login |

Scream: kezdett a 3. évad (Scream: Resurrection)

2019. 07. 10. 14:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika,

I’ve got some bad news, you guys. We’re not the type of characters to make it to the end.

Mondjuk akár pilotkritika is lehetne a Resurrection alcímmel ellátott 3. évad kezdése, hiszen minden-minden új ebben a szezonban, történet, karakterek, írók – még a maszk is. Ami egyébként végre a régi lett. Nyilván a kapocs a Scream-filmekkel (a műfaj, a tónus, a stílus, a filmes szabályok) adott, de egyébként rebootot kaptunk, amit minden előtudás nélkül is lehet fogyasztani. (Csak aztán ki ne derüljön a 3×06-ban, hogy mindent összekötnek az első két évaddal!)

És ezzel nincs is az ég világon semmi gondom, hiszen annak ellenére, hogy mennyire vártam a sorozatot, az első szezon végigszenvedése után a másodikból az első adandó alkalommal kiszálltam, és csak a “lezáró” tévéfilmre néztem vissza, hiszen az önálló filmként is kezelhető volt. És ugyebár a Scream-sorozat pont azt bizonyította, hogy míg a slasher 90 percben jól működik, 10*45-ben már igencsak döcög. (Amíg a Slasher be nem bizonyította, hogy ez sem feltétlenül igaz.)

A (tiniket) kaszabolós horroroknál (nevezzük így a slasher-öket) elég nagy jelentőséggel bír az “első ölés”, Igazi műfaji elemről van szó, mellyel remekül meg lehet alapozni a filmet (vagy sorozatot), elindítani egy mitológiát, gondolom, nem kell sorolnom a példákat – a Scream-nél is elég klasszikus Drew Barrymore jelenete, de a folytatásokét is odatették, sőt, például az első szezonban Bella Thorne elkapása is jól sikerült (az S2-s Lele Pons-kezdés már… kevésbé, de azért rendben volt.)

– What does that mean?
– It means we’re in a horror movie.

Ezzel szemben a 3. évad elég furán kezdődött, amit nem tudok hová tenni, és ez az egész megalapozta a rész hangulatát. Nem azt mondom, hogy slusszpoén, azaz a gyilkos személye nem ütött (az nagyon ász volt), de az ismert arcos látszólagos fake start meg a kisgyerekes megoldás számomra némiképp csalódást keltett. Persze a fináléra majd össze fogjuk kötni a szálakat, még az is kiderülhet, hogy Paris Jackson karaktere kap valamilyen szerepet, de így vékony volt.

The six of us pretty much cover the entire nauseating range of high school stereotypes.

Mint ahogy a teljes nyitány elég vékonyra sikerült, de erről a tovább mögött írok spoilerekkel. Az alapsztorira nem kell sok karaktert pazarolni, tipikus középsulis körítést kapunk egy focista sráccal, meg klasszikus iskolai archetípusokat megtestesítő tanulószobás, detention-ös diáktársaival amolyan Breakfast Club-módra. És kisvártatva elkezdenek csöngeni a telefonok és feltűnnek a Ghostface-maszkok.

(Tudom, hogy már lement a 3×03-04 is, de mivel elég későn nézhettük meg a premiert, így csak arról írok, persze aki akar, kommentelhet jelzéssel a folytatásról is. Azt még magam sem tudom, hogy maradok-e a második részre, így fináléírást sem tudok garantálni.)

Kezdem azzal a nyitójelenetre visszautalva, hogy TONY TODD!!

Jó, miután ezt kiadtam a szervezetemből, jelezném, hogy igazán szerettem volna, hogy ha a premierből kiderül az, hogy vajon létezik-e a sorozat világában a Scream, mint film. Nyilván nem, mert nem derült ki, de így kissé túlreprezentáltnak hatott a Ghostface álarc, valahogy nem hittem el, hogy nem csak a gyilkos kedvenc viselete, hanem még a Hallween-bulira is ezt dobják be. És az efféle erőltetett megoldások kissé visszavetették a lelkesedésemet.

Az viszont már sokkal jobban, hogy a konkrét premiert inkább untam, mint élveztem. Pedig láttam, illetve még mindig látok potenciált a karakterekben, de még a papíron legérdekesebbnek tűnőket sem sikerült eladniuk, a goth lány is csak azért kapott a végén plusz pontokat nálam, mert őt nevezték ki ügyeletes film geeknek (Randy Forever!), és a végén elkezdték a szájába adni a horrorok szabályait, mely metakomponens mindig is a kedvencem volt a franchise-ban.

Nem nagyon működött a hangulatteremtés sem a kamuijesztgetésekkel, suhanásokkal, valamint a sok kamumaszkkal, ezekkel inkább ellentétes hatást érnek el nálam. Az pedig, hogy a gyilkos látványosan nem akar végezni a kvázi főhőssel, megint csak eléggé visszavesz a suspense-ből és erőltetetté tesz szituációkat.

Sajnos nem volt túl épületes a 3×01, egyelőre a mitológiát sem sikerült túlságosan megalapozni. Az évforduló megvan, idővel rá fogunk jönni, hogy mi is a helyzet a múlttal, de bevallom, gőzöm sincs arról, hogy akarják behozni az akkori gyilkosságot, aminek még az elkövetőjét is láttuk. Lehet, hogy az egész csak red herring, és valami más dolog kerül a középpontba, amit mutattak?

Szó szerint és átvitt értelemben is vérszegény volt a nyitány, utóbbi tény miatt még az öléseket (szokásos random dude és “gonosz” mellékkarakter, ismerős) sem tudom értékelni. Nyilván az egyikbe szorult némi kreatív gonoszság, de a másik, a látszólagos indítékkal elég gyengécske volt. Mondanám, hogy na majd a folytatás, de magam sem tudom, hogy ilyen rövid szezonnál érdemes-e újabb esélyeket adnom. Majd kommentben jelzem, ha így tettem.

7 hozzászólás Ne habozz!

Laci - 2019. 07. 10. 10:25

Első két rész baromi jó volt, kicsit lehetne ugyan véresebb, de a gyilkosságokkal nem spóroltak.

Adam9456 - 2019. 07. 17. 14:38

Nos én végignéztem :)
SPOILER
Pozitívumok:
Eredeti Ghostface maszk és Roger Jackson hangja
Viszonylag kreatív gyilkosságok, nem csak késelés és torokelvágás
A negyedik rész végén lévő üldözés a házban
A csavar a végén Deionnal és az ikertestvérével
Beth karaktere (de nem a motivációja)
Tony Todd

Negatívumok:
Kym és Liv különböző módon de elég idegesítőek voltak
A nyitójelenet méltatlan ehhez a sorozathoz
Túl sok már-már kötelező SJW elem
A főszereplő többszöri csodás megmenekülése
A gyilkosok kiléte- főleg az egyikük nagyon nyilvánvaló volt
Beth motivációja
Párbeszédek/forgatókönyv

Így összességében nagyjából kiegyenlített a pozitívumok és a negatívumok számomra. Nem volt rossz, aki szereti ezt a műfajt és a filmeket annak ajánlom, de amúgy összességében én jobban élveztem az előző két évadot.

winnie - 2019. 07. 17. 14:42

(ja, csak hogy dokumentálva legyen, én kiszálltam a 3×02 közben, majd próbáltam csekkolni a meta eleneteket a horroros utalásokkal, és persze elolvastam és megnéztem, hogy mi volt.)

Dean - 2019. 07. 24. 09:00

Őszinte leszek.
Az első két évad számomra favorit. Imádtam.

Már akkor húztam a szemöldököm, amikor végül kiderült, hogy ez egy reboot lesz.

Hát… ezért kár volt várni 3 évet. :)

WillTraveler - 2019. 07. 24. 16:37

Mostanra sikerült ledarálni (végigszenvedni). Az első két évad szintén nagy nagy kedvenc volt, imádtam a karaktereket.

Ez egy semmi történet volt, vicc karakterekkel. SJW-t meg fájdalmasan túltolták.

Silver - 2019. 10. 04. 02:31

Inkább Scream-paródia. Csak azért néztem meg, mert minden slashert láttam már.

Thomas - 2019. 11. 15. 21:13

Még mindig úgy érződött, mint egy kisköltségvetésű Scream-film, amiből nem volt szívük kivágni a felesleget, így inkább feldarabolták sorozatnak, de azért már haladás az első két évad után:) Beth volt a legjobb karakter, a többieket nem tudtam igazán sajnálni, vagy izgulni értük:) Mondjuk féltájon pontosan tippeltem a gyilkosokra a megszokott logika mentén (akikre egyáltalán nem terelik a gyanút vagy látjuk közös jelenetben egy maszkossal, azok a gyilkosok, mert már alapból számítok rá, hogy kettő van), szóval nem sikerült nagy meglepetést húzniuk, de azért nem volt ez kidobott idő. Kíváncsi vagyok, van-e esély még folytatásra, persze új szereplőkkel, teljesen évados antológia stílusban, most hogy a VH1 átvette, bár már ott sincsenek szkiptelt sorozatok szerintem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz