, hogy az alapfelállás eléggé gagyi, a sztori bonyolultsága kimerül pusztán abban, hogy akkor most ki is dugta meg az anyját / apját / nagyanyját / nagyapját (megfelelő rész aláhuzandó). Ez eléggé nagy csalódás volt számomra, én összetettebb sztorira számítottam a vélemények alapján.

De! Még sohasem láttam ilyen sorozatot, amiben ennyire odafigyeltek volna a paradoxonokra, ami egy hatalmas pozitívum. Viszonylag kevés benne a tudományos halandzsa, ami nekem nagyon szokta bökni a csőrömet. Az is nagyon tetszett, hogy viszonylag alacsony költségvetésű, ezért a látványos parasztvakító effektek helyett inkább a színészekre fokuszál, nekik kell megteremteniük a hangulatot, ami abszolút sikerült. Ami effekt volt, azt teljesen vállalható volt szerintem, és nem is bánom, hogy nem volt több. Ugyancsak dícséret illeti a kellékeseket, az egyes korok díszletei nagyon jól sikerültek szerintem.

SPOILER
Amikor már végleg kezdett volna kifulladni az érdeklődésem, akkor meg végre belengették az alternatív univerzumokat. Ami egyébként teljesen jogos, hiszen ha visszamegyünk a múltba, és megváltoztatjuk, akkor egy új idősíkot (aka alternatív valóságot) hozunk létre.

Ezzel számomra bebiztosították magukat a 3. évadra. A ki kúrt meg kit részeket meg majd áttekerem, mert azt nem sikerült valahogy érdekesre megcsinálni. Az nyilvánvaló, hogy Hannah lesz valakinek az ükanyja (az meg, hogy kié, egy csöppet sem érdekel, sajnos). De azon se lepődnék meg egyáltalán, ha a sorozat végére teljesen bezárnák a kört, és mindenki mindenkinek a valakije lenne, egy teljesen zárt hurokban. Sőt, szerintem tutira ez lesz a vége.

Claire8310 - 2019. 07. 11. 07:50

Na befejeztem, nekem is nagyon bejött. És tényleg annyira figyelnek az apróságokat is a készítők, nemcsak a paradoxonoknál de pl. Az, hogy Jonas az évad második felében végig húzta a lábat, miközben egy csomó sorozatban a karakterek sérüléseit az egyik részről a másikra “elfelejtik”. Nekem már ez az apróság is tetszett. Az önmagát beteljesítő jóslatok meg már a görög mitológia óta elborzasztanak, de annyira éreztem már, hogy mire megy ki Jonas Michaelhez való visszatérése illetve Claudia ténykedése… az nagyon brutál jelenet volt, mikor Jonasnak rá kellett jönnie mit tett és mit nem tehet :( Remekek a színészek. Na és igen, Wöller szeme csak egyike a nagy kérdéseknek, amire választ szeretnék kapni.
Zenében nekem a 3. Rész végi Melody X szól azóta non-stop.

_Peter - 2019. 07. 24. 12:42

Egy-két hete kezdtem el darálni az első évadot és már itt is vagyok annyira bejött. :) Ha lenne időgépem most visszamennék és nem nézném meg a két évadot, hanem várnék a befejezésre.

Az angol szinkront pár percig bírtam, egyszerűen jobb eredetiben és legalább kiderült nem felejtettem el németül, a felirat nagy segítség volt követni ki kinek a kicsodája.

Remek hangulata van és nagyon figyeltek minden apróságra, remekül választották a fiatal-öreg színészeket. Nagyon hasonlóak! A sorozat készítői megelőzték a Faceapp őrületet. :D

Csigusz - 2019. 07. 31. 09:11

Fuh, hát, ööö :D
Majd egy hete megvolt már, de még mindig erősen a hatása alatt vagyok. Megmondom őszintén nekem nem tetszett az s2 irányvonala: míg az s1-ben csak páran ismerték az időutazást, és sokkal nagyobb volt a misztikum faktor, itt már boldog-boldogtalan utazó volt, az egész lakóközösség része volt az egésznek, nekem ez kicsit elvett belőle inkább… Persze a karaktereket kedvelem, csak nem vártam, hogy ebbe az irányba viszik a készítők.

Nyilván maradok a zárásra, a cliffhanger ütött (nem úgy, mint a 2×04-es “””nagy””” fordulat ami simán várható volt).
(Egyébként ezzel a paradoxonos témával nekem az szokott a bajom lenni, hogy akkor most hiába jött alt-Martha, ha Adam igazából ezt is “átélte” már. Tehát igazából bármi újat is csinálnak, neki az már egy emléke. Nemtudom. Majd kiderül.)

Ha az s1 volt 9.5/10, akkor ennek egyelőre max 8-at tudok adni, aztán idővel talán változik. (Esetleg újranézésnél nő, stb)

Shred - 2019. 08. 06. 23:36

Na én is ledaráltam, legyen mondjuk egy 8/10. Azért csak ennyi, mert a végét a számomra nagyon elrontották.

SPOILER

Én reménykedtem benne, hogy a 2. évad lezárja a történetet, de ez az utolsó utáni másodpercben elénk perdülő alternatív Martha baromira nem hiányzott már. Megint a tipikus fejőstehén-hozzáállás, ha a nép kajálta, akkor tovább erőltetik, és jön az (általában) egyre gagyibb folytatás. Ha az új évad is jó nézettséget kap, mi következik? Android hasonmások? Testrabló alienek egy idegen bolygóról?

SPOILER off.

Nekem csak egy kérdés maradt megválaszolatlan: az első évadban miért volt jelentősége, hogy a lepotyogott madaraknak és a megtalált holttesteknek a dobhártyáját kilyukasztotta a túlnyomás? Az írók elfelejtették a motívumot, vagy csak red heringnek dobták be?

danonino1984 - 2019. 08. 07. 00:46

A kötődésről annyit, hogy Jonashoz simán lehet kötődni, és szurkolni neki. És a srác iszonyatosan jó színész. Nyert is díjakat.

Az apró részletek kidolgozása, a zene, a képi világ, a történet, mind-mind megfogtak.

És a 2. évadban eső sem esett. :)

Völler szeme tényleg jó kis rejtély. Már majdnem elmondta a kocsiban… :)

danonino1984 - 2019. 08. 07. 01:03

És még annyit tennék hozzá azoknak, akik a mondanivalót, a sorozat értelmét keresik, hogy szerintem a sorozat Jonas felnövéstörténete, akinek szembe kell néznie emberi mivoltával, a dolgok mikéntjével, megváltoztathatatlanságával, és le kell vetkőznie a heves és lázadó személyiségét, meg kell érnie.

A főcím is isteni, zeneileg, képileg, a benne elrejtett szimbólumokkal a sorozatból.

Regimodi - 2019. 09. 08. 20:34

Sziasztok,

Hát én is kb. 2 nap alatt toltam le a 2. évadot.
Egy valami nem hagy nyugodni:

SPOILER:
Van az az epizód, amikor Michael öngyilkossága előtt vannak és Michael meglátja Mads-et, aki be akar menni pisilni a házba, amikor mennek bulizni Ulrich-ékhoz.
Namost, ha Mads visszament az időben és ugye Ines felnevelte Michaelként, akkor ők ott ketten hogyan találkozhatnak a WC előtt, hiszen Mads csak Micheal öngyilkossága után tűnik el. Ha Mads-ből lett Michael, akkor ez a találkozás itt értelmetlen sztem és nem történhetett meg, de javítsatok ki ha tévedtem valahol. :)

Ja, még valami !
AuroraBorealis: hálás köszönet mindkét évados munkádért !!

Bálint - 2019. 09. 10. 22:57

SPOILER:
Az világos, hogy Charlotte, Noah és Elisabeth lánya, de akkor Elisabeth Charlotte és Peter fogadott (mostoha) lánya lehet talán? Sőt az is lehet, hogy valamelyik időutazó megragadt gyereke.

fRm - 2019. 09. 17. 17:56

@Regimodi az a los gyerek nem Mads hanem Mikkel, Mads az Ulrich testvére aki halott. Miért ne történhetett volna meg abban a pillanatban mikor visszautazott a múltba onnantól Ő már ott nő fel, tehát simán lehet..

Vágási Feri - 2019. 10. 02. 15:04

Van ugye még néhány szereplő, akiknek nem tudjuk, hogy ki az anyja, apja. Például Adam gondolom nem véletlenül lett Adam, az a tippem, hogy a harmadik évadban majd az derül ki, hogy Noah és Agnes szülei nem mások, mint Adam és Martha.

demerzel - 2019. 10. 09. 14:31

Teljesen hatása alá von a sorozat. Hozzátesz gondolom, hogy eredeti nyelven nézhetem, de állítólag pl az angol szinkronnal is jó.
Megdöbbentő, hogy ilyen minőség kikerül manapság egy sorozatból, miközben a nagyvászon tele van értékelhetetlen mocsokkal.
A harmadik előtt majd tuti újranézem az első kettőt.

Regimodi - 2019. 10. 15. 14:03

@fRm: igazad van teljesen, a srác Mikkel és nem Mads.
De nekem így sem áll össze ez a rész. :)

Akkor újrafogalmazom:
SPOILER !
Mikkel csak Micheal öngyilkossága után fél évvel tűnik el vagyis megy vissza az időben, mivel Mikkel-ből lett Michael, akkor ez a találkozás itt nem történhet meg ha logikusan végiggondolom, hiszen ez Michael halála előtt kellett hogy történjen, amikor meg szó sem volt Mikkel eltűnéséről.

lappa86 - 2020. 04. 20. 19:00

@Regimodi

SPOILER!
Már miért ne történhetne meg? Mikkel születésétől Michael öngyilkosságáig, abban a kb 8-9 évben mindketten léteznek a jelenben. Mikkel megszületik kb 2010-ben, visszautazik a múltba 2019-ben, aztán éli tovább az életét 1986-tól 2019-ig, amikor Michaelként öngyilkos lesz.

Florabell - 2020. 06. 15. 17:09

Lebilincselő volt ez az évad,bár a vége nem annyira jött be.Ezt a “nem az a kérdés” szófordulatot már Mikkelnél elsütötték és most nagyon nem illett ide. Mi az,hogy van egy másik világ? Na mindegy majd megoldják.Remélem a végén nem maradnak elvarratlan szálak pl.mit csinált Hanna? hogy,lettek sic mundusosok Magnus és Franziska?(oké kitalálható,hogy miután középkorú Jonassal leléptek végig vele is maradtak) Elizabeth+Charlotte?
Szóval a másik világ eredetén és az apokalipszisen kívül is sok mindent meg kellene még magyarázni,de amilyen zseniálisak voltak eddig,biztos ezeket a mellékszálakat is beleszövik a készítők.Jöjjön a hát a harmadik évad,a vége! Vagy a kezdete?:)

Aanita80 - 2022. 09. 17. 22:21

Eszméletlen jó ez a sorozat és én csak most láttam🙈vagyis ajánlották. Már éppen kiábrandultam a Netflixből h nincs fent egy normális nézhető sorozat.
Végul is jó h most nézem, darálhatom egyben. 🙃pár nap alatt lenyomtam a 2.évadot. Atyaég! Imádtam. A színészek zsenik a hangulat frenetikus. Engem az udőutazással megvesznek kilóra. Nah de itt aztán figyelni kellet rendesen, az első évadban még jegyzeteltem is, aztán a másodikra kezdett összeállni a kép…aztán megint egy csavar és megint egy csavar….imádás😁😁ezer éve nem tetszett ennyire sorozat. Kezdődhet a finálé.

winnie - 2022. 09. 18. 07:45

“Már éppen kiábrandultam a Netflixből h nincs fent egy normális nézhető sorozat.”

ahogy a dark példája is mutatja, iszonyatosan sok zseniális és még több normális, nézhető sorozat van. attól, hogy az ember nem talál rájuk, még ott vannak. meg kell találni őket. tedd fel magadnak a kérdést, hogy a június 15 új netflix-sorozatból vagy a júliusi 20 új netflix-sorozatból hányat néztél? vagy akár azt, hogy hányról hallottál.

és ez nem számonkérés, csak rámutatok, hogy a válasz itt rejtőzik. ha valaki nem talál vagy nem látott jó sorozatot, az csak és kizárólag azt jelenti, hogy nem tesz azért, hogy találjon, illetve, hogy rosszakat kezdett el nézni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz