login |

Derry Girls: a 2. évad – írta heidfeld

2019. 06. 23. 15:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A tavalyi év legkellemesebb meglepetése volt számomra a Derry Girls. Nosztalgikus hangulatban repített vissza a 90-es évek közepére, amikor iskolába járva a sorozatban is hallható a slágereket hallgattam.

A fő téma továbbra is Észak-Írország politikai és vallási feszültsége pár katolikus iskolás lány és családjaik szemén keresztül, jó zenékkel, tehetséges színészekkel, és fanyar, de fergeteges, ír humorral. Bizony, a nézése közben többször is vissza kellett tekernem, annyira nevettem, és vagy harmadjára nézve is akadtak “új” poénok.

Aggodalmam a család komolyabb jelenléte miatt teljesen feleslegesnek bizonyult. Utóbbi években talán itt sikerült legjobban eltalálni a lányok-rokonok arányát. És mindkét oldalon fergeteges karakterek vannak, könnyű találni szimpatikus arcot. És igazán érdemes figyelni, kisebb szereplőkre is.

Nyilván volt, aki soknak tűnhetett egyeseknek, mint Sarah nővér, Granda Joe, Clare (energiaital fogyasztásában verhetetlen), James (aki nem meleg!) és a személyes kedvencem: Erin. A második évad számára igen magasra volt állítva a léc. Egy igen erős 9/10 után, hogy sikerült a folytatás? Pár spoilerrel folytatnám a tovább mögött.

Az egyik nagy közönségkedvenc, Sarah nővér lett, hiszen kicsit több szerepet kapott idén. Nagyon jó, ha kritizál másokat, unja az életet, a tanítványait, a rendszert, de ezen kívül nem túl izgalmas. Megismertünk más tanárokat is, és a baráti társaság szüleinek is pár sorral több jutott. Granda Joe-ból picit vissza vettek, de Ian McElhinney továbbra is fergeteges.

A lányok iskolai ellensége, Jenny Joyce is több teret kapott, és Leah O’Rouke élt is a lehetőséggel, kiváló az undok stréber bőrében. Megvan a világ legunalmasabb történeteit mesélő nagybácsi is, de Cirian, a fotós, csak pár mondatot kapott, ami számomra nagy csalódás volt.

Oké. Erősen kárpótolt Dennis, a boltos – én kereskedelmi szakközépben érettségiztem, így még hihetetlenebb volt, amit leművelt. Vásárlók a számára? Csak lenézendő lúzerek, akiktől a lehető leggyorsabban szabadulna, természetesen alaposan kifosztva őket. A való életben minimum falhoz akarnám vágni, de így, a tévében ritka szórakoztató.

Mint említettem, Erin a kedvencem, de sajnos őrült karakteréből jócskán kevesebbet kaptunk. Pedig amikor beindul, lendületbe jön, átvált félig érthetetlen észak-ír angolba, az óriási lendületet ad. Nekem ez nagyon hiányzik, pedig hihetetlen potenciál van benne.

A többiek hozzák magukat. Fergeteges szövegek, kritikák vannak: az angolok, protestánsok, politikusok, Gary Barlow és még a Doctor Who is kap bőven. Kár, hogy néha angolba vált a humor, ami nem feltétlen a kedvencem.

És még egy apróság. A szereplők “angolja” sokkal jobban érthető volt idén, mint az első évadban, pedig szerintem nem az én szövegértésem javult annyit. Mondjuk, amikor James anya megérkezik Angliából és megszólal, akkor a helyére kerül az írek beszéde.

Továbbra is igen kellemes, vicces sorozat a Derry Girls, jó zenékkel, tehetséges színészekkel, pörgős dumákkal. És Saorise-Monica Jackson egyre csinosabb.. De, mint írtam, Erin őrültsége nagyon hiányzott, kicsit megtörte a lendületet.

8/10 az osztályzatom és bátran ajánlom. Kellemes szórakozás. Magyar felirat van hozzá, de a Netflix kínálatába is megérkezett ez a szezon is.

6 hozzászólás Ne habozz!

checkmate - 2019. 06. 23. 20:53

Szuper volt ez az évad is. Én személy szerint külön örültem, hogy kevesebb nagypapa volt és több szülők + Michael nővér.
A végére megint sikerült jól beilleszteniük egy kiemelkedő történelmi eseményt.
Várom a harmadik évadot.
– “Being a Derry girl is a fucking state of mind.”

tulipán - 2019. 07. 03. 14:26

nagyon jó volt – sztem meg minden nagypapa beszólás zseniális volt! Sister Michael nekem sem kedvencem :)
nagyon bejönnek ezek a munkásosztály-tini cuccok. young offenders, raised by wolves, tudtok még ilyet?

heidfeld - 2019. 07. 03. 18:18

Erin anyának testvére, Aunt Sarah is több időt kapott. Ezért sem értem, Cirian, a fotós hiányát. Első évadban neki udvarolt. Történelemben talán először, munkaruhába érkezve, lány/hölgy családjához, ebédre:D
Egyébként az olyan “apróságokból”,- mint egy jegesmedve, állatkertből kiszabadulása – fergeteges őrültséget hoztak ki…

mariskaris - 2019. 11. 21. 19:46

@tulipán My mad fat diary, Fresh meat – régebbiek.

gromit - 2019. 11. 21. 20:17

tulipán: Moone Boy (bár az se új, de az is egy kis időutazás a ’90 környéki Írországba)

memberjoe - 2020. 10. 28. 16:49

Meglepően jó sorozat. Én így utólag bukkantam rá, egyben ledaráltam a két évadot, de nagyon tetszett. Várom én is a harmadik évadot és talán mozifilm is készül belőle, mintha azt olvastam volna. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz