login |

Undercover: az 1. évad

2019. 07. 27. 15:00 - Írta: gromit

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Limburg olyan, mint Kolumbia, ha ecstasyról van szó.

A cím egyszerre kifejező és semmitmondó is, hiszen több széria is futott már Undercover néven (pár korábbiról itt is volt már írás). Most egy átívelős, drogbandába beépülős belga sorozatról lesz szó. Ez az első belga, illetve holland nyelvű projekt, aminek a készítésében is részt vett a Netflix (itthon is elérhető magyar felirattal!), nem csak később átvette (egyébként a premier most is a flamand közszolgálati tévén volt).

A helyszín nagyjából ugyanaz a vidék, ahol a Beau Séjour is játszódott, és már ott is kiemeltem, hogy különösebben nincs ott semmi. Viszont közelben a holland határ, és élénk a drogkereskedelem. Illetve, mint azt az Undercover mutatja, maga az előállítás is. Nem füvet termesztenek, hanem pirulákat gyártanak illegális laborokban, nagyon nagy mennyiségekben.

A banda feje egy Belgiumban élő holland, Ferry Bouman, aki előszeretettel tölti idejét egy kempingben, nem sátorban vagy lakókocsiban, hanem egy bungalóban. A kempingben és azon kívül is ő a kiskirály, de elég óvatos, kerüli a különösebb feltűnést, a rendőrségnek nincs ellene semmi bizonyítéka.

A belga rendőrség egy új akciót indít, ügynököket próbálnak beépíteni Ferry hálózatába. A kempingben bérel lakókocsit a flamand Bob (fedőnevén “Peter”) és a holland Kim (“Anouk”) magukat szerelmespárnak kiadva, akik ezelőtt még nem dolgoztak együtt, sőt, nem is ismerték egymást. Mostantól szabadnapjaikat a kempingben fogják tölteni, figyelnek és megfigyelnek, és Ferry és fiatal felesége bizalmába próbálnak férkőzni.

Egy rövid bevezető után kapunk egy nagyszerűen megkomponált, szöveg nélkül is működő jelenetet (legalábbis az eredetiben nem feliratozták az ázsiai vendégmunkások párbeszédét). Kicsit csalóka, mert összességében nem ez a fekete humor lesz jellemző a sorozatra. Bár nem is kopik ki teljesen, a könyörtelen bűnözők mellett időnként felbukkan valami idiotizmus. Ami miatt viszont nem is mindig éreztem át az események súlyát. A Fargo óta sose tudom azt se, hogy egy hasonló stílusú sorozatnál mennyire lehet komolyan venni azt a kírást, hogy “igaz történeten alapul”. Az Undercover amúgy a valóságból merített, tényleg volt holland drogbáró, kis kemping és beépített ügynökök, de a történet nagy részét a készítők költötték néhány pont köré.

Az Undercover annyiból is többet ad az eredeti ügynél, hogy nem csak az akcióra koncentrál, hanem megpróbálja a beépített ügynökök életét is megmutatni. Különösen, hogy nem tanyázhatnak állandóan a kempingben (az feltűnő lenne), rendszeresen haza kell menniük. Csak ugye az náluk két külön hely. Hamar felmerülhet a nézőben, hogy ebből nagyon könnyen le lehet bukni, de persze mi több nézőpontot is látunk.

A szereplők közül ki kell emelni a Ferry jobbkezét alakító Raymond Thiry-t, aki a holland Penoza / Black Widow alatt kellő tapasztalatott gyűjthetett a mostani szerepéhez is. Tom Waes élete első komoly szerepében nagyon jól hozta a beépített ügynök figuráját. Ő hazájában eddig humoristaként, műsorvezetőként és extrém helyekre utazós dokusorozatairól volt ismert (nemrég pl. Csernobilban is járt). Ezelőtt csak néhány kisebb szerepben tűnt fel, kellemes meglepetés volt meggyőző alakítása.

Az első évad története kerek, lezárt. Beépülős műfajt tekintve nem tudtam annyira átérezni a tétet, mint a közelmúltból a svéd Before We Die vagy az angol Informer esetében, és belga sorozat közül is volt, ami jobban betalált nálam, de összességében nyugodt szívvel tudom ajánlani az Undercover-t a téma és/vagy az európai sorozatok iránt érdeklődőknek. A már készülő 2. évadra én is vissza fogok majd térni.

Érdekességként megemlítem, a (beépített) főszereplő párosból a holland színésznő egy interjújában azt mondta flamand kollégájáról, hogy sokszor nem is értette, mit mond, “mintha magyarul beszélt volna”. Nos, meg lehet nézni, illetve hallgatni (az eredetiben), hogy Bob / “Peter” beszéde mennyire hangzik magyarosan!

A sorozat itthon a Netflix kínálatában található meg.

9 hozzászólás Ne habozz!

og12 - 2019. 08. 03. 18:43

Nagyon jó hangulatú sorozat, néhol parádés alakításokkal, egyedül a záró jelenettel volt problémám. Amúgy kevesebb mint egy hét alatt lecsúszott a 10 rész. Köszi az ajánlást.

n4nom4n - 2019. 08. 20. 02:54

Pilot berántott… jó lesz az!

Pacsker - 2019. 10. 13. 19:47

Nem rossz ez, de 6-7 rész bőven elég lett volna a sztorinak.

sabe - 2020. 09. 17. 17:58

Kis pontosítás, nem házaspárként csak párként mennek oda beépülni, ez fontos lesz később

gromit - 2020. 11. 29. 02:58

sabe: milyen igaz, köszi! javítva

(tényleg, “Peter” a fedősztori szerint válni készül, azért is jön nekik jól a kempingben együtt lenni)

Nikolka - 2021. 02. 22. 21:27

Múlt héten néztem meg az évadot. Nekem nagyon tetszett. A színészek, a karakterek, a történet. A kemping hangulata.

Orsika - 2021. 04. 13. 06:30

Aki magyarul nézte: mi a kemping neve magyarul? Keresem, de nem találom, és nincs időm most végig nézni.

Köszi :)

NorbertK - 2021. 05. 31. 15:54

Az évad első fele kifejezetten minőségi volt, gyakorlatilag a Sopranos/Breaking Bad holland/belga keveréke, de a második felére nagyon esett a színvonal. A szereplők hirtelen elkezdtek teljesen érthetetlenül viselkedni, és hát egyre-másra jöttek a gyenge írói megoldások: mindenki pont ott, pont akkor van ott, vagy pont addigra megy el, amikorra éppen kell a történet szempontjából. A karakterdrámát sem jól oldották meg, pl. Bob/Peter “munka vagy család” története egy nagyon fontos téma lehetett volna, de valahogy súlytalan lett.

Összességében nézhető volt az első évad, az első fele kifejezetten jó, a második fele egy jó átlagos kereskedelmi tévés bűnügyi sorozat színvonalán van.

Balazs - 2022. 06. 05. 00:21

Csatlakozom az előzőhöz, a széria első fele nagyon izgalmas volt, aztán leült. A kezdetek után kicsit hiteltelen lett Ferry karaktere, Európa legnagyobb extasy gyártója, közben senkivel nem kötött üzletet, szinte a rendőrök rángatták bele, inkább tűnt egy hőzöngő bohócnak. A vége álságos, siratjuk a bűnözőket…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz