login |

The Enemy Within: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2019. 06. 27. 16:30 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Hello, Erica. Can you smell the salt in the air?

Nem egy, és nem is két olyan 2018/19-es újonc országos sorozat volt tavaly, aminek kifejezetten bejött a pilotja, hogy aztán a 2. vagy a 3. rész után kaszálni kényszerüljek a sorozatot. Az NBC-s The Enemy Within nagyon jó példa erre (pilotkritika1×02-kritika). Ami elsőre jól működik, az már nem biztos, hogy másodikra vagy tizenharmadikra is jól fog. Nem baj, a jó első részeket senki sem veheti el tőlem.

Szemét leszek és a The Enemy Within eltunyulását Matt Corman és Chris Ord számlájára fogom írni, mert őket hozták be a készítő mellé showrunnernek, és anno a duó az egyik kriptonitomat, a Covert Affairs-t jegyezte, amiről iszonyat nehezen tudtam volna elképzelni, hogy nem fog bejönni (csajos, kémes akciósorozat szimpatikus színésszel – jé…, szóval ezért hozták őket!), mégis az első perctől hidegen hagyott. Szóval ahogy ők a képbe kerültek, én úgy kerültem ki a képből.

A tovább mögött folytatom.

A The Enemy Within egyik fő hibája az volt, hogy a legklisésebb módon közelítették meg az akciódráma műfaját. Ha akadtak is ötletek, azok nagyon hamar feloldódtak a nyomozgatós procedúrában, és eközben a legtöbb (mellék)karaktert totál érdektelenül ábrázolták, nagyon látszott, hogy csak helykitöltőnek tartják őket. (Normális ötletnek a közbülső epizódoknál talán csak az előzményes sztori tűnt, ami a pilothoz vezető események krónikája volt.)

I don’t just want to attack the CIA. I want to erase it.

Azt meg végképp nem értem, hogy a The Blacklist-re hajazó kezdő szituációt miért nem voltak képes kétesélyessé tenni egy kicsit. A premier után nyilvánvalóvá vált, hogy Erica Shepherd kapcsán csak ködösítenek, az áruló szándékai mindenképp pozitívak, még akkor is, amikor ködösíteni próbáltak.

Így, hogy nem volt semmi kétely a nézőben, az egész alapfelállás okafogyottá vált, szinte nem is volt értelme, hogy rabként használják őket. (És nyilván azt sem értettem, hogy az utolsó pillanatig dumálós (egyébként nulla) főgonosz, Tal miképp veszi be azt, hogy vele van, és az “Öld meg Keaton-t!”-mélypontot is képes volt prezentálni…)

A szezon lezáratott, tessék-lássék azt is felvezették, hogy milyen második évadot szerettek volna a készítők, de ennek megvalósítására már nem lesz esélyük. Talán nem is akkora baj. Inkább próbálkozzanak valami új sorozattal, talán az össze fog jönni nekik. Klisés akciódrámákból van épp elég így is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz