login |

Law & Order: SVU: vége a 20. évadnak

2019. 07. 28. 21:29 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

It’s called power.

A Law & Order: SVU-t (ami ugye ősztől minden idők legtöbb szezont megérő élőszereplős, főműsoridős sorozatává válik) elég gyakran szoktam ajánlani az évadnyitós és szezonzárós írásaimban, ugyanis egy teljesen epizodikus krimiről van szó, amiből az ember bármelyik részt megnézheti, a 4×05-öt, a 12×13-at vagy éppen a 20×10-et, amiről télen külön írtam is, hiszen annyira piszok jó lett – vajon fog reppenni az Emmy-jelölés a Judd Hirsch/Wallace Shawn-duónak? (Hahh, jellemző, hogy mire kikerül az írás, már meg is voltak a jelölések!)

Most viszont nem ezt teszem, ugyanis elég érdekeset húzott a LO: SVU: egyrészt visszahozták a szezon vége felé Callie Thorne, a sorozat során eddig párszor feltűnt védőügyvéd karakterét, másrészt pedig a 20×18-cal elindítottak egy miniátívelést. Persze ez csak annyit jelentett, hogy a 20×24-ben láthattuk a dupla részes sztori második felét, de ügyesen a 20×23-ban (sőt, áttételesen a 20×21-be is) plántáltak némi apróságot a zárás kapcsán.

Szóval, aki kíváncsi lenne Dick Wolf krimijére, annak nem biztos, hogy a zárással kell próbálkoznia, hanem vagy a 20×10-12-es remek trió egyikével (esetleg a közutálatnak örvendő 20×14-gyel…), mert ezúttal jobban belemásztak a karakterekbe, ráadásul Philip Winchester ügyészének a kiszállását is meg kellett alapozni. Hogy jó döntés volt-e így zárni, azt nem tudom, de maga a sztori nekem kifejezetten bejött, mert egy kicsit más bűnözői aspektust emeltek ki.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ugyan sztorinak behozták a kiskorú prostitúciót, de most Titus Welliver ügyvéd karakterén keresztül inkább más vonalra koncentráltak, ami talán még ijesztőbb is volt, mint a megszokott szörnyűségek. Az a magabiztosság, ahogy a hatalomittas Rob Miller viselkedett és manipulált, nem volt semmi, és a színész is nagyon jól hozta a karaktert, minden gesztusából sugárzott a (vélt?) felsőbbrendűsége.

Nyilván már csak ezért is szolgált számomra nagy elégedettséggel az, hogy elkapták, és ezért is villanyozódtam fel, amikor kiderült, hogy nem hagyják annyiban a történetét, ami egyébként is kellemesen komplex volt – mindig szeretem, ha nem veszik nyílegyenesre a stílust.

A finálé pedig azért is sikerült (másféleképp) ütősre, mert az elfogultsága miatt partvonalra állított Liv helyét Stone vette át, hogy “akciózzon” és manipuláljon, és végül sikerült elérnie Miller elítélését, illetve a saját távozásának is megágyazott. (Megjegyzem, ami történt, az cseppet meglepő volt, hiszen rímelt az ugyancsak Dick Wolf-féle FBI évadfináléjában történtekre, ugyanis onnan is távozott az egyik főnök-karakter, majdnem hasonló okok miatt.)

Az idei szezon általam is látott részében (némelyik epizód kimaradt, de pótolni fogom őket) elég egyenletesen magas volt a színvonal, csak minimális hullámzást tapasztaltam, szóval mondanom sem kell, hogy jöhet a 21. évad. Showrunner-váltás lesz megint, de nem hiszem, hogy aggódnunk kéne.

3 hozzászólás Ne habozz!

Sydneyke - 2019. 07. 28. 21:49

Nem bánnám ha kevésbé lenne benne politikai vonal.

Régebben ez nem volt jellemző.

Cole - 2019. 07. 29. 12:17

Nekem tetszett az évadfinálé. Rob Miller-t jó lenne látni még visszatérőként. Hasonlóan jó volt 15. évadban a Pablo Schreiber által játszott William Lewis karaktere is. Szépen felépítették. Miller karaktere is maradhatott volna még, picit többet is ki lehetett volna hozni belőle.

Amúgy én örültem, hogy Stone otthagyja a hivatalt, bár szerintem benne volt a levegőben rég óta, hogy olyant lép meg, ami nem biztos, hogy etikus lesz a részéről. Tavaly, amikor megölték a testvérét, akkor is érezhető volt, hogy valami lesz, de aztán semmi nem lett belőle. Jó lenne, ha Barba jönne vissza, mint ügyész, bár erre kicsi az esély.

Ja, és 13-17 évad közötti Showrunner jön vissza, ami szerintem nem lesz rossz, mert nekem azok az évadok jobban bejöttek, mint a 18-20, de itt is vannak kiemelkedően jó részek, de ott valahogy több volt.

Lolita - 2019. 07. 30. 00:31

Szerintem is nagyon jó volt ez az évad. Én is örülnék, ha Barba térne vissza, de hát igen, erre kevés az esély, mivel a színész nem igazán akar visszajönni.
Kíváncsi leszek az új évadra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz