login |

A Black Mirror 5. évadjáról

2019. 06. 27. 19:30 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, video,

A Black Mirror idei 3 részéről már írtunk, itt vannak a kibeszélők linkjei: 5×015×025×03 – érdekes látni, hogy abszolút megoszlik az, hogy kinek melyik volt a kedvence, és persze az is látványos, hogy elég sokan csalódásként élték meg a szezont, legalábbis sokkal nagyobb a negatív reakciók aránya, mint korábban. Az ötletek voltak kevésbé jók vagy az optimistább megközelítés nem jött be?

A tovább mögött 3 videó, amikben a készítők beszélnek az egyes epizódokról, és itt van még 3 interjús link is (5×01, 5×02 és 5×03), amiben Charlie Brooker kifejti, hogy az egyes részekkel mi is volt a célja.

4 hozzászólás Ne habozz!

walaki - 2019. 06. 27. 19:58

Szerintem amikor a készítőnek interjúban kell elmagyaráznia, mit is akart mondani, az ott már eleve oltári gáz. Egy jó műalkotásnak annélkül kell(ene) érzéseket, érzelmeket és mondanivalót közvetítenie, hogy az alkotónak el kéne magyarázni, mit akart kifejezni.

Egyébként szvsz az ötlettelenség volt a legnagyobb gond, az első rész egy az egyben USS Callister 2.0 (az eredeti rész ráadásul szerintem sokkal jobb és izgalmasabb is volt, ez ahhoz képest semmi plusz mondanivalót nem adott). A második rész teljesen jó volt, de eredetinek egyáltalán nem nevezhető, ráadásul már egyszer kivesézték, mennyire ártalmas folyton a szochálón lógni (igaz, akkor kicsit más szemszögből, de szerintem az a rész is sokkal jobban sikerült, de azért ez se volt rossz). A harmadik rész meg valami borzalom volt, mindenfélét belehánytak a legkissebb kohézió nélkül. Amolyan túl sokat akart a szarka, de nem bírta a farka.

A kivitelés minőségére és a színészekre igazán nem lehet panasz, csakis a sztori marad, mint ok.

winnie - 2019. 06. 27. 20:07

walaki: ne már…:) nem akarja senki elmagyarázni senkinek. nem “kell” elmagyarázni semmit. ez egy promóciós videó, egy dvd extra, amiben megkérdezte a netflix a forgatás idején vagy után, hogy mit gondol, hogy tudják premier után is promózni a sorozatot, ő meg eleget tett a szerződésben foglalt kötelezettségének. mint ahogy az ew is megkérdezte, az okokat nem kell ecsetelnem, ld. a youtube-on a magyarűzós videók népszerűségét.

“ez ahhoz képest semmi plusz mondanivalót nem adott)”

ezzel viszont abszolút nem értek egyet, mert a kettőnek nem igazán egy volt a mondanivalója. szóval per definitionem, ha volt mondanivalója, akkor csak plusz lehetett.

walaki - 2019. 06. 27. 20:49

@winnie: csupán erre reagáltam: “Charlie Brooker kifejti, hogy az egyes részekkel mi is volt a célja.”
Értem én, hogy ez a promó része, és nincs is ezzel semmi baj. Sokszor rengeteg pluszt ad (pl nekem sok pluszt jelentett a Született Gyilkosok dvd extrái, amiket magamtól nem vettem elsőre észre a filmben, de a film alapfelállásán és a mondanivalón nem változtattak, csak kiegészítették azt). A gond szerintem ott kezdődik, amikor az interjú nélkül nem lehet kibogozni a mondanivalót, vagy az interjú során tök más hangzik el, mint ami elsőre átment a közönségnek.
Elnézést, ha pontatlanul fogalmaztam.

Oké, számomra nem volt plusz mondanivalója. Mindkettő arról szólt, hogy nem jó elveszni a virtuális valóságban (ráadásul a két használt kütyü elég gyanúsan hasonlított egymásra). Nekem az első részben az plusz volt, hogy akaratuk ellenére kerültek bele, és ezért “kárpótlásul” a végén szabadon kalandozhattak. Ilyen jellegű feloldást hiányoltam ebben a részben (aztán a harmadik részben meg túl sok is lett a feloldásból).

Ettől függetlenül a kivitelezés remek, és mégha nem is éri el a korábbi évadok szinvonalát, így is jóval a mezőny felett van. Még a harmadik rész is.

Altemidor - 2019. 06. 27. 22:33

Ötlettelen volt, és nagyon elnyújtott.

Az első rész 20 perces részként elment volna, de túl hosszúra sikerült, és nem is volt egy erős történet.

A második részből is lehetett volna kivágni, az nekem tetszett, de nem egy Black Mirrorban lenne a helye, semmi újat nem mondott, és semmit sem helyezett más megvilágításba. (Vagy gondolom annak mondott újat, aki nem tudta, hogy rossz dolog telefonozni vezetés közben…)

A harmadik rész a maga giccsességével nekem elment, nem nagy eresztés, de legalább nem untam magam rajta, mint az első részen.

Összességében siralmas évad volt, és nem a pozitív véggel volt a baj. Én már az előző két évaddal sem voltam megelégedve, mert az évadok nagy része középszer. Nem bánom, ha nem csinálnak többet, mert kifulladni látszik a sorozat a jelenlegi készítők keze alatt. Viszont biztos lenne még rengeteg történet, ami király lenne, de nem értem, hogy nem sikerül jól válogatni vagy jó embereknek esélyt adni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz