login |

The Fix: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2019. 07. 01. 15:00 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

I did the right thing?

Hát, ööö, izé, szóval, az a helyzet, hogy… Nem.

Sokan azért néznek végig szezonokat vagy sorozatokat, hogy lássák, miképp fejeződnek be. Én az efféle indokokat (kifogásokat?) minden furának tartottam, hiszen a befejezést el is lehet olvasni (szokásom), rá is lehet bárkinél kérdezni (szokásom), ha pedig egy fő válasz van, akkor azt az 5-10-20 percet meg is lehet nézni a fináléból (szokásom – mint legutóbb az In The Dark-nál). A The Fix-et én egész más okok miatt néztem végig annak ellenére, hogy elég rondán ívelt lefele a minőségi görbéje, idővel a kaszaszint környékére.

Ahogy írtam a kezdésnél és féltávnál is, kifejezetten elégedett voltam az ABC midseason, átívelős jogi krimis, bosszúfantáziás sorozatával, sok minden bejött benne, azonban idővel szembesülnöm kellett olyan írói döntésekkel, amik nem nagyon tetszettek. Ettől még azonban tanulságos volt nézni magának a szezonnak a felépítését, a technikai szerkezetét, illetve az elbeszélési stílusát, engem ez sokszor akkor is lenyűgöz, amikor annyira nem jön be egy sorozat.

Itt persze sokat nyomhatott a latban az is, hogy rendszeres hallgatója voltam a készítők podcast-jének, a Happier in Hollywood-nak, amiben Elizabeth Craft és Sarah Fain (egyebek mellett) lépésről-lépésre beszámolt a sorozat készítéséről kezdve a tavaly nyári pitch-től, a pilotszkript és a pilot berendelésén át egészen a sorozatberendelésig és a sorozat produkciójáig. Nyilván ők nagyon imádták a projektet, iszonyatosan lelkesedtek érte, megpróbálták a lehető legjobb munkát kiadni a kezükből, és a sok háttérinfó tudatában nagyon érdekes volt látni, hogy mi került a képernyőre. És hogy én miért nem lelkesedtem.

Az persze csalódás volt, hogy végül nem jött be a The Fix, a tovább mögött spoileresen le is írom, hogy mi ennek az oka, bár előtte azért jelzem, hogy aki belevágna, de tart a kasza tényétől, annak nem érdemes meghátrálnia, mert a szezon totálisan le van zárva, az ügy meg lett oldva, a következményeket is megmutatták, és az az igazság, hogy mivel a folytatást sem vezetik fel még egy mini cliff-fel sem, így még arról sincs fogalmam, hogy milyen lett volna az S2.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy meg tudnak-e majd lepni a The Fix készítő.

Ezt írtam pár hónapja a pilotkritikában. És nem tudtak meglepni. Mármint a fő ügyet illetően. Nyilván a tettes személye lehet meglepetés, de valójában nem az, hiszen komolyan senkire nem utaltak a nyomok és tudtuk, hogy a kevés számú szereplők egyike lesz a gyilkos, és valójában még az sem lett volna akkora sokk ezért, ha mondjuk River a gyilkos.

Ahogy ugyancsak az előző kritikámban írtam, az adta magát, hogy ne Sevvy legyen a hunyó (mint ahogy az is, hogy valamiben sárosnak kell lennie, ld. előző gyilkosság), így ez nem akkora döbbenet, az viszont annál szomorúbb volt, hogy valójában (és ezzel ismét visszautalok magamra) nem volt szövevényesebb az ügy és nem volt aljasabb dolog mögötte. A bonyolult út a megfejtésig sajnos (vagy szerencsére?) egy elég egyszerű, egy epizódnyi puskaporral bíró ügyet rejtett.

You actually might be innocent.

Egy olyan ügyet, aminek inkább a tragikus oldalát hegyezték ki, mintsem az aljasat, még akkor is, ha már maga a tett is nagyon necces a flashback alapján, csak nagyon minimálisan megalapozott. Cserébe viszont az elvarrása, illetve a folyománya tetszetős volt, a színész ebben a valóságban megkapta méltó büntetését, ráadásul úgy, hogy maga ismerte be tettét. Nyilván a játék erre is ment ki a készítők részéről, de azt azért sajnálom, hogy az összképben a karakterek zöme vajmi kevés szerepet játszott.

Az első (és egyetlen évad) legnagyobb bűne a bűnügy egyszerűségéből következő felduzzasztás volt. A nyomozást és a jogi hercehurcát ugyan bonyolították érdekes momentumokkal, viszont amikor mellékszálakra került sor, akkor több luftot is rúgtak.

Az egyik a Scott Cohen által remekül hozott simlis és negédes ügyvéd játékszenvedélye volt, ami iszonyatosan eldobhatóra sikeredett (a pilot után a vége felé vették elő talán, hogy levágják az ujját? de legalább nem annyi volt, hogy a talált pénzt hozzájuk vágta. lehet, hogy többet akartak a sztorival, csak mindig ez esett ki először a vágás során), a másik pedig számomra a stalker-szál, amivel nem is nagyon értettem, hogy mit akarnak. Annyira nem illeszkedett a sztoriba, annyira mellékes és random volt, hogy arra gondoltam, így akarták River-t pár teendővel ellátni.

Azt is sajnáltam, hogy az elején bedobott médiabefolyásolási aspektus azonnal kifújt, csak kezdeti érdekességnek szánták, nem pedig visszatérő elemnek, maga Sevvy karaktere végképp szemétre való volt a maga irracionalitásával és kiszámíthatatlanságával, és valahol azért is nagy kár volt, hogy az ügyészek oldaláról a politikai aspektus ennyire háttérbe szorult. Annak örültem, hogy a végén elővették, de csak kevés időt kapott, pedig izgalmas lehetett volna némi belső feszültség, aminek az ügy issza meg a levét.

Szóval csalódás volt a The Fix. Igazából látszott rajta, hogy nem olyanok készítették, akik műfajprofik, az íróduó az íráshoz ért, de nem krimiszakértők, mint mondjuk Harlan Coben, aki egy Safe-et 8 részben sokkal komplexebbnek tudott felépíteni úgy, hogy a szálak mindent áthálózzanak, hogy mindenkinek komoly szerep jusson a sztoriban, hogy a mellékszálaknak valódi  jelentősége legyen.

Nyilván ő regényíró, így másféleképp közelítette meg az esetet, míg a The Fix nem a krimire koncentrált, hanem arra, hogy annak segítségével mi mindent tudnak mondani. És ezért volt érdekes látni a szezon felépítésén keresztül a készítői szándékokat. Szóval abban, amit mondani akart a Craft/Fain-duó, szerintem nem vallott kudarcot, de maga a sorozat sajnos összességében feledhető lett a felfúj ügynek köszönhetően, aminek csak a kiderítése lett komplex.

6 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2019. 07. 01. 17:41

Az írásod jobb, mint a sorozat. Nem rossz a sorozat se, csak nem is jó.

rary - 2019. 07. 01. 21:16

Megnéztem a sorozatot és alig emlékszem miről szólt, nem nagyon hagyott bennem nyomot.

karit - 2019. 07. 01. 21:49

@winnie: “Sokan azért néznek végig szezonokat vagy sorozatokat, hogy lássák, miképp fejeződnek be. Én az efféle indokokat (kifogásokat?) minden furának tartottam, hiszen a befejezést el is lehet olvasni (szokásom), rá is lehet bárkinél kérdezni (szokásom), ha pedig egy fő válasz van, akkor azt az 5-10-20 percet meg is lehet nézni a fináléból”

Hmm, ez azért elég trollikus felütés (= magas labda), hisz’ jól tudod, hogy a komplettisták ugyanúgy szeretik az “utazást”, de ahogy egy úttól is hülyén néz ki, ha az erdő közepén hirtelen véget ér, egy sorozattól is elvárható lenne, hogy vezessen valahová: egy értelmes helyre, az úti célba és nem zsákutcába.

Egy kaszált sorozatot leadó RTL-nél ugye, eldönthetem, érdekel-e így is, de pl. a Colony esetében még elolvasni se lehet, hová tartott volna a sorozat, és biztos lúzer vagyok, de már kisgyerekként is utáltam volna, ha az esti Piroska meg a Hófehérke a közepénél ér véget.

Az “el lehet olvasni” is vörös posztó lehet az igényesen szórakozni vágyó maximalistáknak, mert bár nyilván könyvtárnyi irodalom követ akár egy “lezárt” sorozatot is (mint például a Négybetűst), azért mégiscsak más lett volna Ben vagy álLocke szájából hallani azt, amit utólag a fotelfilozófusok magyarázatok gyanánt összeizzadtak.

(No offense természetesen.)

Anni - 2019. 07. 01. 21:54

Én Robin Tunney miatt kezdtem el, az eleje jól indult aztán eléggé lapos lett. Volt olyan rész amit pörgettem már.. azt hiszem a stalkeres. De csak kíváncsi voltam a végére, legalább lezárták.

winnie - 2019. 07. 02. 04:45

karit: semmi ilyen célom nem volt, alapvetéseket írtam le, csak kommenteket idéztem vissza (többen írnak ilyet), amikre én pont ugyanezt szoktam válaszolni, amit itt is írok – illetve kiemeltem, hogy én szokásommal ellentétben miért maradtam. (mert olyat nem nagyon szoktam olvasni, hogy valakit technikai marhaságok érdekelnek. én itt például próbáltam visszafejteni, hogy miért volt a stalker szál, hogy az mit adott a sztorihoz, ki nyert vele, és az jött le, hogy pár részen át az egyik fő karakternek melót adott, hogy ne csak úgy “legyen”.)

(az elolvasni esetében nem értem a dolgot. felhoztam a megnéznit is mellé, én is megnéztem a kasza után a lost fináléját (a got-éről csak olvastam). nyilván a többség, ha kaszál, akkor nem érdekli őt a folytatás. de lesz, akit azért érdekel annyira a sorozat, ami mellett kitartott évekig, hogy utánanézzen, hova is futott ki. ilyenkor meg nincs sok más lehetőség. értelemszerűen, aki nem kaszál, és tovább szenved, annak nem kell választania az alternatívák közül.)

nezra - 2019. 07. 20. 14:16

Én a Mentalistát nagyon szerettem anno és Robin Tunney miatt néztem meg a sorozatot. Sajnálom h el is kaszálták de abból amit láttunk, még sok is volt 10 rész. A mellékszálak valóban inkább elvettek a show-ból, én a kevesebb-több típsú minőséget kedvelem (na persze, azért a Lost is felülmúlhatatlan) de összességében egy kihagyott ziccer. Vagy jobban kidolgozva még 1-2 évad vagy 1 évad de 5 résszel jó szájízt hagyott volna :(
Azt viszont jó volt látni h Scott Cohen milyen szépen alakítja a karrierjét, a Gilmore Girls Max Medinájától kezdve sokat fejlődött, jobbnál jobb sorikban látom viszont (Billions, Americans).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz