login |

Pilot-mustra: Love Island US – 1×01

2019. 07. 14. 15:52 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

Nagyon nem stílusom a luxus, egzotikus körülmények közötti párkeresős realityverseny (ami valahol meglepő, mert mégiscsak elég stratégiai műfajról van szó), azonban az amerikai Love Island-nek muszáj volt esélyt adnom. Nem azért, mert maradni akarok (heti 5 rész 4 héten át? uhh…), hanem mert egy menő formátummal illik tisztában lennem, plusz a közelgő magyar premier kapcsán is az a minimum, hogy legyen összehasonlítási alapom.

A CBS-en persze az amerikai változat indult el, az eredeti pedig angol, ami nyilván sokkal pikánsabbra hangszerelt, de a hangvétel elég hasonló. Ettől még komolyan érdekelt, hogy miben különbözik ez a sok klóntól, mint a nyár elején a FOX-on hamar megbukó Paradise Hotel-felélesztés, vagy a “mi”, komolyabb sikert sosem arató Éden Hotel-ünk.

A játék alapjaival kéne kezdeni, de a műsor sem nagyon kötötte orrunkra a szabályokat, így alapvetően csak a klasszikus keretet írnám le, miszerint dögös szingli pasik és csajok élnek egy ingatlanban, lehetőleg párokat alkotva (vagy vonzalom, vagy puszta baráti viszony, esetleg stratégiai szövetség okán), és a végén, aki állva marad, diadalmaskodik – ebben a verzióban kemény 100 ezer dollár a nyeremény, ami a több, akár milliós díjjal kecsegtető reality tükrében eléggé WTF-módon spúr. Nem nagy dolog lenne feljebb húzni, és jó marketing eszköz is. (A helyszín egyébként Fiji.) Együttélés, játékok, taktikázás, párválasztás, kiszavazás és újonnan érkező játékosok vihetnek színt az egészbe.

It’s like they don’t even know these guys they just met yesterday.

Eddig nem sok újat mondtam. Ami esetleg különleges lehet, az az (ön)ironikus hangvétel (engem mondjuk az amerikai narrációval a világba ki lehet kergetni, komolyan képes lennék a túlzott jópofizásai miatt kaszálni – és nem a mondandó tartalma zavar…), amely olykor a Negyedik Falat is lebontja, valamint az, hogy a műsor eléggé valós időben kerülő a néző elé, a készítőknek még egy napjuk sincs arra, hogy megvágják az eseményeket. Ez persze azt is jelenti, hogy az előre felvett reality-kkel szemben nem a végeredmény tükrében történik a vágás, ahol bizonyos eseményeket jó sorozatokhoz hasonlóan fel tudnak vezetni, itt improvizálni kell, s lehet, hogy később kiderül, hogy az, ami korábban fókuszba került és kiemelt szálat kapott, valójában zsákutca. (Készítőként ez marha izgalmas lehet, totál kiszámíthatatlan a dolog és rengeteg azonnali döntést igényel, igazi adrenalinbomba.)

It’s a new day in the villa and—Ooh! A bird!

Van egyébként egy műsorvezető is, bár az 1×02 alapján lehet, hogy feleslegesen, ugyanis abban a játékosok minden teendőt mobilos üzenet formájában kaptak meg és Arielle Vandenberg fel sem tűnt, és talán nem is hiányzott senkinek, mert korábban is csak előre megírt kérdéseket tett fel.

Egyelőre az első két részt láttam, így pont az első kiesést hozó 1×03-ról maradtam le, de nagyon pozitív a véleményem. Természetesen az kifejezetten tetszik, hogy a 40 (valójában inkább 35) perces összefoglaló elég feszes, csak kiemelt történetszálakra (és egy-két viccesebb momentumra) koncentrál, (egyelőre) nem fullad szappanba vagy random, filler csevegésekbe, bár persze így csak egy-egy rövid snittben látjuk azt, hogy mégis mit csinálnak ezek az emberek nap közben.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Nyilván túl sok esemény eddig nem volt (párválasztás, párrablás, randi, pár új jövevény), de ami történt az elszórakoztatott, a játékosokkal sem volt gondom, az meg külön imponált, hogy már-már szofisztikáltan butácska a reality, egyelőre nem csapott meg a trash szele sem a szerkesztési stílus, sem a játékosok játéka kapcsán, de persze a tét növekedésével, majd simán lehet, hogy jönnek a konfliktusok és áskálódások, ami persze minden stratégiai játék alapja, csak ugye ezek előadása nagyban meghatározza a trash-faktort.

Ooh! Slow motion running! It must be time for the Islanders’ first game. I hope they don’t get there before I’ve had time to meet my contractual obligation to explain how this game works

Pár random gondolat: alapból is hajlamosak lehetünk totál sekélyesnek hinni a játékosokat (és lehet, hogy azok is), de engem, aki nem nagyon hallok köznapi amerikai beszédet, lenyűgözött a sok lájkolás. Mármint  a “like így” meg “like úgy” – egyes játékosoknál minden negyedik-ötödik szó a ‘like” volt. ami muris, bár lehet, hogy egy idő után zavaró lesz egyeseknek.

A szerkesztési stílus is sokat tett a pörgős ritmusért, még a dialógokat is okosan vágták meg, hogy mindenféle sallangtól mentesek maradjanak. (Az, hogy egy páros beszélgetés közben ennyire erőteljesen “él” a háttér (pl. a társaság másik része röhög, dumál, stb., nagy a zaj), nekem szokatlan volt, nem tudom, hogy technikai vagy koncepciós dolgok miatt.)

Nagyon érdekes volt látni a kialakult párok közötti kapcsolatok intenzitásának elég különféle fokait, miszerint voltak olyanok, akik már az első éjszakán is összebújtak (pont az a lány, aki a srác láttán nem lépett előre a párválasztásnál), a többség viszont csak úgy feküdt egymás mellett, és a nappali együttlét során is látszódott, hogy mely kapcsolat “csimpaszkodós”, és melyben van hosszabb távú potenciál annak ellenére, hogy lassan kezdenek. (És volt kapcsolat, mely nem kezdett hevesen, csak egy ellentmondásos tettnek köszönhetően indult be – ide is lehet képzelni egy kis lélektani elemzést az emberi viselkedésről.)

A játékosok óvatossága egyébként eléggé meghatározta az első két epizódot, itt még szó sem volt stratégiáról, tippre a jelenleg futó ötödik angol évadban sokkal dörzsöltebb arcok vannak, akik már a kezdetektől fogva keményen játszanak, és sokkal kevésbé döntenek érzelmi alapon, bár lelkizések talán ott is vannak.

The best part is, there really isn’t a prize for winning. It’s just a reality TV mechanism designed to reveal the Islanders’ deepest and dirtiest secrets.

Igen (mármint a fenti idézet), de a kiss and tell “játék” elég jól működött: a kiss része is (egyesek reakciói beszédesek voltak), és a tell részéve is szerencsések voltak a készítők, hiszen az egyik titok elég komoly következményekkel járt.

That poor girl has been standing there for 24 hours.

A “pilot” végén a cliffhanger kifejezetten mocsok húzás volt, mert rögtön arra gondoltam, hogy 5 perccel korábban is abbahagyhattam volna a nézést…, nem szeretem amikor valamit feleslegesen követek figyelemmel. (Arról nem is beszélve, hogy el sem magyarázták, hogy mit fog jelenteni az, ha kiválaszt magának valakit az új lány.) Az 1×02 zárása a jövevényekkel nem volt gond, de a nézői szavazásokért nem vagyok oda. Persze ez a formátummal jár, de ettől még húzhatom a számat.

Ja, azt mondanom sem kell, hogy sem a fiúk, sem a lányok részéről nincs gond az eyecandy faktorral. Az értelemszerű, hogy nem mindenki lesz mindenki zsánere a nézők közül, de kívülállóként azért elismerhető, hogy elég jól néz ki a bagázs. (A trópusi körülményeket vicces módon már az első napon egy nagyobb eső tette majdnem tönkre, de ettől eltekintve a környezet is abszolút eyecandy, piszok szépek a szállás felvételei.)

Nem hiszem, hogy maradni fogok, mert pont jövő héten utazom el külföldre, és féltucatnál is több epizóddal nem hiszem, hogy fel fogom tudni hozni magam, de a nem heti sugárzás egyébként is legtöbbször ezt éri el nálam, és ha már a BB heti hárma is sok, akkor erre mit mondjak? De ettől még élményként nagyon kellemes volt a Love Island első hete, a narrátoron kívül nem sok negatívumot találtam benne. Viszont az elején a felfedezés elég sokat nyom a latban, később már lehet, hogy nem kötne le annyira.

7 hozzászólás Ne habozz!

Flanker - 2019. 07. 14. 18:07

továbbra se az én műfajom, de a leírtak alapján nagyon érdekes lesz sok szempontból, hogy ebből az alapból mit hoz majd ki az RTL, hol lesznek kisebb vagy markáns eltérések

damien. - 2019. 07. 16. 16:08

Az 1×1 alapjan, azon kivul, hogy a parok mind egy szobaban vannak, semmiben nem kulonbozik az Eden hoteltol.

Vannak szimpi arcok, par reszt meg biztosan megnezek. :D

damien. - 2019. 07. 17. 00:15

Igy az otodik resz utan a “lajkolas” kifejezetten zavaro/idegesito. Es nem is ertem honnan jon. Marmint pl a Big Brotherben nem hallani, legalabbis ilyen szinten semmikepp. Sot, itt meg a narrator is poenkodott rajta az egyik reszben. :D

Egyebkent maga a musor nekem nagyon bejon, bar mindig is rajongoja voltam a mufajnak.

damien. - 2019. 07. 23. 20:17

6 uj islander? Egy reszben? What?! Es nekem nincs kivel kibeszelnem a latottakat.. :”D
Azt hiszem a kovetkezo recoupling erdekes lesz.

winnie - 2019. 07. 29. 16:09

ha felhozom magam, majd jövök:)

dragon1986 - 2019. 08. 06. 08:58

Narrator a legjobb :))

Like like like kevésbé zavar mint az őőő-zés a magyarban, ha nem tudod mit akarsz mondani állj meg és ne őőő-zél.

En 1×11 tartok damien

damien. - 2019. 08. 10. 08:40

Én is bírom, szerintem jó kis poénokat tol. :D

Mondjuk az igaz, hogy öööö-zés közelébe se ér, de akkor is.

Jelenleg én is ott tartok sajnos, mert nincs időm nézni, de ma mindenképp folytatom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz