login |

Pilot-mustra: The Rook – 1×01

2019. 07. 05. 21:20 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ha vannak kedvenc filmes/sorozatos alaphelyzeteim, akkor azok egyike mindenképp az, amikor a főhős minden emlékétől megfosztva tér magához és össze kell rakosgatnia darabról-darabra saját életét, illetve karakterét – azért, mert mi is pontosan annyit tudunk nézőként, mint ő, mondhatni együtt nyomozunk.

Pontosan nem tudom, hogy melyik volt az első ilyen filmem, de a legjobban Christopher Nolan-féle Memento-t szeretem, ami all time top5-ös nálam, sorozatok közül pedig a John Doe volt az egyik első nagy kedvencem. (Nemrég pedig írtunk a Tabula Rasa-ról.) Na, a Starz újonca, a The Rook is ilyen. A brutálisan megölt hullák között London-ban magához térő főhős nem emlékszik semmire, csak egy üzenetet talál a zsebében, amit önmagának írt.

THE ROOK – 1×01 – 7,5/10

És emellett még azért is nagyon tetszett ez a kezdés, mert bár tudom, hogy könyv az alapja (A bástya Daniel O’Malley-től), mégis olyan érzésem volt a nézése közben, mintha egy számítógépes kalandjátékot játszanék: választási lehetőséget kapunk, választunk, illetve a karakter választ valamit, jön egy cut scene a következménnyel, jön egy lopakodás/akciózás/kutatás, találunk valami nyomot, azt elemezzük, megint kapunk egy választási lehetőséget, stb.

De persze ez csak egy aspektus, engem már alapból megfogott a kezdeti remek dilemma is, amikor Myfanwy (ez a főhős neve) videóra rögzített énje közli vele, hogy választania kell egy piros és egy kék kulcs közül, melyek egyike egy teljesen új élethez segíti hozzá, a másik pedig a régit ismertetné meg vele, azt a régit, amiben valaki törölte az emlékezetét. (De vajon miért tette ezt? Miért nem ölte meg? Megannyi kérdés.)

Nem egyenes a párhuzam, de számomra a The Rook az Orphan Black-et idézte meg bizonyos jellemzőiben. Nyilván az efféle sorozatoknál minden spoiler lehet, de úgy érzem, hogy egy ilyen kritikában azért érdemes utalni legalább homályosan arra, hogy nagyjából mire kell számítani. Itt pedig két kulcskifejezést lőnék el: a titkos ügynökséget és a (:nyel:) természetfeletti képességeket.

Igen. Nem érdemes kertelni, nehogy valaki súlyosat csalódjon (vagy éppenséggel nehogy elmenjen mellette a sorozat), amikor kiderül, hogy itt bizony (érdekes) különleges képességekkel bíró embereket fogunk megismerni.

Mindezt pedig kellemes rejtélyaspektussal, sok kérdőjellel és feszültséggel, kifejezetten jól megvalósítva, nagyon szép london-i képekkel tálalják, szóval amellett, hogy az alaphelyzet teljesen berántott, a megvalósítás és a sztori megtartott az ötveniksz perc során.

A fentiekkel csak egy gond van: nagyon nehéz a népszerű alaphelyzetből jót, érdekeset, hihetőt és nem lerágott csontot kihozni, ha pedig ez nem sikerül, akkor bizony más aspektusokban kell meggyőzőt hozni, mondjuk hangulatban, színészi játékban vagy megvalósításban. Hiába izgalmas tehát az alaphelyzet, hiába tetszett nagyon a pilot (ez műfaji és ízlésbéli sajátosság nálam), hiába vannak benne érdekes ötletek, abszolút szkeptikus vagyok, simán el tudom képzelni, hogy már az 1×04-et sem fogom megnézni.

Ááá, stresszes ez a sorozatnézés, nem szeretek amiatt aggódni, hogy valami mikor romlik el. Inkább ne legyen így.

10 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2019. 07. 05. 21:44

Nekem bejött. Csak tényleg ne rontsák el.

Balumedve - 2019. 07. 05. 22:31

Nekem is pont az jutott eszembe a pilot végén, hogy ez elég feszes volt, és úgy nagyjából tetszett az, amit láttam, de már előre félek, hogy hogyan viszik majd tovább.

Az egyetlen, ami egy kicsit zavart, hogy kényszerítetten lett rejtélyes, nem pedig organikusan. Túl sokszor volt az az érzésem, hogy bárki más a Rook helyében már sokkal több mindent tudna meg magáról.

LoGi - 2019. 07. 06. 07:56

Pilot nézés közben vakartam a fejem honnan ismerős a főszereplő, rákerestem, nem akartam elhinni, hogy ő volt Mandy a Shamelessből :D

cherockee - 2019. 07. 06. 13:31

Mivel limitált sorozat, kifejezetten érdekelt (utálom a rétestészta sorozatokat), nem csalódtam, kifejezetten feszes volt szerintem, jó a stílusa is, volt pár meglepő jelenet (asztalnál alvó ember, hát megálltam rendesen), és izgulok, hogy jó legyen.

Egy dolog zavart: a csaj miért nem nézte tovább a lomtárban talált videókat?

winnie - 2019. 07. 06. 13:51

a limitált sorozat kifejezés nem jelent a világon semmit, azt nem érdemes használni (sokszor csak arra céloznak vele, hogy egy szezon a szokottnál kevesebb rész). ha arra gondolsz, hogy minisorozat és erre van valahol utalás, az más, de ahogy néztem mostanság interjúkat, nem láttam utalást ilyesmire – és az ellnkezőjére sem, így mindig azt feltételezem, hogy nem mini. nyilván, ha van valami konkrét, ami utal arra, hogy milyen, az mãs.

impish - 2019. 07. 07. 07:59

“Ha vannak kedvenc filmes/sorozatos alaphelyzeteim”

tudom hogy ez nem egy sorozatos koncepció csak 1-1 részre jó, de az enyém az időhurok :)

Mara - 2019. 07. 07. 08:54

Nahát, mintha csak magamat olvastam volna! :)
Ugyanis nekem is ez a kedvenc filmes/sorozatos alaphelyzetem. Majdnem szó szerint ugyanígy kezdtem el egy másik sorozat ajánlóját. :)
Úgyhogy én biztosan belenézek a Rook-ba, és ettől kicsit sem riasztanak el a különleges képességek sem. :)

VanillaSky - 2019. 07. 07. 10:32

“Pontosan nem tudom, hogy melyik volt az első ilyen filmem, de a legjobban Christopher Nolan-féle Memento-t szeretem, ami all time top5-ös nálam, sorozatok közül pedig a John Doe volt az egyik első nagy kedvencem.”

Nagyon rég volt, de ez a koncepció volt a Daybreak is.

winnie - 2019. 07. 07. 11:42

a mementohoz vagy a john doe-hoz kepest nem olyan rég, de a day break (lehutobb talan tavaly irtam rola) napujraelos, idohurkos volt, nem amneziasan ebredos. ott nem az emlekeit kereste a fohos, hanem azt, aki csobe huzta.

motch - 2019. 07. 07. 20:24

Én úgy tapasztaltam hogy tök mindegy hogy a főhős az emlékeitől megfosztva tér magához vagy mát tud mindent, mert az információbevitel számunkra ugyanabban az ütemben fog lezajlani mindkét esetben, és talán inkább ezért is szeretem az utóbbi variációt mert így nekünk kell rájönnünk hogy ki is ez a szereplő apró mondatokból kicsipegetve és nem egy egy perces monológgal kell megtudnunk

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz