login |

Russian Doll: az 1. évad

2019. 07. 25. 21:30 - Írta: human

21 hozzászólás | kategória: kritika,

A folytatást már berendelték, de mégsem írtunk még róla, ami tűrhetetlen, így ejtenék nem is olyan kevés szót a Netflix furcsa alaphelyzetes drámájáról. Időutazós dramedyjéről? Ami egyébként a minap kapott 7 Emmy-jelölést – többek között a legjobb komédia kategóriában.

(Érdekes amúgy, hogy azon sorozatok egyikéről van szó, amit winnie és én is ledaráltunk az első hétvégén, de valahogy mégis halogattuk az írást.)

Most mégis belevágok, mert egy kérdés még hosszú hónapokkal később is bennem maradt az évad kapcsán. Viszont ennek megfelelően az apróbb részletekre már nem emlékszem, de hát erre is jók a kommentek, na meg további véleményekre, hogy segítse az erre tévedőket a döntésekben.

A Russian Doll fogta a Groundhog Day, azaz Idétlen időkig című film alapfelállását, és ebből mesélt egy teljesen más történetet. Ha valakinek nem lenne meg rögtön Bill Murray klasszikusa: az a lényege, hogy a főhőse újraéli ugyanazt a napot, és még a halállal sem tud kikászálódni a körforgásból. Itt csak az időhurok stimmel, de valami mást “várt el” a főszereplőtől, mint a jobbá válást. Bár ez magával hozta számára is a változást természetesen.

Ennek kapcsán viszont sokféleképp lehet az évadhoz állni. Egyrészt onnan, hogy időutazós, érdekes felfedezni a szabályokat, élvezni ahogy a karakter ugyanazokból az interakciókból mást és mást hoz ki minden alkalommal. Na meg humorra is remek a felállás, például a lépcsős megoldáson sokat mosolyogtam.

Viszont pont innen hibázott számomra valamennyire a Russian Doll, mert ebben nem volt elég kakaó. Véleményem szerint okkal, viszont ha valaki kizárólag a rejtély miatt jött, akkor kicsit csalódhatott. Kevés “nyom” volt, inkább csak el kellett fogadni, ami történik. Ellenben pont az előbbit ellensúlyozó drámai szál miatt volt számomra mégis erős az évad. És így jutottunk el a kérdésemhez.

Nektek mit adott a sorozat?

Tényleg érdekelne sok olyan vélemény, aki megnézte, úgy láttam valamennyire hype-os volt. Már a kérdésem kifejtése is spoileres, így a tovább mögött nem fogom vissza magam ebből a szempontból. De előtte még tényleg annyit mondanék, hogy érdekes sorozat, és eléggé ajánlott, azonban minden egyéb infó rontana a szórakozáson és a felfedezés örömén.

Nem nagy megfejtésekről van szó, de szerintem ez a sorozat erős belépési pont arra, hogy valaki ne csak a történéseket nézze. Lehet, hogy nem fogok igazán mélyre menni, de elég erőteljesen észrevehetőek, és talán összefésülhetőek a főbb szálak az évadban.

Az egyik vonalon ott van a rejtély, a “miben vagyok, hogy kerültem ide, miképp juthatok ki?”. Ezt aláhúzták a játékfejlesztéssel, és a főszereplő teljesen eszerint állt neki a probléma, vagyis puzzle megoldásnak. Így találkozik még valakivel, aki szintén “beragadt” az időbe.

Közben viszont ott van erőteljesen behozva a trauma, a legtöbb matrjoska-réteg alatt levő doll, amit az anyja jelentett a főszereplőnek. És innen mindenféle kérdésre lehet gondolni, de az egyik erőteljesebb az lehet, hogy a neveltetésünk és traumáink milyen szinten befolyásolják a felnőtt személyiségünket. A változáshoz bizony szembe kell néznünk a múlttal. Ezt úgy is érzékeltetik, hogy bármikor a hibás “programozása” alapján dönt, akkor annak halál a vége. És ez egyszerűnek hangzik, meg “hát ez egyértelmű, human” de valójában egy nagyon nehéz dologról van szó, amit jól felvázol a sorozat.

Ennek nyomán pedig tényleg úgy is összevonható a rejtély, és a másik bennragadt személy szála, hogy az bizony hiába egy kényszeres férfi, rajta keresztül mégis az kerül elő, hogy az anyja kapcsán arrafelé is kifuthatott volna a főszereplő élete. Részemről ezt is jelentheti, hogy a végén összeolvadnak az idősíkok. Másnak meg mást. Beszélgessünk? Ez most tényleg nagyon vitaindító kritika lenne.

A lényeg, hogy pont ezek miatt érdekes, és erős a Russian Doll, meg válik érthetőbbé a címe. Bonthatjuk le a rétegeket sorban. Az idei újoncok egyik legjobbja lett nálam, ha nem is Chernobyl-szint, de ez is emlékeztetett, hogy mire is képesek a sorozatok.

21 hozzászólás Ne habozz!

coligny - 2019. 02. 02. 00:02

Egy résszel a vége előtt azt kell mondjam, kiváló szórakozást nyújt, részről részre betegebb, megvett.

yuuki - 2019. 02. 02. 03:06

ezt nem lehetett abbahagyni, zseniális volt. igaza van winnie-nek, kell kb 3 rész, hogy kibontakozzon, de hibátlan úgy, ahogy van. kíváncsian várom majd a kritiká(ka)t és a hozzászólásokat :)

winnie - 2019. 02. 02. 17:56

ebből kell két rész az értékítélethez (és három az első revealhez), más kérdés, hogy ennyiből sem látom, hogy mi is akar lenni. nem rossz, hangulatos, de egyelőre nem is húha.

pár random dolog:

– volt hangulata, érdekes volt a szabályok kiderítésének folyamata (szeretem a napújraélős cuccokat, na)
– érdekes volt látni, ahogy a főhős nem keresi igazan a kiutat, nem kétségbeesetten nyomoz
– ja meg, hogy beletörődik a halálba, ami olykor komikus
– jó a zene
– jó csavar volt az 1×04-ben a másik ember
– nem repetitív, halad előre a sztori, szélesedik a látókör
– lyonne jó, de igazából a karaktere az egyedi, aki lehet, hogy őmaga, szóval.
– gotta get up
– greta lee rohadt jó, bár nem csinált sokat, de az piszok szórakoaztató

Shannen - 2019. 02. 03. 10:10

Fú, hát ez nagyon jó volt. Gyorsan csúsztak a részek, jó volt a sztori, a színészek. És bár az életben a Nadia-típusú embereket nehezen viselem, de sorozatban vagy filmen nézni ezeket a karaktereket elég szórakoztató.
Sok mindennel le vagyok maradva mostanában, de nem bántam meg, hogy ezt a gyors darát még beszúrtam a hétvégére.

Béla bácsi - 2019. 02. 04. 11:22

Kötekedhetnék, de eléggé tetszett :)

Luke - 2019. 02. 05. 02:06

Gyengém a timeloop, szóval gyors dara volt, nagyon könnyen csúsztak a részek, és élveztem is, amíg tartott.
DE nekem valahogy hiányzott az igazi vége/lezárása, volt jónéhány szál ami nem futott ki végül semerre, és maga a loop megoldása is kicsit összecsapott volt. Ettől függetlenül persze nem bántam meg, azt a pár órát, amit a sorozattal töltöttem.

Naynay - 2019. 02. 07. 08:31

Nálam eddig az év újonca, iszonyat jól egyensúlyoz a dark és feelgood között, a cast is zseni.

A - 2019. 02. 16. 16:04

Ugyan nem tudom, hogy mit láttam, de baromira élveztem!

whatever - 2019. 02. 25. 16:39

Terveznek második évadot?
Igazából magam sem tudom, hogy szeretném-e, hogy folytassák.
Nem igazán lett kibontva a vége, van teóriám, hogy mit akart jelenteni a végső pár perc, aztán kitudja.
Jó lenne látni bővebben, illetve Nadia gyerekkoráról még pár bővebb infó se ártana, viszont mikor ilyen sorozatokat folytatnak, amik egy szilárd tematikára épülnek amit megoldanak az utolsó részben, általában szar lesz a következő évad.
Amúgy nagyon tetszett a sorozat, imádtam a fanyar humort, Natasha Lyonne-ra nagyon illet ez a szerep(mondjuk a valóságban is drogos volt, elég testhezálló volt számára a karakter), illetve egy két rész elég freakish-re sikerült, végig tudtam rajta izgulni.
Vicces volt az Orange is the new black-es mini reunon is. (Natasha Lyonne és Dascha Polanco)

ikelemen5 - 2019. 02. 26. 14:09

Katyvasz a vége. Valaki végignézte már?
Elmondhatná, hogy mit láttam. :)

whatever - 2019. 02. 26. 21:02

Én végignéztem.

SPOILER!!!

Én úgy értelmeztem, hogy mindketten meghaltak, az első haláluk volt az igazi, és a purgatóriumba kerültek, azért ismétlődött folyamatosan a haláluk.
A végén rájöttek, miért nem tudnak továbblépni, kijavították ezt a dolgot, és így már továbbléphettek.
Allan elengedte az ex barátnőjét, túljutott a sértettségen, és megértette, miért szakított, Nadia pedig bevallotta, hogy hibásnak érzi magát az anyja halálában.
A cicának, Oatmeal-nek, és a hajléktalannak mindenképp köze volt a dologhoz. A rabbi irodájában mondja az asszisztens, hogy mindenhol angyalok vesznek körbe. Esetleg angyalok lehettek, akik terelgették Nadia útját.
Mikor teljesítették a feladatukat, és segítettek egymásnak Allan-nel, majd bementek abba a hobo fesztiválba az alagútban, akkor keltek át, és haltak meg végleg, kikerültek a purgatóriumból. Végülis halál tematikája volt az egész parádénak, plusz alagút-fény az alagút végén, stb stb.
De mivel valóban katyvasz, simán lehet, hogy tévedek :D
Lehet, hogy tévedek, és kicselezték a halált, azzal hogy egymásnak segítettek, és visszatérnek a következő évadban, de kétlem, hogy ez a megoldás

Snoopyzit30 - 2019. 03. 30. 14:31

Én szeretem az időhurkos cuccokat és még a pilot nem is volt rossz (mondjuk annyira jó sem), de a 2. rész felénél végképp elvesztettek. Egyszerűen untam. És ilyet egy junkie egyszerűen nem engedhet meg magának, mert az idő mindig nagyon kevés, hogy unalmas sorozatra pazaroljuk.

jelenvalólét - 2019. 07. 25. 21:52

Szerintem rendben volt az évad, nagyon is. Leesett az állam a meglepődéstől. Megéri adni neki egy esélyt.

winnie - 2019. 07. 25. 21:57

megnéztem. nem volt rossz kategória, de igazából nem hiányozna, ha nem láttam volna – abszolút nem úgy hatott rám, mint nagyon sok emberre vagy a kritikusokra, ezért a feltett kérdésre való válaszolást is kihagyom, voltak bizonyos rétegei, amik nekem nem jöttek át (pont minden, ami transzcendens vagy a főhős karakteréből fakadó volt…), míg másokat élveztem valamilyen szinten.

ami nagyon fontos: senki ne kezdje el azért, mert valami nagy csavart vár a végén, vagy agyletevő felfedezést.

Aldo - 2019. 07. 25. 22:12

Szeretem az olyan sorozatepizódokat, filmeket, ahol időhurokba kerülnek és ugyanazt a pár órát vagy pár napot élik át újra és újra.
Ezzel viszont nagyon mellélőttek nálam. Szerencsére csak fél óra volt a pilot, de csak 5 óra alatt bírtam végignézni.

Geza Kovacs - 2019. 07. 25. 22:23

Megnéztem, mert itt ajánlottátok. Az elején jó volt, utána uncsi lett, elrontották a végére teljesen, nem volt csattanó, nekem meg az fontos.

A főszereplő nőnek mindenféle díjat megadnék, amit csak lehet :-)

Anonymus - 2019. 07. 25. 22:23

Nálam a színészek mentek félre.
Durván unszimpatikus volt mindkét fő karakter.
Egyszer elment számomra, de a folytatás kétséges.

Mom - 2019. 07. 25. 22:52

Végignéztem, de olyan meh érzéssel. Nem hiszem, hogy belenézek a második évadba. Sőt azt is nehezen tudom felidézni, mi is történt a záróban. Nem fogott meg menet közben és nem lett emlékezetes a vége sem, szóval ez így nem túl pozitív mérleg.

Gevin - 2019. 07. 26. 11:17

3 resz utan jegeltem, aztan honapokkal kesobb vegigneztem, de most hirtelen nem is tudom, hogy mi lett a vege.

Jol indult, aztan egyszercsak azon kaptam magam, hogy egyaltalan nem kot le, a poenok is eltuntek, es valahogy elvesztettem minden erdeklodesem iranta.

5/10.

Kivetelesen winnievel ertek egyet, ha nem lattam volna, nem hianyozna.

Jack Bauer - 2019. 07. 26. 12:53

Egynek elment így nyáron. Főleg Lyonne miatt.

Biohazard - 2019. 08. 23. 19:07

Többnyire egész jól képben szoktam lenni a meteforikus jelentésekkel, de itt egy kicsit lemaradtam. Ha akarom pozitív, ha akarom negatív a ‘vége’. Most akkor szomorú, vagy vidám akart ez lenni? Ha úgy nézem, minden karakter a főszereplő egy aspektusa, a ‘halálai’ pedig az eddigi életének a visszatükröződései. Az egész lezárult az évad végén, vagy épphogy újraindult? Coherence -hez hasonlít egy kicsit, a rengeteg kis nyommal, amiket megmutatnak, de nem rágnak szájba, hogy ott vannak és vagy felfedezi az ember és jó, vagy bután néz hogy akkor most mi van? Talán egy újranézés pár hónap múlva majd okosabbá tesz?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz