login |

In The Dark: vége az 1. évadnak

2019. 07. 02. 16:40 - Írta: Necridus

5 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Akkor ez most nem jó, de nem is tragikus?

Nehezen álltam neki az In The Dark első évados kritikának, mert humanhez hasonlóan én sem tudtam hova tenni a sorozatot – csak míg ő ezt a premiernél írta, én még 13 rész után is mondom. Tényleg szórakoztató a CW szériája, de ha meg kell mondanom, hogy milyen kategóriába illik, akkor muszáj lenne 2-3 darabra vagdosni, hogy egyértelmű legyen. A sorozat főszála ugye egy gyilkossági eset, de a krimi mellett sokkal inkább a dramedy és a romantika különböző elemei dominálnak.

Megéri neki esélyt adni, de szerintem nem szabad tőle valami világmegváltót várni, még csak valamelyik erősebben megjelenő stílushoz sem érdemes ragaszkodni, mert van, hogy egy egész részre krimivé változik a sorozat, mint ugye a téli menekülés, olykor meg egyszerűen csak komédiaként akar szórakoztatni, vagy esetleg egy cuki, romantikus sorozat szeretne lenni.

Nem mondanám, hogy szinte zavaróan skizofrén a sorozat, inkább csak olyan, mintha két személy osztozna az írói feladatokon, és nem tudnak megegyezni abban, hogy milyen stílusnál maradjon az ITD. Válogatja a stílusát, de kellemesen, élvezi, hogy nem kötik szabályok, és nem érződik semmi görcsösség sem, vagy az, hogy az adott jelenetnél nem dramedys megoldás kéne, hogy legyen, hanem valami sokkal durvább, krimibe illő jelenet.

Nyilván a főszereplő Perry Mattfeld által alakított vak Murphy a leginkább kiemelt karakter, akit bemutatták egy afféle “utálok élni, de ha már élek, akkor elszórakozom” típusként, viszont  szerencsére a történet adta, hogy változzon, jól kidolgozott karakterfejlődésen menjen keresztül. Először láthattuk az álcája alatt lévő érző, szeretetre is képes nőt, majd azt a Murphy-t, aki képes megállni a saját lábán egyedül, s szembeszállni azzal, aki megkeserítette életét.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Legtöbb plusz képernyő-időt talán a szobatárs kapta, igen sokat, ami nem probléma, mert tökéletesen illett minden olyan jelenetbe, ahol a humorral akarták a nézőket szórakoztatni. Felix, a munkatársuk volt a harmadik legszerepeltetettebb (más kérdés, hogy nekem elég semmilyen volt), s csak utánuk jöttek a bűnözők, a rendőr, az ő lánya, valamint Murphy szülei.

Az évadban még Max, Murphy pasija kapott nagyobb szerepet, akit sajnos hamar eltüntettek a képből a bűnözői háttere miatt, a többiek, bár megjelentek itt-ott, nem igazán voltak fontosak, kivéve Deant, akiről ugye kiderült, hogy jobban a történet része, mint gondoltuk, ő ölte meg ugyanis Tysont, miután piszkosabb ügyekbe keveredett,

Az utána nyomozó társát is valószínűleg ő tetette el láb alól (jut eszembe, a rendező minek rakta oda a macskát, hogy végignézze, ahogy megölik a gazdáját? Művészibb kompozíció akart lenni, vagy valami kritika a macskák felé?). Murphy pedig miután összejött vele, rájött, hogy mit tett a pasi, s némi megértést színlelő altatás után menekülőre fogta, hogy végül egy karambol után Dean húzza a rövidebbet egy kómába eséssel.

Murphy-nél van tehát Dean vallomása, végre megkapta az ügy lezárását, amire vágyott, cserébe ő is belefolyhat a berendelt második évadban a bűnözői életbe, mert valakinek át kell vennie a zsaru feladatát. (Murphy édesanyja átadta a Guiding Hope-ot Felixnek, aki súlyos adósságokba keveredett, s Max elrejtett pénzét akarta megkaparintani, de Nia, Dean korábbi főnöke elkapta, így a vakvezető kutyaképző intézményből pénzmosoda lehet.)

Nem volt rossz összességében az In The Dark első szezonja, bár nem épp a történet szórakoztatott, hanem a humora, ami főként az évad első felében dominált, elvégre ahogy haladtunk előre az epizódokban, úgy foglalkoztak egyre többet a nyomozással, ami nem jött be mindenkinek. Hiszem, hogy bőven megállná a helyét a sorozat egyszerű dramedyként is, mert azt mind a történet, mind a karakter jelleme adja, ráadásul Perry Mattfeld remek Murphy szerepében.

És… én most mégis azt mondom, hogy köszönöm szépen, ennyi elég volt. De nem azért, mert rossz lenne, hanem mert a bűnügyi szál még inkább előtérbe való kerülése egyszerűen nem tudna lekötni, ráadásul, mint írtam, a főhősön és szobatársán kívül valahogy egyik karaktert sem éreztem olyan kidolgozottnak és jól működőnek, hogy közelebb kerüljön a szívemhez.

Ettől még kellemes kikapcsolódást nyújtott az In The Dark, és nem fogok rossz szájízzel visszagondolni rá (ha valaki a végítéletszerű pontozásra kíváncsi, akkor 6/10), de tudom, hogy ha lett volna ebben az időszakban más nézős sorozatom, ami jobban érdekel, akkor lazán megfeledkeztem volna arról, hogy ez a sorozat létezik.

Nem tudom, talán nyári darának elmehet, de ez nem az a fajta széria, aminek izgulva várnám a következő részét egy hétig.

5 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2019. 07. 02. 14:18

a finálét látva én örülök, hogy nem maradtam, egyrészt azért, mert ezért a krimisztoriért a megoldást látva nekem nem érte volna meg (a többi sztorit passzolom, hogy milyen lett, azok lehet, hogy jók), a másik pedig a cliff, illetve, hogy milyen irányba akarják vinni a 2. évadot. nyilván megpróbálják másképp megvalósítani, de ettől még egy az egyben a good girls lesz a második szezon, ami elég WTF. még pont ugyanolyan stílust (humor, szerencsétlenkedés, konstans fenyegetés, titkolózás, rendőrségi nyomozás) is kínálhat a 3 baráttal. remélem, tudnak valami pluszt is belevinni. a kérdés csak chloe lesz.

Hallak65 - 2019. 07. 02. 22:23

Én valahol az évad felénél kaszáltam. Nem jött be ez a felcsapunk nyomozónak szál. Sima dramedyként szerettem volna, mert a karakterek tetszettek. Viszont a spoilerben előtt fordulatot annyira nem láttam előre 6 rész után Oo. Lehet erőt veszek magamon és befejezem, mert annyira légbőlkapottnak érzem h összejött a jámbor zsaruval, aki eddig segített is neki és kiderül h a zsaru a gyilkos? WTF. Karakter idegen az egész.

Tyberius06 - 2019. 07. 03. 01:29

Összességében nem lepett meg a fordulat és Murphytől sem volt karakter idegen, amit előtte tett. Hiszen számára a szex tényleg csak egy eszköz. Az hogy Deannél ez mennyire passzolt, végülis a lánya miatt csinálta, vagy legalábbis ez a hivatkozási alapaja, szóval simán elképzelhető felnevelni egy ilyen sérült gyereket egyedül azért nem egyszerű és nem is olcsó. Örültem volna ha ennyi az egész és nincs folytatás. Annyira nem vonz ez a Nia-s szál, simán meglennék nélküle. De összességében nem volt rossz és jól szórakoztam az első évadon.

Mom - 2019. 07. 03. 07:17

Felemásak az érzéseim. Az első 3 vagy 4 rész után hosszabb szünetet tartottam, és elgondolkoztam a kaszán is. Aztán a közepe valahogy felpörgött, darálva jobban csúszott. Murphy és Max kapcsolata nekem nagyon tetszett a maga göröngyösségével. Ez a szál hosszabb távon jobban meg tudott volna tartani azt hiszem, kár hogy elvarrták.

A lakótársát is kedvelem, ellenben a munkatárs/főnök srác inkább idegesített. Meg a neki írt szálak is.

És ott van a nyomozós része, amivel nem igazán sikerült megbarátkoznom. Annak ellenére, hogy talán legjobban az erdőben rohangászós epizód tetszett. A tettessel is meg tudtak lepni, fel sem merült bennem, annyira pipogyára írták a karaktert, hogy nálam működött az altatás. A Nia-féle pénzmosós biznisz is egész meglepő lépés a következő évadra, nem amolyan ezerszer látott klisé. Ezektől függetlenül is inkább nem érdekel az egész. A kezdés után fogok dönteni, de nem hiszem, hogy végig kitartok majd. Nem igazán van most benne semmi amibe kapaszkodhatnék.

Thomas - 2019. 07. 04. 13:13

Nekem végig tetszett, nagyon kellemes meglepetés volt, épp azért, mert ennyire jól keveredtek benne a különböző műfajok, és sosem tudtam, hogy egy könnyed, lazulós rész jón, vagy egy feszült thrilleres éppen:) Magáért a nyomozásért tényleg nem érdemes nézni, és ez is volt az egészben a gyenge pont, túlnyújtották, kb. a fináléig lövésünk sem volt a gyilkosról, csak futottuk a felesleges köröket, majd kvázi egy véletlen miatt lelepleződött. Nekem annyira nem tetszett ez a megoldás, de húzni kellett valami meglepőt ennyi totojázás után.

Annyit helyesbítenék, hogy Murphynek nem a zsaru munkáját kéne átvennie, hiszen ő nem tudna belsős infókat adni a nyomozásokról, hanem a virágbolt helyett lenne a kutyaiskola a pénzmosoda, ahogy írod is. Nem tudom, mit szóljak ehhez az egészhez, jó lenne, ha ezt hamar lezárnák, kicsit erőltetett lenne, ha most nekik is bele kéne keveredniük a Nia szervezetébe, mikor végig azt akarta lerombolni. És addig Max sem jöhet vissza, amíg Nia szabad, márpedig én is szeretném, ha ő visszatérne.

De én mégis várom a 2. évadot, mert akármi is a keret, biztos szórakoztató lesz, mert imádom a karakterek közti interakciókat, meg olyan jól van megcsinálva az egész:) Nézek valami unalmasat előtte, azt hiszem, hogy csak én vagyok fáradt hozzá, de elindítom ezt, és mindjárt rájövök, hogy azt az előzőt kaszálni kell, mert nem köt le:)

Szerintem Felix is jó volt, én jól elszórakoztam a hülyeségein, meg a barátságán Jess-szel. A szülőket is bírtam, bár ők már a vége felé egyre kevesebbet szerepeltek. És Chloe is jól eltalált karakter volt, ez nagy kérdés, hogy vele mi lesz, de nagyon remélem, hogy marad. Még az is lehet, hogy rá való tekintettel mégsem adja ki a bizonyítékot Murphy, ha Dean cserébe segít neki lebuktatni Niáékat, jaj, az nagyon erőltetett lenne. Viszont így mehetne tovább a rendőrös-nyomozós szál.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz