login |

A Nightflyers-könyv magyarul is

2019. 06. 28. 20:04 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: könyv,

A sorozat nem élt sokat, nekünk sem jött be (bár hajtogattam, hogy elég komplex, nem valami összecsapott izé), így nem lett semmi az Ezer Világ-univerzumra vonatkozó tévés tervekből sem. De a könyv megmarad.

Az Agave adta ki itthon George R. R. Martin novellás gyűjteményét, aminek része a Nightflyers is, ami a Syfy szériájának alapjául szolgált. A hazai cím Éjvadászok lett, 3780 forint a fogyasztói ára, és még az alábbi novellák találhatóak meg benne:

  • A Greywater-állomás személyzete (Men Of Greywater Station)
  • Csillaglány (Starlady)
  • Az üvegvirág (The Glass Flower)
  • A Féreg Házában (In The House Of The Worm)
  • Sötét, sötét alagutakban (Dark, Dark Were The Tunnels)

Valaki ismeri? A korai, 80-as évekbeli Martin-tól érdemes Game of Thrones-szintet várni? Ahogy nézem, díjat is nyert vele, sőt, 1981-ben Hugo-ra jelölték, ami nem rossz, és az sem, hogy 1987-ben mozifilm készült belőle. Nem tudom, hogy a többi sztori milyen, azok mennyire lehetnének mondjuk sorozatos alapanyagok.

A SYFY sorozata alapjául szolgáló kisregény és további öt, magyarul korábban nem olvasható történet!

Az Éjvadász nevű űrhajó különleges küldetést teljesít. A volkrin nevű idegen fajt keresi, ami a korai legendák és feljegyzések alapján az egyik legrégebbi értelmes faj a világűrben, azonban még senki nem találkozott velük. Most azonban a hajó kis felfedezőcsapata biztos nyomra akadt: egy volkrin hajó helyzetéről szereztek tudomást, és kitartóan tartanak felé, át a sötét örvényeken, az ürességen és a végtelen némaságon. Az útjuk hosszú és mindentől elszigetelt, ráadásul idővel furcsa dolgok és megmagyarázhatatlan halálesetek történnek. A legénység tagjai paranoiával átszőtt, kétségbeesett nyomozásba kezdenek, mielőtt felőrölné őket a totális őrület.

Az Éjvadászok George R. R. Martin sokak számára ismeretlen sci-fi oldalát mutatja be egy pattanásig feszült rémtörténeten keresztül, amit saját szavaival úgy jellemez, hogy a Psycho az űrben. Az 1980-ban írt, Locus- és Seiun-díjakkal kitüntetett, és Hugo-díjra jelölt kisregény Martin egyik legjobb tudományos-fantasztikus története, amelyből nemrég televíziós sorozatot is forgattak. A mű új fordításban található a kötetben, egy kisregény (A Féreg Házában) és további négy novella társaságában, melyek korábban nem jelentek meg magyarul. Mind Martin Ezer világ nevű sci-fi univerzumában játszódnak, ami a Trónok harca világraszóló sikere óta háttérbe szorult, pedig nem kevésbé eredeti és izgalmas történetek helyszíne.

7 hozzászólás Ne habozz!

damoqles - 2019. 06. 29. 06:19

Az Agave 2017-es, Álomdalok c. Martin-novelláskötetében is benne van a sztori, ott Éjvándorokként szerepel (Nemes István fordítása). Még nem olvastam el.

damoqles - 2019. 06. 29. 06:20

*mármint természetesen az Alexandra adta ki az Álomdalokat, nem az Agave, botsch

Aletha - 2019. 06. 29. 14:31

Nekem az Éjvadászok ott díszeleg a könyvespolcon – festés és vasalás meg káosz mellett, meg mert mostanában a Power Rangers sorozatot nézem – nem volt időm még elolvasni, de tervben van. Jó más stílus mint amit én George R. R. Martintól megszoktam. Mondjuk engem már a vámpíros regénye is leütött(Lázálom).

troc - 2019. 06. 29. 15:10

A Greywater-állomás személyzete és a A Féreg Házában is csak maximum közepes volt, a Csillaglány sem rántott be az elején, úgyhogy félbehagytam, van annyi más. Még nem vitt rá a lélek, hogy folytassam. :(

Brendan - 2019. 06. 30. 00:37

Magyarul először a 2014 márciusi Galaktika XL-ben jelent meg az eredeti kisregény, szintén Éjvándorok címen (ford: Nemes István). A 2017-es, Alexandrás Álomdalokban egy 40 %-kal hosszabb verzió jelent meg, de a történet lényegében ugyanaz, csak a mondatokban van változás, az eseményekben nincs.
Az Agavés változatot nem olvastam; nem tudom, hogy az a rövidebb vagy a hosszabb.

Én alapvetően nem kedvelem Martin írói stílusát, de az Évjándorokat kifejezetten kellemes és hatásos olvasmánynak vélem.
Az 1987-es mozifilmet megnéztem, de az inkább egy alacsony kategóriás sci-fi horrorfilm, nem tudott lekötni.

walaki - 2019. 06. 30. 16:14

Szigorúan magánvélemény következik.

Szerintem G.G.Martin nem jó író. Egyáltalán nem eredeti, minden ötlete lopott, ez süt a GoT-ból és a NF-ből is.
Tehetsége szvsz kimerül abban, hogy az innen-onnan lopott dolgokat remekül tudja összeilleszteni egy kerek egésszé. Ebben mondjuk tényleg zseniális, ez nem is vitás. Csakhogy amíg ez a módszer egy fantasy esetében tökéletesen működőképes (hisz végtére is minden mondabeli: sárkány, hős lovag, királykisasszony, asszaszin, misztikus kelet stb. eleve adott), addig egy sci-fi esetében pont hogy az egyediség, az újszerű gondolat a fontos.

Szerintem emiatt bukott meg és fulladt érdektelenségbe a NF. Nem elég lopkodni ötleteket a Matrixból, Űrodusszeiából meg más nagysikerű alkotásból és összerakni, akármennyire is jól sikerül az az összerakás, az egyszerűen kevés. Mert egyébként a hozott anyagot itt is remekül gyúrta egybe Martin bácsi, ez nem is kérdés.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy sci-fi sosem működik a klisék összegyúrása, mert pl lásd Firefly milyen remekül ötvözte a westernt a Star Wars-al. De ugyanakkor hozzá is tett egy eredetiséget a sztorihoz, egy kis pluszt, ami csakis a Firefly sajátja, emiatt jó lett a végeredmény. Itt az NF-ben minden megvan, ami kell, mégis hiányolom valahogy azt a bizonyos pluszt. Szerintem mások is ugyanígy vannak, emiatt bukhatott meg.

Magánvélemény vége :-)

Laci - 2019. 07. 06. 23:38

A mátrix jóval később jelent meg mint a nightfly regény.

Olvastam a könyvet, az Agavés kiadást. Ezek után kezdtem bele a sorozatba. itt meg kell jegyeznem az első rész után csalódás volt a film. A sorozat kb annyira egyezik meg a regénynel mint ami a tartalomismertetőre van írva. A szereplők tulajdonságai, egymáshoz való viszonyai, tettei is mások az írott műben. Nekem a regény jobban tetszett. Misztikus (és kicsit horror) – de nem csak arra épít hogy megjelennek mindenféle gondolati kivetülések amelyek elteszik láb alól a szereplőket.
Rövid a mű, nem elpazarolt idő, érdemes elolvasni!
Ha regényt másolta volna a sorozat talán több sikert ér el, bár akkor inkább művészfilm kategória lenne mint értelmetlen íjesztgetés.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz