login |

Pilot-mustra: Year of The Rabbit – 1×01

2019. 06. 28. 22:04 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

– There you go, little girl, have a penny. Buy yourself a new doll.
– They’re sixpence.
– Yeah, well, you can fuck that.

Pedig, hogy vártam a Year of The Rabbit-et, bár tanulhattam volna abból, ahogy a Brooklyn Nine-Nine is elzúgott mellettem mindenféle hatás nélkül, és szerintem nagyjából ugyanolyan okok miatt. Ezzel nem azt mondom, hogy a Channel 4 új sorozata olyan lenne, mint a B99, de mindkettő krimikomédia, azaz a huszoniksz perces játékidőre jut egy megoldandó bűnügy, és persze rengeteg ökörködés.

A csavar az, hogy a Year of The Rabbit a viktoriánus Angliában játszódik a pórnép mocskának legalja és az arisztokrácia fennhordott orra közti elég széles sávban és nem is annyira ensemble komédia, inkább három kiemelt karakterre koncentrál, élükön egy minden hájjal megkent, mocskos szájú és eszközökben nem válogató zsaruval, akinek a neve Rabbit. (A társa egy lelkes újonc, meg a rendőrfőnök, nőként lenézett lánya.)

YEAR OF THE RABBIT – 1×01 – 5/10

A gondokat nálam szerint ott kell keresni, hogy a Year of The Rabbit (és a B99) esetében is a krimiaspektus miatt lelkesültem fel (hiszen a nyomozós az egyik kedvenc műfajom). És nem is az a bajom, hogy ez hanyagolva lenne, egyszerűen csak valahogy nem áll össze homogén egésszé a sorozat.

– You should use psychology.
– It don’t exist, Guv. We need to get out there and break some fingers. Find some leads and break their fingers. Find the culprits and break their fingers. Find the lead’s culprits and break their fingers. Get right up inside the fingers. Finger the fingerers. It’s all about the fingers.

Papíron pedig minden rendben, piszok vicceseket és politikailag nagyon nem korrekt dolgokat mondanak a karakterek, de épp az a bajom, hogy számomra csak különálló mondatok szintjén működik a szkript, valahogy a jelenetek magukban nem váltanak ki röhögést belőlem. Mocskos szájú dumák, ostoba megjegyzések, elborult, 19. századi gondolkodásmód szavakba öntése és szellemes gegek, minden pipa, de az összkép mégis sántít.

Pedig az ügyek jópofák (a tálalás és a megoldás is kap a korra jellemző csavart, mégiscsak az 1800-as években járunk), látszik, hogy nem csak helykitöltőnek vannak, és elég jól ágyazzák bele a sztoriba őket, és még azzal is törődtek, hogy a tettes ne legyen egyértelmű (mindig dobnak be red herringet, mielőtt kikötnének a legkevésbé gyanús vendégszereplő mellett, akiket jól vezetnek fel), de ez nem volt elég nálam az üdvösséghez.

Ha pedig mindez nem lenne elég, a 25 perces epizódhossz mellé még egy átívelő szálat is beleszőttek, ami tippre végképp valami marhaságra fog kifutni, ha van eszük, és nem komoly dologra, de ez nem kicsit meglepett, bár sosem baj, ha az ember töri a fejét, hogy vajon mi lehet a szándékuk vele.

Megnéztem a második részt is, de a véleményem nem változott, szóval kénytelen vagyok betolni ezt a komédiát abba a skatulyába, ahol a fájdalmas arccal, kénytelen-kelletlen kaszált szériáim vannak. Pedig én szeretni akartam, de a műfajvakság nem kenyerem, attól, hogy valami krimi és komédia, még nem kap mentességet. Ha nem köt le folyamatosan, akkor felejtős.

ui: Az azért elég vicces volt, hogy az elmúlt 3/4 évben hat(!!) kiemelt sorozatos szerepben feltűnő Keeley Hawes karakterét az 1×02-ben le mamozták.

4 hozzászólás Ne habozz!

nargli - 2019. 06. 28. 22:45

Keeley Hawes most tényleg mindenhol ott van, de nem bánom! Ma’am!:D Or Mrs. Durrells. Két ikonikus neve is van már.:)

JKJ - 2019. 06. 30. 13:13

Az első rész kifejezetten tetszett. Rengeteg lehetőség van benne. Visszajelzek, hogy a többi részt hogy látom.

JKJ - 2019. 07. 01. 13:12

Az első 3 rész alapján, kifejezetten jónak tűnik. Eleve csak 6 rész, de szívesen nézném tovább is.

JKJ - 2019. 07. 02. 11:35

Ez a sorozat egyre jobb! A negyedik rész minden szempontból kiváló volt. Kifejezetten izgalmasnak talátam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz