login |

Stranger Things: kezdett a 3. évad

2019. 07. 04. 10:30 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: kritika,

(A szezonhoz felkerült már az évadkritika is, de íme az egy évadnyitós írás általános kibeszélőnek, hogy addig is lehessen véleményezni a látottakat. Azonban a 3×01-en túli kommenteknél jelezzétek, ha spoileres.)

Hehe, bemelegítésképp elolvastam a 2. évados premierről szóló írásomat, és nagyjából ugyanazok a gondolatok jutottak eszembe a mostani kezdés kapcsán, szóval nagyon kell majd erőlködnöm, hogy ne ismételjem magam, de azt hiszem, hogy a Stranger Things kapcsán nagyon nehéz kikerülni azt, hogy mennyire profin megteremti a 80-as évek hangulatát, és rántja be az embert Hawkins világába.

A 3×01 is ezt tette, miután egy először engem teljesen hidegen hagyó, “már megint kísérleteznek”-nyitójelenettel indítottak, ami azonnal felkeltette a figyelmemet, ahogy megkapta a maga csavarját a főcím előtti snittben, és már akkor tudtam, hogy ezt a szezont jó eséllyel szeretni fogom. (Ahogy egyébként szerette is a kritika, legalábbis viszonylag jó véleményeket kap a címek alapján az S3, szóval lehet reménykedni, hogy kisebb lesz a csalódottak részaránya.)

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Szóval 1985-öt írunk, a srácok George A. Romero-t néznek moziban, mindenki éli gondtalan életét és hepi.

Illetve Hopper nem annyira, ő Magnum-ot nőzve is szorong, mert nehezen viseli lánya romantikus életét. És mondjuk Joyce sincs teljesen topon, mert bármennyire is mást próbál sugallni, azért Bob-ot még nem felejtette el, amire a Cheers közben, mikrós kaja előtt ő is emlékeztet. És persze Will… Már megint szegény Will. Neki mintha rossz előérzete lenne, lehet, hogy készülődik valami.

De azért a többiekkel nincs gond, ugye? Dúl a romantika, nem csak Eleven-ék, hanem Lucas-ék is (ők legalább nem csak testi kontaktra vágynak, inkább húzzák egymást), sőt, az a hír járja, hogy Dustin is becsajozott a nyári táborában. Billy pedig továbbra is Mrs. Wheeler-t próbálja behálózni, miközben a patkányokra igencsak rájár a rúd a helyi acélműben.

Az évadnyitó ismét csak egy felhozó, hangulat-teremtő, tipikusan darálásra tervezett epizód volt, ami nálam 100%-osan betöltötte a funkcióját annak ellenére, hogy nem sok minden strange történt benne, inkább csak a 80-as éveket tekerték fel számunkra – a zenék számát és sűrűségét elnézve talán túlságosan is, de ez legyen a legnagyobb baj. (Cserébe bőven tudtam mosolyogni és röhögni, hihetetlen, hogy ennyi kihagyás után is mennyire rá tudtam hangolódni a szereplőkre. Akik közül jó volt látni a háttér figurákat is.)

Azok, akiknek a scifi/természetfölötti rész számít, gondolom, a folytatásban bőven megkapják a maguk adagját, de az az igazság, hogy én nagyon szívesen elnézem ezeket a srácokat is, ahogy töltik a nyarat és lógnak a frissen megépült plázában.

Vajon az évadnyitóban meglett az első áldozatunk? Kiderül, mint ahogy gondolom nemsokára az is, hogy milyen szerepet szánnak a történetben a vörösöknek, illetve, hogy helyi szinten kik lesznek azok, akik jelentőssé válnak.

Este vagy holnap, attól függően, mikor tudok évados véleményt írni, találkozunk.

21 hozzászólás Ne habozz!

Ezekiel. - 2019. 07. 04. 11:10

1×01
Az előző évadban kb. ugyanaz történt, megszállt valakit a szörny és e köré épül fel a story, 1 részt nézve olyan érzésem volt, hogy már nem tudnak újat mutatni kezd laposodni a story, megint megszálltak valakit csak most nem Will-t.

Remélem nem ugyanazok a történések lesznek benne mint a 2. évadban, hogy majd a végén kiűzik Billy-ből a szörnyet (gondolom megszállta trailer alapján).

A hangulata teljesen jó volt, zenék megint telitalálat, mai nap még folytatni fogom a második résszel is szerintem mert kíváncsi vagyok :D

Rambo - 2019. 07. 04. 11:30

3.résznél járok és elmondhatom,hogy nagyon jó az irány amit felvett.
Eddig ezerszer jobb mint a 2.évad.
Az egyetlen baj hogy nincs az az atmoszféra,mint pl.az 1.ben.De azt nem is lehetne megteremteni.

winnie - 2019. 07. 04. 11:46

SENKI SEM AKAR WILL-LEL D&D–ZNI!!!

winnie - 2019. 07. 04. 11:59

a 3×02 is teljesen bejött a rejtéllyel, s bár több részre szakadt a sztori (és a gyerekek zöme nem is része még a fő szálnak), abszolút leköt, és megint milyen jó zenék voltak. (először azt hittem, hogy elbaltázzák és nem lesz öltözős montázs, de csak lett, bár elég rövid, illett volna valami hosszabb.)

SpentRocket - 2019. 07. 04. 12:05

Bammeg, hogy a melóhelyen kell ülnöm!!! Oké, bejön itt is a netflix, de azért mégiscsak… :D
(És úgy terveztem, hogy felhozásképpen megnézem az előző évadokat is. Az S01-en túl vagyok, az S02 még hátra van, nem tudom, hogy tényleg megnézem-e..)

Benjy - 2019. 07. 04. 12:25

Na a 2. rész után egy hajszállal Nekem is jobban bejön, mint a 2. évad. Mondjuk eddig nagy újításokat nem hozott, de a meglévő receptet továbbra is remekül alkalmazza, így kicsit sem untam egyik részt sem. Az viszont tény, hogy még a 2. rész is sokkal harsányabb volt ezzel a sok zenével. Na nem mintha bánnám, mert annyira jó klasszikusokat dobnak be, hogy öröm hallgatni, de nem emlékszem, hogy az első évadban ez ennyire jellemző lett volna.

Enzo - 2019. 07. 04. 12:27

“A 2×01 is ezt tette”

Mármint 3×01, nem?

winnie - 2019. 07. 04. 16:16

funny tidbit: a 3×06-ban kicsit elcsúszott az orosz fordítás, mert fordítva ültették át a poént:) oroszul azt mondja, hogy “diszkregyityir” vagy ilyesmi, amit a tolmács naked-nek fordít, majd exposed-ta javít, de nincs a világon olyan tolmács, aki bármilyen szempontból meztelennek fordítaná az orosz szót, főleg, hogy a discredit kifejezés angolul is létezik. itt egy kicsit elhanyagolták a logikát, nem léptek meg egy plusz lépést a fordításban, hogy átjöjjön a poén, vagy csak valaki lista volt.

asd - 2019. 07. 04. 18:10

4 rész után hozza az első két évad szintjét.

Rambo - 2019. 07. 04. 19:25

SPOILER!SPOILER!

Végeztem is…
Fentebb írtam hogy nagyon erős a kezdés.Nis,ez a 4.részig tart. Ezért tartom hasonlónak az 1.évadal,ami szintén erősen kezd,és gyengén zár.Annyi a különbség hogy az előd zseniális kezdés után kicsit visszaesik,míg az új egy elég jó kezdés után borzalmasan visszaesik.

Szerintem a sorozatnak simán vége is lehetne,nem látom értelmét a folytatásnak. Nem azért mert romlik a minőség,annyira azért még nem gáz.
De Hopper és Will családja nélkül nincs értelme. Hop konkrétan a gyerekek mellett adta a sorozat nagyját.(bár a credit jelenetben emlótenek egy amerikait is,ha folytatni akarnák,már pedig fogják,akkor fel fogják éleszteni valahogy a sherifet)
Eddig:
1.évad:10/10
2.évad:10/9
3.évad:Elég sokat gondolkodtam rajta.De végül úgy döntöttem,hogy még friss a sorozat másik fele ami ugye pocsék lett,az eleje meg nagyon frankó lett. Úgyhogy mindenképp jobb mint a 2. 10/9.5 egyenlőre.

Emmet Ray - 2019. 07. 04. 21:08

Megnéztem az első részt, hangulat 10/10.
De kérem, jelentkezzen az a fordító, aki a rész első felében nem értette az El becenevet és folyamatosan “ő” -nek fordította. Aztán később, már helyesebben, Tizi lett (gondolom másik csapat), de ezt megint csak az érti meg, aki szinkronosan nézte az előző évadokat.

irgum76 - 2019. 07. 05. 13:49

Emmet Ray:

nem tudom honnan szedted a feliratot de a Super Subtitleson sub rip van fent
tehát a Netfixen látható felirat lett bepötyögve
nincs másik fordító csapat de amíg volt feliratosan is Tizinek hívták Eleven-t

zukkej - 2019. 07. 05. 16:28

irgum76

Nyugodtan csekkold le a Netflixen, de csak 2 példát szemléltetésnek:
ST0301 kb. 07.38 körül Hopper: “En, nyisd ki az ajtót!”
kb 08:37 körül Lucas:”Jaj, En, bárcsak örökké smárolhatnánk
és sose lógnánk többet a barátainkkal!”

“nem tudom honnan szedted a feliratot de a Super Subtitleson sub rip van fent”
És a durva az, hogy amit mondasz az tényleg így van
És ezért zavaró méginkább a Netflix magyar felirata benne a folyamatos “En”-ezéssel legalábbis az első részben

Emmet Ray - 2019. 07. 05. 21:15

@zukkej
Jaja, én is rosszul emlékeztem, En-nek fordították, erősen néztem hogy mi van, szerencsére értem az angolt, csak biztonságból futtatnom a feliratot is mellette.
Amúgy, simán javítható lesz menet közben, remélhetőleg a szinkron jobb lesz ilyen szempontból. Vissza is néztem pár régebbi részt, meglepően jó lett a szinkron.

danNN - 2019. 07. 06. 14:17

Erica spinoffot pliiiiz.

chamichaze - 2019. 07. 07. 22:04

az 5. részt néztem éppen. már kezdenek bedurvulni a dolgok. de igen, a “fagyis” csoport nagyon szórakoztatólett! Erica…
Billy figuráján már az előző évadban sem tudtam túl tenni magam, annyira autentikusan visszataszítóra sikerült megcsinálni. Tudom, hogy ez itt Hawkins és mindenféle szörnyek mászkálnak a pincében, de Billy bajszánál és hajánál kevés félelmetesebb van számomra. :)
Eddig nagyon szórakoztató az évad!

Enzo - 2019. 07. 08. 00:01

Furcsa ez a képes link (erre a posztra) az oldalsávban, annyira nem szoktak ott képek lenni, hogy automatikusan reklámnak néztem első pár alkalommal (vagy hát nem néztem, mert bannervakság) :D

Kopasz - 2019. 07. 08. 08:47

SpentRocket
Ne hagyd ki a második évadot se…
Én a 6. résznél járok, számomra kicsit önismétlő, de még így is nagyon beszippant ez a világ. Robin és Erica karakterét nagyon eltalálták. Szerintem Maya Hawke nagy karrier előtt áll:)

Shred - 2019. 07. 08. 14:01

Még csak a 2. résznél járok, de úgy érzem, Wheeler anyuka fürdőruhás jeleneteivel a sorozat elérte a csúcspontot.

Halhozo - 2019. 07. 10. 14:56

SPOILER!SPOILER!

Ledarálva…
Hát kb. a 3 résztől lehet tudni a végét, de ettől még szerintem izgalmas. A 3. 4. rész talán lapos kicsit, de utána minden rész várós.
A végén csak engem zavar, hogy az egyetlen ki-be járattal rendelkező (ha az odaátot nem veszem) bunkerből éltűnek az oroszok? De az átjáró is logikátlan lenne, mert azt meg Joyce lezárta, és utána még üldözik őket a ruszkik.
A végén én azt vártam, hogy a hadsereg megütközik a szörnnyel, és azzal nyernek időt Joycenak és Hoppernek.

Shred - 2019. 07. 11. 11:11

Lol, most láttam az IMDB-n hogy Robin (Maya Hawke) civilben Ethan Hawke és Uma Thurman lánya.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz