login |

Pilot: Dark Money

2019. 07. 11. 21:12 - Írta: human

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Ha sötét helyről érkező pénzből leszel gazdag, az mindent megmérgez? Erre keresi a választ a BBC könnyed témájú, szexuális zaklatással induló sorozata.

Sőt, a helyzetet bonyolítja, hogy egy gyerekről van szó. A történet középpontjában egy szegény család áll, akiknek lepukkant a hűtője, a parkolási bírságot sem tudják kifizetni, de a fiatal fiuk egy blockbuster filmben szerepel. A pilot elején tér vissza Amerikából, de ha jól veszem ki, még nem kapott pénzt a munkáért.

A hazaérkezésére rendezett buli közben a szülei egy telefonos videófelvételből megtudják, miért annyira csendes a srác: a film rendezője szexuálisan zaklatta. Erre épül fel az első rész, a szülők először a jogi utat választják, aztán felkeresik a sztár képviseletét – ahol vagy 3-5 ügyvéd fogadja őket, meg egy ajánlat: 3 millió fontot kapnak, ha aláírják a titoktartási megállapodást, és letörlik a fiú által rögzített anyagot. Ez a hallgatás ára, egy eléggé komoly bűntettnél.

A felvezetőből kitalálható, hogy elfogadják a pénzt, és ez beláthatatlan következményekkel lesz az életükre – például nyilván a srácnak sem segít az eset feldolgozásában, hogy senki sem bűnhődik az ügyben. És gondolom, mégis felszínre fog kerülni valamiképpen a dolog, ami miatt még az eddigi életében sem találhat majd nyugalmat a fiú, hiszen mindenki tudni fogja, mi történt vele. Hogy a szülei bűntudatáról ne is beszéljünk, mert ez nagyon sötét pénz tényleg, amiből most jobban élnek.

Mindezt nagyon komor megvalósítással nézhetjük. Oké, semmi kiemelkedő jelenet nem volt eddig, de ki sem ránt minket valami olcsóbb megoldás vagy hasonló. Abszolút kompetens munka, ami a színészekre is elmondható egyelőre. Mindenképp a téma keménysége viszi a hátán a pilotot, minden más egyébként amolyan közepes. És ha valaki eljut a végéig, az szintén emiatt teszi majd. Nyilván nem pörgésről van szó, de egy drámát is meg lehet rendezni Good Will Huntingként meg… nem is tudom mit, mondjak iszonyat közepes példának, amit talán sokan ismernek.

Igazából ez az előbb említett közepesség az, ami miatt én lemaradok. Pontozni is nehéz a látottakat, 6/10 volt számomra, teljesen azt éreztem, hogy egy filmnyi időre elmerülnék a kérdésben, de valahogy hosszabban nem érdekel. Nem az a gond, hogy nincsen anyaguk, tisztán látszik, hogy vannak gondolataik, nem ürességgel töltik majd ki a dolgot, hanem mindenképp látni fogjuk a “mélyrepülést”, csak számomra ez sok.

5 hozzászólás Ne habozz!

Gevin - 2019. 07. 11. 21:26

Érdekesen hangzik a felütés. Belenézek majd.

Taz - 2019. 07. 11. 23:04

Nem volt rossz kezdés és már a második rész is lement mindjárt másnap este a BBC-n. Kíváncsi vagyok, hova fut ki az 5 rész alatt. Szép ráérősen haladnak az biztos, a megvalósítás szerintem átlagos, de azért a téma keménysége és a felvetett kérdések simán elviszik a hátukon az egészet. Még egy apróság,csak a későbbi félreértések elkerülése végett: a rendező zaklatta a srácot, nem a másik színész.

gromit - 2019. 07. 12. 00:42

Első két rész alatt elég sokat szövegeltem közben (nem írtam le és nem is vettem fel magam :D ), szóval nem egy könnyed téma… Azon is filóztam közben, hogy vajon a történet a valóságos metoo mozgalom előtt / alatt / után játszódik-e, mert pl az eset megítélése, illetve az opciók is lehetnek mások ettől függően.

én már a 2. részt is láttam, úgyhogy
SPOILER

azt odáig értem, hogy a kisemberrel nagyon könnyű eljátszani, hogy az orra alá dugnak egy ilyen “non-disclosure agreement”-et (most aláírod sok pénzért), és befenyegetik, h bármilyen apróság miatt beperelhetik, de pl ugyanezt az egyezséget nem kéne a nagy és hatalmas embernek is ugyanígy betartania?
(merugye volt egy pár komoly feltétel a nagy és hatalmas producer (illetve az ő csapata) oldaláról is, és a 2. részben nagyon nem tartotta be)

gromit - 2019. 07. 12. 01:10

Amúgy azt hiszem csak 4 rész, nem 5, és jövő héten jön megint 2, és ezzel a befejezés is.

Taz - 2019. 07. 12. 09:57

Valóban csak 4 rész, mikor lecsekkoltam kedden az EPG 5-öt írt valamiért :o

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz