login |

Poldark: kezdett az 5. évad – írta nargli

2019. 07. 16. 21:30 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

És ez is eljött: különleges ponthoz érkeztünk a Poldark történetében. Az előző négy évad Winston Graham regényfolyamának hét kötetét mesélte el. Hátravan még 5 kötet.

Csakhogy a hetedik és nyolcadik könyv között van tíz év ugrás. Ha most a nyolcadik kötet történéseivel akarták volna folytatni a sorozatot, akkor a színészeknek hírtelen tíz évet kellett volna öregedniük. Vagy új színészeket kellett volna találni. Más játssza Ross Poldarkot, és ne Aidan Turner? Ez a BBC szerint is elképzelhetetlen lett volna.

Így kapta meg Debbie Horsfield a sorozat készítője és forgatókönyvírója, álmai munkáját: írja meg, mi történt Poldark világában abban a tíz évben, ami a könyvekből kimaradt, természetesen úgy, hogy tudja, merre kell tartani, hiszen a nyolcadik kötet irányt szab.

Nagy alkotói szabadságot láthatunk tehát ebben az évadban, de az már az első epizód alapján elmondható, hogy a könyvek szellemiségétől nem szakadtunk el, a sorozat biztos kezekben van.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Az első epizód ráérősen haladt, nem akart túl nagyot markolni. Lefektette, hogy mik lesznek a főkonfliktusok az évadban, és bemutatta az új szereplőket. Ezen új szereplők közül a legizgalmasabbak Ned Despard és felesége, Kitty. Teljes nevükön Edward és Catherine Despard valós történelmi személyiségek, akik a regényekben egyáltalán nem szerepeltek, de a történetbe nagyon is jól beleillenek.

Ned maga a valóságban élt olyan kalandos életet, mint Ross Poldark könyvben és tévében. Kitüntetett katona és megbízható gyarmati tisztviselő volt, amikor mindenét kockára téve feleségül vett egy fiatal fekete nőt. Kitty tehát nem a túlzott politikai korrektség, hanem a történelmi hűség okán fekete a sorozatban.

Amikor a Despard házaspárral először találkozunk, Ned éppen börtönben ül, és régi jó barátja és katonatársa, Ross Poldark segítségét kéri, hogy szabadulhasson. Ross természetesen a segítségére siet, és érzem én, hogy ebből még sok baj lesz.

Ezzel rá is térhetünk a kitalált szereplőkre: Ross és Demelza most éppen nagyon szeretik egymást, házasságuk nyugodt. Dr. Enys is boldog a feleségével, és a szakmai előmenetele is töretlen. Drake és Morwenna még mindig nehézségekkel küzdenek, de végre boldogok együtt. Egészen idilli világban érezhetnénk magunkat, ha nem lenne ott George.

Dramaturgiai szempontból elcsépelt megoldásnak tartom, hogy George hallucinál, a halott feleségével beszélget. Csak Jack Farthing játéka menti meg a helyzetet. Szívszorítóan pontosan átadja, milyen az, amikor valaki elszigetelődik, és a gyászáról nem tud beszélni senkivel.

Ez persze nem azt jelenti, hogy George ne mesterkedne éppen valamiben. Pontosan abba a korrupt üzletbe nyúl bele már megint, amely ellen Ross harcolni fog. A szembenállásuk szemernyit sem enyhült. Mindeközben Geoffrey Charles katonának állna, amely tervnek nevelőapja természetesen keresztbe tesz.

És ha már időugrásról beszéltünk, igen, Geoffrey Charles az egyetlen szereplő, akin fog az idő ebben a sorozatban. Ha jól számolom, Freddie Wise már az ötödik színész, aki megszemélyesíti Ross ifjú unokatestvérét. Remélem, őt is meg fogjuk szeretni.

Egy lassan építkező, melankolikus, de a teljes szezonra karfaszorító izgalmakat ígérő résszel indult tehát a Poldark 5., záró évada. Én a következő hetekben igyekszem írni a régi Poldark sorozatról és a könyvekről is, és természetesen jövök majd ezen sorozat záró epizódjával is. Ígérem, hogy méltón fogunk elbúcsúzni Poldarktól, és biztos, hogy lesz miről beszélgetnünk!

31 hozzászólás Ne habozz!

Estee - 2019. 07. 17. 13:01

Nekem tetszett ez a bevezető rész, mindenkiről esett szó, megismerhettük az új szereplőket. Annyira még nem szimpik, de ez biztos idővel változni fog. Ross és Demelza cukik voltak :) George-ot már szinte sajnáltam, ahogy próbálták összeboronálni az új ültetvényes?(nem rémlik pontosan, de kőgazdag) lányával. Geoffrey Charles idősebb kiadása is tetszik.Várom az új részeket.

nargli - 2019. 07. 17. 14:29

Hú, de gyorsan kikerült, köszönöm!:) Hoztam nektek egy kis érdekességet is, én hogyan fordítottam Poldarkot:

https://puffcinq.blog.hu/2019/07/01/ross_poldark_erkezese_111_eve_szuletett_winston_graham

LilyCat - 2019. 07. 17. 14:53

Nekem ez az első rész kicsit döcögős volt, de izgalommal várom a többit!

ChristineJane - 2019. 07. 17. 14:55

Azt jól érzékeltem, hogy Rosst a végén kémnek akarták beszervezni?

nargli - 2019. 07. 17. 14:57

ChristineJane: igen, Ross Poldark az új James Bond, már ha vállalja!:)

ChristineJane - 2019. 07. 17. 14:58

nargli: :D Aidan Turner nem is lenne rossz Bond, amúgy.

Rabyn - 2019. 07. 18. 19:36

Arról tudunk valamit,hogy a könyvekből mikor várható a következő kötet magyarul?
Mert az elsőt letenni is alig bírtam,pedig tudtam mi történik a sorozat miatt.:)

nargli - 2019. 07. 18. 21:33

Rabyn, még nincs semmi hivatalos a kiadótól, az első kötet sikerétől függ, hogy lesz-e második.

dorgo - 2019. 07. 23. 20:53

Sajnálnám, ha nem folytatódnának a könyvek fordításai. :( és azt is sajnálom, hogy ez a sorozat utolsó évada. ;( Már most hiányozni fog.
Nekem tetszett a könyv is, bár kicsit nehezemre esett megszokni, hogy Demelza nem vörös hajú :)

Snoopyzit30 - 2019. 07. 25. 18:35

Geoffrey Charles öregítése nekem nagyon nem jött be. A színész minimum 5 évvel idősebb az előzőnél, míg George gyereke (Ursula) még mindig csecsemő, ez azért elég vicces.

Az új szereplők egyelőre érdektelenek, a sztori sem nyűgözött le, de a sorozatnak van egy olyan hangulata, ami miatt még mindig kötelező.

Agatha - 2019. 07. 26. 07:19

Mikor jelenik meg a könyv második, harmadik, sokadik kötete?
A sorozat nagyon szórakoztató, és fantasztikus a táj, a zene, kitűnő színészekkel! És kösz a leírást <3

nargli - 2019. 07. 26. 16:26

Snoopyzit30: A könyvek elején a 7. kötettől kezdve van családfa, megnéztem: Geoffrey Charles 1784-ben, Ursula 1799-ben született, tehát 15 év van köztük.

A sorozatban, ugye most 1800-ban járunk. Kis fantáziával elhiszem, hogy Geoffrey Charles 16-17 éves. A színész tuti, hogy idősebb, de azért elég gyerekképű. Ursula meg mondjuk mindjárt egy éves. Szóval, annyira azért nincs eltolódva a sorozat, de tény, hogy megtarthatták volna még az előző színészt Geoffrey Charlesnak. Csak gondolom, nem akartak évad közben váltani, az zavaróbb lett volna.

Engem inkább a George megőrülése szál idegesít, teljesen félreviszi a karaktert, még akkor is, ha értem én, ez az évad egyik főtémája: III. György megörül, George megörül, Dwight azért küzd, hogy az örülteket kezeljék másképp, ezekből jönnek majd a konfliktusok.

Egyébként szerintem a második rész szuper volt, már megint gyülenek a fellegek Poldarkék felett, és nem tudom, hogyan fogunk ebből kikeveredni…

Agatha: amint lesz hír a további könyvek magyar megjelenéséről, megírom!

Crystal - 2019. 08. 02. 09:55

nargli: Van infó a családfában Ross és Demelza gyerekeiről is? Én már nem emlékszem, a sorozatban mikor születtek, de ők mintha sokkal lassabban nőnének, mint Geoffrey Charles. Az is zavart eddig, hogy ha jól emlékszem, a mostani évadig soha nem szólaltak meg.

nargli - 2019. 08. 02. 14:02

Crystal:

Ross és Demelza gyerekei:

Julia (1788-1790)

Jeremy (1791-)

Clowance (1794-)

SPOILER, a sorozatban még meg nem született gyerekek:

Isabella-Rose (1802-)

Henry (1812-)

Szóval, a sorozatban Jeremy elvileg most 9, Clowance meg 6 éves. De szerintem is sokkal lassabban nőnek, és eddig ketten együtt mondtak vagy 4 mondatot a sorozatban…

Snoopyzit30 - 2019. 08. 02. 21:07

Azon én is röhögni szoktam, hogy a legtöbb sorozatban a gyerekek csak biodíszletek. Mindig eszembe jutnak az 5 éves unokaöcséim meg a 3 éves unokahúgom, akiktől gyakorlatilag szóhoz jutni nem lehet, meg állandóan velük kell foglalkozni és nem kussolnak egész nap egy sarokban és nem csinálják első szóra azt amit mondanak nekik, mint ahogy a sorozatokban a gyerekek. :-D

dorgo - 2019. 08. 04. 12:41

Most egy nagyon picit előtérbe hozták a gyerekeket. Kicsi Valentine – aki a legjobban hasonlít az apjára :) – félő nem lesz egyszerű sorsa, nem tudom elképzelni, hogy bankár legyen.
Jeremy és Clowance közül meg azt hiszem utóbbival lesz nagyobb gondjuk a szülőknek :) Ezért is sajnálnám, ha könyv további részei nem kerülnének lefordításra, én kíváncsi vagyok a gyerkőcök életére is, hogy mivé cseperednek.

SPOILERhez
Azt gondoltam, hogy a könyvben lesz több gyerekük, de Henry jó késői gyerkőc.

nargli - 2019. 08. 04. 18:50

dorgo: SPOILERhez igen, Ross 52, Demelza 42, amikor Henry születik, mindketten kicsit meglepődnek. Hát még Dr. Enys hogy izgul.:) De hát Ross Poldark családja mindig is modern volt. A gyerekvállalásban is azok.

ChristineJane - 2019. 08. 07. 13:45

Csoda! A 4. részben Jeremy megszólalt. Valentine-nak meg be nem állt a szája.:))

Estee - 2019. 08. 13. 10:52

Sziasztok!

Most néztem a harmadik részt, nálam a prímet George bácsikája vitte ebben a részben, ahogy próbálta titkolni George állapotát, nagyon vicces volt, szerintem ahogy beszél nagyon élvezetes :D
Szegény George-ot most viszont nagyon sajnáltam.

nargli - 2019. 08. 17. 17:33

A BBC kicsit megkavarta a Poldark műsorrendjét:

A 6. részt augusztus 18-án adják, a 7. részt augusztus 25-én, az utolsó, 8. részt pedig augusztus 26-án hétfőn. Az utolsó részeket én sem fogom tudni rögtön megnézni, de szeptember első hetében igyekszem behozni magam, és írni a sorozatzáró kritikát.

Aztán pedig egy-két különlegességgel is készülök nektek.:)

tabuc - 2019. 08. 18. 22:04

Az ötödik évaddal befejeződik a Poldark sorozat? A facebook oldalon mintha többet is láttam volna.

nargli - 2019. 08. 18. 22:58

tabuc: véget ér a sorozat, sajnos. Még három rész van belőle, amelyeket augusztusban lead a BBC, ahogy fentebb írtam.

Rammsch - 2019. 08. 26. 19:35

akkor, hogy mi történik a Poldark-családdal, olvassuk el a 8. könyvtől, vagy mi? :D :(((

Crystal - 2019. 08. 29. 21:26

Én most befejeztem az évadot, szóval spoiler? Nem igazán tetszett az évad. Ned szála szinte egyáltalán nem érdekelt, idegesítő is volt a karaktere, untam ilyen sok epizódon keresztül nézni. Ezzel szemben pl. George a “megzavarodásából” egy epizód alatt kigyógyult, ez meg nagyon kevésnek tűnt.
Kicsit sok szálon futottak az események, én pl. pár hét kihagyás után pótolva a részeket Hansont és Merceront ugyanannak a karakternek hittem, mert tényleg hasonlítottak :D Szóval ennyire nem fogtak meg a londoni politikai események.
Az új karakterek, új történetek közül Geoffrey Charlesé és Cecilyé érdekelt a leginkább, illetve azt is nagyon vártam (hiába), hogy Tess valami kellően megalázó nyilvános száműzetést kapjon a faluból :D
Alapvetően sorozatzárásnak megfelelt, ha nem is volt a legkreatívabb meg giccstől mentes. Nagyjából mindenki a saját mértékéhez mérten a legjobb befejezést kapta. (Mérges is lettem volna, ha Dr. Enys és Caroline nem rendezi a kapcsolatát.) A legnagyobb pozitívum viszont George fejlődése, bár nem csak ebben az évadban.

Marcsi - 2019. 09. 02. 12:33

Erdekelne , hogy alakul Ross es Demelza sorsa eletuk vegeig a konyv alapjan mert a sorozat nem viszi vegig . Nyitva marad a csaladtortenet es legalabb kettojuk tovabbi sorsa erdekelne halalukig . Ha valaki tudja roviden irja meg. Koszi

ChristineJane - 2019. 09. 03. 18:31

Marcsi: SPOILER! a regények végén Ross és Demelza még élnek, Ross 60, Demleza 50 éves, nevelik a gyerekeiket, már amelyik még otthon van. Nehéz így összefoglalni az életüket, de én nagyon benne lennék egy könyves kibeszélőben, ha van érdeklődés, és narglinak van hozzá energiája.:)

nargli - 2019. 09. 03. 18:35

Marcsi, ChristineJane: ha van érdeklődés, teremtek energiát a könyves kibeszélőhöz.:) Egyébként éppen most küldtem el az évadkritikámat. Coming soon.:)

Marcsi - 2019. 09. 05. 15:07

Koszonom a rövid választ ! Nem tudtam ,
Hogy a könyvek nem követik végig a két főhőst.Én most kezdtem el az első könyvet olvasni és nagyon érdekesnek találom . A film befejezo részéből az nem derül ki egyértelműen , hogy találkoznak e meg az életük során a főszereplők ?! Erre nagyon kiváncsi lennék ?!

ChristineJane - 2019. 09. 05. 16:52

Marcsi: a regényekben mindenki találkozik még mindenkivel. Van aki kevesebb teret kap, de senkiről nem feledkezik meg az író.

Ha a Poldarkról többet akarsz tudni, nargli blogját ajánlom egyébként, ott biztosan lesz még írás a könyvekről, Cornwallról és a sorozatról is.:)

https://puffcinq.blog.hu/2016/08/17/move_over_mr_darcy_ross_poldark_has_arrived

nargli - 2019. 09. 09. 11:54
Marcsi - 2019. 09. 15. 11:05

Koszonom az informaciokat es kovetem a blogot is , hogy minel tobbet tudjak meg a szereplokrol. A sorozatot vegig neztem es nagyon tetszett bar az angol tudasom kicsit hianyos . Szerintem is a vege lehetoseget ad a folytatasra aminek nagyon orulnek .A szereploket lehet oregiteni , hogy a folyamatossag meglegyen . A konyv nagyon erdekes es valoban a film nagyon jol visszaadja a torteneseket . Talan csak nehany mellekszereplorol ir tobbet . Az ertekeles a sorozatrol nagyon jo en is ugyanigy gondolom koszonom

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz