login |

Doc Martin: hol tartunk most? – írta nargli

2019. 07. 25. 14:50 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Ha jól látom, a 6. évad óta nem volt részletes írás itt a blogon kedvenc vérfóbiás dokink kalandjairól, ezért úgy gondoltam, a hamarosan érkező 9. évad előtt írok egy kis ismertetőt, hol tartunk most, a nyolcadikban. Egy kis fölzárkóztató cikket, hogy mindenki felkészülten vághasson bele az új szezonba.

Nekem még mindig nagyon nagy kedvencem a Doc Martin. A Poldark miatt utaztam el Cornwallba, de Martin doki miatt szeretnék visszamenni. Cornwall varázslatos hely, és az, hogy egy, a sziklás partjai közt megbújó, kis halászfalu adjon helyet egy abszurd humorú, de néha bizony nagyon is komoly drámának, fantasztikus ötlet.

A 8. évadba úgy vágunk bele, hogy Louisa és Martin doki ráébredtek végre: hiába a nehézségek, egymás nélkül nem tudnak élni. Ennek a szezonnak a központi problémája tehát már nem a házasságuk válsága (az most működik) hanem Louisa küzdelme: hogyan egyeztesse össze az anyaságot azzal, hogy dolgozni és tanulni is akar még?

A doki mindehhez távolságtartóan, érzelemmentesen, gyakorlatiasan áll hozzá, ahogy minden máshoz is. De persze apró mozdulatokból, gesztusokból, elkapott pillantásokból lehet látni, hogy nagyon szereti a feleségét, és szeretne neki segíteni.

Mindeközben Portwenn imádnivalóan eredeti és néha kissé furcsa lakói sem hazudtolják meg magukat. Morwennának váratlanul megjelenő misszionárius szülei okoznak izgalmakat. Bert még mindig mindenhol whiskyt főzne, miközben a fia, Al megpróbál végre sikeres üzletet vinni. Penhale biztos pedig még mindig a szerelmet keresi.

A Doc Martin tehát olyan sorozat, amely az évek alatt nem változott semmit. De ez itt most pozitívum. Pontosan azt kapjuk, amit várunk tőle. A 8. évadban is mindvégig tartja a kifinomult, intellektuális, helyenként abszurd humort, a pergő, fordulatos cselekményt. A komolyságát az adja, hogy az emberi kapcsolatokban a humor és a szeretet mellett ott a feszültség, és gyakran a tehetetlenség érzése, amely nagyon is emberivé teszi a karaktereket.

Ehhez pedig hozzá tenném még a következetességet. A karaktereket megfontoltan építették föl. Ezt persze legjobban Martin doki példáján tudom bemutatni: a szezon elején abszolút lehetőség lett volna egy kis „romantikus elhajlásra”, arra, hogy Martin lágyabban közelítsen a feleségéhez, a családjához. A készítők mégsem hagyták, hogy a karakter kiforduljon önmagából, és én ezért nagyon hálás vagyok. Martin Clunes színészi tehetségének köszönhetően a doki érzelmeit így is megismerjük.

A 8. évadnak számomra két csúcspontja volt: egyrészt azok a jelenetek, amelyekben Martin doki és Mrs. Tishell (Selina Cadell) végre együtt láttak el betegeket. A két színész között tökéletes az összhang, és remek időzítéssel emelik ki közös jeleneteikben a komikumot. Másrészt pedig a szezon vége: Martin doki hősiesen megmentett valakit, de vérfóbiája ismét elhatalmasodott rajta, munkáját ezentúl felügyelni fogják. Ez adja az izgalmat a 9. évadra.

Én egyébként két dolgot szeretnék a következő szezonra: Beth Traywick (Sigourney Weaver) térjen vissza, mert mindig öröm, ha föltűnik Portwennben, és érdeklődést mutat Martin Doki iránt. Joe Penhale pedig találja meg végre a szerelemet, mert nagyon megérdemli már.

Előző írásomban is említést tettem a szinkronról, zárásként itt sem mulasztom el. Kőszegi Ákos vezetésével zseniális színészeket kaptuk a magyar változathoz, a Doc Martin magyarul is, angolul is nagy élvezet. Nézzétek!

10 hozzászólás Ne habozz!

ChristineJane - 2019. 07. 25. 15:33

Nagyon jó ez az írás, köszönöm szépen!:) Várom a 9. évadot. Lehet, hogy lesz 10. is?

nargli - 2019. 07. 25. 15:54

ChristineJane: Köszönöm!:) Martin Clunes többször nyilatkozta már, hogy nyitva az út a 10. évad előtt, de az ITV mindig egyszerre csak egy évadot rendel be, úgyhogy majd meglátjuk. Én tuti, hogy nézném még évekig.:)

LilyCat - 2019. 07. 25. 16:17

Nagyon jó évad volt a nyolcadik, várom a következőt.:)

csicseri - 2019. 07. 25. 23:31

Köszönet nargli az ìrásèrt:-) Egyik legnagyobb brit kedvencem,és valóban magyar szinkronnal èppolyan jó mint eredeti nyelven!Vàrom az új évadot!

örülünk, vincent - 2019. 07. 26. 07:15

köszönöm!!! nézni fogom! egyébként, ki nem aspergeres napjainkban? és filmben is, kicsit minden mellékszereplő is az. de nagyon szerethetőek!

Sándor - 2019. 07. 26. 10:41

Csak kérdezni szeretném, hogy a 8. évadot hol lehet megnézni?

nargli - 2019. 07. 26. 10:54

Sándor: szerintem nálunk sajnos még nem vetítették, a Netflixen viszont fönt van a teljes sorozat, angol felirattal. Ha valaki ennél frissebb információt tud, kérem, írja meg!

Takacs Marta - 2019. 07. 26. 12:39

Nem vagyok egy sorozatnéző, de ezt ha tudom, megnézem, van amikor az ismétlést is. Jók a karakterek, van katarzis, és a doki nagyon emlékeztet vkire….egy pasira. Szóval hajrá, várom a folytatást!

nargli - 2019. 07. 26. 16:08

örülünk, vincent: igen, ebben a sorozatban mindenkit lehet szeretni!:)

Egyébként, aki kíváncsi, milyen filmek inspirálták a Doc Martin sorozatot, az erre nézelődjön:

https://puffcinq.blog.hu/2019/07/26/sorozatokrol_roviden_luther_es_doc_martin

Erzsébet magyar - 2019. 07. 27. 08:16

Nagyon tetszik ez a sorozat, imádom a szereplőket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz