login |

Pilot: Pennyworth

2019. 07. 22. 21:20 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Hova is tegyelek…? Valami ehhez hasonló kérdéssel álltam fel az Epix-re érkezett Pennyworth elől. Hiába utalt előzetesen minden arra, hogy a Gotham készítője, Bruno Heller összeszedte magát, ez nem áll fenn. De legalább szebb a sorozat?

Bár lehet, hogy a bevezetővel a Gotham-rajongóknak pozitívat mondtam.

Azért lássuk az alapokat: a sorozat a háborúból visszatért SAS katonáról, Alfred Pennyworth-ről szól. A kisstílű polgári élet nagy álmait kergeti, így alapít egy biztonsági céget. De persze nem olyan egyszerű klienseket szerezni. Főleg, ha otthon folyamatosan lehúzza az embert a családja, nulla önbizalmat adva neki. Nem elég a rosszak legyőzése, még ezt is hallgatnia kell.

Azért közben is igyekszik pénzt keresni, így kidobóként dolgozik egy táncos bárban. Így ismerkedik meg Thomas Wayne-nel, akire pedig egy Angliát felforgatni, hatalmat átrendezni akaró titkos szervezet vet szemet, így szépen lassan elkezdenek összeérni a szálak.

Konkrétan a pilot, másik világ ide vagy oda, egy előzmény… az előzménysorozatnak? Persze lefektették az alapokat, behozták a volt bajtársakat, hogy legyen csapat akire számíthat, meg itt a szerelmi szál is, ami egészségesen egy krízishelyzetben erősödött, viszont egy nagyobb filmet láttunk, a heti “rutint” nem, így a következő rész a döntő. Már ha valaki kíváncsi lett rá.

Egyszerűen ez a kezdés nekem nem állt össze. Mondjuk már a casting is furcsálltam, hiszen a főszereplőnek nulla a kémiája a szerelmi szálon, végig olyan, mintha sértegetné a lányt, és szinte érthetetlen miképp jönnek össze, és dúlnak köztük a nagy érzelmek. Igazából minden alapozás olyan légbőlkapott, csak megtörténik. Mondhatnánk, hogy angolos, udvarias, távolságtartó, talán ezek ráfoghatók, de így a néző is távol marad a cselekménytől.

Pedig a pilot extra hosszú, adtak bőven időt a kibontakozásra, az első igazi akciójelenet előtt rengeteg időt szánnak az érzelmi alapokra, már persze sorozatkezdés szintjén. De mégsem jutunk el a tényleges tétekig. Iszonyat felszínes az egész, még blockbusteri szinten is, nem pedig egy komoly drámához viszonyítva, hanem mondjuk a szintén képregény-sorozat Happy-hez. Vagy Daredevilhez. Vagy sorolhatnám.

A képi világ szerintem korrekt, a 60-as évek Londonja működik. Mondjuk maguk az akciójelenetek néhol furcsák, már megint a “semmiben állunk és lövünk egymásra, de csak a plotba illő dráma szerint hull mindenki”-elven működnek, viszont az tény, hogy durva képileg. Beficcen egy-két fejlövés, nincs finomkodás, tényleg komorabb a sorozat, mint a vásári bazár Gotham.

Igazából csak ki kéne vágnom a részből azt a jelenetet, amikor a kisgonosszal beszél Pennyworth és elkezdenek lövöldözni. Egyszerűen nem értettem hogy gondolják, pedig a költségvetés látszólag megvolt arra, hogy rendesen megtervezzék az akciót, de az írónak és rendezőnek (meg sem lepett a lista) nem igazán volt hozzá szeme.

Azt hiszem a legrosszabb pontszámot adom neki, amit manapság lehet: 6/10. Se felfelé se lefelé kiugorva nem érdekes. Háttértévé, bár ott meg nehéz nézni, olyan akcentusok vannak benne.

8 hozzászólás Ne habozz!

Necridus - 2019. 07. 22. 21:41

Szerintem totál hangulatos, a főszereplő pedig megfelel a szerepre, de közben olyan bakik vannak, amiket annyira nem tudok hova tenni. Pl az, hogy Thomas Wayne-nel megismerkedik, aztán később meg 10 percen keresztül azt nézzük, hogy ötlete sincs, ki az a Thomas Wayne, és újra bemutatkoznak egymásnak. Vagy az a nagyon hollywoodi telefonos jelenet, amikor senki sem megy oda az őrsön a csörgő telefonhoz, csak Alfred, miután másodpercekig bámulta.

Bejött az, hogy egyszerre akar humoros is lenni, de közben elég tökös ahhoz, hogy durvább jeleneteket is mutasson.

A szerelmi szál nálam abszolút negatív hatással volt, és nem csak azért, mert semmi kémia nincs a páros közt, hanem mert az alig pár hete ismert csajjal egyik pillanatról a másikra jött össze, aztán meg mindenki az életét kockáztatja érte. Nekem sokkal jobban helyt állt volna pl egy feleség, akivel sokkal erősebb kötelék alakult már ki.
Az udvarlós jelenetek helyett meg simán el tudott volna viselni még több akciót. Jól megcsinált akciójelenetet.

Csak egy kérdés, őszintén nem vagyok túl olvasott ebben a témában, de az 1960-as években Londonban még mindig olyan kivégző és kínzóeszközöket használtak, mint amit a francia forradalomban is anno? Ezen kívül a hangulat és a látvány teljesen korrekt.

Az egész olyan filmszerű, még tényleg nem látni, hogyan is fog felépülni egy-egy rész, viszont a vágás szerintem botrányos. Néhány jelenet simán igényelt még pár másodpercet, máshol meg random félbevágták a beszélgetést, meg kihagytunk kulcsjeleneteket is. Az udvarlásnál is, egyik pillanatban beszélgetnek, másikban meg már az ágyon csókolóznak.

Ja, és Paloma Faith szájába adott szöveg szerintem nagyon gyenge volt, sokszor felnevettem, hogy már “túlangolosították”, ilyet soha nem mondott és mondana senki sem.

Összességében nálam is 6/10, kicsit csalódást keltő, de azért még várom, hogy jobban megismerjem a sorozatot, mert szerintem több van ebben, mint amennyit kaptunk a pilotban.

noinipo - 2019. 07. 22. 21:41

Nekem semmi Batman világból származó sorozatos előéletem nincsen, de ez a pilot speciel tetszett, úgy másfél ponttal többet adok neki.

cherockee - 2019. 07. 22. 21:56

@human:

Szerintem ha neked nem tetszett, akkor megnézem :). Viccet félretéve, nem tudom rávenni magam, az alapötlet miatt már eleve nem tudtam mit kezdjek vele, de … most lehet mégis belenézek.

hallak65 - 2019. 07. 22. 22:01

7/10. A szőke gonosz csaj a kedvencem. Meg a szülők leverik a rosszfiúkat jelenet. Ott szívből nevettem. A gotham-et azért vitte előre az alapanyag, de az itt nincs. Kivácsi vagyok mi lesz belőle.

JulesThe5th - 2019. 07. 23. 00:46

Ezután jön majd a: “Batmobile: The Movie” és a “Batcave Underground” ;)

Slan - 2019. 07. 23. 01:23

Nekem kimondottan bejött, igaz a Gothambe bele se néztem, annyira nem keltette fel az érdeklődésem. Szóval egy darabig még maradok :)

Sasha86 - 2019. 07. 24. 19:09

“Vásári bazár Gotham?”

Caligvla - 2019. 08. 07. 12:55

Két rész után nagyon tetszik. Totál hangulatos, szépen fényképezett naturális és durva jelenetekkel teli, bár ettől az akcentustól néha kifolyik a fülem. :) A középkori és a 60-as évek beli kevert város valami eszméletlen. A sztorik is okosan megírtak (bár arra kíváncsi leszek, hogy jutott ki Alfred a gödörből, valószínűleg erre még visszatérnek.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz