login |

Big Little Lies: vége a 2. évadnak – írta vighmarag

2019. 07. 23. 14:50 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Az HBO 2017 februárjában indította útjára a Liane Moriarty regénye alapján készült sorozatot, ami rögtön elég jelentős kritika- és közönségsiker lett. Bár az alapjául szolgáló mű csupán egy kötetből áll, de a pozitív fogadtatás mellett nem volt meglepő a folytatás. Végül 2019 júniusában, majd két és fél évvel az első szezon után el is startoltak az új részek.

Kezdeném azzal a kritikát, hogy rettentően szerettem az első szezont. Vártam is nagyon, ugyanis hónapokkal korábban értesültem a produkcióról, viszont a készítők képesek voltak a magas elvárásaimat is megugrani. A nem túl eredeti alapszituációt (gazdag emberek látszólag tökéletes élete sötét titkokat rejt) sikerült valódi tartalommal, mélységgel megtölteni.

Ilyen előzmények után pedig a második szezon elé is várakozásokkal ültem le, és sajnos sokkal ambivalensebbek az érzéseim. A tovább mögött valamennyire spoileresen ki is fejtem őket.

A sztori szerint Perry halála után mindenki éli a maga problémákkal teli életét, mígnem megjelenik Mary Louise Celeste anyósa, akinek van jónéhány kérdése a fia halálával kapcsolatban. Bonnie a bűntudat miatt teljesen maga alatt van, de a többiekre is rajár a rúd.

Vélemény szertint a cselékmény igencsak stilizálódott a második évadra. A főszereplőkön és Mary Louise-on kívül egyedül Ed kapott kellő játékidőt, amit én kifejezetten sajnáltam, mert nagyon szerettem a mellékkaraktereket az első évadban. Hiányoztak továbbá a gyerekek jelenetei, úgy éreztem ők is túlságosan háttérbe vannak szorítva.

Minden, ami történik egyébiránt logikus és egyenes ági következménye a korábbi eseményeknek, a kontinuitás abszolút megvan. Itt érhető tetten az, hogy a könyv szerzője is besegítet).

A színészek most is kiválóak, bár nyilván ez egy ilyen szereplőgárdától elvárható, a prímet egyértelműen a Kidman-Streep páros viszi (plusz nekem személyes kedvencem Laura Dern), de a forgatókönyv olyan szempontból igazságos, hogy mindenki megkapja a maga néhány nagy jelenetét.

A vizualitásában érezhető leginkább az a kreatív nézeteltérés, amiről olvashattatok korábban. Az évad második felére látványosan próbál a sorozat visszatalálni az első részek képi világához. Rengeteg flashback, a víz használata képi eszközként, a háttérből tompán hallatszó ordítások mind megjelennek a negyedik epizód körül.

Ami miatt azonban mégsem tudok igazán pozitívan nyilatkozni az évadról, az az, hogy tartalom, mondanivaló terén gyakorlatilag nem kaptunk semmi újat. Végig az volt az érzésem, hogy ugyanazokat a köröket futjuk, mint korábban. Olyan dolgok hangoztak el, amelyek korábban is világosak lehettek a néző számára, most azonban didaktikusan a szánkba is rágnak mindent. Végig egyfajta egy helyben toporgást éreztem. Az utolsó jelenetet pedig akár hatásos is lehetett volna, ha nem tudtuk volna pontosan rögtön az elejétől, hogy ez fog következni.

Összességében tehát felemás lett ez az évad. Nem rossz, nem nézhetetlen, de kicsit felesleges, és meg sem közelíti az első színvonalát. Nálam 6/10.

18 hozzászólás Ne habozz!

Anni - 2019. 07. 22. 12:06

Meglepett, de az utolsó rész jött be a legjobban. Megvolt a feszültség, dráma, derültek ki új dolgok pl Perry gyermekkora, bár tudnivaló volt, hogy valami trauma miatt lett ilyen..

A bírósági jelenet eszméletlen jó volt, Meryl és Nicole sziporkáztak remélem kapják majd jövőre az Emmy jelöléseket. :D

Nagyon jó lenne egy 3. évad engem érdekelne továbbra is a Monterey Five sorsa főleg a zárójelenet miatt.

zetevar - 2019. 07. 22. 14:33

Most néztem végig az utolsó részt. A 6. nagyon magasra tette a lécet, de nagyjából lehetett sejteni, mi lesz a vége a sztorinak. Az elején számítottam rá, hogy rá fognak feküdni Mary Louise felelősségére Perry agresszívitásában. Ez a végéig váratott magára, de már a 6. rész végén tudtam, hogy ott lesz az.
Ami tetszett, hogy nagyon valóságosak voltak a családon belüli erőszak lelki hátterét lefestő történések. Hogy mi minek a következménye. A sok-sok önbecsapás. Megforgatta az embert, mert bár Mary Louise unszimpatikus volt, de néhány dologban igenis egyet tudtam vele érteni. Hogyan lehet egészséges lelkületű gyerekeket nevelni ilyen kezdet után? Vajon tényleg csak elhatározás kérdése leszokni a függőségekről?
Ami nem tetsze sem itt, sem az első évadban, a tündérmesébe illő befejezés: minden jól végződik hőseink számára és pont… Végig vártam, hogy lesz benne egy csavar, hogy Bonnie, mint leggyengébb láncszem előrukkol a történtekkel még a tárgyaláson, vagy talán az anyukája. Ezek után a borzalmak után túl rózsaszín lett a vége.

eszemix - 2019. 07. 23. 00:06

Nekem is jobban tetszett a második évad. Nyilván az első a sokk-faktorral bilincselt le sokakat, de nekem baromira bejött ahogy lecsupaszították a karaktereket és lassan őrlődött mindenki. Laura Dern is iszonyat bejött végig, ami nem kis teljesítmény azt nézve mennyire irritáló volt a pilotban anno.
Bonnie-t rossz volt nézni ebben az évadban, de az utolsó kórházas jelenetnél végül csak helyére billent az a mérleg.
Amúgy az utolsó rész alatt azon gondolkoztam, hogy talán nem kellett volna Meryl Streep Mary Luise szerepére…

Shannen - 2019. 07. 23. 08:00

“Ezek után a borzalmak után túl rózsaszín lett a vége.”

Ezt nem ertem. Miert lett rozsaszin es tundermesebe illo? Ha csak a legutolso kepkockat nezzuk, akkor a csapat bement a rendorsegre vallomast tenni, amiert jo esellyel valamennyi borton jar mindenkinek , amit valoszinuleg a csaladjaik fognak leginkabb megsinyleni (pl Ziggy, akinek ugye az anyjan kivul nincs senkije mehet allami gondoskodasba egy idore biztos).
De ha az egyeni sorsokat nezzuk, akkor sem talalni tul rozsaszin dolgokat.

Ez az evadzaro resz jo volt, de ez csak a targyalasos jelenetnek volt koszonheto, Kidman es Streep nemcsak az evadban de itt is ellopta a showt. Mondjuk nem volt nehez kiemelkedot alakitaniuk mert kb ez volt iden az egyetlen sztoriszal, ami ki volt rendesen dolgozva. Minden mast csak egy halvanyan megrajzolt, felskiccelt valami volt. Sulytalan volt szinte az egesz, mindenki szenvedett, kozben allandoan jottek a glashbackeket, Mary Louis random terrorizalta a beszolasaival a csapat tagjait es nagyjabol ennyi tortent.

En nagyon kivancsi lennek, hogy nezett volna ki az evad, ha Valle nem nyul bele. Ez igy eleg nagy katyvasz volt, a gyerekelhelyezesi szalon kivul kb egy vallranditast tudott belolem kicsikarni a vege.

kisanna - 2019. 07. 23. 09:18

én nem tudom ti mit néztetek, de szerintem én egy másik sorozatot akkor…
kaotikus, semmi karakterfejlődés, aztán az utolsó 10 percben hirtelen minden megoldódik magától..?
az 5 mp-es jelenetek, vágások katasztrófa volt, túl sokat akartak, és így az lett a vége, hogy semmit nem kaptunk.
szánalmas próbálkozás volt az egész 2.évad.

Gevin - 2019. 07. 23. 11:48

Teljesen felesleges volt 7 reszt felhuzni erre az egyetlen vekonyka sztoriszalra, de nem tudom azt mondani, hogy nem volt kellemes guilty pleasure a 2. evad.

Valoban a finale sikerult a legutosebbre.

Azert azt vegyuk figyelembe azert, hogy itt elsosorban nem a rendezesen mult az evad megitelese elsosorban, hanem a scripten, ami az elsohoz viszonyitva sokkal gyengebb volt. Szoval nem hiszem, hogy Vallet vagy Arnoldot kene felelosse tenni az evad gyengesegeiert, de az teny, hogy ez a kavaras pluszba ratett egy lapattal a forgatokonyvre.

wanderlust - 2019. 07. 23. 15:32

Az első részt megnéztem az évadból, pont ugyanez az érzésem volt. Örülök, hogy nem folytattam. Kár érte.

Fegyula - 2019. 07. 23. 15:39

Streep zseniális színésznő, de ez a szerep nagyon nem neki való. Nekem túl művi, egy idő után ha megjelent egyből el is ment a kedvem a sorozattól.
Kár volt bevonni a történetbe, csak rosszat tettek vele.

Deny - 2019. 07. 23. 15:49

Én talán még jobban is élveztem ezt az évadot, mint az előzőt. Imádom Merylt, és itt sem csalódtam benne. A karakterét viszont minden alkalommal pofán vertem volna egy lapáttal. Zseniálisat alakított. Illetve Laura Dern volt még egyértelműen a
“scene stealer” idén.

Sokan kritizálták az évadot, hogy nincs története, de szerintem ez nem igaz, csak nem volt benne igazi rejtélyfaktor. Mindenkinek jutott valami sztori, a téma pedig a továbblépés és a hazugsággal, bűntudattal való megbírkózás volt. Nekem a pasik annyira nem hiányoztak, a könyvben sem volt nagy szerepük.

Bár nagyon szívesen elnézném még ezeket a karaktereket, elégedett vagyok ezzel a lezárással, és ezek után nem nagyon lehetne hogyan folytatni, max egy új rejtély behozásával, de az már erőltetett lenne.

Ki kell még emelnem a soundtracket idénről. Nagyon jó volt a sok ’70-es/’80-as sláger. Részemről 8/10 az évad.

Lina - 2019. 07. 23. 16:28

Shannen: Azt nézve, hogy Perry mit művelt le a lépcsőn, nem feltétlenül kapnának letöltendőt. Bonnie talán igen,mert nekifutásból lelökte,de a többiek csak próbálták Celeste-ről lerángatni. Szóval az ügyvédeik teljesen jogosan hozhatnák fel az önvédelmet. A hamis tanúzás az már egy másik dolog.

Anonymus - 2019. 07. 23. 17:06

Számomra hatalmas csalódás volt az első évad után, nagyon szappanoperásnak hatott az egész éved, azonban ezt a sznob, luxus életstílust rendkívül jól adja vissza még mindíg ez a sorozat valamint a színészi alakítások is lenyűgözőek.

3. évad valószínűleg nem lesz, nagyon negatívan nyilatkozik mindenki a folytatást illetően, de ha 2 év múlva kapnánk megint egy rövidke évadot… hát egye fene, megnézném még mindig a hangulat miatt 🙂

kris.sk - 2019. 07. 23. 18:00

Ez az évad volt a drámák halálos irambanja. Egyszerűen fogtak annyi drámát amennyit csak az adott játékidőbe bele lehetett tömni és a lehető legízléstelenebbül összecsapták. Pocsék volt, minden gyászra jött egy verés, meg egy haldokló anyuka, vagy megcsalás. Ez így egész egyszerűen banális és hatástalan. Ja és a történet… az nem volt.

Gosford - 2019. 07. 23. 18:01

Nekem sokkal jobban bejött a második évad, bár tény, hogy az első komplexebb volt. Egyébként vágás ide, vágás oda, a színészi játék itt is nagyon erős, és ez bizony Andrea Arnold érdeme. Jövőre mind a hat főszereplőnek, és még talán Adam Scottnak is adnék egy-egy Emmy-jelölést.

blueberry - 2019. 07. 23. 22:28

Nekem jobban tetszett a második évad, mint az első, bár nem tudnám megmondani, miért. Nálam Zoe Kravitz vitte igazán a részeket, Bonnie sztorija fogott meg leginkább (bár Laura Dern tényleg scene stealer volt, azt meg kell hagyni). Egyedül Madeleline szálát éreztem kicsit gyengébbnek – de bevallom, már az első évadban is ő kötött le a legkevésbé.
A gyerekeket viszont én is hiányoltam! Ziggy és Cloe szuper karakterek, kár, hogy keveset szerepeltették őket.

Marko92 - 2019. 07. 23. 22:39

Mary Louise karakterét megírhatták volna egy kicsit creepyre. Perry az 1.évadban az volt, itt hiányzott egy hatásos negatív szereplő. De Streep megpróbálta kihozni a maxot a karakterből.
Az első évad annyira jó volt, várható volt, hogy esik a színvonal(szerencsére annyira nem mint a 13 reasons why esetében). Ez csak az előző évad utóhatásáról szólt, ami annyira nem izgi.
Nem rossz a 2.sem, de 3.évadra már nincs szükség. A vége (amikor besétáltak oda)lezárta az egészet.

Snoopyzit30 - 2019. 07. 24. 07:41

Deny

+1

Nem nagyon tudok mit hozzátenni. Nekem is ez az évad jobban bejött. A 6. rész volt a csúcspont nekem.

ooo - 2019. 08. 08. 14:36

Meryl Streep látványától feláll a szőr a hátamon, annyira irritáló és túlhypeolt színésznő. De nyilván Hollywoodban jól fekszik, ezért kap évről-évre jobbnál jobb szerepeket. De igazából most is csak a szokásos karaktert hozza, mint az előző x filmjében.

Az évad rettentően unalmas volt, egészen konkrétan semmi nem történt. Egyedüli pozitívum a tárgyalás az utolsó két részben, egyébként tényleg egy nagy nulla a cselekmény. Pl. teljesen unalmas volt az összes részt Perry halálával kezdeni, mi értelme? Nem lett feszültebb a jelenet.

winnie - 2019. 08. 08. 14:55

OFF

sokan ott követik el a hibát, hogy a saját, egyébként teljesen valid véleményüket megfogalmazva azt tételként kezdik el kezelni, és abból, mint tételből kezdenek el következtetéseket levonni. a kezdő lépés helyes (szőr a háton) – a záró is (azért, kap szerepet, mert…), és a felületes szemlélő észre sem veszi, hogy közepén vagy egy logikai bakugrás (véleményből tény leszűrése), ami semmissé teszi a gondolatmenetet.

de félre a viccel, mert van itt egy nagyobb kérdés, miszerint az előző hány filmjében? nem vagyok képben, ezért imdb-t néztem, és egy idő után már lusta voltam egymáshoz viszonyítani a szerepeit, de a legutóbbi 8-ban tökéletesen eltérő volt (volt ambiciózus újságírótól szabad, mint a madár panziótulajdonoson és gonosz boszorkányon át rockerig minden), és egyik sem hasonlított a BLL-esre:) szerintem, mivel nem nagyon nézed a filmjeit, valami régi emlékkel hozod össze 15-20 évvel ezelőttről (bár ott is, ha egymás mellé állít az embert egy julia childot egy margaret thatcherrel, akkor is nagyon más képet kap), mert abban biztosak lehetünk, hogy anno volt hasonló szerepe. bár ki tudja.

nyilván nem arra írom ezt, hogy streep mennyire tehetséges vagy nem, de azért ő az a kaliber, aki választ a szerepei közül, és annyira nem hülye, hogy ugyanolyan karaktereket játsszon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz