login |

Stranger Things: kezdett a 3. évad

2019. 07. 04. 10:30 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: kritika,

(A szezonhoz felkerült már az évadkritika is, de íme az egy évadnyitós írás általános kibeszélőnek, hogy addig is lehessen véleményezni a látottakat. Azonban a 3×01-en túli kommenteknél jelezzétek, ha spoileres.)

Hehe, bemelegítésképp elolvastam a 2. évados premierről szóló írásomat, és nagyjából ugyanazok a gondolatok jutottak eszembe a mostani kezdés kapcsán, szóval nagyon kell majd erőlködnöm, hogy ne ismételjem magam, de azt hiszem, hogy a Stranger Things kapcsán nagyon nehéz kikerülni azt, hogy mennyire profin megteremti a 80-as évek hangulatát, és rántja be az embert Hawkins világába.

A 3×01 is ezt tette, miután egy először engem teljesen hidegen hagyó, “már megint kísérleteznek”-nyitójelenettel indítottak, ami azonnal felkeltette a figyelmemet, ahogy megkapta a maga csavarját a főcím előtti snittben, és már akkor tudtam, hogy ezt a szezont jó eséllyel szeretni fogom. (Ahogy egyébként szerette is a kritika, legalábbis viszonylag jó véleményeket kap a címek alapján az S3, szóval lehet reménykedni, hogy kisebb lesz a csalódottak részaránya.)

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Szóval 1985-öt írunk, a srácok George A. Romero-t néznek moziban, mindenki éli gondtalan életét és hepi.

Illetve Hopper nem annyira, ő Magnum-ot nőzve is szorong, mert nehezen viseli lánya romantikus életét. És mondjuk Joyce sincs teljesen topon, mert bármennyire is mást próbál sugallni, azért Bob-ot még nem felejtette el, amire a Cheers közben, mikrós kaja előtt ő is emlékeztet. És persze Will… Már megint szegény Will. Neki mintha rossz előérzete lenne, lehet, hogy készülődik valami.

De azért a többiekkel nincs gond, ugye? Dúl a romantika, nem csak Eleven-ék, hanem Lucas-ék is (ők legalább nem csak testi kontaktra vágynak, inkább húzzák egymást), sőt, az a hír járja, hogy Dustin is becsajozott a nyári táborában. Billy pedig továbbra is Mrs. Wheeler-t próbálja behálózni, miközben a patkányokra igencsak rájár a rúd a helyi acélműben.

Az évadnyitó ismét csak egy felhozó, hangulat-teremtő, tipikusan darálásra tervezett epizód volt, ami nálam 100%-osan betöltötte a funkcióját annak ellenére, hogy nem sok minden strange történt benne, inkább csak a 80-as éveket tekerték fel számunkra – a zenék számát és sűrűségét elnézve talán túlságosan is, de ez legyen a legnagyobb baj. (Cserébe bőven tudtam mosolyogni és röhögni, hihetetlen, hogy ennyi kihagyás után is mennyire rá tudtam hangolódni a szereplőkre. Akik közül jó volt látni a háttér figurákat is.)

Azok, akiknek a scifi/természetfölötti rész számít, gondolom, a folytatásban bőven megkapják a maguk adagját, de az az igazság, hogy én nagyon szívesen elnézem ezeket a srácokat is, ahogy töltik a nyarat és lógnak a frissen megépült plázában.

Vajon az évadnyitóban meglett az első áldozatunk? Kiderül, mint ahogy gondolom nemsokára az is, hogy milyen szerepet szánnak a történetben a vörösöknek, illetve, hogy helyi szinten kik lesznek azok, akik jelentőssé válnak.

Este vagy holnap, attól függően, mikor tudok évados véleményt írni, találkozunk.

24 hozzászólás Ne habozz!

Ezekiel. - 2019. 07. 04. 11:10

1×01
Az előző évadban kb. ugyanaz történt, megszállt valakit a szörny és e köré épül fel a story, 1 részt nézve olyan érzésem volt, hogy már nem tudnak újat mutatni kezd laposodni a story, megint megszálltak valakit csak most nem Will-t.

Remélem nem ugyanazok a történések lesznek benne mint a 2. évadban, hogy majd a végén kiűzik Billy-ből a szörnyet (gondolom megszállta trailer alapján).

A hangulata teljesen jó volt, zenék megint telitalálat, mai nap még folytatni fogom a második résszel is szerintem mert kíváncsi vagyok :D

Rambo - 2019. 07. 04. 11:30

3.résznél járok és elmondhatom,hogy nagyon jó az irány amit felvett.
Eddig ezerszer jobb mint a 2.évad.
Az egyetlen baj hogy nincs az az atmoszféra,mint pl.az 1.ben.De azt nem is lehetne megteremteni.

winnie - 2019. 07. 04. 11:46

SENKI SEM AKAR WILL-LEL D&D–ZNI!!!

winnie - 2019. 07. 04. 11:59

a 3×02 is teljesen bejött a rejtéllyel, s bár több részre szakadt a sztori (és a gyerekek zöme nem is része még a fő szálnak), abszolút leköt, és megint milyen jó zenék voltak. (először azt hittem, hogy elbaltázzák és nem lesz öltözős montázs, de csak lett, bár elég rövid, illett volna valami hosszabb.)

SpentRocket - 2019. 07. 04. 12:05

Bammeg, hogy a melóhelyen kell ülnöm!!! Oké, bejön itt is a netflix, de azért mégiscsak… :D
(És úgy terveztem, hogy felhozásképpen megnézem az előző évadokat is. Az S01-en túl vagyok, az S02 még hátra van, nem tudom, hogy tényleg megnézem-e..)

Benjy - 2019. 07. 04. 12:25

Na a 2. rész után egy hajszállal Nekem is jobban bejön, mint a 2. évad. Mondjuk eddig nagy újításokat nem hozott, de a meglévő receptet továbbra is remekül alkalmazza, így kicsit sem untam egyik részt sem. Az viszont tény, hogy még a 2. rész is sokkal harsányabb volt ezzel a sok zenével. Na nem mintha bánnám, mert annyira jó klasszikusokat dobnak be, hogy öröm hallgatni, de nem emlékszem, hogy az első évadban ez ennyire jellemző lett volna.

Enzo - 2019. 07. 04. 12:27

“A 2×01 is ezt tette”

Mármint 3×01, nem?

winnie - 2019. 07. 04. 16:16

funny tidbit: a 3×06-ban kicsit elcsúszott az orosz fordítás, mert fordítva ültették át a poént:) oroszul azt mondja, hogy “diszkregyityir” vagy ilyesmi, amit a tolmács naked-nek fordít, majd exposed-ta javít, de nincs a világon olyan tolmács, aki bármilyen szempontból meztelennek fordítaná az orosz szót, főleg, hogy a discredit kifejezés angolul is létezik. itt egy kicsit elhanyagolták a logikát, nem léptek meg egy plusz lépést a fordításban, hogy átjöjjön a poén, vagy csak valaki lista volt.

asd - 2019. 07. 04. 18:10

4 rész után hozza az első két évad szintjét.

Rambo - 2019. 07. 04. 19:25

SPOILER!SPOILER!

Végeztem is…
Fentebb írtam hogy nagyon erős a kezdés.Nis,ez a 4.részig tart. Ezért tartom hasonlónak az 1.évadal,ami szintén erősen kezd,és gyengén zár.Annyi a különbség hogy az előd zseniális kezdés után kicsit visszaesik,míg az új egy elég jó kezdés után borzalmasan visszaesik.

Szerintem a sorozatnak simán vége is lehetne,nem látom értelmét a folytatásnak. Nem azért mert romlik a minőség,annyira azért még nem gáz.
De Hopper és Will családja nélkül nincs értelme. Hop konkrétan a gyerekek mellett adta a sorozat nagyját.(bár a credit jelenetben emlótenek egy amerikait is,ha folytatni akarnák,már pedig fogják,akkor fel fogják éleszteni valahogy a sherifet)
Eddig:
1.évad:10/10
2.évad:10/9
3.évad:Elég sokat gondolkodtam rajta.De végül úgy döntöttem,hogy még friss a sorozat másik fele ami ugye pocsék lett,az eleje meg nagyon frankó lett. Úgyhogy mindenképp jobb mint a 2. 10/9.5 egyenlőre.

Emmet Ray - 2019. 07. 04. 21:08

Megnéztem az első részt, hangulat 10/10.
De kérem, jelentkezzen az a fordító, aki a rész első felében nem értette az El becenevet és folyamatosan “ő” -nek fordította. Aztán később, már helyesebben, Tizi lett (gondolom másik csapat), de ezt megint csak az érti meg, aki szinkronosan nézte az előző évadokat.

irgum76 - 2019. 07. 05. 13:49

Emmet Ray:

nem tudom honnan szedted a feliratot de a Super Subtitleson sub rip van fent
tehát a Netfixen látható felirat lett bepötyögve
nincs másik fordító csapat de amíg volt feliratosan is Tizinek hívták Eleven-t

zukkej - 2019. 07. 05. 16:28

irgum76

Nyugodtan csekkold le a Netflixen, de csak 2 példát szemléltetésnek:
ST0301 kb. 07.38 körül Hopper: “En, nyisd ki az ajtót!”
kb 08:37 körül Lucas:”Jaj, En, bárcsak örökké smárolhatnánk
és sose lógnánk többet a barátainkkal!”

“nem tudom honnan szedted a feliratot de a Super Subtitleson sub rip van fent”
És a durva az, hogy amit mondasz az tényleg így van
És ezért zavaró méginkább a Netflix magyar felirata benne a folyamatos “En”-ezéssel legalábbis az első részben

Emmet Ray - 2019. 07. 05. 21:15

@zukkej
Jaja, én is rosszul emlékeztem, En-nek fordították, erősen néztem hogy mi van, szerencsére értem az angolt, csak biztonságból futtatnom a feliratot is mellette.
Amúgy, simán javítható lesz menet közben, remélhetőleg a szinkron jobb lesz ilyen szempontból. Vissza is néztem pár régebbi részt, meglepően jó lett a szinkron.

danNN - 2019. 07. 06. 14:17

Erica spinoffot pliiiiz.

chamichaze - 2019. 07. 07. 22:04

az 5. részt néztem éppen. már kezdenek bedurvulni a dolgok. de igen, a “fagyis” csoport nagyon szórakoztatólett! Erica…
Billy figuráján már az előző évadban sem tudtam túl tenni magam, annyira autentikusan visszataszítóra sikerült megcsinálni. Tudom, hogy ez itt Hawkins és mindenféle szörnyek mászkálnak a pincében, de Billy bajszánál és hajánál kevés félelmetesebb van számomra. :)
Eddig nagyon szórakoztató az évad!

Enzo - 2019. 07. 08. 00:01

Furcsa ez a képes link (erre a posztra) az oldalsávban, annyira nem szoktak ott képek lenni, hogy automatikusan reklámnak néztem első pár alkalommal (vagy hát nem néztem, mert bannervakság) :D

Kopasz - 2019. 07. 08. 08:47

SpentRocket
Ne hagyd ki a második évadot se…
Én a 6. résznél járok, számomra kicsit önismétlő, de még így is nagyon beszippant ez a világ. Robin és Erica karakterét nagyon eltalálták. Szerintem Maya Hawke nagy karrier előtt áll:)

Shred - 2019. 07. 08. 14:01

Még csak a 2. résznél járok, de úgy érzem, Wheeler anyuka fürdőruhás jeleneteivel a sorozat elérte a csúcspontot.

Halhozo - 2019. 07. 10. 14:56

SPOILER!SPOILER!

Ledarálva…
Hát kb. a 3 résztől lehet tudni a végét, de ettől még szerintem izgalmas. A 3. 4. rész talán lapos kicsit, de utána minden rész várós.
A végén csak engem zavar, hogy az egyetlen ki-be járattal rendelkező (ha az odaátot nem veszem) bunkerből éltűnek az oroszok? De az átjáró is logikátlan lenne, mert azt meg Joyce lezárta, és utána még üldözik őket a ruszkik.
A végén én azt vártam, hogy a hadsereg megütközik a szörnnyel, és azzal nyernek időt Joycenak és Hoppernek.

Shred - 2019. 07. 11. 11:11

Lol, most láttam az IMDB-n hogy Robin (Maya Hawke) civilben Ethan Hawke és Uma Thurman lánya.

zetman - 2019. 07. 27. 16:41

Nancy meghal már végre? Lapáttal verném agyon.

Enzo - 2019. 07. 31. 18:03

Na bepótlom a kommentjeimet, az évad első feléből ezeket írtam fel:

3×01
Korrekt nyitány volt: egy szó szerint cold opennel indult (jól megleptek mindenkit, hogy ez valójában a Szovjetunió), és rendesen megalapozta az évadot, aranyosan behoztak minden szereplőt, meg hogy ki kivel fog inkább együtt lógni.
Darabkák:
– Steve kollégacsaja (Robin) hatalmas arc és nagyon helyes is :)
– Dustinnak van csaja, WTF?
– Hopper beszéde Mike+Eleven előtt, jaj de kínos :D
– A végével kapcsolatban már az gyanús volt, hogy Nancynek ugyanazt az utcát jelentették, ahova Mrs.Wheeler a motelt mondta Billynek…

#hétidézete:
“Maybe I’ll just kill Mike. I’m the chief of police, I could cover it up.” :D /Hopper/

3×02
Tetszik, hogy kicsit megkavarják a szereplőket, mármint nem mindig ugyanazokat rakják össze – az előző évadban indult Steve-Dustin bromance haláli aranyos, és ami nagyon kellett: Eleven mellé egy korabeli lány, akivel beszélgethet, nem mint szuperképességű különc, hanem mint egyik kamaszodó lány a másikkal. Illetve a pláza, mint központi helyszín behozása is ad némi frissességet a sorozatnak, na meg pluszpont, hogy kitértek arra, hogy ez ellehetetleníti a kis üzleteket.
Darabkák:
– Hopper hogy örül már, hogy Mike kikerült a képből egy időre :D
– Jé, Enzo’s nevű étterem, néztem nagyot :D
– A vízimentő csaj is nagyon baba, király hogy megugrott az eyecandy-faktor.
– A fiúk és a lányok párhuzamos plázázása hatalmas jelenet volt :D
– Másik highlight: a “cold as ice” zenei betét, miután Eleven kidobta Mike-ot :D
– Funfact: az első 2 rész mindegyike egy nem-randival zárult.

#hétidézete:
“Now can we play D&D?” :DD /Will/

3×03
Ez a rész az elhatározott nőkről szólt (Robin, Nancy, Joyce), akik betörnek mindenféle helyekre. A végére meg teljesen beindult a sztori akciózósabb része: megvannak az oroszok, Hoppert megverték a laborban, Billy+Heather szedi az áldozatait, és Will bejelenti hogy a Mindflayer visszatért.
Darabkák:
– Max és Eleven párosa hihetetlen jól működik együtt. Az üvegezős látomásozós játékon felröhögtem :D
– Mennyire random, hogy Joyce miután felültette Hoppert, egyszercsak random becsörtet, és mágnesekről kezd el magyarázni. :D
– Dustin korához képest meglepően érett tanácsokat ad, szegény Willel senki nem akar D&D-zni, Robin nagyon éli ezt a fordítgatós nyomozást, Nancy főnökei elképesztően szexisták idegesítőek, Mrs.Driscoll meg trágyát eszik. Oké.
– Remek volt a Miss American Pie-os zárás is.

#hétidézete:
“-I mean, what did you think, really? That we were never gonna get girlfriends? We were just gonna sit in my basement all day and play games for the rest of our lives?
-Yeah. I guess I did.” (ez a jelenet eléggé odavert :/)

3×04
Kiváló volt a végén a montázs, ahogy mindegyik kis csapat akciózott valamit, és aztán elérkeztünk az epic félévadzáró csatához Eleven és megszállt-Billy között. Jó parára sikerült amúgy a rész zárása, főleg Mrs.Driscoll rohama volt ijesztő jelenet.
Egyéb dolgok, amik nagyon tetszettek:
– Hopper és Larry ahogy egymást mocskolta, mert ugye a kisvárosban mindenki tud a másikról piszkos dolgokat, nem lehet úgy sakkban tartani valakit, hogy az ne tegye ugyanezt velünk.
– Lucas kishúga (Erica) csak úgy szórta a hatalmas dumákat a részben, megérte őt is többet szerepeltetni :D
– Nancy beszélgetése anyukájával, miután “visszamenekült” hozzá, rendkívül aranyos volt.

#hétidézetei:
“Who you calling? The police?” :D /Hopper/

“-Not my feet, dumbass. Push my ass.
-What?
-Touch my butt! I don’t care! Come on! Harder! Push harder!” :DD /Dustin&Steve/

“You can’t spell ‘America’ without ‘Erica’.” :D

“-Commence Operation Child Endangerment.
-Can we maybe not call it that?” :DD

Enzo - 2019. 08. 23. 16:45

3×05 (pótlás ~3 héttel ezelőttről)

– Hopper-Joyce-Alexei szála nagyon szórakoztató volt, az orosz pofavágásaitól elkezdve Hopper benzinkutas improvizálásán át a konteos fickóig, akivel sikerült áthidalni a nyelvi akadályokat.
– Steve-ék száláról nem sok minden írtam fel, aranyos volt az egész, a vége felé a tökre feltűnő lopakodás viszont már kicsit gagyira sikerült :D
– A kórházi vérengzős harc meg elég kemény, rendesen para a befejezés a két megszállt fickóból összeálló trutyiszörnnyel :O

#hétidézetei:
“Shut up, Smirnoff!” :DD /Hopper/

“-She was screaming.
-Bad screams.
-What’s a good scream?
-Max said…
-Doesn’t matter.” :DD kínos :D

3×06 (pótlás múlt szombatról)

Meglepődtem, hogy Alexei nem hajtott el mégsem, pedig annyira adta volna magát a jelenet, hogy Hopper bizonygatja az igazát és közben felsül…de összességében üdítő, hogy tettek bele még egy csavart. Ja meg a kis “történelemóra” is hasznos volt az orosztól. Apropó oroszok, hol találtak ilyen creepy doki arcot, mint aki ki akarta vallatni Steve-éket?

Az epizód további highlight-jai:
– Mike érvelése, hogy állítsák le Elle-t, mert szereti.
– Steve és Robin beszélgetése lekötözve, hogy bárcsak ismerték volna egymást korábban, osztálytársakként.
– A végén, amikor “szétolvad” az összes “elmeszívott” ember és beleolvad a nagy szörnybe – lásd a rész címe, “E Pluribus Unum”.

#hétidézete:
“Uh, this is, uh, Antique Chariot’s partner, Wheelbarrow.” :D /Joyce/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz