login |

Instinct: kezdett a 2. évad

2019. 07. 07. 20:20 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika,

Hány szikrázóan évődős krimisorozat maradt mostanra? Mintha azt vettem volna észre, hogy a Castle és a Bones kifutása utáni követők, mint a Rosewood, a Deception, a Take Two vagy a Whiskey Cavalier egy, max két szezon után kaszát kaptak volna. Igen, van egy kifejezetten jó Private Eyes-unk (meg talán még pár, ami most nem ugrik be), és persze aki akar, képzelhet szexuális feszültséget G és Sam, vagy McGarrett és Danny közé, de azért nem dúskálunk, na!

Maradnak tehát az olyan férfi-női páros nyomozósok, ahol nem merül fel romantika a két főhős között. Az Elementary-től nemsokára el kell köszönnünk, de itt marad nekünk a CBS által nyári sorozattá tett Instinct, aminek most kezdett a 2. évadja. És szerintem nekem ebben jön be legjobban a két főszereplő, Alan Cumming és Bojana Novakovic nagyon jól működő párost alkot. Csak éppen…, ehh.

Szerintem a régebbi írásaimból (pilot, 1×02, S1-finálé) elég sok minden kiderül a sorozattal való viszonyomról, hogy mindig megakadályozott abban valami, hogy feltétel nélkül szeressem. A mostani rész talán az utolsó esély volt, amit adtam neki, és sajnos ez is csak megerősített abban, hogy a készítők valamiért nem látják azt, ami ott van a szemük előtt, Lizzie-t és Dr. Reinhart-ot.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Mással nem tudom magyarázni azt, hogy mi a francért vizezik fel mellékkarakterekkel az összképet? A férjjel nincs gondom, egy kis magánélet elfér, de nem elég, hogy az egyikük megkapta maga mellé a hacker barátot (aki full felesleges volt eddig is, erre most még jobban bevonták a rendőrségi szálba – nyilván azért, mert felesleges volt, de akkor is!), ha még a főnökrendőrt is ki akarják terjeszteni. Lehet, hogy aki egy teljes évadot megnézett a sorozatból, azt komolyan érdekli a felbomlóban lévő házassága, de engem teljesen hidegen hagy.

Mindennek pedig az az eredménye, hogy kevesebb az évődés (ami nem romantikus, mégis működik), kevesebb a nyomozás, és kevesebb a viselkedéselmélet is. Most a nárcisztikus személyiségek köré húzták fel a bűnügyet, ami azonban hiába volt külsőleg csinos, tartalmilag egy nagy nulla lett, összecsapott, felületes és még a gyilkos személye is érdektelen. (Vicces, hogy korábban az egy jelenetes gyilkosok miatt sírtam, most meg azért, mert tök egyértelműnek tűnt, hogy a két pasi egyike a hunyó. Mert kábé nem is volt több szereplő.)

Szóval nekem túlságosan közepes volt az évadnyitó, és az a szörnyű, hogy erre a szintre is csak a két remek főszereplő tudta felhúzni. Ami újítás lehet, az az átívelő szál behozása (egy új szereplővel?), s ennek kapcsán egy tahózsaru mellékkarakterünk is volt, aki működik, mert csak egy skiccelt figura, nem több (nem kell ide háttörténet), ahogy például a halottkém is jó arc, mert egy jelenete van csak.

Azt azért még megjegyezném, hogy egy sorozatnak nem úgy kell vizuális stílust adni, hogy a jelenetek közti vágással trükközünk. Helyenként jól nézett ki ugyan, de ettől még olyan hatása van, mintha Pistike próbálgatná, hogy mire képes a szoftver.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz