login |

Pilot-mustra: The Chosen One / O Escolhido – 1×01

2019. 07. 03. 19:06 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, ,

A Netflix (természetesen magyar feliratos) pénteki premierje volt ez a misztikus brazil sorozat, aminek egy 2011-es mexikói széria volt az eredetije (itt van annak az előzetese – eléggé hasonlít erre), és ami annak ellenére kapott globális premiert a szolgáltatón, hogy nem érzem azt rajta, hogy Latin-Amerikán kívül komolyabb érdeklődést váltana ki. Bár mondjuk a mindössze 6 részes évad kínálja magát egy délutáni filmes darára, de nem biztos, hogy megéri.

THE CHOSEN ONE / O ESCOLHIDO – 1×01 – 5,5/10

Ezt arra alapoznám, hogy két rész után (a második inkább volt számomra 4/10) nagyon vékonynak érzem a sorozatot történet szempontjából, hiszen a sallangot lefejtve pár mondatban el tudnám mondani, hogy mi történt benne (és nem karakterizálásra ment el az idő), még a felvetett kérdésekre is ki tudnék térni ennyi idő alatt. A másik, sokkal nagyobb gond, hogy hangulatilag teljesen semmilyen az O Escolhido, és a látottak alapján a műfaját sem nagyon lehet belőni – a korábban emlegetett horrortól vagy thrillertől elég messze áll. Egyelőre.

De hogy miről is a szól a széria? Egy orvoscsoport elindul egy periférián lévő, elszigetelt faluba, hogy az ott élőknek oltás adjon be egy kitörni készülő járvány vírusa lenne. Ők csak segíteni akarnak, a falusiak viszont nagyon nem kérnek mindebből, elég agresszíven elűzik őket, majd amikor visszatérnek egy helyi békéltetővel, az közli velük, hogy felesleges itt bárkit is beoltani, hiszen senki sem szokott beteg lenni, és meghalni is csak az hal meg, aki úgy dönt.

Érdekes felvetés, ami sajnos elég közhelyes kidolgozással társul. Hiába van eleinte valami fenyegető és titokzatos a csak folyón, hajóval megközelíthető faluban, hiába utalnak arra, hogy valami Kiválasztottat bálványoznak (aki a környéken található), az események sosem pörögnek fel, a helyiek nem válnak túl érdekessé (szinte mindenki ellenséges, csak egy valaki segít titokban), és a három orvos sem kap sok mélységet (csak pár kisiskolás flashback-et), inkább csak sápítozik és szaladgál jobbra-balra, hogy még nagyobb bajba keverje magát.

Arról nem is beszélve, hogy kicsit zavaró volt egy idő után az esetlen expozíció alkalmazása, mint például amikor beleugrik valaki a feltehetően aligátoroktól hemzsegő vízbe, akkor azt hallani, amit az egyik karakter azt mondja, hogy “némmá, ez meg beleugrott a feltehetően aligátoroktól hemzsegő vízbe!”. Az efféle “közvetítést” nem írhatom a sorozatkészítői tapasztalatlanságok számlájára, hiszen Brazília bőven készít szériákat, de akkor suta volt.

Az első rész nem volt túl megkapó, de elég erős cliffhangert kapott (bár biztosak lehettünk benne, hogy nem fog megragadni, de legalább a történet része volt, ami láttunk), azonban mindez nem nagyon növelte a tétet, továbbra is csak lézengtek a szereplők, miközben szép lassan egyre több misztikus dolgot fedtek fel, és körvonalazódni látszik az is (főleg, miután a szánkba is rágják), hogy a sorozat a hitet, illetve a vallást fogja szembehelyezni a tudománnyal.

Ennek az eszközei pedig egyértelműen az utóbbi mellett állást foglaló orvosok, illetve a babonásabb, hívő helyiek. Azt mondjuk nem tudni, hogy utóbbiakat fogják-e meggyőzni arról, hogy létezik valami felsőbb hatalom, vagy ki fog derülni az, hogy minden hókuszpókusz mögött van kézenfekvő magyarázat is, de talán nem is érdekes, ha közben a témáról pro és kontra érveket lehet bedobálni a közösbe.

Nagyjából ez az a vallásos aspektusa a sorozatnak, ami miatt szerintem a latin-amerikai közönség sokkal jobban fog rezonálni a sorozatra, tőlünk az ábrázolt világ és a stílust meghatározó gondolkodásmód elég távol állhat. Más kérdés, hogy pont ezért lehet érdekes megismerni egy másféle kultúrát, illetve annak sorozatát, de ahhoz azért kicsit erősebb lábakon álló történet és megvalósítás kéne, így olyan az egész, mintha egy sámán hadonászna a kezeivel, miközben mögötte misztikus füstfelhő szállna fel egy nem túl jól elrejtett szárazjég-gépből.

1 hozzászólás Ne habozz!

Csaba - 2019. 07. 03. 20:13

Ma néztem meg az első részt, bealudtam rajta, de ez most nem a filmet minősíti. Legalább is nem 100%-ban. Tényleg nagyon brazil, kiérződik (vagy beleérzem) a szappanoperás hátteret. Ettől függetlenül, az első rész úgy ért véget, hogy kiváncsi lettem a miértekre. Még 1 részt biztosan elkezdek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz