login |

Pilot-mustra: Years and Years – 1×01

2019. 07. 02. 21:20 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, reality,

Dobjak bele az elejére vonzó hívó szót, illetve sorozatcímet? Black Mirror. Ennél erősebb nem is kell. És valahol igazuk is van azoknak, akik a sötét jövőképpel kecsegtető epizodikus antológiát dobják be, mert bizony a BBC pár hete bemutatott drámája, a Years and Years a jövőnkről szól, konkrétan a ma világának jövőjéről, az aktuálpolitikai, a geopolitika, a technológia, az emberi gondolkodásmód és a bolygó jövőjéről – ahogy azt egy angol család megéli.

Ez így még mindig elég homályosnak hathat annak, aki nem ismeri a sorozatot, így csak azt tudom mondani, hogy ez a pilot szállított számomra az év legjobb sorozatos jeleneteiből kettőt, két olyan pár perces montázst, amikbe szó szerint beleborzongtam, és amiket újra kellett néznem, annyira mesteriek voltak. A képsorok egyszerre voltak felszabadítóak, örömteliek, izgalmasak és csontig hatolóan ijesztőek. És valóságszagúak.

YEARS AND YEARS – 1×01 – 8/10

És nagyjából a fenti jelzőket a sorozat kapcsán is el lehet mondani. Russell T. Davies, a készítő, nagyon jól hozza össze egy mikroközösség (egy kiterjedtebb család) életét egy makroközösségével (Nagy-Britanniával, Európával és a világgal), az alapsztori tényleg csak annyi, hogy egy család tagjain keresztül élhetjük át a jelenből indulva, hogy miképp hatnak rájuk azok az események, amiket a 2024-es év és a közeljövő hoz el.

Azt persze mondanom sem kell, hogy ezúttal a jövő kapcsán nem a repülő autók vagy a robotok kerülnek a középpontba (oké, mint írtam, a technológiai fejlődés is kap sztorit, annak is komoly hatása lesz – talán ez lesz az egyik legneccesebb pont sokak szemében), hanem maga a világ. Például a britek a Európától történő elszakadásukkal. Meg az amerikaiak magányos farkassága a politikai rendszerük (nem)változásaiból adódóak. Meg a kínaiak, akik… De ez spoiler lenne. A lényeg, hogy az új világrend igencsak megbolygatja a viszonyokat.

A sok (magánéleti és globálisabb) mellékszál közül nem meglepő módon a brit politikai vonal emelkedik ki legjobban a jutalomjátékban részesülő Emma Thompson vezetésével, és talán ez a leghátborzongatóbb.

I suppose when it comes to Israel and Palestine… I don’t give a fuck.

És mindez független holmi mesterséges pártállástól, azért hat, mert ismételten tudatosítja az emberben, hogy bizonyos politikai módszerek, illetve korábban tabunak számító, a politikába átvitt húzások mennyire hatni tudnak az emberekre. (És direkt nem tömeget írok, mert ahogy a család egyes tagjai számára pozitívan csapódik le ez-az, úgy talán a nézők zöme is bőszen fog bólogatni olykor.)

A konkrétumokat majd az évadkritikára tartogatom, de azért annyit még leírnék, hogy rám piszkosul hatott ez az első rész akár hatásvadász volt, akár nem. Tény, hogy nem túl érdekesen indult, elég sok szereplőt vezettek fel, ráadásul kusza viszonyokkal, de az első nagy “csavar” miatt erre szükség volt, és a 60. perc végére minden abszolút érthetővé válik. És szerintem elég nagy eséllyel az ember nézné is tovább azonnal a folytatást.

Lehet, hogy a Years and Years nem túl… (mi itt a jó szó?) épületes sorozat, lehet, hogy néha túlzásokba esik (és BIZTOS, hogy bőven lesznek, akik kiröhögik és lehúzzák, esetleg szenzációhajhász bulvárterméknek tartják), de ettől még számomra a pilot lebilincselő és (ha lehet ilyet mondani) szórakoztató volt. (Azt persze kihangsúlyoznám, hogy hajlamos vagyok bizonyos sztorikba nagyon beleélni magamat, és ezért a gyomrosok, amik ilyenkor élnek, ritka erősen tudnak hatni rám.)

Meg aztán anno a The Handmaid’s Tale disztópikus meséjéről is hasonlót írtam az első rész után, és kiderült, hogy kritikusi, meg díjátadós kedvenc lett, ami pedig a túlzásokat illeti…, nos, ha valami, akkor a való világ sok mindenben felül tudja múlni a vad írói elképzeléseket, úgyhogy én biztosan nem fogok fennakadni azon, ha valami esetleg valószínűtlennek hat ma, mert ki tudja, hogy milyen elborult dolgokat tartogat számunkra a jövő.

27 hozzászólás Ne habozz!

kulup - 2019. 05. 15. 21:25

Ez igen, rég láttam ilyen jó pilotot.

kulup - 2019. 05. 22. 21:31

A második rész még jobb volt, eddig az év sorozata nálam, 10/10. Belegondoltam kicsit, a végén a bankpánik simán megtörténhetne. A totál idióta politikusok és a birka követõik már most is megvannak.

Eltiron - 2019. 05. 24. 14:05

Az év újonca cím simán jár, remélem lesz róla írás/kibeszélő. A pilot után a 2. rész semmivel sem lett gyengébb.

Réka - 2019. 06. 05. 14:51

Tótuk, tótuk – túltótuk Béláim.

Ezt így 4 rész utan mondom. Oké legyünk pck, minden második szereplő lmbtq, a fehér heteró férfi a leggenyább, és a meleg pár olyan, de olyan szerencsétlen, hogy az mesés. A kül/belpolitika része izgalmas, de ez már full szappan.

kulup - 2019. 06. 07. 13:11

Egyetértek, ez már sok pedig a második részig egészen kiemelkedő volt. Egyáltalán miért kellett ez az ukrán szál ? Most majd Victor átveszi Daniel személyiségét, elég átlátszó húzás lenne.

fajro - 2019. 06. 19. 20:58

Remélem, lesz ebből kibeszélő, van mit…
Felemás érzéseim vannak, egy-két szál nagyon nem érdekelt, de közben volt néhány fejbevágós mozzanata, amin napokig lehet gondolkozni.
Azok a Black Mirror részek jutottak róla eszembe, amik csak egy kevéssel mennek tovább a jelenlegi technológián, csak éppen pont annyira kitekerve, hogy félelmetessé váljon és mégis hihető maradjon.

Myhy - 2019. 07. 02. 19:59

Nagy jóság, nézzétek! A Black Mirror legszebb napjait idézi…

Mikka - 2019. 07. 02. 21:51

Szerintem zsenial
is. Az a baj , hogy a story-ban elmesélt populizus a minden napjaink része már és a sok bárány észre sem veszi.

mildi - 2019. 07. 03. 07:47

a legjobb/szörnyűbb az egészben, h semmi nincs benne, ami ne történhetne meg is akár.
párszor letettem a hajam.
szappanos…persze, h az. egy család hétköznapjait követi, és minden család élete szappanos

Balumedve - 2019. 07. 03. 08:13

Voltak nagyon jó pillanatok, és nagyon tetszett, ahogyan az újkori globál politikát bemutatták. Viszont a család történetének nagy része pocsék volt vagy csak hatástalan. Senkit sem sikerült igazán megkedvelnem.

winnie - 2019. 07. 03. 08:23

a tinikkel nekem is nehéz dolgom volt, de a nagymamát nem tudtam nem imádni, és russell tovey-t is nehéz utálnom a közvetlen stílusa miatt, bár a karakter egyes tetteit nem nagyon tudtam rögtön átérezni, bár ez lehet, hogy a szkript hibája volt.

kulup - 2019. 07. 03. 08:54

Nagyon jól indult, az első két rész simán 9/10-es. Aztán a 3-4. már jóval gyengébb, az ukrán srác története nagyon nem kellett volna. Az 5. hozta a szintet, és részben a 6. is viszont a vége pocsék lett, ekkora marhaságot nem kellett volna kitalálni.

punyapapa - 2019. 07. 03. 10:25

Tényleg nagyon jó.
Most néztem egyben végig az egészet. Hihetetlen sorozat.
Bátran ajánlom mindenkinek.

morty - 2019. 07. 03. 11:59

Jobban adta mint az legújabb black mirror.
HBO Go-n lehet darálni.

pennac - 2019. 07. 04. 10:19

Húsbavágó, iszonyatos és mégis nagyon emberi. 10/10

Karitatív mongúz - 2019. 07. 04. 15:52

Az eső két rész jó lett, de nekem is kicsit arányt tévesztett a közepén és eléggé a meleg pár vonalát vitte csak (bár ez is hatásos lett), viszont nekem a vége (a hatásvadász diadktius lezárás ellenére is) tetszett. Sok helyen bele lehet kötni a sorozatba, de pont a valósághoz köthető, átélhető, de mégis hátborzongató jövőképe miatt nekem alapvetően 8/10.

damien. - 2019. 07. 09. 15:36

Fúú, nekem ez hihetetlenül bejött! Szívesen lennék az itt megismert család tagja, annyira egyben voltak, még ha voltak is kisebb-nagyobb kilengéseik.
Sajnos Daniel, a személyes kedvencem, nem élte meg a végét, de mégis ott volt velük az utolsó percig!

walaki - 2019. 07. 10. 07:19

Tök véletlenül futottam bele, de egyáltalán nem bántam meg. A nagymama monológja az utolsó rész elején iszonyatosan ül. Érdemes lenne mindenkinek megszívlelnie, akkor talán nem fog valósággá válni, amit bemutatnak.
A sztori szappanos valóban, de ez teljesen belefér, és bizony hatalmas gyomorosokat osztogat, pláne, mivel minden kétlábbal áll a valóság talaján. A bankos jelenet konkrétan megtörtént a szomszédban, Ukrajnában, és hát idehaza is jól lenyúlták a nyugdíjalapokat pár éve. Azt figyeltétek, hogy bemondta a tv, csődbe ment az országunk? :-)
Azt én sem értem, minek ennyire erőltetni ezt a meleg vonalat. Alapvetően nem lenne kifogásom ellene, de már túl sok. Nemcsak ebben a sorozatban, hanem most már mindegyikben. Komolyan mondom, mint hetero lassan kezdem magam elnyomott kissebbségnek érezni…
Ettől a hibájától eltekintve azonban egyszerűen zseniális a sorozat! Egyszerűen hihetetlen mennyire jól összeszedték korunk valós problémáit!

winnie - 2019. 07. 10. 07:38

walaki: a melegvonalat itt (“kivételesen”) nem erőlteti senki, de ha a készítő meleg, és kvázi csak meleg főszereplős sorozatokat készített eddig (többek között a queer as folk című klasszikust, ami az elsők között volt a műfajában), akkor most is azt fog – mondhatni mindenki keres a saját hangján beszélő karaktert, és nála egyértelmű, hogy meleg karakter lesz a főhős, rajta keresztül tud a leghitelesebb lenni. amúgy mi a különbség az elnyomott és a nem elnyomott kisebbség között?:)

persze erre frappáns lenne azt mondani, hogy lám, eddig csak minden más csoport érezte magát elnyomott kisebbségben, és most az utolsó bástya is ledőlt, de nem hiszem, hogy mindegyik sorozatot érintené a kérdés. oké, nyilván mindenki egyénileg választ sorozatokat és benne van, hogy pont olyanokra csap le, amiben van meleg szereplő (a héten nézett random sorozataim felében biztos, hogy nem volt), de szerintem ettől még mindig nem érdemes kisebbségben érezned magad, hiszen sokkal több olyan sorozat van, amiben például nincs meleg karakter, mint amiben csak meleg van, illetve jó, ha minden tizedik karakter meleg a sorozatokban a legutóbbi felmérések szerint. (és tudom, hogy sokak számára ez is sokszorosa a tolerálhatónak, de nem minden karaktert határoz meg komolyan a szexualitása.)

(azt természetesen aláírom, hogy ez utóbbi persze akár trendnek is mondható (csak nem érdemes túlozni), ami annak köszönhető, hogy manapság a legtöbb író számára vonzó a meleg tematika, mert új dolgokra ad lehetőséget a történetmesélés kapcsán, hiszen korábban nagyon nem volt lehetőség effélére, most pedig elértünk oda, hogy nem csak egy-két sorozatnak lehet meleg főszereplője. (és mindez igaz bármiféle diverzebb karakterre, melyek használatát egyesek valami micimackós, “ha nem látom, akkor nincs is” hozzáállás mellett a PC-s törekvések számlájára írják, holott _általában_ konkrét írói szándékról van szó, csak ugye önvédelmi mechanizmusként könnyebb elfogadni azt, ha valami külső hatásra történik, azt már nehezebb, hogy valóban van, aki ilyet akar írni.) (az már csak addendum, hogy ez csak a kezdet, hiszen azzal, hogy egyre több meleg (és ide bármilyen kisebbség jöhet) író kap helyet írószobákban, egyre több meleg sorozatkészítő lesz, egyre több lesz a meleg főhős is, hiszen ők is a saját hangjukon akarnak majd mesélni személyesebb történeteket.)

Mom - 2019. 07. 10. 07:40

Voltak benne érdekes dolgok, olyanok is amiket el tudok képzelni akár a nem túl távoli jövőben a valóságban is. De összességében nem ez életem sorozata, sőt ha kimaradt volna, akkor sem érezném a hiányát.

Azért jószerével voltak benne túlzások is. Még az olyan apró dolgokban is, mint hogy a faszinak 11 meló mellett hogy volt ideje viszonyt folytatni… Vagy hogy a kiborgosítás már létező dolog, de a cégek még mindig biciklis futárokat használnak drónok helyett.
Én egyébként is ebben láttam volna inkább potenciált/realitást, hogy hogyan alkalmazkodnak az emberek a megváltozott munkaerőpiaci igényekhez. Volt benne ez is, de ebből több is érdekelt volna. Az embercsempészetre, gerillaharcosokra jóval kevésbé voltam kíváncsi.

walaki - 2019. 07. 10. 14:26

@winnie: tök jól összefoglaltad a lényeget. Azt nem tudtam, hogy meleg a rendező, de így érthetőbb, miért tolta ennyire túl a dologot.

A túl sok alatt azt értem, hogy a sorozatban az egyetlen kifejtett szerelmi szál buzikról szólt, és egyáltalán nem volt benne normális szerelmi kapcsolat (itt a normális alatt nem azt értem, hogy hetero, hanem úgy normális, hogy mindkét fél boldog benne, ami hát az ideális lenne vagy mi).

Persze lehet, hogy én vagyok nagyon peches, és folyton ilyeneket fogok ki, de pl szerintem a Discoveryben nagyon nem volt helye egy meleg kapcsolatnak, mégis beleerőltették. Stranger Things, oké, csak említették, de nem mentes. Black Mirror tele van. FWD, Victorral elég nyálas és érzelgős meleg szálat kapott, tök ok nélkül (simán működött volna a sztori hetero párral is). Euphoria még rosszabb, mert ott az egyébként is zavart és labilis tiniket keverik bele, ami szerintem kifejezetten gusztustalan manipuláció. The 100, még a főszereplő is az. Dark? Abban is van leszbikus szál, meg transzvesztita kurva. Nyomozós doku Blue Book Project? Leszbi feleség és kémnő. De még a Good Omens komédiában is teljesen természetesnek van beállítva, hogy buziknak nézik az emberek a két angyalt. Love Death and Robots talán? Ja nem, abban is van legalább egy transzvesztita kurva.

És akkor csak pár kiemelkedőbb nevet említettem a közelmúltból. Szerintem az a tízből egy sokkal inkább tízből kilenc. Hirtelen nem is tudok olyan idei sorozatot, amiben ne lett volna legalább egy meleg szereplő :-( Vajon milyen hatással lesz a Z generáció identitástudatára, hogy ennyire sulykolják a dolgot…?

punyapapa - 2019. 07. 11. 16:36

walaki
Szerintem nem volt túltolva a meleg szál. A 4 testvérből ketten voltak melegek. A másik kettő hetero volt. Továbbá nem is azon volt a hangsúly, hogy élik meg, milyen melegnek lenni.
A meleg páré sem volt normális boldog kapcsolat. Hisz az egyikük illegális bevándorló volt. Nem élhettek normális párként. Az, hogy mi a normális boldog kapcsolat az külön könyvet érdekelne.
A Z generáció identitástudatára semmilyen hatással nincs ha látnak egy meleg párt. Szerintem ezt felesleges ragozni.
Véleményem szerint ez a meleg kérdés annyira azért nincs túltolva a sorozatokban, vagy a filmekben. Napjainkban a melegek kérdése, nagyon is aktuális. A filmesek meg csak reagálnak rá. Ha nem beszélnének róla ennyit, senkinek nem tűnne fel. Csak azok, akiknek nem tetszik azok nagyítják fel.
Amúgyis a Years and years-ben sokkal fontosabb dolgokról van szó a melegeknél.

walaki - 2019. 07. 11. 18:23

punyapapa: hát nem tudom, én ha egy, a közeljövőben játszódó, politikai és szociális szatírára nevezek be, akkor a szoft pornót túlzásnak tartom. Abból pedig kaptunk az arcunkba bőven :-( Engem igenis kifejezetten zavart, bőven elég lett volna, ha mutatják őket smárolni, akkor is értettük volna, mi a szitu.

Egyébként nemcsak két testvér volt meleg, hanem a kínai kissrácból is azt csináltak (ami pontosan tükrözni az egésznek a veszélyét, pont amire utaltam a fiatal generáció kapcsán).

Ne érts félre, elfogadom a véleményed, de kérlek lásd meg az enyémet: azt írod, “Csak azok, akiknek nem tetszik azok nagyítják fel.” Én igenis nagyon komoly társadalmi problémának látom, hogy sokan – ahogy Te is – egyáltalán nem törődnek azzal, milyen kihatással van a szórakoztatóipar és a technika a gyerekek mentális egészségére. Pedig kihatással van rá, ebben biztos lehetsz, és az eljövendő generáció egészségét sosem lehet feleslegesen ragozni. Igazából nincs is annál fontosabb, minden más csak szemfényvesztés.

Szapporo - 2019. 07. 12. 09:53

szerintem az “egésznek”, ha veszélye lehet a fiatal generációra, akkor az pont a tisztánlátás hiánya (hogy van ilyen), a félretájékoztatás, illetve ami még nagyobb, hogy nem a megfelelő módon állnak hozzá, hanem gyűlölködve – ami nyilván nem azonos azzal, hogy valakit “zavar” a kendőzetlenség, stb. értelemszerűen ezt nem kell értelmes embernek mondanom, de a kulcs ott van, hogy nincs más veszélye, mert aki meleg, az nem azért lesz meleg, mert azt csinálnak belőle, hanem azért, mert az, mert más. ez nem valami fertőzés, és főleg nem új dolog. csak ugye sokan, mert korábban nem lehetett nyíltan felvállalni, abba a tévhitbe ringatták magukat, hogy nem létezett másság, illetve, hogy most azért látnak rá több példát, mert fertőzésszerűen terjed csak azért, mert valaki értesül arról, hogy ezt is lehet. a nemi identitás vagy a vonzódás nem feltétlenül saját döntés kérdése.

Shannen - 2019. 07. 16. 23:38

Tudnék a fentiekhez írni pár gondolatot, de nem akarom ezt a meleg témát tovább ragozni, mert egyrészt nem ez volt a sorozat lényegi része, másrészt aki még mindig azt gondolja, hogy ha a fiatalok meleg párokat látnak a TV-ben, az majd negatívan hat az identitástudatukra, azt (sajnos) nem egy két soros komment fogja meggyőzni arról, hogy ez mekkora butaság.

Szóval maga a sorozat azt hiszem simán 9/10-es. Nekem a hideg futkosott a hátamon minden rész alatt. A zenés montázsok egytől egyig ütöttek, persze leginkább az első 2 részben. Nem nézek Black Mirrort (még), és itt sem a futurisztikus technológiai újítások és kütyük érdekeltek, hanem sokkal inkább azok a globális politikai és társadalmi változások, amik tényleg egy hajszálnyira vannak a jelenkorunktól. Ebből a szempontból szinte semmi olyat nem mutattak, amiről ne tudnám elképzelni, hogy megtörténhet a következő 15 évben. És ez adta azt a fajta szorongó érzést, ami végig bennem volt miközben néztem a részeket. A részenként érkező 1-2-3 gyomrosról nem is beszélve. Bár az évad második fele kicsit más hangsúlyt és hangszínt kapott, a nagymama monológja a finálé elején például az egyik legemlékezetesebb momentuma lett a sorozatnak.

Nekem a 4. rész végéig semmi problémám nem volt a Dany-Viktor szállal, de miután előbbi kikerült a történetből egy kicsit nyögvenyelősen hozták össze a szálakat. Apropó Dany, a csónakos rész (főleg ahogy megvágták) a legbrutálisabb jelenetsor volt, amit mostanában láttam sorozatban. Egyrészt a maga realizmusával és egyszerűségével, másrészt azzal a tudattal, hogy pontosan ugyanilyen helyzetben vannak naponta több tízezren, akik ugyanilyen elcseszett politikai okok miatt próbálnak egy jobb életet találni. Csak épp azok a csónakok (egyelőre) csak Európa felé jönnek, nem pedig egyik európai országból egy másikba.
Na jó, még az első rész legvége is kb. ugyanennyire ütött.

Sok minden témát felvetettek a részek, amikről még napokat lehetne agyalni (valószínűleg fogok is).

A kivitelezésre szintén nem lehet panasz, ilyen szereplőgárdával igazából a telefonkönyvet is végighallgattam volna. Rory Kinnear-t én még nem láttam rosszul játszani se filmen, se színházban, Russel Tovey-t is nagyon szeretem, és Anne Reid is fergetegesen jó volt. Emma Thompsonnak meg naná, hogy ez egy igazi jutalomjáték volt, lehetett is látni, hogy élvezte minden percét.

És a zene! Na az tényleg teljesen zseniális volt.

walaki - 2019. 07. 17. 21:24

“ha a fiatalok meleg párokat látnak a TV-ben, az majd negatívan hat az identitástudatukra”
Teljesen félreértettetek. Arra gondoltam, az milyen hatással van a generáció identitástudatára, ha normálisnak állítják be számukra, hogy a meleg nagynéni masnit rak a kisgyerek hajába. Így már érthető? Írtam egy tudományos alaposágú, etológiai megközelítésű választ, ami minden félreértést tisztázott, csak az nem került ki. Gondolom erősnek ítélték a moderátorok.

Egyébként egyetértek, zseniális maga a sorozat, és nekem is nagymama monológja tetszett nagyon-nagyon!

noinipo - 2019. 07. 22. 19:59

ez igazán ütős sorozat lett, ha nem lett volna itt a chernobyl előtte, akkor az év eddigi legjobbjának mondanám
jól ki van találva, és a tálalás is jól sikerült, 9fölét adok rá

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz