login |

Cobra Kai: a 2. évad – írta Spyblat

2019. 06. 27. 21:30 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Már jó ideje elérhető a The Karate Kid, azaz a Karate kölyök sorozatos folytatásának második évadja (mely most már itthon is nézhető a YouTube Premiumnak köszönhetően). Az első évadról is írtam tavaly, magasra tette a lécet, így félő volt, hogy nem fognak tudni túl sok újat mondani. Megnyugtatok mindenkit: tudtak.

A történet ott veszi fel a fonalat, ahol az előző évad végén abba maradt – szóval a tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Johnny Lawrence Cobra Kai dojója virágzik, vannak új tanítványok és igyekszik őket egy kicsit leterelni a felesleges kegyetlenség útjáról, mert belátta, hogy ettől lesznek ugyan győztesek, de “ettől lesznek seggfejek is”. Bekavar a képbe a volt tanára, John Kreese, aki nem egyszer rendezte meg már a halálát és igyekszik ismét részt venni a karate iskola életében, amit igazából ő alapított. És mindeközben Daniel LaRusso is megnyitja a saját karateiskoláját, ami egykori mestere értékeit igyekszik továbbadni.

Haladjunk szép sorban: Johnny Lawrence.

Nem véletlen, hogy behozták a régi, még mindig überszemét és überkegyetlen mesterét a képbe. Hisz kell valaki, aki mindig visszarántja a “nincs kegyelem” mentalitásba a gyerekeket, míg Johnny igyekszik erről lenevelni őket. Próbál lavírozni aközött, hogy megmaradjon a tekintélye a tanítványai előtt, miközben nem akarja, hogy belőlük legyen a legújabb bully nemzedék, és aközött, hogy adjon egy újabb esélyt volt mesterének. Ráadásul randizgatni is elkezdene.

Az ő vonalán van a két fő Cobra Kai-os gyerek: Hawk és Miguel. Ők is igen érdekes kontrasztot alkotnak. Miguel igyekszik hallgatni Johnny-ra, próbál nem elmenni a teljesen rossz irányba. Ebben nem segít a Cobra Kai új, dögös női tanulója, aki igyekszik belevinni a rosszba és aki élből gyűlöl mindenkit, akinek egy kicsit is jobb élete van, mint neki.

Hawk azonban más tészta. Az ő lelke olyan szinten tört meg a szekálások miatt, hogy ő már a gondolatától is ideges lesz, hogy ne a legkeményebb arcát mutassa. Egy igazi tahó vadállat lett a srác, aki nem rest csicskáztatni az újakat, megverni egykori legjobb barátját és összevandálkodni a másik dojo szentélyét. Ráadásul pont, amikor már azt mondaná a néző, hogy “ez már azért túlzás, ilyen nem csinálna egy egykori áldozat”, a képünkbe tolnak egy flashbacket, ahogy sírva könyörög az anyjának, hogy ne beszéljen az igazgatóval a bántalmazások miatt, mert így csak rosszabbul jön ki belőle.

Aztán ott van Daniel LaRusso, az egykori karate kölyök, akiben még élénken él a Cobra Kai emléke és bizony nem akarja, hogy ismét ez a szemlélet legyen úrrá a fiatalságon. Miyagi házában nyitja meg a saját dojoját, első két tanítványa pedig Robby (Johnny fia, akit be is fogadnak a házukba) és saját lánya.

A két fiatal nyilván összejön és vétenek emberi hibákat, de nem kapnak akkora teret. Az igazi érdekesség itt Daniel. Vannak olyan húzásai, amelyek nem gonoszak, de átgondolatlanok és érthető, miért gondolja Joknny őt a a szararcnak. Ilyen az, hogy ő ingyen kínálja a karate edzéseket, ami Johnny-val, akinek ez a megélhetése, egyértelmű kicseszés. Ráadásul nehezen tud egyensúlyt találni a munka, a felesége és a karate között.

Az is nagyon tetszett, hogy Daniel bizony nehezen rázódik bele a mester szerepébe, sokszor nem elég türelmes és nem tudja eleinte megfelelően átadni a tudását. Behozzák a harmadik film sztoriját, amikor ő is átment erőszakos idiótába és ennek kapcsán ügyesen integrálják be a Miyagi dojoba a Cobra Kai-ban csalódott kölyköket. A neurotikus, igazi béna Demetri-t meg kell itt még említeni, aki tényleg olyan, hogy még én is meg akarnám ütni.

Jó volt az éttermes jelenet is, amikor a két ellenség egymás mellett volt kénytelen randizni a saját nőjével. A feszültség tapintható volt, mégis jó látni, hogy az írók nem mentek rá az olcsó kakaskodásokra és mindketten tudnak felnőttként viselkedni (többé-kevésbé). A sors iróniája, hogy a gyerekeik mindig a legjobb pillanatban tudják fokozni a problémákat és a kezdődő tolerancia úgy száll el Danielből, mintha ott sem lett volna.

Az évad nagy tragédiával végződik. A kialakult szerelmi négyszöget a két női fél egy nagyszabású sulibunyóval igyekeznek lezárni, ami tényleg eldurvul. A Cobra Kai Vs Miyagi dojo harca odáig fajul, hogy tanárokat is megütnek, egy konkrét gyilkossági kísérlet is történik (ez az egyetlen túlzás) és Miguel jó eséllyel egy életre megnyomorodott.

Daniel romokban, hiszen az ő tanítványa vitte be a végzetes rúgást, Johnny pedig elvesztette legkedvesebb tanítványát, az új kapcsolatának a reményét, de egykori mestere még a Cobra Kai-t is elvette tőle a háta mögött és az ottani kölyköknek bizonyítást nyert, hogy a könyörület a veszteseké, hisz emiatt sérült meg a társuk.

Sokszor szoktam említeni, hogy azokat a drámákat szeretem, amikor a főhős rajta kívülálló okok miatt kerül kényszerhelyzetbe, vagy az emberi döntései miatt, nem pedig azért, mert hülyeségeket csinál. Ezt nagyon jól eltalálta a sorozat.

Iszonyat emberi és gyomorba vágóan mély az egész, ami nem megy át sztereotip önelemzésekbe, miszerint az “erőszak erőszakot szül”, inkább megmutatja a nézőnek az egyik legrosszabb végkimenetelt, ami ráadásul nem is rugaszkodik el a valós helyzetektől. Ilyen az a jelenet, amikor a tragédia után Johnny és Daniel némán beszállnak a liftbe, de egyikük sem tud mit mondani, mert amennyire a másikat hibáztatják, annyira saját magukat is.

Én erre is nyugodt szívvel megadom ismét a 9/10-et, mert számomra nagyot ütött. A harmadik évad már berendelve és őszintén szólva nagyon várom, hogy oldják fel a kialakult szituációt.

12 hozzászólás Ne habozz!

Pr13m - 2019. 06. 27. 21:46

Adom a pontszámot! Mondjuk ha az előző évad 10/10, akkor ez 9,5/10. Egyszerűen zseniálisan van megírva.

Mate815 - 2019. 06. 28. 08:13

Imádtam! A vége kicsit túl durva volt és sokkoló számomra, valahogy ilyesmire nem számítottam de nagyon várom a folytatást. Rebesgetik, hogy visszahozzák Elizabeth Shue-t is.

miles - 2019. 06. 28. 10:12

Sajnálom, hogy itt elolvastam a teljes második évadot. Ettől függetlenül meg kell nézzem, mert a bohóc harcjeleneteket leszámitva nagyon tetszett az első.

Furcsa nekem, de az eladhatóság miatt persze megértem, hogy a 18 év alatti versenyeken olyan szintű durvulást mutatnak be, ami cseppet sem tükrözi a valóságot. Nincs olyan sport vagy harcművészet, ahol ilyen korú fiataloknak ököllel és lábbal, védőfelszerelés nélkül szabadna fejre full contact technikát használni. Van alternatív megoldás, a point fighting, ahol nem az erő, hanem a látványos technika használata az elvárt. Ez képernyőre is jól árvihető lenne.

Mom - 2019. 06. 28. 14:10

Hú, nagyon szerettem a második évadot is. Döbbenetesen mennyire jól eltalálták ezt a sorozatot. Két aspektusát leszámítva csak szuperlatívuszokban tudnék róla mesélni.

Az egyik ilyen a karate, a bunyózás (főleg Danielnél), meg az edzések (főleg Danielnél). A másik maga Daniel.

Az amit leművelt az edzések és a munka egyensúlyozásával egyszerűen nevetséges volt. Először is az edzések nem reggeltől estig tartanak. Még az edzőtáborokban sem! Tehát kis ügyeskedéssel simán összeegyeztethető a munkával, főleg ha te vagy a tulaj. És amint később láthattuk is, egyébként sem szükséges, hogy haladó tanítványok mellett egész nap ott álldogáljon a sensei. Mellesleg az edzőtáborokon kívül nem is vagy egész nap a dojóban. Még az aktív versenyzők is reggel/este edzenek. Nyáron sem egész naposak az edzések, hiába nincs iskola.
Az edzésterve még ennél is röhelyesebb, mert az leginkább nincs is neki. A valódi edzők felépítik az edzéseket egy ívre, nem random bedobálnak dolgokat, kell alapozni, kell szériázni, külön dolgozni a pontosságra, a sebességre, az erőre, stb és erre jönnek pluszba az effektív erősítő és kardió edzések. Közel 16 év karate után azt mondom, hogy szinte fáj ezeket néznem, de ez is a sorozat nagyságát mutatja, mert az összes többi aspektusa képes még ezt a hibáját is elsimítani.

Ezen felül egyre unszimpatikusabb volt, ahogy Daniel egyszerre akart tanítványokat toborozni, meg elhalászni a konkurencia elől és mondogatta, hogy milyen nemesek a szándékai.

Viszont a fiatalok konfliktusai, Johnny küzdelmei önmagával és a világgal, a két nemezis folyamatos rivalizálása, amibe egyre jobban belefáradnak, a kifejezetten kettősre írt karakterek mind-mind maradandó élményt tudnak nyújtani és ‘a valaha látott legjobb folytatás’ címére pályáznak nálam.

A kedvencem a 6. rész volt, ami szerintem a végét leszámítva a szezon legerősebb érzelmi töltetét robbantotta.

GK - 2019. 06. 28. 22:27

Én is csak pozitívan tudok beszélni erről. Szerintem a 2. évad még rá is pakolt az elsőre. Baromi jó az írás, konkrétan jobb az egész mint az eredeti filmek…

Megtekintésre ajánlott mindenkinek.

danonino1984 - 2019. 08. 03. 02:20

Még mindig imádom. Remélem, a junkie-k lassan felfedezik maguknak. És elér majd valamit az idei Jaws-on.

Cooper - 2019. 10. 11. 22:10

Amikor elkezdtem nézni az első évadot nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz. Én is féltem, hogy a második évadra már nem tart ki a lendület, de mégis.
Számomra hibátlan, megvan benne minden, nosztalgia, poénok, drámák, akciók.
Csak azt sajnálom, hogy rövidek az epizódok, de lehet emiatt olyan feszes a történet.
Már most nézném a 3. évadot, de a cliffhanger miatt (Ali ismerősnek jelölt) félek már tudom mi lesz, amire nem annyira vagyok kíváncsi. Konkrétan, hogy egy régi szerelem miatt megy majd a rivalizálás és Daniel házasságában lesz keményebb drámázás. Ebben az évadban is volt a feleségével kis súrlódás, de az még belefért.
Kíváncsi vagyok a Miguel/Robby szituból mit hoznak ki.

Cole - 2020. 09. 02. 00:12

Most értem végig a netflixen a 2. évaddal és azt tudom mondani, hogy nagyon jó kis sorozat ez.

Szerintem jobb, mint a film, de az, hogy a második évad felérjen az elsővel az se mindennapi. A zenék, a poénok nagyon rendben voltak. Talán nekem is picit a rövid részek okozták a csalódásokat, mivel nagyon feszes volt a tempó és picit az idővonallal is gondok lettek volna. Pl. Hawk karaktere vagy Aisha karaktere egy ilyen lelki terror után 1-2 pillanat alatt nem változnak, bár azt jól mutatták az írók Hawk karakterével, hogy minden ilyen agresszió mögött milyen lelki fájdalmak vannak. Robby karaktere is enyhe túlzásokon ment keresztül mindkét évad során, de ezt mind a feszes tempó számlájára írható és nem is lett volna nagyon sok idő kibontani ezeket.

A vége brutális volt, de valahol már benne volt a levegőben, mivel nagyon ment a rivalizálás az egész évad során, ami ugye az első évad végén kezdődött. Szóval nem érzem túlzónak annak tekintetében, hogy mindenkinek a fejébe szált, hogy ő már mindent elsajátított, de nem. Miguel-nek eszébe jutott, hogy mit tanult, de Robby-nak nem és ő dühből nyomta már a végén. Ezekből vannak a nem várt balesetek.

Reméljük nem az lesz ami ebből majd következni fog a való életben.

Szerintem ebből még ki lehet hozni egy 4. évadot is simán, mivel van benne bőven lehetőség. :)

Chibifox - 2020. 09. 02. 08:51

Ez is megvolt egy nap alatt, és nem okozott csalódást számomra az első évad után. A végjátékban a dráma és az akció igazán felpörgött. Amennyire szimpatikussá vált Jhonny az évad során annyira ellenszeves lett számomra Daniel. Ezt főként két dolog váltja ki. Az egyik, hogy Miyagi tanitványaként folyton hangoztatja, hogy mire való a karate és milyen pszihológiai hatásai vannak a kölkökre. A Cobra Kai-t úgy állítja be mint a Sátán művét, amiből sosem fogsz jól kijönni. Jhonnyval ellentétben nem is törekszik a második esélyre, holott előbbi számára jóval mélyebb sebet hagyott az a bizonyos Dojo és mestere. A második, hogy ő az, aki alantas húzásaival szítja az ellenségeskedés tüzét és mellette még áldozat szerepben is tetszeleg. Az utolsó részben is a Cobra Kai-t próbálta beállítani a tragédia kiváltó okának, miközben tudta, hogy ő sem kevésbé hibás. Amikor csak lehetett demonizálta a rivális Dojo-t. Így lettek barátokból tényleges ellenséggé a két fél tanítványai.

Méltó az első évadhoz, így a 8/10 továbbra is fenn áll. Remélem a 3.évad is hozza majd a szintet, és méltó lezárást kap a történet. Gondolom utolsó évad lesz és nem nyújtják el mint szokás. A Dark jó példaként járt elő ezen a téren, jó lenne ha követnék.

winnie - 2020. 09. 02. 10:07

nem hiszem, hogy az utolsó évad lenne.

egyébként a sorozatokat, főleg a sikeres sorozatokat nem elnyújtják, csak megvalósítják az ötleteket. ha azok vannak, akkor folytatják. a készítők fejében ugyanis nem merül fel semmilyen mesterséges “nyújtás”. (a készítők nem feltétlenül érdekeltek abban, hogy egy már futó szériájukon dolgozzanak, hiszen az nekik egy fix fizetés. nekik az az érdekük, hogy újabb és újabb sorozatokat adjanak el, és kezdjenek azokon, vélhetően magasabb fix fizetés mellett dolgozni (hiszen egy sikersorozat áll mögöttük). ezért is fordul elő, hogy egyes készítők, miután beindul a sorozatuk, abból kiszállnak, hiszen a nagy pénzt mindig megkapják, amikor készítőként a rész elején kiírásra kerül a nevük, csak az íróstábos gázsiról kell lemondaniuk, amit bármilyen másik új sorozatukkal kompenzálhatnak.)

egy készítő akkor kaszál a legtöbbet, ha elad egy sorozatot, és azon nem dolgozik, hanem újabb és újabb eladható sorozatokat csinál és ad el. a heti munka révén “csak” hírnévre és szakmai elismertségre tesz szert.

Karcsikám - 2020. 09. 26. 14:34

Nagyon jó volt ez a második évad is. Egyedül azt sajnálom, hogy a cobra kai-t nagyon elvitték a gonosz irányba. Az első évad azért is volt jó,mert nem volt egyértelműen jó és rossz, így szabadon tudtál oldalt választani magadnak, és tényleg szimpátia alapján,a sokszínű karakterek közül.
Viszont itt annyira túl lett tolva, hogy a cobra kai-ban Miguelen kívül mindenki egy büdös nagy bully lett. Még a néger szemüveges duci csaj is, pedig ő korábban tök jó arc (villámhárító) volt. Kár értük :(
Ha így halad, egyértelműen meglesz a 3. évadban a gonosz, a jó, a hős, az áldozat, stb. Leosztott szerepek. Kellenek a nagy drámák, de ne legyen fekete/fehér,mert pont az vont eddig a nagy előnye a sorozatnak, hogy nem fekete fejér minden.

Mate4182 - 2020. 10. 06. 09:31

Kicsit egyedul leszek de nekem nagyon nem tetszett a finale…
Iszonyu eltulzott volt es … nem is tudom. Bugyuta:D ez a szo ugrik be rola

Az elso evad finalet se szerettem, hogy Robby saccper 2 het erdoben karatezas utan dontobe kerult de ez a finale teljesen betett…

Ettol fuggetlenul varom a 3. Evadot mert nagyon bejon a sorozat

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz