login |

Pilot: Pandora

2019. 07. 19. 21:20 - Írta: human

25 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Bár nem a CW gyártotta a sorozatot, de végül az ő nyári programjukba került a dolog. És igazából teljesen jogos, olyasmi a Pandora, mint amiket szoktak adni, csak egy kicsit gyengébb. Vagy nem kicsit?

A történet középpontjában egy fiatal lány áll, aki egy támadásban elveszti a családját. A nagybátyja fogadja be, aki az űregyetemen tanít, és a lány is oda kezd járni. De persze az átélt traumája nem hagyja nyugodni, így elkezd nyomozni az ügyben, de már most látszik, hogy azért a “felnőttek” sem mondanak el mindent. Íme a sok titok, ami lekötheti a nézőt?

Amúgy elég sok mindent elárul a sorozatról, amit winnie említett korábban róla: “a gyártó megcsinált egy olcsóbb, de ambiciózus sorozatot, és megmutatta a csatornáknak, a CW meg lecsapott rá, mert láttak benne fantáziát így nyárra. A CW-nál ez sokkal hosszabb folyamat lett volna, több hónap fejlesztéssel, miegymás, így nekik kényelmesebb, hogy beleülnek a készbe.”

Valójában nem is a költségvetés amúgy a baj, mert egy jó sci-fi ötletből simán lehetett volna valami érdekes sorozat. Szóval nem is a borzasztóan olcsó díszletekbe és CGI-ba kötnék bele, hanem minden másba? Egyszerűbben összefoglalva persze annyi az egész, hogy a pilotban semmi nincs, ami miatt érdemes lenne nézni. De még ha B-mozis űrkaland kell, akkor is van más néznivaló, például Dark Matter, Killjoys, efélék.

Tudjátok, mi a legrosszabb? Semmiféle karakterépítés nincs a pilotban. A csajnak villámgyorsan barátai lesznek, akik mindent megtesznek érte. Olyanok hangzanak el, hogy “te nem ismered őt, nem ezt akarja”, amikor aki ezt mondja az is 2 napja ismeri a nőt. Mindezt azért, hogy a plot haladjon, hogy legyen történés. Csak ez a lényege a sorozatnak, kicsit olyan, mintha egy 20 éves sci-fi rajongó írta volna, akinek semmi elképzelése nincs a történetmesélésről. Amolyan “és akkor ez lesz, aztán az”, akkor is, ha nem logikus vagy megalapozott.

És igazából minden jelenet nevetséges. Erre a csúcspont a portál megjelenése.

Mondjuk mindezen a színészi játék sem segít. Persze szép fiatalokkal van tele a Pandora, de ez semmit nem jelent. Nem tudom…, ha jobban elmerülnék, akkor sokkal nagyobb lehúzást tudnék írni a sorozatról, ajánlani semmiképp sem akarom. Nem érdemel olyasmi finomítást, hogy hátha valakinek bejön, csak nekem nem, mert ez egyszerűen borzasztó volt. Ritkán adok 2/10 körül, de most muszáj volt.

25 hozzászólás Ne habozz!

noinipo - 2019. 07. 19. 21:32

Ez valóban tragikus egy darab. 20 évvel ezelőtt is kellemetlen lett volna.

Enzo - 2019. 07. 20. 00:15

Akkor jó is, hogy nem kezdtem el. A trailer elég semmitmondó volt, és hát ezek szerint a pilot legjobb része ennek a posztnak a nyitóképe? :P

cherockee - 2019. 07. 20. 00:16

Dark Matter évek óta végetért, Killjoys idén, talán rövid évaddal is (mintha rémlene), akkora alternatíva halmaz azért nincs scifi-ponyva-B téren. Én végignéztem, nekem bejött, bőven a B kategória, de nekem épp nincs mit néznem aznap, végignézem. Azért nem egy Outpost, na az, az rossz.

goldie - 2019. 07. 20. 00:35

Én is megnéztem :( Tényleg , furcsa volt a szereplők kommunikációja, egy csomó párbeszéd a levegőben lógott mintha kihagytak volna vmit. A szereplők némelyike szörnyen néz ki,a zatari srácon én csak nevetni tudtam, a mindig zilált haján, komor arcán, mint aki háborúból érkezett, és a lila hajú klónon , aki elég érdekesen néz ki.Már most látom a szerelmi háromszöget,a zatari, Pandora és az orvos srác közt. Lehet, csak túl sok scifit láttam már ? Az Outpostnál valóban jobb, de a Dark matternek , Killjoys jóval összefüggőbb, érdekesebb története volt.
De még adok neki egy résznyi esélyt, nincs más scifi jelenleg amit nézni lehetne.

human - 2019. 07. 20. 04:03

“De még adok neki egy résznyi esélyt, nincs más scifi jelenleg amit nézni lehetne.”

ezt próbáltam felvezetni a posztban, hogy szerintem ezt még így sem érdemes nézni. Tényleg próbálunk pozitívak lenni a blogon, de itt lehetetlen.

winnie - 2019. 07. 21. 08:32

elég abszurd kijelentésnek hangzik mind a “nincs más scifi”, mind pedig az, hogy inkább a szar, mert műfaji szar. mármint értem én a műfajfüggést, ami miatt egy nem scifi, de egyébként zseniális sorozatra valaki azt mondja, hogy nem nézi, de ilyenkor nem jobb egy klasszikus, esetleg már látott műfaji sorozatot újrázni?

Luke - 2019. 07. 21. 13:40

Huhh, kár volt erre 40 percet elpazarolni az életemből. Jó kérdés, hogy ezt a pilotot mi a francnak vette meg egyáltalán bárki? Egy évad közepi fillerepizódnak azt mondom, még okés lenne, de valahol az első résznek az lenne a célja, hogy érdekessé tegye a karaktereket, a történetet, vagy úgy egyáltalán bármit, ami miatt lesz kedvünk leülni majd a második epizód elé. Itt ebből semmit nem kaptunk, csak homályos utalásokat a high-concept(?) sztorira, béna színészeket, buta dialógusokat. Kíváncsi leszek milyen gyorsan tűnik el a CW-ről ez a valami.

Thomas - 2019. 07. 21. 22:03

Én nem mondanám kiugróan rossznak, igaz jónak sem, mert a helyes főszereplő csajon kívül semmi sem volt, ami megfogott volna ebben a pilotban:) Tényleg kicsit amatőrnek hatott, és nem is csak az itt-ott láható pénzhiány miatt. Bedobáltak egy rakás szereplőt, fajt, fogalmat, mindenki kapott 1-1 jelenetet, aztán már az űrben is voltak, és átrepültek egy másik bolygóra, mintha csak átsétáltak volna a suli ebédlőjébe:) Átrohantak 10-15 percben egy olyan kalandon, aminek normális esetben a 2. vagy még inkább a 3. részben kellett volna jönnie, amikorra már kicsit megismertük a szereplőket és a világot. Ettől függetlenül nem volt nézhetetlen, nekem 5/10, és tervezek még adni neki 1-2 részt, hogy milyen lesz, ha beáll heti ritmusra.

Tyberius06 - 2019. 07. 22. 03:37

Én se kívánom erőltetni ezt a sorozatot. Van benne egy halovány valami, ami miatt esetleg nézném, de a megvalósítás annyira rossz, hogy inkább nem. Ami nagyon fura volt, az a nyelvezete a sorozatnak. Mármint ahogy beszélték az angolt benne. Nagyon kiműveltnek hatott és valahogy nem illett az egészbe.
Ha már most futó B sorozatok, akkor Reef Break, Blood and Treasure sokkal jobbak összességében.

walaki - 2019. 07. 22. 16:40

Én sem értem, miért húztátok le annyira. Okés, nem egy Firefly vagy Expanse, de nem is akar abban a minőségi ligában játszani.
A saját kategóriájában (Star Trek, Dark Matter, Battlestar Galatica, Lost in Space etc.) teljesen elmegy egy ilyen kliséhegy, a pilot sztorija, a sminkek és a díszletek pedig fényévekkel jobbak voltak, mint mondjuk az Orvillé…
Szerintem az effektek egyáltalán nem meglepő módon TV-s sorozat minőségűek, és annak pont jók is, nem lehet, és nem is kell mindig GoT-ot elvárni.

Én tutira megnézem a második részt, majd csak azután döntök. Kezdésnek teljesen elmegy, hogy mindenbe belekaptak egy kicsit, ebből még lehet akár jó is (de ha ugyanígy kapkodva folytatódik, akkor kasza). Persze úgy értem, relatíve jó, pl kaja mellé tökéletes lehet a nyári uborkaszezonban. Még bizakodó vagyok :-)

Szvsz.

human - 2019. 07. 22. 17:52

“Okés, nem egy Firefly vagy Expanse, de nem is akar abban a minőségi ligában játszani.
A saját kategóriájában (Star Trek, Dark Matter, Battlestar Galatica, Lost in Space etc.)”

oké, ritkán kérdezek ilyet, de ugye trollkodsz?

winnie - 2019. 07. 22. 19:13

walaki: azért, mert nagyon, nagyon nem tetszett nekik. mert utálták, amit látnak, unták, elaludtak rajta, mert nekik a kaja mellé nem volt jó, vagy ha jó volt, az az a kategória, ami 2/10, stb. és néhányan le is írták jól az okokat, de te több, mint féltucat sorozatot említesz, pedig most ez a lényeg.

viccen kívül, azért húzták le, mert ők nem te vagy. azzal, amit írsz, mindenki tisztában van, nem várt senki gotot, de épp ez az, ami beszédes, hogy még így is ez a véleményük, ha valami más ligában van, még lehet gagyi. x vagy y szerint. minden sorozatnak van több millió nézője, rajongója, azoknak is, amiket te lehúznál, így sosem lesz meglepő, hogy van, akinek tetszeni fog, de csak mert neked tetszett, nem fogja senki beírni, hogy nem érti, hogy miért dicséred:)

Tyberius06 - 2019. 07. 23. 01:31

Igen, mint írtam más sorozatnál, mostanában kajálás közben van időm és motivációm nézni akármit is. Ez nem tartozik oda. Oké, azért most olyan szakaszban vagyok, hogy baromi alacsonyan van az a léc: Blood and Treasure, Reef Break etc, de azok nálam működnek karakter szinten, vagy mert vannak benne jó szövegek, vagy interakciók a karakterek között, még ha a történetek ilyen raklap bonyolultsággal is vannak megáldva. L.A. Finest is pont így csúszott le a torkomon, mert megvettek a karakterekkel illetve az egymás közötti interakcióikkal, mert sikerült teljesen külön kezelnem a Bad Boys filmektől.
Itt vmilyen szinten a történetben vannak elemek amik érdekelnének és még a főszereplő csaj zéró dimenziós de egyébként ultra toleránsra írt karaktere is a mérleg pozitív felén van, de aztán minden más a negatív oldalon. A CGI-t és a sminkeket nem is írom, utóbbira nem panaszkodom, mert Farscape meg főleg Star Trek után szerintem nem gáz a humanoid ábrázolás mindenütt, mármint engem nem zavar, viszont összességében a megvalósítás gyenge.
Nah amiket felsoroltál sorozatokat (plusz szidni az Orville sminkjeit (???)), hát azok azért mind egytől egyig magasabb szintet képviselnek, márcsak azért is mert a DM-en kívül mindegyikre több pénzt tudtak költeni, lehet még arra is, de ettől függetlenül a történeteik is jobban kidolgozottak voltak, mégha azok is azért kaptak hideget meleget alkalom adtán.

walaki - 2019. 07. 24. 01:27

Nem akartam senki lelkébe gázolni, elnézést, ha úgy ment át. Én tényleg nem értem a dolgot, szerintem olyan szinten van, mint a tobbi említett sorozat. Annélkül, hogy bárkit megsértenék, ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez jó minőség, de szidni se szándékoztam a többit. Azt azonban meg merem kockáztatni, hogy ez egy sokkal épkézlábabb kezdés volt, minthogy a főhős inflagranti kapja a feleségét egy, a fején ejakuláló kék űrlénnyel… Na, nálam az nem ugrotta meg a lécet. Ebben legalább látok lehetőséget (aztán majd elválik, tudnak-e élni vele a készítők vagy sem). Szerintem van olyan szinten a sztori, mint például az, hogy egy telepes hajón utaztatnak érthetetlen okból egy szigorúan titkos katonai projektet, a legeslegféltetebb kincset, az idegen hajtóművet (amit miért is visznek egy fejletlen, kezdetleges infrastruktúrával rendelkező kolóniára, ha már itt tartunk?). Na ugye. Itt legalább még legalább nyitva hagyták a lehetőségét, hogy jópofa indoklásokat kapjunk.

De egyébként ez csak az én véleményem, szóval szigorúan szvsz. Csupán azt mondom, hogy a pilot alapján még nem érdemes eleve kihajítani, ne legyünk előítéletesek, előbb lássunk legalább egy nem bemutatkozós részt is.

Kobura - 2019. 07. 24. 15:58

Nem néztem utána, egyszerűen csak megláttam, megnéztem és meg…bántam.

szerintem ha 10× nem szökött ki a számon, hogy “Úr Isten, de buta ez a sorozat” akkor egyszer sem.

walaki - 2019. 07. 25. 20:53

Kobura: pontosan, a számból vetted ki a szót! Ugyanígy voltam az összes említett sorozattal, szóval nem értem, ez mitől lenne annyival rosszabb, mint azok. Nekem ugyanaz a szint. (Mégegyszer, nem szándékozom senkit megbántani, elhiszem, ha valakinek ezek között van a kedvence.)

Thomas - 2019. 07. 26. 21:08

1×02 már nem volt rohanós, de érdekes sem igazán. Pedig ugyanaz a felépítés, kis bevezetés, aztán egy rapid űrkaland. Én ásítoztam közben, meg vártam már a végét, ez már csak 4/10 nálam is. Nem is tudom, hogy van-e értelme még egyet megnézni, majd jövő hétig még meglátom:)

winnie - 2019. 07. 30. 16:07

1×01: nekem is megvolt végre, de ez számomra komolyan WTF. már előtte is elég rendszertelen volt, de a portál, amibe azonnal belenyúlunk, meg belemegyünk, utána meg a zseniális akciójelenet, mintha a retró star trek lett volna, olyan jól lövöldöztek, biccentgettek harc közben, és tényleg zseniális, ahogy az ázsiai srác minimális ismertség után magyarázza, hogy a főhős milyen személyiség.

Thomas - 2019. 08. 03. 00:13

Haha, vártam már, hogy mit szólsz hozzá, winnie:) Vannak benne random iszonyú béna képek, díszletek, ez elég poénos tud lenni:) Ahogy pl. az űrutazást kezelik, meg ahogy leszállnak egy bolygóra:) Kritika nem lesz, mondjuk 3 rész utáni?:) Nekem szerintem itt a vége, mert az 1×03-at is többnyire untam, és még ha nézhető is szerintem, minek töltsem az időmet egy 4-5/10-es sorozattal?

winnie - 2019. 08. 03. 05:11

én nem tervezek, max saját véleményt a pilotról, de csak hétfőtől kezdek el írni, mahd lehet, hogy jön ihlet.

fairi - 2019. 08. 04. 23:44

örültem hogy végre van egy sci-fi, de sajnálatos hogy ennyire gagyi lett. Kb bármely részt nézem olyan érzésen van mint valami vázlat vagy összefoglaló.
Három rész egy kaptafát követett: felmerül valami probléma, hogy ezt megoldják valahogy el kell lopni, kölcsönvenni az akadémia hajóját, azzal valahova elugranak. Ott lövöldöznek egy picit, és megoldódik.
Költségvetés nagyon alacsony, de űrcsatát szeretnének meg látogatást más bolygóra, ám ehhez pénz kéne.
Ám nem akar agyatlan szórakozásnak tűnni, így bele kell csempészni valami mélyenszántó filozofálgatást. (szólásszabadság, klónok jogai stb.)
science fiction eléggé hiányzik belőle, valami átvezető szál kirajzolódik, ami Jax-hez kötődik, de félek inkább nagy lufi lesz ebből.
Karaktereket nem lehet megkedvelni, egy részük önjelölt SJW.

walaki - 2019. 08. 05. 20:25

Végre volt időm a többi részre. Vannak benne pozitívumok, főleg sztori terén, de sajnos összeségében igazatok lett. A többi rész is eléggé kapkodós és összecsapott, és nemcsak az alacsony költségvetés miatt. Kár érte!

evildevil - 2019. 09. 24. 08:46

10ik résznél tartok, jelentem hogy el lehet nézni, főleg a főszereplő jócsaj miatt :D

happyday - 2019. 10. 06. 18:47

Tény, hogy a Pandora nem lett a világ legjobb sci-fi sorozata de így nyárra, kora őszre szerintem tökéletesen nézhető. Lehet, hogy egy kicsit buta, klisés, de ki lehetett volna hozni belőle többet, szóval sajnálom, hogy a CW nem fejlesztette tovább. Pár hibáját(oké, talán több hibáját) leszámítva nekem tetszett, és még az is lehet, hogy a második évadba is belenézek, ha lesz:)

winnie - 2019. 10. 06. 19:07

nem értek egyet. mármint azzal, hogy nyár vagy kora ősz:) ha valami jó (vagy nézhető), akkor csak nem időérzékeny a jelző. manapság azért már szinte mindig jönnek szuper sorozatok, minden héten/hónapban, ha meg nem, akkor mindig van pótolni való régről, nem?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz