login |

Pilot-mustra: What Just Happened??! – 1×01

2019. 07. 07. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra, ,

Ez a cím…! Á, ez annyira tipikus. Aki lát fanatikus sorozatrajongós videókat, az tudja, hogy miről van szó. Amikor megnézed az überhype-os fansorozatot, véget ért az epizód, te meg a fejedet fogod és belekiáltasz a semmibe, hogy “Már megint mi frász történt? ÁÁÁÁÁÁ!!” Na, a FOX új komédiájának egy ilyen fickó a főszereplője, egy fanatikus, aki persze jólfésült keretek között rajong, hiszen mégiscsak egy tévés kibeszélő show műsorvezetője.

A fenti “komédia” besorolást azért még egyszer kiemelném, mert ez a sorozat tényleg (majdnem) minden szempontból fiktív, megírt. Egy (kamu) kibeszélő show-ról (és annak kulisszáiról) szól, de a sorozat (ami egyébként valami high concept scifi egy kultikus regény alapján), amiről beszélnek, totálisan kitalált. Olyannyira, hogy még (kamu) részleteket is látunk belőle, általában az éppen aktuális epizód utolsó perceit, zömében vad cliffhangert, hogy átérezhessük a karaktert zseniális beleéléssel adó Fred Savage “What just happened??”-özését.

WHAT JUST HAPPENED??! – 1×01 – ??/10

A sorozat kapcsán egyébként rögtön az jutott eszembe, amikor olykor véletlenül látom ezeket az überrajongói reakció videókat, amikben a nézők sokszor általam alig értékelhető sorozatok nézése közben ugrálnak és élik át az érzelmi skálájuk összes fokát. Sokan imádják őket nézni, mások pedig lenézni szeretik a műfajt. Én meg őrlődöm, mert egyrészt nem tudom, hogy mennyire egészséges az efféle überimádat, másrészt azért valahol irigylem ezeket az embereket, hogy ennyire tudnak lelkesedni, miközben én csak belül ujjongok óvatosan.

Szóval adott egy (kamu) sorozat, a The Flare, aminek van egy kibeszélő show-ja. És adott egy műsorvezető, Fred Savage, színész, aki a könyv totális rajongójaként piszkosul ki akarja beszélni a történteket – egyrészt állandó műsorvezető társával, egy komikussal, Taylor Tomlinson-nal (őt nagyon szerettem a The Comedy Lineup S1-ben – itt egyelőre nem volt sok szerepe), másrészt meghívott vendégekkel, a pilotban például a The Flare főszereplőjével, Kevin Zegers-szel és a sorozatot kedvelő Rob Lowe-val.

És ennyi az egész. Beszélgetnek abszurd módon egy nem létező valamiről, ami egy nem létező kult könyvön alapul, amiben nem létező kultikus karakterek vannak, akikért fiktív műsorvezető fiktív gyerekkorában piszkosul rajongott, satöbbi. Vicces? Ha nem, akkor felejtős.

Számomra már maga a koncepció csillagos ötös (imádok mindent, ami meta), hiszen rengeteg kreativitásra kínál lehetőséget, például rém muris volt, ahogy Fred Savage rádöbbent, hogy sem műsorvezető-társa, sem a sorozat főszereplője nem olvasta a könyvet, sőt, nem is tartják az általános műveltség részének. (Az meg ahogy azon poénkodtak, hogy ő, azaz Savage is hajtott a szerepért, és mit meg nem tett érte…)

Szóval az egésznek van ez a konstans kifele, a tévénézőre kacsintgató hangulata, amit egyszerűen nem tudtam nem önfeledtem élvezni, bár tudom, hogy a What Just Happened??! egy szűk réteg kenyere lesz, nem mindenki rajong az efféle meta-metakomédiákért, arról nem is beszélve, hogy simán tekinthető az egész a rajongói kultúra kiparodizálásának is, ami az érzékenyebbeket lehet, hogy rosszul fogja érinteni. Pedig nem kéne, hiszen az egyben készítő Fred Savage tényleg saját karakterén keresztül figurázza ki ezt a fajta elvakult rajongást. Azonban mindezt nem alázással teszi, hanem inkább úgy, hogy hagyja, hogy mások kezeljék le némiképp.

I’m really a character actor trapped in a leading man’s body.

Valójában nem tudom, hogy mi akar lenni ez a sorozat, és abban is biztos vagyok, hogy sokkal jobb is lehetne, mert…, nem tudom, mert minden lehet jobb, mint amilyen. És éppen ezért furcsa, hogy ezt mondom, de egyszeri élményként simán 10/10 volt számomra a kezdés. De szerintem az előző kijelentésem miatt ez csak a koncepció imádatát tükrözi a részemről, szóval azért sem mertem kiemelni az osztályzatomat.

Kíváncsian várom a második részt, mert ennek a műfajnak, ha ambiciózusak a készítők, nem szabad repetitívnek lennie, részről részre kell újat hoznia, szóval piszkosul érdekel, hogy milyen őrültségeket fognak kitalálni. Persze amellett, hogy Savage az éppen aktuális vendégével kockul a The Flare kapcsán.

Azt azért hadd jegyezzem meg, hogy bármennyire is tetszett, amit láttam, az egész produkciót nem tudtam hová tenni, nem volt számomra egyértelmű, hogy mikor indult ez a (kamu)sorozat. Mert totál úgy kezelték, mintha mi az első rész utáni első kibeszélőt látnánk (ld. rácsodálkozás a főszereplőre), viszont magát a sorozatot úgy festették le, hogy az emberek már rég rajonganának érte. És lehet, hogy csak a könyvért rajonganak (még ha a vendégek nem is ismerik), de akkor meg, alapanyag ide vagy oda, elég fura, hogy már premier előtt ekkora a hype.

A másik furcsaság, ami tényleg vagy random, vagy a metábbnál is meta volt, hogy minden jel arra utalt, hogy a “helyszíni riport”, amikor kimentek Helen Mirren házához, az nem valami előre megírt jelenet volt, hanem egy gerilla módon felvett, valódi embereket bevonó szívatás. Eleinte az őrült kérését prezentáló Fred Savage-en mosolygó őr hökkentett meg (egy színész nem mosolygott volna), utána meg a kitakart arcok, az anyázó tulaj, illetve az, hogy a stáblistán sem szerepeltették a szereplőket.

És ezzel nem is volt bajom, Savage nagyon viccesen makacs rajongó volt, de nem értettem, hogy mi volt a készítői szándék, miben adott többet az, hogy nem egy megírt/felvett rajongói túlkapást látunk, hogy honnan jött az ötlet, hogy “Menjünk le kamerákkal egy random villába, lógjuk be és csináljunk úgy, mintha egy celeb házának gondolnánk azt”?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz