login |

Tin Star: a 2. évad – írta heidfeld

2019. 07. 14. 20:22 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Nem könnyű a Tim Roth főszereplésével készített Tin Star második évadjáról írnom. Ha egy szót keresnék, hogy mi jellemezte, akkor a “hullámzás” jutna először eszembe. És nem kicsit hullámzott a szezon, hanem nagyon.

Az előző évad nekem kifejezetten bejött. Calgary környékének a természeti csodái lenyűgözőek, a képi ábrázolás, a feszültség keltése, a karakterek ábrázolása, és a gonosz olajcég elleni küzdelem berántott (a jó színészek csak a habot jelentették a tortán). Ráadásul a szezon “csattanója” is kíváncsivá tett a folytatásra.

Még engem is meglepett az S2 kezdése. Komolyan, mintha egy igazán jó filmet néztem volna. Oké, a technikai megvalósítás, főleg a hóviharnál, egy kicsit B-kategória volt, de nyáron még a kietlen kanadai hegyekben is nehéz ilyet produkálni, ha véges a keret. A tovább mögött folytatnám, pár spoilerrel.

A hegyen történtek után családja szélsőséges eszközöket is bevetve menekül Jim elől. Felesége Christina Hendricks karakterének házában húzza meg magát. Különös kapcsolat alakul ki a két nő között, miközben lánya egy vallási közösségben talál menedéket, egy kicsit fiatalabb lány és annak családja veszi pártfogásba. Az apa a közösség lelkésze, aki Mexikóból visszatérve próbálja rendezni a helyzetet.

Jim célja egyszerű: mindenáron vissza akarja kapni családját. Ehhez nem válogat az eszközökben: átgázol mindenkin, a kezében lévő whiskey és pisztoly társaságában. Tiszta vadnyugat. Valami fura hűség/szimpátia miatt még az indián rendőrfőnöknő sem igazán akadályozza ebben.

És ekkor, az első rész után valami történhetett.

Vagy az ufók rabolták el az írókat az emlékezetük 85 százalékát törölve, vagy kényszeríthették őket, hogy szinte teljesen új irányba induljanak el. A két nő barátsága ment a kukába, a nagy utálat lassan enyhült…

A helyi maffia vezetője Jim régi liverpooli ismerőse volt, akivel nem országos haverok. Az el/leszámolásba Jim családja is bekapcsolódott. Főleg a felesége profizmusa tetszett, néha már-már a Kill Bill jutott eszembe. Csak úgy repkedtek a lelkes kanadai statiszták, pedig pedig nem sok volt belőlük.

A másik vonalon a lelkész által csempészett elveszett/megtalált drog körüli dolgok mozgatták a szálakat. Jelentkeztek a “jogos tulajok” is, akik igényük megerősítésére még bérgyilkost is küldtek.

Egyes sorozatoknál alapvető problémám a családi problémák bemutatása, kibeszélése. Itt például már azt hittem, azt is megtudjuk, ki nem vitte ki a szemetet, vagy ki olvasott csak keveset esténként a gyereknek. Ráadásul néhány szereplő irracionálisnak tűnő dolgokat csinált.

Mivel erősen az átívelésen van a hangsúly, így a 3. évad is ígéretesnek látszik, pláne, hogy Liverpool lesz a helyszín. És az csak jót tehet, hogy kevesebb részt kap, nagyjából 6 epizódban igazán működhetett volna a Tin Star.

Cristina Hendricks, Abigail Lawrie, Genevieve O’Reilly, Jenessa Grant igazán emlékezeteset alakítottak. Tim Roth? Durván jó tíz éve ugyanazt csinálja. Itt leteszi a whiskey-t, meg a pisztolyt az asztalra, és félre biccenti a fejét. Oscart nem ér, de ha a megszállottat adja, az hiteles.

Erős 6.5/10 lett a szememben a második évad.

4 hozzászólás Ne habozz!

zoli - 2019. 04. 09. 23:13

Érdekesnek találtam az alapszitációt. A sok mesesorozat után (zombik,királyságok, természetfelettiek) valami másra vágytam: igazi, mai valóságban játszódó krimire.
Nem csalódtam.

Az első pár rész, ahogy emlékszem, nehezebben csúszott le, de az atmoszféra kezdettől jó, elzárt világ, thrilleres feszültség, sok érdekes és baljós titkokat rejtő karakter. A meglepő fordulatokat is vevő sztori nagyon érdekes volt. Azt is bevallom, néha már annak szurkoltam, hogy lője már le valaki Tim Roth-ot a főszereplőt annyira irritált ez az antihős :)
A második évad nekem is jobban tetszett, a karakterek kiforrtak, meghagyták a nézőket szórakoztató elemeket, a sallangot levágták, jobban ültek a (tarantinós?) “poén”-ok, a történet is jobban követhető, a főszereplő már-már szimpatikus :) minden emberi hiányossága ellenére, vagy azzal együtt.
Aki szereti a macsó seriffeket, bevert orrokat, szétloccsant fejeket, az ne hagyja ki ezt a családi dráma-western-thrillert!

Én már alig várom a harmadik évadot!

cherockee - 2019. 07. 14. 22:11

Hendricks karaktere nem meghalt az első évadban? Miért emlékszem én erre így?

Geza Kovacs - 2019. 07. 15. 20:11

Kuka. Hulladék. Nézhetetlen. Pedig az alapötlet, Kanada, Roth mind nagyon jó dolgokat sejtettek. De ezt az amishosszerű dolgot is borzalmasan el…tolták.

Amúgy Hendricks a Hap&Leonardban halt meg. És bezzeg az milyen jó sorozat volt… :-(

heidfeld - 2019. 07. 16. 19:00

Annyiban korrigálnám magam, hogy az első 3 rész után volt egy nagy törés. De addig nagyon király volt.
Vallási közösség témájából, valóban többet lehetett volna kihozni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz