login |

Ezért rosszabb a Big Little Lies 2. évadja?

2019. 07. 17. 16:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: hírek,

Vagy épp ezért lett jó?

A válasz szerintem elég személyfüggő, de ami történt a színfalak mögött, az szerintem elég figyelemreméltó, és mindenkinek meglesz róla a véleménye.

Azt gondolom, nem kell ecsetelnem, a kibeszélő is tanúskodik róla, hogy vegyes a szezon megítélése, vagy mondom inkább úgy, hogy több a negatív hang, mint az első évad esetében. És ennek lehet, hogy kreatív okai vannak, legalábbis az Indiewire cikke alapján, mely feltárta, hogy milyen nem feltétlenül pozitív színezetű dolgok folytak a 2. évad készítése kapcsán – amiknek ráadásul köze van a pár hete írt, a sorozat vágásával kapcsolatos posztomhoz, amiben rácsodálkoztam arra, hogy miért vágta 8 ember a 2×01-et.

Amit tudni érdemes, hogy a David E. Kelley által készített sorozat sikeréhez nagyban hozzájárult Jean-Marc Vallée 1. évados rendezése – azonban őt nem sikerült megszerezni a folytatáshoz, ugyanis elígérkezett a Sharp Objects-hez (nem semmit produkálva). Az utódja Andrea Arnold lett, aki ugyan rendezett korábban Transparent és I Love Dick-epizódokat, igazán ismert azonban mégis filmjei (Fish Tank / Akvárium, American Honey) révén lett. Tőle remélték azt, hogy átmenti saját stílusát és kéznyomát rajta hagyja a szérián.

A végeredmény azonban mégsem nyerte el a producerek tetszését, így az első rész összevágása után elvették a rendezőtől a kreatív kontrollt, és azt az S1 rendezőjének adták, aki, hogy egységesítse a 2. évad stílusát a korábbi szezonéval, saját vágóival kezdett el dolgozni az anyagon.

A furcsa az, hogy (legyen ez jó dolog vagy sem) források szerint eleve ez volt mindig is a terv, ami elég nagy pofon az új rendezőnek. Más kérdés, hogy az illetékesek azt hitték, hogy ez sima ügy, ujjgyakorlat lesz, de mint kiderült, a két rendezőnek annyira más a stílusa, hogy igencsak öszvér munka lett a stílussimításból, ami miatt többek között 17 napnyi utóforgatást kellett elrendelni, illetve a 60 oldalas szkriptekből 40 perces epizódokat nyestek össze, és a végeredményt úgy alakították, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak benne az 1. évados visszaemlékezések.

Így azért már nem meglepő, ha nem olyan a ritmusa a sorozatnak, mint korábban. A kérdés csak az, hogy még így is jobb, mint amilyen lehetett volna az új rendezővel, vagy pont azzal vágták tönkre az egészet, hogy megpróbálták “rendbe hozni”? (Ja, a fent linkelt cikket mindenkinek ajánlom, sokkal több részlet van benne, pár elég WTF-dolog is, én tényleg csak a lényeget emeltem ki belőle.)

3 hozzászólás Ne habozz!

kris.sk - 2019. 07. 18. 23:51

Jobb? Az egész évad egy tragédia. Kezdjük a vágással, pontosan olyan mint amit 8-an vágtak/rész. Konkrétan vágóképeket feleznek flashbackekkel, egy csapongó, ritmustalan káosz. A történet pedig, ja az nincs, 7×45 percig nézzük, ahogy versenyeznek, hogy ki szenved jobban. Az pedig már egészen röhejes, amikor (spoiler) a nőnek aki depressziós mert ő a gyilkos, még behozzák a haldokló anyját is (spoiler vége). Lényegében nevetséges, hogy mindenkinek egyszerre van családi, financiális és/vagy magánéleti problémája. Hiteltelen és életszeerűtlen az egész.

Col-Lector - 2019. 07. 19. 11:56

@ kris.sk

SPOILEREK

Talán azért van, mert ahogy a mondás is tartja, csőstül jön a baj?
Főleg, hogy ezek mind következményei az első évadban történteknek, nem pedig a semmiből jött dolgok.
Financiális: a nyomozónő szállt rá Renata férjére, nem véletlen volt ott az őrizetbe vételkor.
Haldokló anyuka: a lánya depressziós a tavaly történtek miatt, anyuka jön rendbepakolni a lányát, megvudufogdossa, agyvérzést kap a látomástól.
Celest-szivatás: férje halott, gyanús a maminak, mai jön, elkezdi kavarni a kavarnivalót, Celeste-nek még sz@rabb lesz az élete.
Madelein házassági válsága: előző évadban félrekúrt, lányával beszélgetnek, férj véletlen meghallja, jön a shitcunami.

Szóval nem érzem légbőlkapottnak, hogy kisiklottak a dolgaik.

zetevar - 2019. 07. 22. 14:42

kris.sk

Igen. Tragédia. Elég kendőzetlenül beszél a családon belüli erőszak pszichés hátteréről és annak következményeiről. Teljesen más a sztori, mint az első évad, de engem sokszor megforgatott és elgondolkodtatott. Főleg a gyerekekről való döntés. Hogy akármilyen unszimpi is volt Mary Louise mégis igazat tudtam neki adni bizonyos dolgokban és elgondolkodtatott a hogyan tovább…stb. Vajon tényleg jó döntés egy függővel hagyni 2 sérült kisfiút?
Bonnie-ról azt gondoltam, vallani fog még a tárgyalás vége előtt és ez új csavart a sztorinak. Így kissé rózsaszín lett a vége.
Madleine és Jane vonala hangsúlytalan lett a másik 3 dráma mellett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz